Domus, uilla et insula

Si voleu saber més sobre l’habitatge a Roma, podeu clicar les informacions i les fotografies que ens ofereix l’inestimable Sebastià Giralt (cliqueu a: urbs; cases privades, etc.) i sobretot no us perdeu la visita virtual a una domus.

També podeu veure aquesta reconstrucció virtual d’una domus (ara bé, no us refieu de tot quant veieu!):[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/F1G4PV4KOcw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

28 thoughts on “Domus, uilla et insula

 1. andrea gonzalez

  em sembla molt bé aquestes reconstruccions, perque aixì ens es més facil poder imaginar-nos una casa romana a l’antiga. Encara que no estiguem acostumats a veure els edificis amb tant de color, és macu.

 2. veronica Beltran

  estic dacord amb l’Andrea! estan molt bé les reconstruccions.
  m’encantaria ser una dona romana rica per poder viure aquí..! mare meva quina enveja!:D
  jajajaja

 3. Raquel Martos

  Les reconstruccions, són precioses.
  M’agraden molt.
  M’agradaria estar en aquella època, per veure com vivien.. i com ho feien tot.
  Petoons Galii (:

 4. Sara Perez

  Estan molt bé aquestes representacions virtuals per veure com era la casa en aquells temps!! Pero hi ha coses que no em concorden al vidio diu que el tablinum era l’habitacio dels senyors de la casa i hi havia el llit i tot i jo crec que era el despatx del senyor de la casa i l’altre es que diu que el peristylum era el pati i no el pati era l’hortum i el peristylum era el que estava tapat per les columnes. Pero apart d’aixo esta molt bé!!

 5. Camila Pérez

  Salve Margalida!
  M’agrada molt aquest video tot i que penso que aquesta casa tan magnífica no seria el model estàndar d’aquella época, osigui que només els romans rics les podríen tenir. Igualment peno que està molt bé fer unes reconstruccions d’aquest tipus per tal de que els que ens hem acostumat als pissos de 100 m2 sapiguem com es vivia abans.
  Una abraçada!

  Camila.

 6. andrea garcia

  Bua, m’ha agradat molt..
  jolin io també vui una casa així ehhh..
  la veritat esque a mi també m’agradaria tirar temps
  enrrera i viure en aquells PALAUS!
  ale llatins, estudieu!

  Vale!
  besitos!

  PD: galii no se’m obre el vidioooooo:(

 7. Verónica Vega

  Hola Margalida!
  Acabo de veure el video i m’encanta.Està molt ben fet, trobo que les antigues cases romanes eren molt boniques, m’agradaria tenir una d’igual. Encara que jo personalment faria finestres 🙂
  Vale Mrgalida

 8. a0083n

  M’he llegit tota la part de la web de Sebastià Giralt que parlava sobre els habitatges romans, i m’he adonat que hi han algunes coses, com alguns noms, que es contradiuen de la web i del llibre, a quins noms em de fer cas?
  petons gali!!
  -aida-

 9. Alicia

  Quan anavem a la ESO, vaig fer un crèdit variable amb tu margalida, en el que a mi per exemple em va tocar exposar l’habitatge romà. M’enrecordo que vaig haver de construir amb paper una domus i una insula..i que em va quedar molt bé:) també vaig fer l’explicació amb un power point que tu vas posar. Per això em sona molt tot el que té relació amb els habitatges dels romans!

 10. Marina Caimel

  Ho he dit mil cops i ho diria les vegades que fes falta, tan els romans com els grecs, cada cop que conec algu nou de la seva historia o de la seva manera de fer, de viure em sorprenen més i més.

 11. mcapella Post author

  Sara, tens tota la raó pel que fa al tablinum, era el despatx del paterfamilias i que per tant el llit, com molt bé dius hi és sobrer; però potser t’hauries de repassar millor els noms de les parts de la casa referents al jardí i a l’atrium, tu que ets de Badalona i has visitat les impressionants restes romanes del jardí de Quint Licini. Quan puguis, aprofita per visitar la casa dels dofins, recentment oberta al públic. Les parts de la casa romana i els mobles et quedaran molt clares.El curs vinent hi anirem tots i totes.

 12. Marc Cortés

  Quina maravella poder gaudir de les vistes interiors d’un habitatge romà! Pel que fa a l’imatge de les parts de la casa, penso que poden ser molt útils per saver-ne diferenciar-les. Pel que sembla debía de ser una casa de gent amb poder econòmic per la seva gran planta i el doble pis que podem veure. Qui pogues tindre una domus com aquesta!

 13. rosa_anna

  M’hagues agradat molt viure en aquella època, sent patricia es clar, perquè m’encantes ja no tan sols els habitatges sinó la vida que portaven.
  És increible les representacions de “domus” que es fan.
  M’encanta 😀

 14. Thaïs

  Aquesta reconstrucció virtual d’una domus no em deixa gaire per a la imaginació!! Sincerament ajuden a memoritzar millor. Ja m’agradaria a mi viure en una domus, però les comoditats d’ara iles innovaciones tecnològiques no les cambiaria per rees, sino no estari ni escribint això ni veient aquesta reconstrucció 😉 jaja
  M’ha agrada’t molt!!
  vale

 15. Edgar Baena

  Quina passada! Com diu la Anna, qui hagués viscut en época romana per tenir una d’aquestes! Encara que sense els meus videojocs i el meu facebook no se que faria.

  M’encantaria algun dia poder tenir una casa tan gran com aquesta i contruir-la al estil romà, amb impluvium incluit!

 16. Teresa Devesa i Monclús

  No m’esteu demostrant gaire el que sabeu sobre el tema de l’habitatge… Voleu dir que no somieu massa en la vostra casa del futur?

 17. Ariadna Jiménez

  Ave!

  Relacionant aquesta imatge amb el tema de l’habitatge romà puc dir algunes coses.
  En primer lloc, jo penso que aquesta és la planta d’un habitatge de luxe, és a dir, una casa que pertany a un tipus d’habitatge de la ciutat.
  Aquesta era una casa mig romana i mig grega. Com bé es veu a la imatge, esta formada per dos pisos, el pis que donava al carrer, que mantenia l’estructura tradicional de la “domus”, però que estava dedicada a negocis (“tabernae”) i a vegades també era el lloc del despatx, magatzem i rebost, que s’anomenava ” tablinum”; i l’altre pis que tenia l’estructura de la casa grega tradicional, fins i tot es van conservar els noms grecs de les parts, com: “peristylum” pati interior envoltat de columnes, “triclinum, i les “tessellae” peces minúscules amb les quals es feien mosaics.
  Com exemple més clar, ens han quedat les cases dels rics comerciants de Pompeia.

  Vale!

 18. Margalida Capellà Soler Post author

  Una interessant troballa. Moltes gràcies, Patri!

 19. gimenez_tha

  Hola!

  En primer lloc, dir que m’encanta la reconstrucció de l’habitatge, amb tots els colors, queda molt bé i dona sensació de benestar.

  En segon lloc, dir que aquest és un habitatge dels que es trobaven a la ciutat.
  Era una domus mig romana i mig grega.
  està formada per dos pisos:
  – El pis que donava al carrer manté l’estructura tradicional d’una domus, encara que estava dedicada als negocis (tabernae) i, algunes vegades, al despatx, el magatzem i el rebost (tablinum).
  – L’altre pis tenia l’estructura d’una casa grega tradicional, amb els noms de les parts en grec també.
  Exemple: peristylum (“peristil”, pati interior envoltat de columnes), triclinum i les tessellae peces molt petites amb les quals es feien els mosaics.

  Adeu!!

 20. Teresa Devesa i Monclús

  Així us ho imagineu millor que quan ens ho van descriure a Empúries oi?
  Thaïs, les de grec sí que capteu constantment la importància del grec en la cultura romana. I especialment a tu no hi ha etimologia que se t’escapi.

 21. Ari Vila

  Salve!!
  Aquesta representació de la casa amb el nom de cada habitació em sembla que està força bé, encara que em faltaria la traducció en català de què és quella habitació o alguna cosa en el dibuix que identifiqui que és perquè no totes les cases son igual, encara que són semblants, però em falta informació per poder descriure bé el que és. Encara que en el vídeo ens ho explica millor i crec que està molt bé.
  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *