Hebe: cosmètica a la romana

20161103_132059-1

[Foto de Maria Sorribes] Clica a sobre de la imatge per obtenir més dades de l’establiment

Salvete omnes!

Durant la sortida a Barcino que vam fer fa uns quinze dies, quan vam sortir de la necròpolis, vaig veure una cosa que em va interessar, el nom d’una botiga que es deia Hebe (aquest establiment es troba a Barcelona, al Carrer de la Canuda, 23) i em va cridar l’atenció. Tenia curiositat per saber per què es deia d’aquesta manera.

El nom de la botiga prové d’una deessa que es diu Hebe en grec (Ἥβη) i en llatí Juventas; filla de Zeus i Hera, deessa de la joventut, segons l’Odissea es va casar amb Hèracles. Aquesta deessa porta un vestit blanc sense mànigues amb una copa de nèctar a la mà, a punt de servir-la als déus.

figura-hebe

La botiga és de cosmètica i perfumeria, s’hi venen cremes antiarrugues, tractaments rejovenidors…; ara ja ho sé, que per això li van posar aquest nom: perquè els productes que distribueix l’establiment ens poden mantenir tan joves com la divinitat que li dóna nom.

D’altra banda, les característiques de l’establiment m’han fet pensar en una cosa important que ens va dir la guia al museu.

L’excursió consistia a recórrer la Barcelona romana, fer una visita al MUHBA, per aprendre coses sobre les ciutats romanes, la cultura i vida d’aquesta civilització antiga.

Durant la visita al museu vam veure diferents aspectes de la cultura romana, com per exemple, la tintoreria, la bodega, la domus i per finalitzar, els estris que utilitzaven per a la bellesa (joies, potingues, perfums), com els feien i sobretot com es cuidaven la pell els romans.

Segons ens va dir la guia, els romans es maquillaven i es posaven potingues al cos i a la cara, cosa que també feien a l’Antic Egipte. Eren experts en cosmètica i maquillatge, es feien ells mateixos les cremes, són els predecessors de tot aquest món dels tractaments i cremes per mitigar els efectes de l’edat en la nostra pell. Ves per on, no està tan lluny la botiga objecte del meu article, en ple segle XXI, dels interessos dels habitants d’aquella ciutat fundada a finals del segle I aC!

Fora del museu vam veure els dos aqüeductes que hi havia a Barcelona juntament amb la necròpoli.

File:Hebe.jpg

Bathing Woman (Hebé), Demeter Laccataris,1850 Col·lecció privada

  • Coneixíeu alguna divinitat menor a part d’Hebe que estigui relacionada amb la bellesa i la joventut? Penseu en Afrodita, quins personatges l’acompanyaven sovint…
  • Havíeu sentit alguna vegada el nom d’Hebe? Si és així, expliqueu en quin context.
  • Coneixeu establiments amb noms de divinitats femenines? Si teniu els ulls ben oberts, segur que en trobareu…

Maria Sorribes 4B2

22 thoughts on “Hebe: cosmètica a la romana

  1. Rafael Cantarero

    Salve!
    Conec a afrodita que es la deessa de la bellesa i de l’amor, i per part dels deus germànic està “Baldr” que és el deu de la bellesa, de la innocència i de la pau , i l’altre és “Iðunn” que és la deessa de la joventut.
    No, mai havia escoltat el nom d’Hebe.
    Conec alguns establiments amb nom de divinitats gregues: un d’ells es Nike que es la deessa de la victorià, també en conec Amazon que en la mitologia grega les amazones eren un tipus de poderoses dones guerreres .

    Reply
    1. Rafael Cantarero

      M’he oblidat de comentar la experiència sobre la sortida.
      La sortida va ser molt interessant i vaig aprendre moltes coses sobre Barcino i la seva historia les coses que vam veure en el museu eren molt interessants ja que són antigues i encara hi queden . També em va agradar molt veure les parts que quedaven del temple i les parts que quedaven dels aqüeductes. També va ser interessant en aquell petit cementiri i veure les lapides i aquell petit museu que tenien amb coses antigues.

      Reply
  2. Víctor García García

    No he trobat cap divinitat menor relacionada amb la bellesa i la joventut a part d’Hebe, però potser et refereixes a les estacions de l’any.
    Mai he sentit parlar d’Hebe, però m’ha semblat molt interessant que una divinitat menor pugui representa gairebé les mateixes coses que Afrodita.
    No conec cap establiment amb noms de divinitats femenines.

    Reply
  3. Clara Campos Rovira

    Hola!
    L’única divinitat menor que se són, les Càrites, deesses de la bellesa.
    Mai havia sentit el nom d’Hebe.
    Que jo recordi, no en conec cap amb nom d’una divinitat femenina, ja que mai m’he fixat tant en els noms dels establiments com per adonar-me d’aquests petits detalls.
    Trobo que és un molt bon treball i a partir d’ara si m’hi fixaré més.

    Reply
  4. Clara Campos Rovira

    M’he oblidat de comentar la meva experiència sobre la sortida. Em va agradar, va estar molt interessant. El que més em va agradar va ser veure la bugaderia i les instal·lacions de vi. El que no em va semblar tan interessant van ser les tombes. També em va agradar el Mons Tàbes i veure les seves 4 columnes conservades.

    Reply
  5. Adrià Morales Roig

    Un altra divinitat que tambè està realcionada amb els termes de bellesa és Afrodita. Afrodita és la deesa de l’amor, bellesa i fecunditat.
    Jo mai havia sentit el nom d’Hebe, ara que l’he escoltat he pogut aprendre que Hebe és la deesa de la bellesa i la juventut i que és filla de Zeus i Hera i el seu consort és Hèracles.
    Algunes empreses que tenen relació amb divinitats gregues són, per exemple: Nike, provinent del nom de la deesa Niké, deesa de la victoria. Una altra empresa és pandora.com, una pàgina de correus on el nom fa referència a la deesa Pandora que va obrir una caixa plena d’espiritus.
    BON ARTICLE!

    Reply
  6. Teresa Devesa Monclús

    Prenc dels vostres comentaris algunes idees interessants per a futurs articles.
    -Rafael, podries fer un article semblant amb Amazon. Per què es diu així? Té alguna relació amb el mite, com hem vist amb Hebe?
    -Clara, té alguna cosa a veure l’associació Càritas amb les divinitats que esmentes, efectivament, les divinitats menors que acompanyen Afrodita?
    -L’Adrià parla de Pandora. Com que ell ja ha fet un article, algú podria seguir el fil i descobrirà per d’una empresa anomenada així. En algun cas la relació amb el mite és encara més evident.

    Així m’agrada, que una cosa doni peu a una altra.

    Reply
  7. mariasorribes Post author

    Hola nois!
    Salvete pueri et magistra!
    Veig que heu constestat bé a les meves preguntes , però dels que feu llatí no heu dit gaires coses sobre l’excursió que vam fer a Bàrcino ja fa un mes , vull que em digueu més coses sobre el que vam veure a MUHBA , el que recordeu , només.
    Podeu dir alguns aspectes que us hagin interessat : urbanisme , bellesa, arquitectura…
    Ja sé que gairebé ningú sap qui és Hebe , espero que aquest article us hagi agradat i us hagi ensenyat coses sobre ella i la bellesa en temps dels romans.
    I si coneixeu noms d’establiments amb divinitats femenines investigueu per què i van posar el nom a aquest establiment , potser us trobeu una sorpresa.
    Això és tot.
    Avete omnes!

    Reply
  8. Ainhoa Fernández

    Salvete!
    Responent a la primera pregunta puc dir que conec a les Càrites, les quals son les deesses de la bellesa.
    Les divinitats menors que acompanyaven a Afrodita eren les tres Gràcies.
    Realment mai havia escoltat el nom d’Hebe com a deessa de la juventut, encara que si que es veritat que em sonava el fet de que a Barcelona hi hagués una tenda que es digués així.
    Responent a la última pregunta, he de dir que si que conec algun establiment amb nom de divinitats femenines com l’empresa Nike, provinent del nom de la deesa Niké, la qual es la deesa de la victoria.

    Respecte a la visita he de dir que em va agradar força, em va semblar molt interessant i he de dir que vaig poder aprendre moltes coses noves que mai m’havia parat a pensar. El que més em va interessar varen ser les tombes i la bugaderia.

    Molt bon article!

    Reply
  9. Aina Ortega

    Salve!
    Una altre divinitat relacionada amb la bellesa es Afrodita, deesa de l’amor, la fecunditat i com no, la bellesa.
    Més d’un cop he llegit aquest nom a algun dels llibres de mitologia que tinc per casa, però no he sapigut fins avui que era filla de Zeus i Hera.
    M’ha semblat molt original que una botiga de cosmètica tingui el nom d’aquesta divinitat, el món mitològic està per totes parts!
    Se d’una marca esportiva, que es va comentar a principi de curs, que té el nom de la divinitat de la victoria Niké, d’on prové Nike. Malgrat anar-hi molts cops a Barcelona, i sobretot per la Barcelona gòtica, mai he vist cap establiment que tingui un nom de divinitat. Esclar que ara m’hi fixaré, ja que em sembla molt curiós i segur que hi ha un munt!

    Reply
  10. Biel Cussó García

    Salvete!
    La única divinitat inferior que conec són les Carites i una igual a Hebe és Afrodita deessa de l’amor, la bellesa, el desig, el sexe i el plaer.
    Personalment mai havia escoltat el nom d’Hebe ni coneixia la seva història mitològica. Però gràcies a aquest article he pogut saber més sobre aquesta divinitat. Com que era filla de Zeus i Hera i que el seu marit era Heracles.
    Només en conec un establiment, què és la marca de sabatilles Nike que fa referència a la divinitat Niké que era la deessa de la victòria.
    Vale1

    Reply
  11. Martina Camps

    Salve!
    Alguns que conec son afrodita que es la deesa de la bellesa i l’amor, després a ‘Baldr’que és de la bellesa…
    Conec alguns establiments amb nom de divinitats gregues: un d’ells es Nike que es la deessa de la victorià, també en conec Amazon que en la mitologia grega les amazones eren un tipus de poderoses dones guerreres .
    Personalment la sortida em va semblar força interessant i em va agradar molt.

    Reply
  12. Jhon campaña

    Salve!
    He escoltat parlar de les Càrites que representaven la bellesa i l’alegria. Eren tres germanes: Aglaia, Eufròsine i Talia. Els seus atributs són les roses, la merla i el dau de joc.
    Mai havia sentit el nom Hebe encara que em sona molt haver passat per la botiga.
    Coneixeu establiments amb noms de divinitats femenines? Si teniu els ulls ben oberts, segur que en trobareu…
    Conec la marca Nike que està inspirada en la deessa Niké que és la deessa de la victòria. També Pandora que que és una marca de joies bastant coneguda. Amazon es una empresa de comerç i en la mitologia grega les amazones eren unes guerreres. I no en conec més.
    Bon treball 🙂

    Reply
  13. Maria Argudo

    Salve!
    L única divinitat que conec es afrodita, deessa de la bellesa i de l’amor.
    No havia escoltat mai parlar d Hebe.
    No en conec cap establiment amb el nom de divinitats femenines.
    La sortida a Barcino la vaig trobar bastant interessant, el que mes em va agradar va ser les instal.lacions de vi, lo que no em va agradar molt va ser la bugaderia.

    Reply
  14. Meritxell Graupera

    Salve!
    Jo no coneixia cap divinitat menor com Hebe que representés la bellesa, sí que coneixia a Afrodita que també és deesa de la bellesa (i de l’amor), però cap més.
    He de dir que tampoc havia sentit a parlar mai d’Hebe, però gràcies a aquest article he pogut veure que representa la juventut i la bellesa.
    Em sembla una molt bona idea el fet d’haver posat el nom de Hebe a una botiga de productes cosmètics, ja que aquesta deesa, per dir-ho d’alguna manera, representa molt bé els productes que s’hi venen.
    La veritat és que mai m’he fixat en botigues que tingiuin noms de divinitats femenines, però a partir d’ara m’hi voldré fixar més, penso que pot estar interessant i a més segur que en trobaré moltes.
    Vale!

    Reply
  15. Nayara

    Salve!
    La veritat és que la única divinitat que conec és Hebe és Afrodita deessa de l’amor, la bellesa, el desig, el sexe i el plaer. Mai havia escoltat el nom d’Hebe ni coneixia la seva història mitològica.
    Conec la marca Nike que està inspirada en la deessa Niké que és la deessa de la victòria.
    També conec amazon una de les grans empreses que està relacionada amb la mitologia grega. A la mitologia grega amazon es conegut com guerres.
    Ami la escursió hem va agradar molt. Vaig aprendre moltes coses noves i la veritat és que tornaria a fer la escursió.

    Reply
  16. Sebastián Lindo Azañero

    La deesa de la joventud representada a la mitologia romana era Juventa, era considerada la protectora dels adolescents en el moment de deixar la infantesa enrere. Una altra divinitat és Afordita, la deesa de la bellesa, l’amor, el desig i la fecunditat.
    La deesa Juventus ha donat nom a clubs de futbol a Itàlia, a Ecuador, a Xile, a Brasil i altres països. El nom a la mitologia romana d’Afrodita, Venus dona nom a un planeta, a pintures, a llibres, canals de televisió o establiments comercials.

    Reply
  17. Lara Martínez

    Salve!
    Les càrites són tres germanes: Aglaya, Eufrósine i Talia. Són les deesses de l’amor, la fertilitat, la bellessa…
    Afrodita també és la deessa de l’amor, el sexe, el desig, el luxe…
    Mai havia escoltat el nom d’Hebe, i tampoc me’n recordo d’haver passat per la botiga, però buscant informació he après coses noves com per exemple que és filla de Zeus i Hera, el seu nom significa “jove” i va ser adorada a Atenes.
    L’únic establiment que conec és Amazon, una tenda online i aquest nom és el que en l’antiguitat se les anomenava a les dones guerreres.
    La sortida se’m va fer curta i em va agradar molt. Va ser molt interessant i vaig conèixer coses noves.

    Bon article!
    Vale!

    Reply
  18. Francesc

    Salve!
    Coneixíeu alguna divinitat menor a part d’Hebe que estigui relacionada amb la bellesa i la joventut? Penseu en Afrodita, quins personatges l’acompanyaven sovint…
    No, la veritat és que no conec ninguna divinitat a part d’Afrodita i ara he conegut una nova que és Hebe.
    Havíeu sentit alguna vegada el nom d’Hebe? Si és així, expliqueu en quin context.
    Havía vist una botiga per Barcelona, fa temps ja, que es deia Hebe i ara ja entenc el nom de la botiga jaque era de cosmètics.
    Coneixeu establiments amb noms de divinitats femenines? Si teniu els ulls ben oberts, segur que en trobareu…
    Havia vist aquest d?Hebe per Barcelona però ja no n’he vist més. ara ja estaré més atent!!

    Vale!

    Reply
  19. Claudia Tello

    SALVE!
    Realment, no coneixia cap divinitat menor relacionada amb la bellesa i la juventut, però per suposat que sí que coneixia a Afrodita i a altres personatges mitològics que l’acompanyaven, com per exemple: Zeus, el seu pare; Dione, la seva mare; i Eros, el seu fill.
    Hebe és una paraula que mai havia escoltat, però gràcies a aquest artícle, ara la coneixo.
    Tampoc conec cap establiment amb noms de personatges mitològics, però ara procuraré pixar-me més quan passi per dabant de les botigues de Barcelona i Badalona. Segur que trobo més d’un establiment amb nom de deeses o deus de l’antiga grècia.

    Reply
  20. Pol Fernández

    Salve!
    Sí, he trobat divinitats menors relacionades amb la bellesa, les tres “carites” que formaven part dels sèquits d’Afrodita.
    No, mai havia escoltat el seu nom i m’ha sorprès bastant ja que es molt semblant a Afrodita.
    Només conec un establiment amb nom mitològic, que és “Nike”, la deessa de la victòria, ja que ho vam dir a principi del curs.

    Reply
  21. Aitor

    L única divinitat que crec que esta relacionada amb la bellesa apart de les ya mencionades és Venus la deessa de l’amor la bellesa y la fertilitat. Respecte a la segona pregunta pregunta mai havia sentit parla d’ Hebe ya que ara esta relacionada amb el món dels cosmètics, no obstant llegint aquest article m’he adonat que és una marca de maquillatge. Sephora també es una és una marca de cosmètics i el seu nom esta inspirats en “sephos” que significa bell en grec.

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *