Día en Augusta Raurica

L’Alejandro, un noi de família sevillana que ha viscut a Catalunya, ens envia un article de la seva experiència en un festival de reconstrucció històrica que té lloc a prop de la seva residència actual, a Suïssa. Actualment està cursant l’equivalent a 3r d’ESO i ja fa Llatí. Què us sembla? 

Instrumentos de la legión

Hola, me llamo Alejandro Rodríguez Pérez y vivo en Suiza. Hace poco estuve en la fiesta romana de “Augusta Raurica” en Augst/Kaiseraugst cerca de Basel (Basilea), que se celebra cada año el último fin de semana de agosto. Para que os animéis a visitarla aquí tenéis algunos detalles.

Tienda de campaña del campamento legionario

Augusta Raurica, ahora Augst, era una ciudad romana situada a la orilla del río Rin haciendo frontera con Alemania (la antigua Germania). En la fiesta romana, que es la más grande de Suiza, había un montón de puestos romanos con herreros, comerciantes de todo tipo de ropa romana, ánforas, etc. También había puestecillos de comida (¡con cochinillo asado!) y mucho más.

Parte del campamento legionario

Había un escenario con bailes romanos e instrumentos de la legión, un campamento de legionarios con armas romanas y romanos enseñando las maniobras militares y cómo usar cada arma. También había una pequeña “escuela” de latín, una pequeña arena para gladiadores, juegos romanos y un terreno para equites/soldados a caballo y cuadrigas romanas. Pero el punto culminante era el teatro romano, el teatro más grande al norte de los Alpes, con los mejores gladiadores y otros tipos de lucha romana. Hacía mucho calor ese día pero eso no impidió que la gente se sentara en el teatro al sol para ver a los gladiadores.

¡El ambiente en el teatro era buenísimo, parecíamos todos romanos! En la fiesta romana había un montón de gente y sobretodo muchas familias con niños. ¡Era para grandes y pequeños!

Historia de Augusta Raurica

Augusta Raurica cerca de Augst / Kaiseraugst era un asentamiento en la orilla sur del Rin, cerca de Basilea. Es de 2000 años de antigüedad. Su nombre viene de la tribu celta Rauriker y Augustus (Octavio Augusto) el primer emperador romano. En sus mejores tiempos vivían en la ciudad unos 20’000 habitantes.  Había talleres y empresas

Legionarios en formación [Fuente: www.renenussbaumer.ch]

comerciales, tabernas, templos, un teatro, un anfiteatro, mercados y baños públicos. Resumiendo, una ciudad importante.

Sobre el año 250 DC hubo un gran terremoto que destruyó gran parte de la ciudad. También fue destruida por la invasión de los germanos. Pero gracias a que no se establecieron ni han establecido pueblos justo encima de Augusta Raurica, lo que queda de esta ciudad está muy bien conservado. Augusta Raurica muestra muchos hallazgos como el tesoro más grande de plata de la antigüedad (por ahora), el parque del animal doméstico romano con antiguas especies animales, y restos arquitectónicos de la ciudad. El Museo tiene muchos objetos de la vida cotidiana de la gente que vivió allí en la época del nacimiento de Cristo.

Gladiadores luchando [Fuente: www.augustaraurica.ch]

Teatro romano [Fuente: www.basellandschaftlichezeitung.ch]

Fotos y texto: Alejandro Rodríguez

39 thoughts on “Día en Augusta Raurica

 1. Lara Martínez

  Salve!
  M’ha semblat súper interessant aquesta tradició ja que és una manera de tornar a temps enrere. Fins ara no la coneixia i és molt completa. M’ha agradat molt la idea de vestir-se de romà, ja que així l’ambient imagino que és molt més familiar i d’iguals. Aquesta festa m’ha recordat a la “Magna Celebratio”. És una festa romana que es fa a Badalona el darrer cap de setmana d’abril i el primer dia de maig. Aquesta festa tracta de “tornar a la vida romana” de fa més de dos mil anys i també hi ha menjar, tallers per als nens, activitats de muntar a cavall com ho feien a l’època… és semblant a la de “Augusta Raurica”.
  Vale!

  Reply
 2. Clara Campos Rovira

  Hola!
  Em sembla molt bé que organitzin festes romanes, ja que a molta gent li agrada anar-hi per descobrir com era tot en aquells temps i sobretot per passar-s’ho bé. Jo he anat a una que fan cada any a Badalona al barri de Canyadó, sempre m’ho he passat molt bé. Hi ha moltes paradetes on venen productes artesans i molt de menjar.
  En canvi, mai he anat a la Magna Celebratio que organitza el Museu de Badalona.

  Reply
 3. Martina camps

  Salve!

  Augusta Raurica era un assentament a la bora sur del Rin, aporp de Basilea, te 2000 anys dentiguetat pero encara si conserven algunes coses com ara el parc del animal domèstic romà…
  Em sembla molt interessant que organitzin festes romanes i aquesta la celebren la ultima semana d’agost de cada any. És interessant que hi hagués una petita ‘escola’ de llatí.

  Reply
 4. Jhon Campaña

  Salve!
  Crec que començar a estudiar llatí a 3r d’ESO és un gran avanç per al alumnes que arribin a batxillerat a estudiar aquesta llegua perquè així tenen més temps dedicat al estudi i podem arribar millor preparats.
  La festa sembla molt interessant i amb molt contingut didàctic per a les persones interessades en el món romà. Seria un privilegi poder anar-hi algun cop a veure la festa i la tradició d’aquest poble.
  Molt bon text i molt curiós. 🙂

  Reply
 5. Marco Moreira

  Salve!
  Molt interessant aquest festival de reconstrucció històrica, sembla molt divertit que t’ensenyin a utilitzar las armes romanes i els escenaris amb balls.
  Tot i que han passat molt de temps de l’època dels romans està molt bé que encara es conservin tant be coses que s’han trobat.

  Reply
 6. Steven Escobar

  🙂 !!
  És increïble com alguna part del món s’intenta mantenir les tradicions clàssiques i aquest festival és una clara demostració, m’agrada perquè s’ho prenen massa en serio que sembla que de veritat hagin tirat el temps endarrer i estiguin en el món clàssic de nou.
  En molt interessant que ho fessin en les ultimes setmanes d’agost, ja que no hi ha escola i tenen molt de temps lliure.
  També és increïble com des de les edats més pètites es vulgui incentivar el llatí amb l’escola que tenen.

  Reply
 7. Biel Cussó

  Salve!!
  Personalment, no en tenia coneixement de que aquesta ciutat fos tant important,i que celebressin una festa amb lluites gladiadors i teatre tant impressionant, jo crec que aquesta festa seria similar a la de Tarraco o actualment dita Tarragona.
  Personalment penso que l’article esta molt ben argumentat, i sense ser massa llarg i amb les abundants imatges et fas molt més a la idea de com és aquest event tant ben aconsequit per mesura de vestits.
  A Badalona també tenim una festa així, però a menor escala, i els alumnes de el nostre institut hi participen fent el taller
  Vale!!

  Reply
 8. Claudi Sole

  Salve!

  Em sembla genial que es vulguin recuperar i mostrar els costums i la vida quotidiana dels antics romans.
  També em sorprèn que això es faci en un lloc tant relativament llunyà com és Suïssa.

  A Badalona (antiga ”Baetulo”), cada primavera es celebra un esdeveniment similar anomenat ”Magna Celebratio”.
  Allà es mostra com era, sent fidels a l’història dels nostres avantpassats romans: la gastronomia, l’ensenyament, l’oci, les vivendes, l’escriptura…

  Espero que es segueixin celebrant aquests tipus de festes ja que m’agradaria que les futures generacions també sapiguessin i visquessin el que feien els romans.

  Reply
 9. Adrià Morales

  Salve!
  Em sembla molt interessant la tradició que ens expliques, sembla ser molt divertit. M’encantaria poder anar algun dia i veure tot aixo que dius: els gladiadors lluitant, el coliseu, etc.
  El fet de disfressar-se m’encanta, tota la gent vestiria igual i podríem observar l’ambient antic del món clàssic. Fa molt bona pinta i el que més m’agrada es que es apte per a totes les edats, tallers per al infants, i entreteniment al coliseu per als adolescents. Molt divertit!!!

  Reply
 10. Marta Calvo

  m’ha semblat molt interessant aquesta ciutat tant ben conservada, i ademes m’ha semblat curiós que fessin una festa romana, és una manera de tornar a l’època romana i poder veure com era la vida en aquell temps, a partir d’objectes i de representacions romans, com per exemple la lluita de gladiadors, ademes es pot veures com era una ciutat realment important en el seu temps, i la veritat es que el campament, esl vestuaris, els objectes i tot està molt ben aconseguit, es a dir, que està mot ben fet i això fa que t’orientis i pensis com un romà en el moment que entres.

  Reply
 11. Sebastián Lindo Azañero

  No coneixia tant Augusta Raurica, he visitat la pàgina web i he llegit la seva història. A Badalona tenim a la Magna Celebratio que dona a conèixer el patrimoni romà de la ciutat. A la Baetulonis Schola estudiants i professors van apropar als visitants a la llengua romana i grega i al sistema educatiu romà.

  Reply
 12. maria sorribes

  Salvete!
  No sabia res de tot això , però aquí a Badalona tenim la magna celebratio a finals d’abril , aquí fem lluita a la romana, escriptura , és a dir quasi el mateix que fem aquí .
  Però aquí no tenim teatre ,però tenim termes ,un decumanus i una domus!
  Em sembla bé que facin ja llatí a 3r ja que a Espanya es fa a 4t perquè tindriem més temps per adequar-se a la llengua llatina i no els hi sonaria a xinès.
  Està bé potser aquest any vaig a la magna celebratio té molt bona pinta!
  Està súperbé recordar el nostre passat i els nostres ciments.
  Bon article!

  Reply
 13. Teresa Devesa Monclús

  Augusta Raurica ens queda molt lluny, nois i noies, però és el nostre primer contacte amb la reconstrucció històrica. M’agrada comprovar que la Lara, la Maria i d’altres coneixeu el festival que se’n celebra a Badalona i fins i tot el Sebastián ha posat el nom del taller que nosaltres hi desenvolupem: “Baetulonis schola”.
  Ben aviat en començarem a parlar i, evidentment, els que vulgueu hi podreu participar. De moment us animo que mireu el segon vídeo de l’article del bloc que l'”schola” que us he enllaçat

  Reply
 14. Claudia Tello

  AVE!
  Aquesta tradició m’ha semblat força curiosa ja que, s’intenta representar al màxim l’edat antiga, ja sigui pels decorats i les vestimentes que porten, com en les activitats que propociona: el teatre, que és exactament igual a l’època; l’escola de llatí, que m’ha semblat força curiósa, ja que normalment en aquest tipus de fires o celebracions no hi ha; i altres activitats per compartir en família,amb un ambient com diu l’Alejandro bo.
  Tot i que a mi, personalment no m’agraden gaire aquesta mena d’activitats, he de reconèixer que donen ganes d’anar-hi pel simple fet de que estigui muntat, tot plegat, en un ambient i un decorat molt realista.

  Reply
 15. Rafael Cantarero

  Salve!
  Em sembla bastant interesant tot això que ens expliques de aquesta festa, ja que no la coneixia. A Badalona es fa la Magna Celebratio que dona a coneixer els avantpassats romans de la ciutat. A la Baetulonis Schola estudiants i professors apropen als visitants a la llengua romana i grega i al sistema educatiu romà. I a Barcelona és celebra la “Barcino Col·loniae Romae” .

  Reply
 16. Víctor García

  No havia sentit parlar d’aquesta festa, però sembla força interessant. Crec que és enorme si la comparem amb la “Magna Celebratio” de Badalona. M’ha cridat molt l’atenció la quantitat d’activitats que ofereix la festa. Música, tendes, una petita escola de llatí, representacións sobre gladiadors, información sobre la legió…a més de la bona conservació de les restes romanes.

  Reply
 17. Paola

  Sempre e pensat que cuan podem veure i sentir les coses aprenem d’una altra manera, que al menys per a mi és millor, ja que no és el mateix estudiar d’un llibre que poder veure-ho i ademés per el que he pogut llegir i veure en les fotografies crec que va ser una representació molt fidel a com eren les coses en la antiguitat, i com he dit abans, d’aquesta manera no només gaudeixes i et sentes com ells en aquells moments si no que aprens a través del que vius.

  Reply
 18. Guangzhen Ye

  Salve!
  Es molt interessant que el món grecoromà es present fins avui dia. Ens mostra la vida quotidiana de grecs i llatins i del seu dia a dia. Les recreacions en viu i les diferents activitats que es fan que des dels escenaris de balls romans i instruments de la legió, un campament amb armes fins a una petita “escola” de llatí, jocs romans i quadrigues romanes. El millor va ser el teatre roma amb gladiadors i altres tipus de lluita romana. Totes aquelles activitats fan que els més petits i els més grans puguin gaudir d’una experiència tant única i meravellosa com aquesta.

  Reply
 19. Laura

  Em sembla molt interessant aquesta festa ja que et diverteixes aprenent i veient tots els espectacles que hi fan,els balls ,els llocs dels ferrers, comerciants,de menjar,tot i que mai l’havia escoltat. A aquí, a Badalona fem la ”Magna Celebratio” ,que es molt petita en comparació en la ”Augusta Raurica”. M’ha agradat l’idea dels balls romans,la música,les tendes i els espectacles.

  Reply
 20. Noemí Rodríguez

  Trobo interessant aquesta tradició ja que es una manera de tornar a passat i recordar els viejso temps. Nuna i sabut res d’aquesta celebració però no em desagrada. Algunes coses d’aquesta festa em recorda a la festa medieval que es celebra a Badalona que també hi ha activitats com tallers, lluites, paradetes de menjar, balls, etc.

  Reply
 21. Nerea Pérez

  Crec que és molt interessant que es facin aquestes festes o tradicions a tot el món per recrear el món romà ja que és una manera d’aprendre i alhora divertir-se fent activitats d’aquest tema. També em sembla curiós el fet de com recreen la vida dels romans tan bé perquè sembli de veritat.
  Jo mai he acudit a una festa d’aquestes però si que conec una que es celebra a finals d’abril i principis de maig a Badalona : ” Magna Celebratio” i m’agradaria anar.

  Reply
 22. Carla Escolar López

  Salve!
  Mai he escoltat res sobre la celebració de l’ Agusta Raurica i per lo tant tampoc sabia que estava localitzada a Suïssa. M’ha semblat molt interessant perquè es molt gran,popular, i hi ha diverses activitats per realitzar com per exemple veure representacions sobre els romans. A Badalona tenim la Magna Celebratio, que ens dona a conèixer com vivien els romans a la nostra ciutat.
  L’article m’ha agradat molt perquè m’ha cridat l’atenció que aquesta celebració es fes a Suïssa i les múltiples activitats que es poden realitzar per a poder veure com vivien els nostres avantpassats.

  Reply
 23. Javi Torres

  M ha semblat molt interessant,jo personalment no coneixia aquest festival
  M han agradat molt les fotos sobretot la foto de la lluita de gladiadors i la foto del teatre roma, el text esta molt ven explicat i amb moltes imatges per veure com es i tota la gent que i va .
  Han passat molt de temps des del temps dels romans però encara avui dia es fan recreacions i reconstrucció històrica i això està molt be
  A Badalona també es fa una festa semblant però no tan gran i alguns dels alumnes del nostre institut i participen.

  Reply
 24. Noa Alonso

  A mi m’ha semblat súper interessant aquesta tradició ja que és una manera de tornar a temps enrere i s’intenta representar al màxim l’edat antiga. Fins ara no la coneixia i és molt completa. M’ha agradat molt la idea de vestir-se de romà, ja que així l’ambient imagino que és molt més familiar i d’iguals. També m’agradat les activitats que propociona: el teatre, que és exactament igual a l’època; l’escola de llatí, que m’ha semblat força curiósa, ja que normalment en aquest tipus de fires o celebracions no hi ha. Aquesta festa m’ha recordat a la “Magna Celebratio”. És una festa romana que es fa a Badalona el darrer cap de setmana d’abril i el primer dia de maig. Aquesta festa tracta de “tornar a la vida romana” de fa més de dos mil anys i també hi ha menjar, tallers per als nens, activitats de muntar a cavall com ho feien a l’època.

  Reply
 25. Paula Torres

  Salve!
  M’ha encantat l’article, m’ha sorprès que facin aquest tipus de coses.Veient les fotos, m’ha semblat que tots els detalls estaven ben cuidats i treballats. Seria molt emocionant ser-hi i poder veure tot allò que feien els romans que emepezaron la nostra civilització.

  Reply
 26. Sonia Ballestero

  M’ha semblat molt interessant aquesta tradició ja que és una manera de recordar els vells temps.També M’han agradat molt les imatges sobretot, la de la lluita de gladiadors.
  L’article en veritat està molt bé perquè he pogut veure com era la ciutat, els objectes, els vestuaris en aquell temps.

  Reply
 27. Aida Gilbert

  Salve!
  M’ha semblat un article molt interessant pel fet de que no sabia que a llocs tant llunyans com es Suïssa, es poguessin fer reconstruccions de com era la vida dels romans i que la ciutat a la qual vivien es mantingues tant be. També afegir que a traves d’aquest article es com si haguéssim estat allí de tant detallat que esta.
  Aquí a Badalona tenim una activitat semblant que es diu “Magna celebratio” on també es fan reconstrucció de com era la vida a aquella època i de diferents activitats d’aquell temps. I la nostra escola hi participa per que així els nens petits poguin aprendre com es vivia a aquella època.

  Reply
 28. Aina Camps

  Salve!
  M’ha semblat molt interessant que a Suïssa se celebrin festes d’aquest tipus. M’agradaria molt anar-hi algun dia, si tinc l’ocasió! A Badalona es celebren dos festivals d’aquest tipus cada any: la “Magna Celebratio” i una festa al barri de Canyadó que em sembla que es la festa medieval. La magna celebratio se centra més en l’època romana, però la festa medieval també està molt bé ja que hi ha moltes paradetes amb material artesà i activitats com tir amb arc o “lluites” entre guerrers.
  A la “magna celebratio” es fa una reconstrucció històrica, ja que tothom va vestit i utilitza el material que s’utilitzava en aquells temps. Amb el material es fan les activitats de temps enrere, com les monedes romanes, o escriure el teu nom sobre un papir.

  Vale!

  Reply
 29. Aya Jabroun

  Salve!
  Crec que començar a estudiar llatí a 3r d’ESO és un avanç per al alumnes que arribin a estudiar batxillerat aquesta llegua perquè així tenen més temps dedicat al estudi i podem arribar millor preparats.
  Aquesta tradició m’ha semblat força curiosa ja que, s’intenta representar al màxim l’edat antiga, ja sigui pels decorats i les vestimentes que porten, com en les activitats que propociona.
  Tot i que han passat molt de temps de l’època dels romans està molt bé que encara es conservin tant be coses que s’han trobat.

  Vale!

  Reply
 30. Laia Torres

  Salve!
  Jo penso que estudiar i escollir Llatí a 3r ESO és fer un avanç per anar millor a 4t i a Batxillerat, ja que és una assignatura complicada i els idiomes quan més aviat comencis més fàcil s’et fa.
  Sincerament hauria estat bé que es pogués fer aquí també a 3r. M’agradaria molt viatjar a Suïssa i poder fer Llatí allà des de 3r. A més, també m’agradaria veure allà les festes romanes i les recreacions històriques semblants a la nostra ‘Magna Celebratio’.

  Reply
 31. Manuel Rodrigues

  Yo pienso que esta muy bien lo que hace para que los jóvenes conozcamos lo que era antes la historia y la arquitectura y para conocer nuevas cosas y para que conozcamos nuevas tradiciones

  Reply
 32. Damian Cornejo

  🙂
  Es muy interesante que el mundo romano se presente hasta hoy en día. Nos muestra la vida cotidiana de griegos y romanos
  y me sorprende como recrean las batallas y como esta todo tan bien conseguido que hasta puede reslutar creible yhacernos sentir como si realmente estemosen esa epoca,espero que este año se parezcan las actividades a aquellas y disfrutarlo en vivo 😀

  Reply
 33. Manuel Rodriguez

  me parece muy interesante que promueva lo clásico y que los jóvenes conozcamos lo que era la antiguead y aprendamos lo que era

  Reply
 34. arnau lopez bilbeny

  Aquesta festa m’ha recordat a la “Magna Celebratio”.
  Crec que és molt interessant que es facin aquestes festes o tradicions a tot el món per recrear el món romà ja que és una manera d’aprendre i alhora divertir-se fent activitats d’aquest tema. També em sembla curiós el fet de com recreen la vida dels romans tan bé perquè sembli de veritat o mes real

  Reply
 35. Lian Perez

  M’ha semblat molt interessant que es facin festes com aquesta a las quals s’ensenya com eren els romans, i que a mes a mes facin em sembla molt divertit. Mai he tingut l’oportunitat d’anar a una festa com aquesta pero quan pugui hi anire.

  Reply
 36. Marc Escolar i Daniela Soler

  Aquest text ens ha semblat molt interessant i ens ha recordat molt a la classe que vam fer el dijous, on s’explicava el que era la Reconstrucció Històrica, els Grups de RH i Festivals de RH, ja que estan recreant la manera en què gaudien els romans, com aprenien, com es relacionaven…
  Ens agradaria molt assistir a aquest tipus d’activitats on vius en primera persona la vida romana i no ho veus des de classe.

  Reply
 37. Dayanna Guarnizo

  Salve!
  M’agrada veure com en altres ciutats es fan aquest tipus de festes, ensenyen algunes de les tradicions dels romans i així podem conèixer una mica més d’ells, m’agradaria molt participar-hi.
  M’ha recordat a la “Magna celebratio” que és fa a Badalona

  Reply
 38. Hèctor Fernàndez

  salve!
  Aquesta festa em sembla molt interesant ja que té moltes coses, m’ha sorprès que hi hagui com una escola de llatí i que en una fotografia surtesin dos gladiadors lluitant. Em sembla molt impresionant que el món antic estiqui tan present en el nostre món modern i per tot això mentre ho lleguia m’estava recordant a la “magna celebratio”. M’ha semblat interesant el comentari en l’aerticle que deia “En la fiesta romana había un montón de gente”( alejandro autor del article) perquè no m’esperava que a tanta gent li agradès el món classic antic.

  Reply
 39. Clara Gallardo

  Salve!
  Aquesta festa m’ha sorpres i m’ha agradat molt, es una forma de recrear algunes de les tradicions romanes. No hagues arribat a pensar mai que en tantes ciutats es recrees tantes tradicions romanes.
  M’entres estaba llegint l’article m’ha recordat una mica a la “magna celebratio” la recreació que es fa aqui a badalona al mes d’abril. No m’esperaba per res del món que a tanta gent li interesses el món antic romà. Molt interesant de veritat.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *