Creació: Any 2009

Època recreada: Segle II dC.

Àmbit de recreació: Gladiatura, legio ornatrices. 

Ubicació: Barcelona

Logotip de Barcino Oriens

Aquest grup va ser creat al 2009 per un professor i uns quants alumnes de l’Escola Joan Pelegrí, en l’àmbit de llatí i Cultura Clàssica, i des de llavors el nombre de membres no ha parat de créixer. En aquests moments, el grup forma part de les entitats que patrocina la Fundació Hostafrancs, i no té ànim de lucre, llevat per cobrir despeses de transport i manutenció.

Un cop van començar a fer contactes, van iniciar la participació als festivals de reconstrucció històrica com a grup seriós i compromès. El 2010 van arribar a un acord amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya i van participar al  Cicle de Conferències “Cicerone” , que aquell any es titulava: “Alimentació al Món Clàssic“. Allà van recrear un banquet romà, o Convivium, i el resultat va ser tan bo que des de llavors tenen una espècie de conveni oral pel qual participen cada any a la Nit dels Museus, on representen la temàtica que toqui.

Representació d’un sacrifici als déus

Pel que fa a festivals, el grup té una rellevància important. Des del 2012 participen a la Magna Celebratio de Badalona, una de les recreacions històriques més importants de Catalunya. Allà mostren la vida dels soldats romans i, a partir d’aquest any, la “secció femenina” del grup prendrà més protagonisme, gràcies a la seva feina en l’àmbit de la bellesa i la perruqueria. A més, organitzen i protagonitzen representacions d’escenes de vida quotidiana romana, com la vida política, el menjar i els sacrificis religiosos, que es fan durant els dies anteriors a les celebracions al carrer.

Pel que fa als integrants del grup, el seu objectiu és que la gent pugui “tocar, veure i sentir”. A més, diuen que “la Recreació i Reconstrucció Històrica té com a finalitat, vincular de forma directa, atractiva i emotiva la nostra realitat a la del nostres orígens”. Això sí, deixen molt clar que la seva tasca és molt seriosa i eminentment seriosa, ja que diuen que “no és una festa de disfresses”. Aquest és un dels aspectes principals de la seva manera de fer: tot es fa amb veritable rigor històric. Cada detall de tot el que fan i vesteixen es basa en textos i testimonis d’època romana, de manera que podem dir que res és imaginat o inventat. Val a dir que, per exemple, prefereixen no dur una canellera de soldat si no estan segurs de la seva versemblança històrica.

El seu èxit i reconeixement pel públic i les entitats va animar Barcino Oriens a engegar les jornades romanes de Barcelona que s’anomenen Barcino·Colonia·Romae i que es celebren durant la primera quinzena de juny a Hostafrancs.

[youtube width=”550″ height=”450″]https://www.youtube.com/watch?v=Iv5-I4MmhQg[/youtube]