Aristòfanes

Bust d'Aristòfanes

Bust d’Aristòfanes.

Aristòfanes va néixer el 448 aC i va morir el 380 aC. Va ser un dels màxims representants de la comèdia grega, especialment de la comèdia antiga.

La comèdia aristofànica consistia en la sàtira i la crítica de les personalitats de l’època o bé personatges vulgars que tenien la funció de ridiculitzar el col·lectiu de la societat. Aristòfanes volia que el seu públic prengués consciència de la hipocresia la societat i fer-los posar els peus a terra, sobretot en temps de crisi o de guerra.

Només ens han arribat onze de les quaranta-quatre d’Aristòfanes. La seva temàtica és molt variada:

 • L’educació: a Els comensals o Els núvols.
 • La demagògia i la corrupció política: a Els babilonis o Els cavallers.
 • El pacifisme: a Els acarnesos, La pau o Lisístrata.
 • La crítica contra Eurípides: a Les tesmofòries o Les granotes.
 • Les utopies comunitàries: a Les assembleistes o Plutus.

Per últim, l’estructura de les obres aristofàniques és la següent:

 • Pròleg: Un o dos personatges exposen la situació inicial de la comèdia.
 • Proàgon: La presentació dels protagonistes.
 • Àgon: Diàleg entre el protagonista i l’antagonista.
 • Pàrode: El cor entra a l’escena.
 • Paràbasi: El cor parla al públic sobre temes de l’actualitat.
 • Escenes iàmbiques o dialogades: S’explica què ha passat a l’obra mentre el cor parlava al públic.
 • Èxode: El cor abandona l’escena i s’acaba l’obra.
Aquest article s'ha publicat dins de Comèdia, General, Gènere dramàtic, Personatges i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

22 respostes a Aristòfanes

 1. Retroenllaç: Lisístrata | Literatura grega a escena

 2. Retroenllaç: Teatre clàssic amb l’Institut Premià de Mar | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 3. Retroenllaç: Les obres de teatre clàssic grecollatí al Romea | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 4. Ana Mª Falcón Durán diu:

  Salve!

  Ahir vam poder assistir a la representació de l’obra Lisístrata d’Aristòfanes. Em va agradar molt el fet que s’expressés una crítica a la societat mitjançant la comèdia. Llegint aquest apunt, he pogut comprovar que l’estructura que utilitza Aristòfanes és la mateixa que van fer servir ahir al teatre d’Hospitalet del Llobregat.

  Valete 🙂

 5. Chaymae Zaouaghi diu:

  Χαιρε!!!
  De totes aquestes obres que apareixen en l’article només he tingut l’oportunitat de veure una, Lisístrata, una de les seves obres que fomenten el pacifisme. Aristòfanes era un autor que mitjançant les seves comèdies representava una gran crítica de societat del moment amb personatges vulgars que tenien la funció de ridiculitzar el col·lectiu de la societat. Sembla mentida que després de quasi 2500 anys, els humans encara no hàgim trobat la solució definitiva a aquests problemes.

 6. barraca.roser diu:

  χαιρε!
  Aristòfanes va ser un còmic grec. La seva comèdia consistia en ridiculitzar la societat i allò que estava socialment acceptat o rebutjat fent-ne burla. L’objectiu d’aquesta burla consistia en representar la hipocresia de la societat respecte a accions quotidianes.
  Els alumnes de llatí i grec de l’IPM vam tenir la oportunitat de veure representada l’obra de Lisístrata per actors de la nostra mateixa edat.

 7. Retroenllaç: Lisístrata en emaze | Literatura grega a escena

 8. Retroenllaç: Estructura de la comèdia Lisístrata | Literatura grega a escena

 9. Abigail.dina diu:

  Bon apunt!La veritat és que no sabia molt bé que era Aristòfanes ,peroò ara ja ho sé ,tambè gràcies a l’bra de teatre que vam veure .
  Aristòfanes en les seves comèdies sempre apareix el cor, implicat en l’acció que es desenvolupa en dues parts: una primera en la qual es mostra l’argument i una segona que exposa les conseqüències. Tal esquema varia en les últimes obres que canvien també de contingut.
  En totes elles cal destacar la seva observació de la realitat, la seva gràcia *caricaturesca i la seva delicada poesia. La intriga de la comèdia només serveix de pretext per a una sèrie de variacions satíriques sobre problemes d’actualitat, i l’aparent llibertat de to no entorpeix l’harmonia de conjunt.

 10. Retroenllaç: El jurament de Lisístrata | Literatura grega a escena

 11. Retroenllaç: El pes de les dones en la Lisístrata | Literatura grega a escena

 12. Alina Roman diu:

  Xaipete!

  Aristòfanes va ser un dels màxims representants de la comèdia grega, especialment de la comèdia antiga que consistien en mostrar l’hipocresia de la societat. Estàven carregats de personatges que mostraven aquesta hipocresia. L’única obra que he pogut veure en teatre a sigut Lisístrata una obra interessant en que les dones prenen un paper important per tal de salvar els pobles de la guerra i que els homes tornin a casa i signin la pau. Em va agradar bastant i trobo que és molt interessant i val la pena veure-la.

 13. Retroenllaç: Comèdies grecollatines al Teatre Joventut | Cartellera de teatre clàssic a Barcelona

 14. Retroenllaç: Lisístrata d’Aristòfanes, el tràiler | Literatura grega a escena

 15. Retroenllaç: Lisístrata en l’òpera | Òpera amb referents

 16. Retroenllaç: Les dones fan política com la llana | Literatura grega a escena

 17. Retroenllaç: Booktrailer: la Lisístrata | Literatura grega a escena

 18. Retroenllaç: Els núvols d’Aristòfanes | Literatura grega a escena

 19. Robert Cepeda Machuca diu:

  Un gran apunt, Aristofanes va ser un gran escriptor i com a obra magna te la comedia de critica social anomenada Lisistrata. Els temes que va tractar en Lisistrata Aristofanes son temes universals que encara son vigents com el machisme i la discriminacio a la dona.

 20. Retroenllaç: La Literatura grega guardonada a Premis Edublogs 2015 | Literatura grega a escena

 21. Alexia Álvarez Pàmies diu:

  Xaipete!
  Aristòfanes (448 aC – 380 aC, en grec ᾿Αριστοφάνης) fou un còmic i dramaturg grec.
  El lloc i fins i tot la data exactes del seu naixement ens són desconeguts, però probablement es va educar a Atenes. Era del poble de Kudathenaium. És famós per haver escrit comèdies com Els ocells per als festivals atenencs: els Grans dionisíacs i Lenaea. En total, va escriure quaranta obres, onze de les quals ens han arribat, i que són els únics exemples supervivents de la comèdia àtica antiga. Obres supervivents com ara: Els acarnesos, els cavallers, els núvols, els ocells, Lisístrata, Plutus etc… Obres perdudes datades com ara: Els convidats, Els vaixells mercantsm Els babilonis, etc… Moltes d’aquestes peces tenien temes polítics, i solien ser sàtires dels ciutadans més famosos d’Atenes i la seva conducta en la Guerra del Peloponès. Va ser acusat diverses vegades de difamació. Una comèdia famosa, Les granotes, va rebre l’honor inèdit de ser repetida, i segons un biògraf posterior, li va comportar una corona cívica.
  Aristòfanes apareix en el Symposium de Plató, donant una explicació mitològica còmica de l’origen de l’amor. Els núvols, una producció desastrosa que va acabar en un humiliant últim lloc a la Ciutat Dionisíaca, satiritza el nou aprenentatge de la sofística tan de moda entre l’aristocràcia del moment; Sòcrates en va ser la víctima, apareixent com un sofista. Lisístrata fou escrita durant la guerra amb Esparta, i presenta el pacifisme de manera còmica: les dones de les dues ciutats deixen de tenir sexe amb els seus marits fins que deixin de lluitar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *