Els núvols d’Aristòfanes

Hola, sóc en Raül Àlvarez, de 1r de batxillerat, i en aquest article escriuré un petit resum de  l’obra de teatre Els núvols d’Aristòfanes i exposaré la meva opinió personal sobre aquesta, és a dir, faré un comentari d’obra. Després de llegir la Lisístrata i anar al teatre, m’he llegit la versió castellana de F. Rodríguez Adrados i J. Rodríguez Somolinos (Madrid, Cátedra, 1995).

LasNubes

Aristòfanes va presentar Els Núvols a les Grans Dionísies de l’any 453 aC i sols obtingué el tercer premi, en va acabar fent una segona versió que ens ha arribat en què es queixa a la paràbasi d’aquest fracàs, però aquesta no es va arribar a representar mai.

L’obra tracta sobre un pare (Estrepsíades), el qual té bastants problemes econòmics amb diferents creditors a causa dels capritxos del seu fill (Fidípides), doncs aquest és aficionat a les apostes en les carreres de cavalls. La trama segueix els intents del pare per no haver de pagar els seus deutes. Per aconseguir-ho, demana al seu fill que provi d’aprendre l’art de parlar amb l’ajuda d’una “escola” anomenada El pensatori. Però el fill no aprova la idea del pare, deixant com a única solució presentar-se el propi Estrepsíades. Aquest demana que l’ensenyi Sòcrates, el qual accepta. Li presenta “els núvols”, entitats divines que l’ajudarien en tot el possible però no se’n surt, doncs és tan vell que oblida tot el que aprèn.

Imatge de Emblemata et aliquot nummis antiqui operis, cum emendatione et auctario copioso ipsius autoris, llibre d’emblemes  de c. 1564: Fidípides i Estrepsíades discuteixen davant Sòcrates, que està penjat en un cistell

Així torna a demanar al seu fill que es presenti, aconseguint-ho amb èxit. Fidípides va amb Sòcrates i aquest presenta els dos tipus de discursos (personificats), el bo i el dolent, doncs han de lluitar per a ser els mestres del jove. Després d’una batalla verbal, acaba guanyant el dolent, convertint-se en el professor de Fidípides. Aquests entren en El pensatori, lloc on es faran les classes i Fidípides aprèn a refutar qualsevol plet.

Tot seguit, el pare torna a casa amb el fill, que ja ha après tot sobre el discurs dolent, on es trobarà amb el primer creditor que, utilitzant l’après de Sòcrates i el seu fill, el defugirà, el mateix passarà amb el segon. Però les coses se li posaran malament doncs el fill, rancorós del tracte del seu pare en el passat, el comença a pegar, tot argumentant el perquè ho fa. Al final, Estrepsíades s’adona que tot és culpa seva, doncs no havia d’haver-se quedat els diners i esperar quedar impune. L’obra acaba cremant El pensatori, doncs creu que el van enganyar.

Aquí acaba el resum i comença el meu comentari. Primer de tot, no és una obra gens pesada, és més, si captes l’humor que a vegades és bastant subtil, però d’altres acaba sent groller (però al cap i a la fi, divertit), acabaràs per riure en més d’un fragment. No m’estranya que es conegui per l’obra que va ensorrar la imatge de Sòcrates, doncs el tracta com un sofista (persona que té la intenció d’enganyar amb estructures argumentals que semblen vertaderes) i un naturalista (en aquella època era, senzillament, la persona interessada en la naturalesa i en el seu estudi).

Això es pot percebre en el propi títol, aquest es refereix a les entitat divines inventades per Sòcrates en l’obra, doncs afirma que són les úniques divinitats que existeixen (i nega l’existència dels déus de l’Olimp), cosa totalment pagana, òbviament.

Estrepsíades és un personatge la mar d’interessant, és molt influenciable, ja que a la mínima que una idea el convenç l’accepta sense massa dificultat (el fa creure que els déus no existeixen sense cap resistència), això demostra que no li importa pas el que passa en el seu voltant mentre s’adapti a les seves necessitats immediates.

Caricatura del moment en el qual Estrepsíades entra en El pensatori de Sòcrates.

Però el més interessant de l’obra, en el meu parer, són les personificacions del bé i el mal de l’època, encara que en l’obra es diuen el bon i el mal discurs. Per una banda, el primer representa la bona conducta, ser respectuós amb les persones i la llei, fer el que et diuen i seguir les regles al peu de la lletra, no seguir els instints més primitius, etc. Per l’altra banda, es pot resumir el mal amb una sola paraula, llibertat. Fer el que un vulgui, sense importar les conseqüències futures, no reprimir cap desig o impuls. Amb això es pot veure bastant bé la forma de pensar d’Aristòfanes, doncs se sent que aquest acceptava el bon discurs, però no rebutjava del tot el mal discurs.

En si, l’obra és una gran crítica a aquests pensadors, però també critica, o més ben dit consciencia la gent a no actuar com Estrepsíades (en aquest cas es refereix al joc i a la sobreestimació dels fills). Acaba tenint un missatge didàctic i diví a la vegada, doncs, com els núvols diuen, per a causar temor a una persona que ha perdut el cap per les males accions, només fa falta sumir-lo en la desgràcia, així aprendrà a tenir por als déus.

Els núvols és una de les comèdies més aconseguides del còmic atenès i alhora és una sàtira ben enginyosa en contra del nou model educatiu que els sofistes propugnaven a l’Atenes del segle V aC. Creieu que encara té vigència?

Raül Àlvarez, 1r de batxillerat Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de Article d'opinió, Comèdia, General i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

13 respostes a Els núvols d’Aristòfanes

 1. Així m’agrada, Raül, que amb la màxima celeritat has llegit el llibre que et vaig proposar i ens el comentes aquí. De ben segur, altres companys seguiran el teu consell i en faran una lectura. Els núvols , entre altres versions, també el tenim en català publicat a La Magrana.

  Els núvols d'Aristòfanes

 2. Retroenllaç: Aristòfanes | Literatura grega a escena

 3. aklfjasdf diu:

  Molt bo!! Excel·lent treball!

 4. Retroenllaç: La Literatura grega guardonada a Premis Edublogs 2015 | Literatura grega a escena

 5. Margalida Capellà diu:

 6. marta diu:

  L’obra que he llegit a classe trata sobre un pare que s’esta quedan sense diners per poder pagar els deutes, ja que se’ls gasta tots per comprar i satisfer els seus capritxos del seu fill mal educat. El fill mostra un caràcter vulgar, parla malamente al seu pare i no utiliza un llenguatge gens refinat.
  Aquesta comèdiala per més original i entretinguda, per mi, es quan entren en joc els núvols i els dos discursos, els quals es barallen (també amb un llenguatge groller) per aconseguir educar al fill. Em sembla original i diferent.

 7. ema :) diu:

  L’obra dels núvols m’ha semblat un llibre molt interessant. M’ha sorprés els temes que tracta: l’educació, la justicia… M’ha sobtat la manera en la que tracta aquests temes tenint en compte l’época en la que va ser escrita. També m’ha sorprès molt la crítica tant directa cap a Sòcrates, l’autor no s’en amaga en cap moment. Però m’ha agradat que el llibre també té un gran component humorístic, crec que ha estat fundamental a l’hora de tractar aquests temes tant complexes i controversials.

 8. Claudia López Astilleros Godar diu:

  De l’obra els núvols, sobretot m’ha semblat interessant la mena de paròdia que es fa de la filosofia i, per consegüent, de l’educació de l’Antiga Grècia, les quals, es prenen com unes disciplines que només tracten d’enrevessar-ho tot i entorpir el discurs dels altres, sent capaç així, Filípides, de dominar al seu pare i ser-li irrespectuós en grans nivells. En definitiva, es diu que els sofistes sempre tractaran de convèncer-te de les coses que ells pensen i tractaran de portar-te al seu terreny.

 9. Jordi diu:

  La meva opinió sobre les comèdies d’Aristòfanes la veritat que m’han agradat, i no m’esperava que m’agrades sincerament m’han semblat molt divertides amb un to d’humor molt exquisit, sobretot la novel·la dels Núvols. Encara de que hem de fer l’obra de la Lisístrata m’ha agradat a ver fet la lectura provisional de l’obra i estic amb ganes de fer-la a classes amb els meus companys. I parlant sobre la novel·la dels Núvols m’ha sorprès a bé, ja que m’ha agradat perquè tracta sobre una critica sobre els canvis educatius que hi ha a l’Atenes del s. V aC. On surten idees filosòfiques com els sofistes on l’autor parla sobretot de Sòcrates qüestionant-se el relativisme moral i els valors tradicionals. L’important és millorar una causa pública, encara de que sigui injust o just. D’aquesta manera Estrepsíades, decideix portar al seu fill a l’escola dels sofistes dirigida per Sòcrates, per a que aprengui a salvar els seus deutes i aprendre a l’art de convèncer amb la paraula.

 10. Marcos diu:

  En la lectura de Els núvols, m’he adonat d’una cosa: és més fàcil llegir una obra de teatre escrita fa casi 2500 que llegir del mateix Shakespeare.
  Molts cops he intentat llegir l’obra maestra de l’escriptor anglès Romeo i Julieta, però mai ho he aconseguit degut o bé a l’elevada dificilultat del text, o bé per el meu baix coneixement en teatre.

  Sigui com sigui, Els núvols es molt més ”llegible”que moltes obres literàries amb només poc segles d’existència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *