Ecce pictura. Quae fabula est?

Continuem amb la lectura setmanal de Narracions de mites clàssics.

Ecce pictura. Quae fabula est?

img_2618

Valeria (@valr_kuni) me fecit. October MMXVI

Quina pervivència té? És un mite encara vigent? Per què? S’ha de dir sempre la veritat?

Llegiu amb atenció aquest poema Arrapant-se cruel al rostre de Minerva d’Antoni Prats (21, febrer, 1946)

ARRAPANT-SE cruel al rostre de Minerva
el corb seguit esquinça els ulls renovellats.
Mai més podrà pensar-se la deessa
veient un fil trempat de llum llarguíssima.
Mai més.

(Corb fastigós, oh quant t’estime!)

I ens queda tot,
un tot que no vol ja ser més:
mans, tantes mans i noms i veus.

Per fi, la nit es cansa de ser nit.
Sovint no troba el pany o perd les claus.
Sovint s’oblida de la casa.

En podem fer també nosaltres de recreacions?

Fem un Kahoot del mite de Coronis!

coronis

21 thoughts on “Ecce pictura. Quae fabula est?

 1. Raül Moreno

  És un corb i el mite és Coronis, i jo el que faria es dir la veritat sempre, ja que ha de anar sempre per davant la veritat. Ami m’ha agradat més llegir a classe perquè tu ens ho expliques molt bè i es més entretingut fer-ho a classe.

 2. Ariadna

  El corb dibuixat em sembla molt bonic, està molt ben dibuixat. Aquest corb fa referència per al mite Coronis. En un principi el corb era blanc però déu el castigà canviant-lo de color a negre perquè li va dir la veritat i això no li va agradar. Jo en el lloc del corb també diria la veritat, encara que no ens agradi escoltar-la o ens faci mal.

  M’agrada llegir els mites a classe perquè els comprenc millor i si en aquell moment tinc un dubte me’l pot explicar la professora.

 3. Ego sum Sara

  Aquesta imatge fa referència al mite de Coronis, i aquest animal que està dibuixat és un corb. El corb està pintat en negre, per tant, ja havia sigut castigat per Apol.lo, canviant així de la puresa del blanc a la foscor del negre. Apol.lo actua així perque el corb va explicar-li una cosa que ell no volia escoltar. La veritat.
  Si jo hagués de representar aquest mite amb un dibuix, potser hauria dibuixat a la gralla, ja que finalment era qui tenia raó. La gralla explica la seva història i darrere de la experiència, aconsella al corb per a que no li expliqui a Apol.lo la infidelitat de la seva estimada. Tot i així crec que aquest dibuix esta molt ben fet.
  En la meva opinió, crec que tot i el final que va tenir el corb, jo hauria actuat igual, ja que la veritat ha d’anar davant de tot.
  Si hagués pogut escollir un personatge d’aquest mite, m’hauria agradat ser la gralla, ja que quan estava a punt de ser violada, van ajudar-la.

 4. Pau López

  Aquesta imatge fa referència al corb del mite de Coronis. Aquest mite et fa entendre que la veritat fa mal i pot arribar a ser molt injusta.
  Sobre el llibre de mites, m’agrada la idea d’anar llegint un mite cada setmana i, sincerament, prefereixo llegir a classe ja que així ho podem entendre tots millor i resoldre els dubtes que tinguem.

 5. Silvia Fernandez

  El dibuix representa el corb del mite de Coronis, molts cops la veritat és injusta o pot fer mal, però és la veritat, i tot i que una mentida pot evitar fer mal en una situació, a llarg plaç es fa més pessant, i pot arribar a fer molt més mal que una veritat.

  Sincerament, m’és igual on llegir els mites, però crec que es millor per nosaltres fer-lo’s a classe ja que si tenim dubtes podem preguntar-ho al moment.

 6. maria martin

  Aquest mite es refereix al corb del mite de coronis,perque al Deu Apolo no li va agradar el que li va dir.

 7. Nerea Judez

  Aquesta imatge fa referència al mite de Coronis, el qual explica la infidelitat de la dona d’Apolo. Ell se’n va adonar per un corb i la va matar. Apolo se’n va arrepentir i va castigar al corb cambiant-li el color de blanc a negre-
  La història t’ensenya que no sempre les coses van com un vol i que la veritat a vegades fa més mal que la mentida. També que quan s’està enfadat, no es pensa amb claretat i no s’han de fer coses que ens poguem arrepentir.
  Sincerament, no tinc cap preferència sobre llegir-ho a classe o a casa, però si he d’escollir un dels dos, preferiria a classe.

 8. Paula Nieto Acosta

  La imatge representada fa referència al mite de Coronis.
  El corb negre que esta representat reflecteix el càstic que li va donar Apolo.
  El mite et fa veure que a la vida sempre has d’escollir entre dir la veritat o no, i persnalment opino que és millor dir sempre la veritat encara que defraudis a la persona que t’ha dit que no ho diguis, però és molt millor dir la veritat desde un principi que acabarse enterant més endevant.
  Jo prefereixo lleguir els mites a classe ja que a part de millorar la comprenció oral, és una forma d’entendre molt millor les coses.

 9. Alba Moreno Mújica

  Aquesta imatge fa referència al mite de Coronis, i l’animal representat és un corb.
  El corb està pintat en un color negre, això significa que havia estat castigat per Apol·lo. Va passar d’un color clar a fosc, perquè Apol·lo va explicar-li el que ell no volia escoltar, la veritat.
  En la meva opinió, crec que sempre hem de dir la veritat encara que perjudiqui l’altra persona o simplement a nosaltres mateixos.
  Sincerament penso que és millor llegir el mite a classe, perquè així podem col·laborar entre tots i ens ho pots explicar amb més claredat i idees.

 10. Aida Martins Siches

  El dibuix representa al corb del mite de Coronis, el qual tracta sobre l’infidelitat de la dona d’Apol·lo. En el mite s’explica com el corb blanc li revela la veritat al seu amo, Apol·lo, i ell, enfadat per escoltar el que no volia, mata el corb amb tot el seu odi convertint-lo en negre totalment. Per això, al dibuix el corb és representat negre.
  Jo crec que hauria fet el mateix que el corb davant aquesta situació, trobo lleig això de mentir.
  M’agrada molt el dibuix.

 11. Nadia Castillo

  Aquesta imatge fa referència al corb negre de Coronis de la qual representa, quan la seva dona va ser infidel cap a ell.
  El corb d’aquest dibuix està negre, ja que, ell va representar aquest color com algo negatiu, ja que, el que li va passar va ser molt cruel. El canvi del corb,va passar d’un color blanc clar a un negre com la nit.
  Personalment, penso que sempre hem de tenir la veritat cap endevant encara que perjudiquin a les altres persones abans de passar-ho malament.
  Sincerament, penso com l’Alba o potser altre gent de llegir-ho a classe, ja que, podem compartir entre tos les nostres opinions i aclarir les diferents idees que podem tenir.

 12. Jordi Álvarez

  És un corb, el corb negre del mite de Coronis. El representant de la infidelitat de Coronis cap a Apol·lo. El corb inicialment és blanc però al dir-li la veritat a Apol·lo aquest, per culpa de la ràbia, el converteix en negre.
  La meva opinió és que hi ha mentides “piadoses”, que són necessaries per la confiança entre nosaltres. Crec qué és millor llegir a casa i a classe fer un debat, sobre la diversitat d’idees que tenim.

 13. Ego sum Rime Chairi

  Aquesta imatge representa el corb del mite Coronis. El mite diu que Apol·lo el va sancionar per haber-li dit la veritat. El va convertir en un corb negre. El corb li va explicar la veritat que possiblement jo hagués fet el mateix

 14. Jordi Álvarez

  El dibuix fa referència al mite de Coronis, la dona que va ser infel a un déu, a Apol·lo. EL mite explica perquè els corbs són negres, i és degut a que aquest va explicar la infidelitat de Coronis al déu, i aquest el va convertir en color negre per haver-li dit la veritat.
  Crec que les mentides són necessàries, les mentides “piadoses”, les que són necessària perqué aquesta societat es mantingui. Si ho poguessim saber tot y no ens enganyés ningú no sé si avui en dia seriem on estem ara.
  Personalment, crec que el millor és llegir el llibre a casa i, a classe, fer un petit debat per veure la diversitat d’opinions.

 15. Sara Pradas

  El dibuix fa referencia al mite de Cornis.El mite diu que Apol·lo el va sancionar per haber-li dit la veritat. Jo crec que hi han mentides que són necessaries que les fem perquè la nostra confiança sigui més forta.

 16. Xènia

  El dibuix representa el mite de coronis que es un corb.El mite explica que Apol·lo el conberteix de color negre per haber-li dit la veritat. Jo crec que avegades s’ha de dir mentides per no dir la crua realitat. Per altre part penso que la veritat encara que ens perjudici es millor dir-la.

 17. Andrea Montalban Arias

  El dibuix representa un corb, del mite de Coronis. On la dona d’un deu va ser-li infiel. El corb és negre perquè Apol·lo el va sancionar ja que no li va agradar el que li va dir.

 18. Marta Bonis Gimenez

  El que vol dir aquest mite és que la veritat sempre estar per davant, perquè las mentiras s’acaban sabent, el corb representa a coronis és blanc dien la veritat i amb la mentira com ha fet el que ha fet apol·lo el va fer de color negre ja que com hem dit tots la veritat és més forta.

 19. Amaia Ochoa

  El dibuix representa el corb del mite de Coronis .
  Del que parla aquest mite es de la mentida , jo penso que en depen que situació tothom no ha vist una solució millor que defensarese mentint , sempre pensant que aquesta mentida ens pot treure del pas
  pero al final acaba pessant , per molt dura que sigui la veritat es millor

 20. raquel

  Aquest dibuix fa referència al mite de Coronis. És el corb d’Apol·lo, ja després d’haver transformat el seu color blanc com la plata i la neu a negre, reflectit per l’odi del Déu, a causa de que el corb expliqui a Apol·lo, el seu amo, la infidelitat de la seva dona i aquest la mati.

 21. Pau Roca Bastardes

  És un corb i el mite fa referencia a Coronis.
  Jo, en aquest cas el que faria es dir la veritat sempre. Ami m’ha agradat lleguir-ho a classe i sobretot és molt entretingut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *