Un matí a la Facultat de Filologia de la UB

CRAI Biblioteca de Reserva

Els alumnes de segon de batxillerat de Grec i de Llatí del nostre centre han tingut la gran sort  de passar un matí, com altres promocions, a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona. No sols hi han trobat referents clàssics al vestíbul (Sant Isidor) sinó que han tingut la sort de poder conèixer de prop les diferents biblioteques, ben guiats per l’Esther, i, gràcies a les explicacions de la Teresa, saber de l’existència de manuscrists, incunables, impresos acolorits a mà…, fins i tot, d’un incunable del segle XV, malauradament mutilat, de Virgili … després de fer una visita guiada per les biblioteques, l’hemeroteca, poder consultar diccionaris i tenir a les mans les principals edicions dels textos clàssics a la biblioteca de Llatí (Teubner, Oxford, Cambridge, Loeb,  Budé, Bernat Metge, Gredos, Alma Mater…), admirar-se de la gran quantitat  de llibres de sintaxi a la Biblioteca de Romàniques … i, com a colofó, assistir a dues magnífiques conferències de Batxillerat (Curs 2015-2016), organitzades des de fa cinquanta anys per la Secció Catalana de la SEEC:

Conferència de Llatí
11:30-12:30
Les vies de comunicació com a eix vertebrador de l’Imperi Romà
A càrrec de la dra. Isabel Rodà de Llanza, catedràtica d’Arqueologia (UAB)

Conferència de Grec
12:45-13:45
Teseu, l’heroi d’Atenes
A càrrec de la dra. Montserrat Reig Calpe, catedràtica de Grec (Institut Joanot Martorell – Esplugues del Llobregat)

Realment, és tot un privilegi poder gaudir d’un matí així. No tothom  pot conèixer així la Facultat de Filologia i respirar l’aire de les biblioteques de debò, les magnífiques col·leccions de llibres, …; així com de gaudir de la conversa amena i alhora científica de dues grans persones, sàvies i alhora comunicadores, com són la dra. Isabel Rodà i la dra. Montserrat Reig.

Des d’aquí, alumnes, us vull fer reflexionar sobre el fet de valorar la gran oportunitat que ens han brindat les persones que treballen a les biblioteques de la Facultat de Filologia, i a la presidenta de la secció catalana de la SEEC, la dra. Esperança Borrell, per organitzar aquestes magnífiques conferències PAU que, de ben segur, es mereixerien una sala més gran que la capella, i sense columnes, com l’Aula Magna o el Paranimf, per tal de poder arribar a molts més estudiants de Grec i de Llatí i , si cal, pagar per assistir-hi. Com a alumnes privilegiats, us agrairia que compartíssiu hic et nunc l’experiència.

8 thoughts on “Un matí a la Facultat de Filologia de la UB

 1. Chaymae Zaouaghi

  Va ser una gran experiència poder visitar la biblioteca, vam veure una bíblia que segur que mai hauria tingut l’oportunitat de veure- la si hagués sigut ahir en la biblioteca ded reserva que la senyora ens va explicar els més petits detalls sobre com s’ha escrit, la portada i el que significaven alguns dibuixos modificats manualment.

  En la biblioteca central a part de veure els diccionaris i les diferents editorials i la forma de consultar el diccionari, em van cridar molt l’atenció veure els llibres àrabs entre els quals he pogut mirar el Corà amb les diferents interpretacions que m’hagués agradat consultar durant més temps. També m’han interessat els diccionaris àrabs sobre la llengua i sintaxi que eren realment impressionant per la tipografia.

  Respecte a les xerrades van ser molt interessants, la primera de llati sobre les vies romanes, va ser molt entretinguda i dinàmica amb l’únic inconvenient de tenir davant la columna i no poder veure l’emissora de la xerrada. En la segona xerrada (i després de canviar de lloc per evitar la columna) que tractava sobre la mitologia i expressament Teseu, ens ha explicat molts mites que desconeixíem, ja que només em sonava el mite de Minotaure, en canvi el tema de la joventut i no voler passar a la maduresa, també la història de com va obtenir l’arma ho desconeixia per complet. Crec que les dues interlocutores han fet el gran esforç de captar la nostra intenció i fer que la xerrada sigui més dinàmica. Crec que els que hem aprofitat la xerrada ha sigut molt interessant. Finalment donar les gràcies als que ens han presentat l’oportunitat d’assistir-hi

 2. Iria Rael

  Salve!
  Estic d’acord amb què va ser una gran oportunitat per nosaltres anar a visitar i a conèixer una mica la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, des de conèixer les instal·lacions fins a aprofundir una mica en la biblioteca i poder observar manuscrits i pergamins antics. Sobretot penso que va ser realment interessant i que és una bona oportunitat pels alumnes que encara no saben quins estudis universitaris cursar, encara que jo no estigui interessada a estudiar filologia em va agradar descobrir i veure per primer cop la Facultat.
  Pel que fan les instal·lacions eren realment impressionants i molt antigues, vaig quedar bocabadada de la quantitat de llibres que hi havien i dels escrits, que hi havia fins i tot del segle XV, sobretot em va agradar un dels llibres que tractava d’astronomia, ja que tenia unes il·lustracions realment increïbles, i fetes a mà. Però també crec que són un tresor i que s’hauria de cuidar i intentar conservar millor el patrimoni.
  Pel que fan les conferències de grec i llatí, penso que van estar interessants, sobretot la que més hem va cridar l’atenció la de grec, que parlava de Teseu i del mite del Minotaure. Pel que fa la de llatí tractava sobre les vies romanes i penso que també va ser prou interessant.

 3. Carlos Thiriet

  Salve!
  Tot i que no estudiaré una carrera relacionada amb la filologia, aquesta sortida em va semblar molt interessant per la part de la visita a la biblioteca. No vaig quedar fascinat pels llibres de llatí i grec, sinó per la quantitat de llibres i coneixements que es guarden allà. Espero que a la facultat de història a la qual vagi tingui un volum de llibres i documents tan o més gran com aquesta biblioteca, ja que només amb tot aquest coneixement ja tindria suficient per aprobar la carrera.

  Vale.

 4. Pingback: Els treballs de Teseu | El fil del mite grec

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Una visita virtual per l’edifici històric de la UB https://www.sapiens.cat/historia-casa/visita-virtual-edifici-historic-universitat-barcelona_203090_102.html

  Visita virtual http://www.ub.edu/museuvirtual/visitavirtualEH/index.php/ca/#coneix-edifici

  Les diferents sales http://www.ub.edu/museuvirtual/visitavirtualEH/index.php/ca/#coneix-edifici

  Façana principal http://www.ub.edu/museuvirtual/visitavirtualEH/index.php/ca/coneix-l-edifici-sala-x-sala/facana-principal-i-torres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *