Ruta per les inscripcions llatines de Palma amb Pep Campillo

Per Palma es poden trobar tota una cinquantena d’inscripcions llatines que poden servir per fer un bon recorregut didàctic amb alumnes de llatí; però poden ser també una ruta ben entretinguda i alhora cultural per fer individualment o amb tota la família i els amics un dissabte matí. El Col·legi d’Aparelladors de Mallorca i la Fundació Aedificat sota la direcció i conducció de Pep Campillo, professor de Llatí de l’institut Joan Alcover de Palma ens ofereix aquesta possibilitat.


 

Per tal de fer-ne un tastet i treure el rovell al llatí, comenceu per la inscripció llatina del sepulcre de l’església de Santa Magdalena, la que en la ruta es veu en l’església just abans d’entrar al convent de monges de clausura:

HIC CONDITA EST ANCILLA CHRISTI, SOROR CATHARINA THOMASA;
REGNI BALEARIS INDIGENA, HVIVS COENOBII MONIALIS PROFESSA,
A TENERIS ANNIS, DEO ADDICTISSIMA, SVPERIS FAMILIARIS,
DAEMONIB[VS] TERRIFICA, VIRTVTIBVS EXIMIIS, AC MIRACVLIS
CONSPICVA. OBIIT ANNO 1574. VITAE SVAE 41. CORPVS ILLIVS,
POST 40 ANNOS AB OBITV, INCORRVPTVM INVENTVM.
IN QVORVM MEMORIAM, ET CVLTVM, CVM IN LOCVLVM RECENS
EXTRVCTVM TRANSFERRETVR, RELIGIOSA BALEARIVM PIETAS
HOC MAVSOLEVM D[ICAT] C[ONSECRAT] ANNO 1628.

A qui va dedicada? Per què? D’on era? Què va fer?  Quan va morir? A quina edat? Quan se li consagra aquest mausoleu i per què?

Mallorca té mil cares i una de molt important romana. Us recomano la ruta que ofereix en Pep Campillo i ja que sou a l’illa podeu aprofitar per fer els diferents itineraris romans per Mallorca:


Mostra Itineraris romans per Mallorca en un mapa més gran

12 thoughts on “Ruta per les inscripcions llatines de Palma amb Pep Campillo

 1. Eric Andreu Carvajal

  Aquest fragment de text va dedicada a Caralina Tomàs i Gallard. Aquest text descriu alguns punts de la seva vida, ja que va ser beatificada i posteriorment canonitzada per les accions religioses que va dur a terme durant la seva curta vida. Era natal de Valldemossa, Mallorca. Aquesta monja va tenir nombroses experiències místiques de difícil explicació: aparicions, visions dels àngels, de Sant Antoni de Pàdua i de Santa Caterina. Queia en trànsits extàtics durant dies seguits. Es deia que mantenia lluites contra les forces del mal, de les quals resultava ferida. Posseïa el dot de la profecia i va predir la data de la seva mort. Va morir l’any 1574, als 41 anys, i se la recorda gràcies a la petita capella que van instal·lar a casa seva per oferir-li culte a aquesta verge-santa, que va ser canonitzada l’any 1930.

 2. Laia Bagà

  A qui va dedicada? Per què? D’on era? Què va fer? Quan va morir? A quina edat? Quan se li consagra aquest mausoleu i per què?

  Va dedicada a Caterina Tomàs i Gallard, ja que va ser una religiosa mallorquina beatificada pel Papa Pius IV l’any 1792 i canonitzada pel Papa Pius XI l’any 1930.
  Va nèixer a Valldemossa, Mallorca, l’any 1531.
  Als quinze anys sent la vocació per la vida religiosa però va esperar un temps. Mentrestant, va treballar com a criada a Palma i va aprèndre a llegir i escriure. Finalment, ingressà el 1555 al convent de Santa Maria Magdalena de Palma, dedicant la vida a la pregària. Va refusar el càrrec de superiora del convent, on va morir el 1574 amb l’edat de 41 anys. Va escriure unes cartes ” Les Cartes Espirituals” on allá explicava la seva espiritualitat mística.
  Aquest mausoleu se li va consagarar al s. XVIII perquè va ser considerada una santa.

 3. Maria Mayor

  Salve!

  A qui va dedicada? Per què? D’on era? Què va fer? Quan va morir? A quina edat? Quan se li consagra aquest mausoleu i per què?

  Va dedicada a Caterina tomàs (Catharina Thomasa) Perquè va ser una religiosa de mallorca beatificada pel Papa Pius. Era de mallorca i va néixer l’any 1531. L’any 1555 va entrar al convent de Santa Maria Magdalena, per dedicar-se a Déu, però el 1574 va morir en el mateix convent, a la edat de 41. Va ser canonitzada al 1930 perquè era considerada una santa.

  Vale!

 4. Andrea Balart

  Salve!

  A qui va dedicada? Per què? D’on era? Què va fer? Quan va morir? A quina edat? Quan se li consagra aquest mausoleu i per què?

  Va dedicada a Caterina Tomàs i Gallard, mallorquina que va nèixer el 1531. Està dedicada ja que va ser una mallorquina beatificada pel papa Pius IV . Va dedicar-se a la religió des dels quinze anys i va entrar al convent de Santa Maria Magdalena de Palma el 1555. Va tenir nombroses experiències misterioses en les quals se li van aparèixer àngels i va predir la seva mrt.Va morir als 41 anys tot refusant ascendir a un càrrec superior. El mausoleu se li va consagarar al s. XVIII perquè va ser considerada una santa.

  Vale!

 5. irina

  Salve!

  Una ruta interessant de fer, doncs ens mostra diferents inscripcions llatines a Palma, hi al fi i al cap encara que no ens agradi anar a veure esglèsies o convents, forma part de la història que ens han deixat els nostres avanpassats.

  A qui va dedicada? Per què? D’on era? Què va fer? Quan va morir? A quina edat? Quan se li consagra aquest mausoleu i per què?

  Catalina Tomàs i Gallard, que va nèixer a Valldemossa, Mallorca, l’any 1531, ja que va ser una religiosa important de Mallorca beatificada pel Papa Pius IV l’any 1792 i canonitzada pel Papa Pius XI l’any 1930. Va morir el 1574 amb l’edat de 41 anys. Aquesta monja va tenir nombroses experiències místiques de difícil explicació: aparicions, visions dels àngels, de Sant Antoni de Pàdua i de Santa Caterina. Queia en trànsits extàtics durant dies seguits. Es deia que mantenia lluites contra les forces del mal, de les quals resultava ferida. A més es diu que va predir el dia exacte de la seva mort. Aquest mausoleu se li va consagarar al s. XVIII perquè va ser considerada una santa.

 6. Pingback: Ruta per les inscripcions llatines de Palma amb...

 7. Hady Camara

  Salve!
  Aqueata inscripció llatina del sepulcre de l’església de Santa Magdalena va dedicada a Va dedicada a Caterina tomàs, ja que era una religiosa de mallorca beatificada pel Papa Pius.
  Aquesta era mallorquina, va néixer l’any 1531.
  A l’any 1555 va decidir entrar al convent de Santa Maria Magdalena per dedicar-se a Déu, però va morir el 1574, als 41 anys i va ser canonitzada al 1930 ja que es considerava una santa.

 8. Marta Gallardo

  Salve!

  Hi ha moltes inscripcions llatines per tot arreu i no ens adonem. L’altre dia en vaig veure una a l’esglèsia de Santa Maria del mar a Barcelona.

 9. Alèxia Alvárez

  Salvete!!
  – A qui va dedicada? A Catalina Tomàs i Gallard
  – Per què? Perquè va ser una religiosa mallorquina beatificada pel Papa Pius IV l’any 1792 i canonitzada pel Papa Pius XI l’any 1930.
  – D’on era? Era de Mallorca i va néixer l’any 1531.
  – Què va fer? va entrar al convent de Santa Maria Magdalena l’any 1555, per dedicar-se a Déu,
  – Quan va morir? L’any 1574 va morir en el mateix convent
  – A quina edat? Amb l’edat de 41 anys.
  – Quan se li consagra aquest mausoleu i per què? Va ser canonitzada al 1930 perquè era considerada una santa.

 10. toni

  hola

  alerta que al text “abans d’entrar al convent de monges de clausura:” hi tens un link romput, ja que la pagina de balearsculturaltours ja no funciona

  salutacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *