Naturam et artem sub uno tecto

Ciències o lletres, una trivial i absurda separació de l’inseparable.
A Carles III li agradaven d’allò més les arts, però encara sentia més passió per les ciències. Des d’infant s’envoltà d’animals i estudià el món natural i així ens el va pintar el 1724 Jean Ranc i el podem contemplar en el Museu del Prado, Madrid. Precisament fins el 27 d’abril de 2014 Miguel Ángel Blanco (Madrid, 1958) hi exposa la seva obra dedicada al diàleg entre art i natura.

Vint-i-dues són les seves intervencions artístiques que es troben en diferents sales de la col·lecció permanent i que li donen un punt de vista ben creatiu i fan que el públic es fixi en els animals, vegetals i minerals de les obres triades. Estableix un diàleg amb l’obra original i activa elements marginals per la fascinació per la naturalesa. Blanco ha comptat sempre que ha estat possible amb peces històriques.

El Furor de les Àguiles (Sala 1), Leone i Pompeo Leoni, Carlos V i el Furor, MNP, Àguila Real, MNCN – CSIC, Foto: Pedro Albornoz/Museo Nacional del Prado

Des de la sala 1 amb el furor de les àguiles (símbols de Zeus/Júpiter) fins a la sala 24, una dent de narval (Monodon monoceros) vora Orfeu i els animals (1600-50) d’Alessandro Varotari (sala 24); a la sala 29 el toro de Veragua davant El rapte d’Europa de Rubens (1628-29) i un conjunt de 17 meteorits al costat de El naixement de la Via Làctia (1637) de Rubens; a la sala 56 a, una atzurita gegant vora El pas de la llacuna Estígia (1520-24) de Joachim Patinir; a la sala 74, un esquelet de dofí (Tursiops truncatus) vora la Venus del dofí (140-150 dC)…Així doncs, s’ha aconseguit fer possible durant uns mesos el somni de Carles III i de Pedro Franco Dávila, que l’edifici Villanueva uneixi sota un mateix sostre (naturam et arte sub uno tecto) les arts i les ciències.

El Toro de Veragua (Sala 29), Pedro Pablo Rubens, El Rapte d’ Europa, MNP, Toro de Veragua, MNCN – CSIC, Foto: Pedro Albornoz/Museo Nacional del Prado

Una llacuna d’atzurita (Sala 56 A), Joachim Patinir, El pas de la llacuna Estígia, MNP, Atzurita gegant, MNCN- CSIC, Foto: Pedro Albornoz/Museo Nacional del Prado

Els raigs de Júpiter (Sala 29),Colecció de meteorits amb El Naixement de la Via Làctia, Rubens, Madrid, Museo Nacional de Ciencias Naturales – CSIC, Foto de Pedro Martínez de Albornoz/Museo Nacional del Prado

Un leviatan engoleix una deessa (Sala 74), Taller romà, Venus del dofí, MNP, Esquelet de dofí, MNCN- CSIC Foto: Pedro Albornoz/Museo Nacional del Prado

 

Això només és un petit tastet d’aquesta exposició de Miguel Ángel Blanco, no us la perdeu així com la de Las Furias. De Tiziano a Ribera.

28 thoughts on “Naturam et artem sub uno tecto

 1. Pingback: Naturam et artem sub uno tecto | El Fil de les ...

 2. Júlia Calvo

  Bonum diem!
  Una exposició mol interessant i curiosa de veure. El que més m’ha agaradat i cridat l’atenció ha sigut el video.
  Vale!

 3. Luca Fernàndez Farto

  Salve,

  Jo penso que encara que les lletres i les ciències són dos estudis practicament oposats, no crec que poguin sobreviure l’un sense l’altre, per exemple, sense l’estudi de l’escritura, com es redactarien informacions sobre coses cièntifiques, i també o podem dir a l’inversa, les lletres perdrien molt de valor si les ciències no estiguessin, ja que no es podria escriure res de les ciències. Tot està relacionat. Està bé, que un autor volgui reflectir algo tan increible en diferents obres, és de una gran capacitat creativa, el fet de poder mesclar amb tanta passió, so temes com la ciència i les lletres.

  Vale!

 4. Irina

  Salve!
  Són impressionants aquestes obres! Té raó de relacionar les ciències i les lletres (en aquest cas l’art) ja que no podem separar conceptes que en el fons els uns parlen dels altres.

  L’obra que m’ha agradat més ha estat el naixement de la vià làctea, ja que trobo que és un quadre molt ben fet i els meteorits del costat li donen un toc realista.

 5. Zícora

  Salve.

  M’ha agradat molt aquest apunt. De ben segur que aquesta exposició és digne de veure-la. De fet, desconeixia que a Carles III li agradessin les arts, sobretot les ciències. De fet, jo opino que tant les lletres com les arts no podrien si una manqués de l’altra, perquè les dues són imprescindibles.

  Vale.

 6. Guillem Tur

  He trobat molt interessant aquest apunt i no m’ha semblat pesat llegir-lo perquè el tema era bastant comú al nostre dia a dia. És un tema comú com les ciències i les lletres en que posen en dubte el nostre futur i al mateix temps són dues coses que es complementen. En el meu cas jo sóc una persona de ciències.

  Vale!

 7. Laura Garcia

  Bonum diem!

  Bàsicament esplèndid! Trobo d’allò més interesant que Miguel Ángel Blanco hagi volgut mesclar la ciència en aquest cas amb l’art, és d’allò més original.
  Precisament l’any passat vaig estar a Madrid, i amb la meva família vam anar a visitar el Museu del Prado, em va agradar molt, la veritat és esta ple d’obres d’art impressionants, però ara que veig aquest projecte i com ho han montat tot, em venen ganes de tornar-hi anar!!

  Vale!

 8. Mar Martínez

  Bonum diem!
  Aquest apunt m’ha agradat molt perquè ho explica tot molt bé!
  Jo personalment crec que les ciències i les lletres són estudis molt diferents però les dos són igual d’importants. A mi m’agraden més les lletres, però trobo que les ciències són mol important pel nostre dia a dia. Les obres d’art que és poden veure en aquest apunt són realment boniques i amb un gran significat!

  Vale!

 9. Alexandre

  Salue,
  Jo penso que encara que les lletres i les ciències són dos estudis practicament oposats, no crec que poguin sobreviure l’un sense l’altre. Tot està relacionat.
  Està bé, que un autor volgui reflectir algo tan increible en diferents obres, el fet de poder mesclar amb tanta passió temes com la ciència i les lletres és impressionant.
  Uale!

 10. IRIA RAEL

  Bonum diem!
  Una exposició mol interessant i curiosa de veure. El que més m’ha agradat a sigut el video. Penso que es interesant que Miguel Ángel hagi volgut mesclar la ciència en aquest cas amb l’art.
  Vale

 11. Andrea

  Salve!
  Totes aquestes obres són impressionants! Penso que és cert que les lletres i les ciències estàn molt lligades i crec que no les haruien de separar. L’obra que més m’ha agradat ha sigut la del rapte d’Europa. que té al costat el toro de Vergara. Em sembla una obra molt creativa i el toro que hi ha al costat el trobo molt semblant al toro en que es convertéix Zeus.

 12. Andrea Torrente

  Salve!
  He trobat molt interessant aquest apunt,ja que el tema del que es parla és molt comú i està molt present per nosaltres últimament. Penso que està molt bé que Miquel Àngel hagi volgut mesclar la ciència amb l’art.
  Ave!

 13. Mireia Abelaira

  Salve,
  Potser si que les ciències i les lletres són estudis diferents però una no pot sobreviure sense l’altra perquè totes dues s’han de complementar. Aquesta exposició sembla interessant de cara a la combinació que es fa, en aquest cas l’art.
  Vale.

 14. Paula Contreras

  Salve!
  M’ha agradat molt aquest article, és molt semblat molt interesant que el Miguel Ángel Blanco barregi l’art amb la ciència.

 15. Sara Martín

  Salvete!
  M’ha semblat molt interessant aquest apunt perquè és un tema original però alhora molt present en les nostres vides. Tot i que les ciències i les lletres són força diferents, en realitat jo crec que tots hem de saber una mica de tot ja que les dues són imprescindibles per a una bona base educativa.
  A més, no hem de deixar de banda l’art, que és imprescindible en les nostres vides. Em sembla molt curiós el projecte d’en Miguel Àngel Blanco i molt creatiu.
  Valete!

 16. Raul Alvarez

  Salve,
  Personalment, prefereixo mil vegades les lletres que no pas els números, per la simple raó de que els números se’m donem fatal, però no per això discrimino els de lletres.
  Aquest apunt és bastant interessant, en lo referent a la combinació de l’art amb les lletres que han fet algunts artistes, com Miquel Àngel.
  Vale!!

 17. Judith Caballero

  Bonum diem,

  Aquest article m’ha semblat espléndid. Les ciències i les llengues no tenen molta semblança però les dues són igual d’importants.

  Vale!

 18. Ariadna Zarcos

  Bonum diem!
  Està molt bé! Jo crec que les ciències i les lletres no tenen res a veure però les dos són interessants i importants. Jo sóc més de lletres perquè les ciències no les entenc…
  Les obres són molt boniques i interessants.
  Vale!

 19. Carlos Thiriet

  Salve!
  M’ha semblat molt interessant aquest apunt, per que combina dues coses molt diferents i això és complicat.
  M’agradat molt el vídeo.

  Vale!

 20. Natàlia Rubio

  Bonum diem!
  Aquest article m’ha semblat molt interessant, ja que he pogut apreciar el do que tenia Miquel Àngel a l’hora de treballar les seves obres, mostrant art i ciència de manera creativa.
  Ave!

 21. Maria Mayor

  Salve!

  Em sembla molt interessant les obres que va fer Miiguel Ángel en aquest projecte de mesclar l’art amb la ciència. Trobo que és una forma molt bonica de aprendre coses sobre la natura i la ciència i a l’hora passar una bona estona contemplant aquestes obres d’art.

  Vale!

 22. Lourdes Caparros

  Salve!

  Sembla una exposició molt interesant, ja que Miguel Angel Blanco junta l’art amb la ciencia.
  Es una exposició que valdria la pena veure.

 23. Ana Mª Falcón Durán

  Salve!

  Jo, personalment tinc un interès més gran per les ciències, però la veritat és que els números i jo no som gaire compatibles, per això vaig decidir-me a fer aquest batxillerat, i em sembla d’allò més interessant, cada vegada estic sentint més interès per les clàssiques, ja que trobo que tenen molt a veure amb el que tenim avui dia. D’una altra banda, m’he estat llegint l’article i he trobat molt original el que ha fet Miguel Àngel, això de fusionar la ciència i l’art.

  Valete 🙂

 24. Dani

  M’agradat l’exposició i també m’agradaria anar a visatar un cop per timestre o depenen dels temas exposicions per aprendre cultura, es una manera diferent d’aprendre i a molts li agradaria surtir del centre ja que es millor anar visitar que estar en una classe depenen del tema.

 25. Rebeca Barroso

  Salve!!!

  M’ha semblat molt interessat aquestes obres de Miguel Àngel, ja que hi ha fusionat l’art amb la ciència i això és una molt bona manera de veure les meravelloses obres d’art i alhora aprendre coses de la ciència i la natura.
  Opino que seria una exposició molt interessant de veure, ja que a mi m’agrada molt l’art.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *