Ecce pictura XII. Quae fabula est?

Reprenem el fil amb aquesta imatge corresponent a un mite ovidià de la primera part de Narracions de mites clàssics.

Quan l’hagis endevinat i localitzat l’autor, el títol de la pintura i el museu on es troba, tot seguit has de fer en uns 120 paraules una crònica periodística de l’esdeveniment per entrar en directe a les notícies d’actualitat. Bona sort!

41 thoughts on “Ecce pictura XII. Quae fabula est?

 1. irina

  Són les Pierides eren nou noies que tenien un gran talent en la música i en la imatge es veu unes nou noies tocant una arpa. El quadre és de August Muller, i és diu “goig i delicia de les Pièrides”.

 2. Andrea Balart

  Salve! Penso que són les Pièrides ja que són set o 8 germanes igual que les muses i les van retar a aquestes ja que es creien millors que elles. Tot i que les van guanyar com que les van insultar les muses les van convertir en ocells. Aquest quadre s’anomena ” goig i delicia de les Pièrides” de August Müller.
  Vale!

 3. aiida

  Aquest quadre representa les Piérides, sortien en un capítol del llibre de Mites de Narracions Clàssiques. Aquest quadre va ser dibuixat per Gustave Moreau si no m’equivoco.

 4. irina

  Perdó! he contat i són vuit!! He sàpigut que eren ells per el seu talent per la música i perqué es reten en un duel contra les Muses. Guanyen les Muses que les transformen en aus.

 5. Marta Verde

  Salve!
  Aquest quadre es diu “El repte de les Pièrides” pertany a Giovanni Battista (1720-1778).
  El podem trobar al Musée du Louvre.

 6. Irina

  Bona tarda, són les cinc de la tarda a Helicó i tothom està esperant el gran duel entre les encantadores Pièrides i les atrevides Muses. Qui guanyarà? Tant les Muses com les Pièrides tenen que mostrar les seves veus, la que sigui millor segons les nimfes, que són les arbitres, guanyarà. En cas de que guanyin les Pièrides, les Muses els hi tindran que cedir la font d’Hipocrene i la d’Aganipe. Si guanyen les Muses, les Pièrides els hi cedirien els camps d’Emàtia fins al nevat país de Peònia. Atenció, el duel ja ha començat, les Pièrides canten molt bé, però aconseguiran les Muses superar-les? Ara és el torn de les Muses, ho fan molt millor que les Pièrides. Les arbitres ja han prés una decisió, les Muses han cantat molt millor que les Pièrides. Les Pièrides sembla que no s’ho estan prenent molt bé i estan començant a insultar a les Muses. Una d’elles, les està amenaçant, però sembla que a les Pièrides els hi faci més riure que por. Mare meva! les Pièrides ja no parlen, grallen, els seus braços són ales i la seva boca esdevé un bec rígid.

 7. Andrea Balart

  Bon dia, estic en exclusiva a Helicó la muntanya sagrada de les muses on he pogut contemplar la famosa font de Pegàs. Les filles de Mnemòsine estan desitjoses de començar aquest esperat duel en que les seves rivals, les Pièrides les han retat en aquesta contesa. El públic espera ansiòs a que les nimfes donin per começat aquest duel de cants on les muses es juguen la font d’Hipocrene i la d’Aganipe, pero si guanyen poden obtenir els camps d’Emàtia fins al nevat país de Peònia. Amb les seves arpes i panderetes aquestes joves senyoretes es preparen per començar. Les nimfes donen el tret d’inici i començen les Pièrides cantant. La seva bonica veu sembla que ha maravellat a les nimfes. Tot seguit canten les muses que sembla que ho fan prou bé i amb un si bemoll final aconsegueixen l’aplaudiment de tothom. Les nimfes es miren les unes a les altres i sembla que ja han prés una decisió unànime. Aconseguiran les Pièrides allò desitjat que havien ansiat suficientment per atrevir-se a retar a les muses? Les Pièrides aconsegueixen la majoria de punts i guanyen aquest duel. Déu meu! sembla que hi ha un enfrontament. Les Pièrides intercambien uns insults amb les muses. Això si que és inesperat, el cos de les Pièrides s’està cobrint de plomes negres com el carbó i ara de les seves boques ja no en surten paraules sinó crits estridents. Les muses les han convertit en garses!

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  Quantes eren les Muses? i les Pièrides? Si compteu bé les Muses i les Pièrides en el quadre, veureu que n’hi ha nou!

  A veure qui ens troba i ens enllaça un apunt d’Aracne fila i fila que tracta aquesta metamorfosi de les Pièrides en garses?

  Per cert, de qui és aquesta pintura, quin nom té i on es troba? Marta t’hi has apropat bastant si no fos per la datació de l’artista!

  Irina, Andrea, crec que si milloreu l’expressió i l’ortografia del vostre comentari, fareu una molt bona crònica del mite de les Pièrides i les Muses a l’Helicó!

  A veure quina crònica serà mereixedora d’un apunt a Aracne fila i fila!

 9. sheila

  Salve!
  Són les pièrides, unes germanes amb un gran talent per la música, i que es creien millors que les musses i les van retar, i tot i que van perdre, van insultar a les muses, i aquestes es van enfadar i les van convertir en ocells

 10. claudia cazaux

  Salve! Aquest quadre és diu ”El repte de les Pièrides” de Giovanni Battista. Les Pierides eren nou noies que tenien un gran talent en la música i en aquest quadre surten tocan una mena d’arpes en mig d’un duel amb les Muses.

 11. Alina Roman

  Salve!!

  Penso que aquest quadre és de “les Pièrides” ja que hi ha la representació de unes noies tocand l’arpa ! I l’autor es August Müller!!!

 12. sheila

  Bon dia, estem a la muntanya sagrada de les muses, Helicó, on unes germanes molt talentoses en la música, han volgut desafiar a les muses, segures de que les poden guanyar. El públic mira expectant les muses per veure la decisió de les muses. Les muses decideixen acceptar el desafiament. Quin dels dos grups guanyarà? Totes tenen alguna que perdre: si guanyes les muses, les Pièrides els hi hauràn de donar els camps d’Emàtia fins al nevat país de Peònia, en canvi, si guanyen, les muses els hi haràn de donar la font d’Hipocrene i la d’Aganipe. Comença el duel. Les germanes canten molt bé, i ara els hi toca a les muses. la seva actuació es molt bona, i sembla que el jurat ja s’ha decidit. Les muses han guanyat. Les Pièrides, no contentes amb haver perdut, insulten a les muses. Aquestes ofeses, les converteixen en ocells, i ja no surten paraules de les seves boques, sino que surten els crits estridents de les garses.

 13. Marta Bautista

  Salve!!

  Són les Pierides. Eren filles de Píero, rei de Macedonia i d’Evipe. Eran nou joves doncelles orgulloses per tenir el talen de la música, el cant i la poesia.
  Les muses el hi van proposar una competició però les nou noies van perdre i les muses les van castigar transformant-les en aus (en garses, segons Ovidi)

 14. viictor barranco

  Salve!
  Aquest quadre, pertany al nom de ”El repte de les Pièrides” el qual va ser pintat per Giovanni Battista (1720-1778). Està exposat al Musée du Louvre a París, França.
  vale 😉

 15. Marta Bautista

  Salve!!

  La Marta ja ha dit el nom del quadre l’autor i el lloc on esta el quadre però no ha dit bé els anys, crec que va ser un segle després…

  Vale!

 16. laura donda

  En el quadre surten Les Pièrides i el seu títolés ‘el goig i dèlicia de les Pièrides .El seu autor és August Müller.Les Pièrides 8 noies filles de Piero i eren noies que es creien millor que les muses i competien amb elles.

 17. angela

  El quadre es diu El repte de les Pièrides, el va pintar Giovanni Battista i està al Louvre (Paris)
  Les pièrides eren 9 germanes que van reptar 9 muses en cant i van perdre. Les pièrides van injuriar a les muses i una musa(Cal·líope), les va transformar en garses.
  (Surten a Narracions de mites classics”

 18. aiida

  Bon dia, em trobo ni més ni menys que a Helicó, la muntanya sagrada de les muses, molt a prop de la famosa font de Pegàs. Darrere meu estan les filles de Mnemòsine disposades a començar aquesta batalla pactada amb les Pièrides, grans rivals de les germanes, filles de Mnemòsine.
  Com podem observar, els nervis s’apoderen de les grades de devant meu, que no les podem mostrar per drets d’imatge però que tot i així estan plenes de gom a gom. Les nimfes, àrbitres d’aquest duel, donaran el ‘tret de sortida’ d’aquest ‘concurs’ de cants on les muses es juguen la font d’Hipocrene i la d’Aganip. En el cas de que les muses guanyèssin, podríen arribar a obtenir els famosos camps d’Emàtia fins arribar a Peònia.

  Podem començar a veure com les muses es van preparan… Agafen arpes i panderetes.. Van posant-se en posició…

  Les nimfes donen el tret d’inici i començen les Pièrides cantan! Quina veu! No només ens sorpren a nosaltres, els espectadors, sino que les nimfes estan perplexes també!

  Tot seguit arriba el torn de les muses. Si senyor, quin duel més igualat. El públic aplaudeix.

  Les nimfes es miren les unes a les altres i sembla que ja han prés una decisió. En breus moments en sabrem els resultats..

  Qui guanyarà?
  Les Pièrides aconsegueixen guanyar! Si senyor! Oh vaja.. Déu meu! sembla que hi ha una petita baralla entre ambdues. Les Pièrides intercambien uns insults amb les muses. Això si que és inesperat, que es aixo? el cos de les Pièrides s’està cobrint de plomes i ara s’escolten uns crits estridents. S’han converit en garses. Enfoca-ho enfoca-ho!

  Aïda Espasa, tv3 Helicó.

 19. Margalida Capellà Soler Post author

  Aïda, seria fantàstic sense algunes quantes faltes d’expressió i d’ortografia! Intentes esmenar-ho? Moltes gràcies!

 20. aiida

  Bon dia, em trobo ni més ni menys que a Helicó, la muntanya sagrada de les muses, molt a prop de la famosa font de Pegàs. Darrere meu estan les filles de Mnemòsine disposades a començar aquesta batalla pactada amb les Pièrides, grans rivals de les germanes, filles de Mnemòsine.
  Com podem observar, els nervis s’apoderen de les grades de devant meu, que no les podem mostrar per drets d’imatge però que tot i així estan plenes de gom a gom. Les nimfes, àrbitres d’aquest duel, donaràn el ‘tret de sortida’ d’aquest ‘concurs’ de cants on les muses es juguen la font d’Hipocrene i la d’Aganip. En el cas de que les muses guanyèssin, podríen arribar a obtenir els famosos camps d’Emàtia fins arribar a Peònia.

  Podem començar a veure com les muses es van preparant… Agafen arpes i panderetes.. Van posant-se en posició…

  Les nimfes dónen el tret d’inici i començen les Pièrides cantant! Quina veu! No només ens sorpren a nosaltres, els espectadors, sinó que les nimfes estan perplexes també!

  Tot seguit arriba el torn de les muses. Sí senyor, quin duel més igualat. El públic aplaudeix.

  Les nimfes es miren les unes a les altres i sembla que ja han prés una decisió. En breus moments en sabrem els resultats..

  Qui guanyarà?

  Les Pièrides aconsegueixen guanyar! Sí senyor! Oh vaja.. Déu meu! Sembla que hi ha una petita baralla entre ambdues. Les Pièrides intercambien uns insults amb les muses. Això si que és inesperat, que és aixo? El cos de les Pièrides s’està cobrint de plomes i ara s’escolten uns crits estridents. S’han converit en garses. Enfoca-ho enfoca-ho!

  Aïda Espasa, tv3 Helicó.

 21. Margalida Capellà Soler Post author

  Va millorant, Aïda, però encara en queden unes quantes! Fixa’t bé en els verbs i els seus accents, entre d’altres!

 22. Martaa Verde

  Bona tarda, avui em trobo al Mont Helicó, on en breus moments començarà la batalla entre les Pièrides i les muses.
  Si guanyen les Pièrides, les muses els hauran de cedir la font d’Hipocrene i la d’Agapine; si guanyen les muses, les Pièrides els hauran de cedir els camps d’Emàtia fins a Peònia.
  Què creieu que passarà? Qui preferiu que guanyi?
  Estem en directe, ara començarà el repte.
  Quins cants! Per part dels dos bàndols…quines veus! La decisió és complicada, però sembla que els àrbitres ja han pres la decisió: les deesses de l’Helicó guanyaven la batalla.
  Les Pièrides es van posar a riure al escoltar les paraules de les guanyadores muses, es van sentir ofeses. Les muses les van castigar al escoltar els crits de les Pièrides i el rostre d’aquestes germanes es va anar convertint fins arribar a transformar-se en garses. Notícies espectaculars.
  Què me’n dieu? Que us ha semblat la decisió?

 23. Margalida Capellà Soler Post author

  Encara no heu datat bé la pintura! L’error ve d’aquí! Les vostres cròniques van arribant! Sort que la notícia no és d’actualitat! Us recomano aquest apunt!

 24. Xènia Serra

  Salve!!
  La pintura es: El repte de les Pièrides -Giovanni Battista (1720-1778). Musée du Louvre.

  Hola, bon dia a tothom. Avui em trobo en el mont Helicó, on d’aqui uns moments s’iniciarà la batalla entre les muses i Les Pièrides, les nou germànes, filles del ric Píeros de Pel·la i d’Evipe de Peònia. Aquesta batalla és deguta a que Les Pièrides han retat a les muses a cantar, i com a premi, si Les Pièrides guanyen, les muses han de cedir la font d’Hipocrene i la d’Aganipe, però si les muses guanyen, les nou germanes els han de cedir els camps d’Emàtia fins al nevat país de Peònia.
  Les ninfes, que han sigut les jutges, han decidit que les muses ganyen la batalla, i Les Pièrides s’han enfadat molt. Com a causa Cal·líope, la més gran de les muses, ha transformat a Les Pièrides en una nova raça d’ocell, que l’únic que fa és grallar i fer sorolls. A aquesta nova raça s’ha denominat amb el nom de garsa.

 25. Victor Huete

  Salve!!
  Aquí esta la meva crònica:
  Hola bon dia!
  Estem en directe desde el mont Helicó on dintre de uns instants podrem presenciar en viu i en directe l’apassionant duel entre las Pièrides, nou germanes que tenen com a pare al ric Píeros de Pel.la i com a mare a Evipe de Peònia, i las muses que són divinitats filles de Zeus i Mnemosine. Aquest fantàstic duel el podrem viure gracies a que las Pièrides han reptat a las muses, en un duel musical. Si les Pièrides perden hauran de cedir els camps d’Emàtia fins al nevat país de Peònia a las muses en canvi si ho fan les muses aquestes tindran que donar a las Pièrides la font d’Hipocrene i la d’Aganipe.
  Jo personalment las he escoltat mentre estaven practicant i em sembla que las muses tenen una lleugera ventatge en quant ha potencia de veu, las veig guanyadores abans de començar!
  Però aixo no indica res pot ser que ara las Pièrides entonin una mica més i guanyin, no se sabrà fins al ultim moment. Com ha jutges tenim a las nimfes.
  Veiem com surten al escenari las Pièrides, primer agafan als seus instruments i comencen a cantar.
  Ohhh meravellós, quina veu més maca!! M’he sorprès inclús jo. Ara surten las muses, mara meva quina meravella de veus, increïbles les dues actuacions, aixo esta molt igualat.
  Ara esperem una mica per a la resolució que donaran las nimfes. I guanyen las muses!!! però sembla que no els hi ha s’entat molt be aquesta decisió a las Pièrides i sembla que estan insultant i injuriant a les muses!
  Un moment, Callíope la més gran de les muses està fent unes coses molt rares amb les mans!
  I sembla que és una especie de encanteri perquè las Pièrides s’estan transformant en garses que son uns ocells que estan sempre grallan.
  Bueno doncs aquí acabem aquesta retransmissió en directe, que passin un bon dia!

 26. Elisa Moya

  Salve!
  Com ja vaig dir a classe el dia que ens vas ensenyar aquesta imatge i com ja han dit quasi tots els meus companys, aquesta imatge tracta sobre el rapte de les Pièrides.
  Va ser pintat per Giovanni Battista di Jacopo entre el 1495 i el 1540. Aquest cuadre està exposat al Musée du Louvre.

  Aquí os deixo la meva crònica periodística de l’esdeveniment:
  Bones tardes a tothom, estem aquí retransmetent en directe el duel de les Muses i les Pièrides des de Helicó, la muntanya sagrada de les muses. Segons les nostres fonts d’informació, les Pièrides han retat les muses i en uns instants sabrem qui es la guanyadora d’aquest impressionant duel de veus.

  Qui creieu que guanyarà?

  Per la reacció del públic i dels arbitres, que en aquest cas, són les nimfes, la decisió ja està clara. Tot i que les Pièrides han cantat força bé, les muses ho han fet millor.

  Des de aquí donem l’enhorabona a les muses i donem per acabada aquesta notícia, sembla que les muses ja han aconseguit els camps d’Emàtia fins al país de Peònia, però, atenció! Que està passant? S’escolten uns insults de les Pièrides cap a les muses..

  Carai, quin mal perdre tenen algunes..

  Les muses, com es d’esperar, troben ofensius els insults de les seves companyes derrotades i de cop, sense que s’ho esperés ningú, les Pièrides deixen de tenir pell per tenir plomes negres i els seus braços esdevenen ales. S’han convertit en garses.

  Senyores i senyores, ningú s’esperava aquest desenllaç. Tornarem a informar.

 27. Sergio Fernândez

  Salvete!

  Aquest quadre és diu ”El repte de les Pièrides” de Giovanni Battista.

  Molt bona tarda benvinguts senyors i senyors a la retransmició en directe a la baralla de Pèricles amb les nou germànes, les muses han de cedir la font d’Hipocrene i la d’Aganipe, però si les muses guanyen, les nou germanes els han de cedir els camps d’Emàtia fins al nevat país de Peònia te pinta que estarà molt interessant!

  Però les ninfes han decidit que les muses guanyen la batalla!!! però un moment! que està passant! sembla que hi ha una discussió amb les ninfes i les Pièrides és catastròfic! Si hi han més notícies os continuarem informant!

  Gràcies per la seva atenció!

 28. Nora Domingo

  Aquest quadre es diu -El repte de les Pièrides- pertany a Giovanni Battista, 1720-1778.Es troba al Museu del Lovre.

 29. irina

  Bona tarda, són les cinc de la tarda a Helicó i tothom està esperant el gran duel entre les encantadores Pièrides i les atrevides Muses. Qui guanyarà? Tant les Muses com les Pièrides tenen que mostrar les seves veus, la que sigui millor segons les nimfes, que són les arbitres, guanyarà. En cas de que guanyin les Pièrides, les Muses els hi tindran que cedir la font d’Hipocrene i la d’Aganipe. Si guanyen les Muses, les Pièrides els hi cedirien els camps d’Emàtia fins al nevat país de Peònia. Atenció, el duel ja ha començat, les Pièrides canten molt bé, però aconseguiran les Muses superar-les? Ara és el torn de les Muses, ho fan molt millor que les Pièrides. Les arbitres ja han prés una decisió, les Muses han cantat molt millor que les Pièrides. Les Pièrides sembla que no s’ho estan prenent molt bé i estan començant a insultar a les Muses. Una d’elles, les està amenaçant, però sembla que a les Pièrides els hi faci més riure que por. Mare meva! les Pièrides ja no parlen, grallen, els seus braços són ales i la seva boca esdevé un bec rígid.

 30. irina

  Bona tarda, són les cinc en punt a Helicó i tothom està esperant el gran duel entre les encantadores Pièrides i les atrevides Muses. Qui guanyarà? Tant les Muses com les Pièrides tenen que mostrar les seves veus, la que sigui millor segons les nimfes, que són les àrbitres, guanyarà. En cas de que guanyin les Pièrides, les Muses els hi tindran que cedir la font d’Hipocrene i la d’Aganipe. Si guanyen les Muses, les Pièrides els hi cediran els camps d’Emàtia fins al nevat païs de Peònia. Atenció, el duel ja ha començat, les Pièrides canten molt bé, però aconseguiran les Muses superar-les? Ara és el torn de les Muses, ho fan molt millor que les Pièrides. Les arbitres ja han prés una decisió, les Muses han cantat molt millor que les Pièrides. Les Pièrides sembla que no s’ho estan prenent molt bé i estan començant a insultar a les Muses. Una d’elles, les està amenaçant, però sembla que a les Pièrides els hi faci més riure que por. Mare meva! les Pièrides ja no parlen, grallen, els seus braços són ales i la seva boca esdevé un bec rígid.
  Irina Balart, Tv3 Helicó.

 31. Andrea Balart

  Salve! He corregit algunes faltes

  Bon dia, estic en exclusiva a Helicó la muntanya sagrada de les muses on he pogut contemplar la famosa font de Pegàs. Les filles de Mnemòsine estan desitjoses de començar aquest esperat duel en que les seves rivals, les Pièrides les han retat en aquesta contesa. El públic espera ansiòs a que les nimfes donin per começat aquest duel de cants on les muses es juguen la font d’Hipocrene i la d’Aganipe, però si guanyen poden obtenir els camps d’Emàtia fins al nevat país de Peònia. Amb les seves arpes i panderetes aquestes joves senyoretes es preparen per començar. Les nimfes donen el tret d’inici i començen les Pièrides cantant. La seva bonica veu sembla que ha maravellat a les nimfes. Tot seguit canten les muses que sembla que ho fan prou bé i amb un si bemoll final aconsegueixen l’aplaudiment de tothom. Les nimfes es miren les unes a les altres i sembla que ja han prés una decisió unànime. Aconseguiran les Pièrides allò desitjat que havien ansiat suficientment per atrevir-se a retar a les muses? Les Pièrides aconsegueixen la majoria de punts i guanyen aquest duel. Déu meu! sembla que hi ha un enfrontament. Les Pièrides intercambien uns insults amb les muses. Això si que és inesperat, el cos de les Pièrides s’està cobrint de plomes negres com el carbó i ara de les seves boques ja no en surten paraules sinó crits estridents. Les muses les han convertit en garses!

 32. Maryam Alaoui

  Salve!

  EL quadre és:”El repte de les Pièrides” de Giovanni Battista di Jacopo (1495-1540), i esta en el Musée du Louvre.

  I un dia més amb vosaltres, avui em trobo a la muntanya sagrada de les muses l’Helicó. Avui és un dia molt important per fi tenim el duel entre Muses i les nou germanes Pièrides.
  Avui es celebra aquest duel perquè les Pièrides van retar a les muses a un cant, si les Pièrides perden hauran de cedir els camps d’Emàtia a les muses en canvi si ho fan les muses aquestes tindran que donar a las Pièrides la font d’Hipocrene i la d’Aganipe.

  Qui creieu que guanyarà?

  Segons el resultat dels arbitres o sigui les nimfes, les muses són les guanyadores.
  Per el que podem veure les Pièrides no es conformen massa amb el resultat! I aquí s’acaba, senyors i senyores que tingueu un molt bon dia!!

  Vale!

 33. Vicctor Barranco

  Salve!
  una mica tard, però com diuen mas vale tarde que nunca!
  Aquest quadre, es titula: Les Pièrides. Va ser pintat per Giovanni Battista di Jacopo entre els anys 1495 i 1540 i actualment esta exposat al museu del Louvre.
  A continuació deixo la meva crònica periodística:

  Molt bona tarda, estem a Tv3 noticies una tarda més i avui estem amb una noticia nova. Des de París, el museu del Louvre, Victor Barranco, retransmitrà el robatori del quadre de les Pièrides.
  Molt bona tarda Mònica! Com molt bé has dit, estem a París, dins del museu del Louvre, on es trobaba el famós quadre del pintor Giovani Battista, el qual ha sigut robat aquesta nit. Pel poc que sabem a causa de que no ens poden donar molta informació de moment, era un quadre el qual era molt bonic, ja que en ell podiem veure a l’esquerra del quadre com podeu veure a l’imatge, trobavam 7 muses despullades, a la dreta 9 muses i al centre de tot i una mcia més elevades, podíem trobar a 12 altres muses, les quals aquestes eren despullades exeptuant un parell.
  Aquest quadre ens explicaba l’història d’aquestes muses, les quals hi eren al mont Helicó, eren totes germanes, i un dia els pares les van castigar i les van convertir en Pièrides.
  Axiò és tot el que puc informar pel moment. Quan sapiguem més informació conectarem en directe. Els informa Victor Barranco a tv3! Moltes gràcies!

  Aquesta és la meva crònica.
  Vale 😀

 34. Jordi Rodríguez Ayats

  Salve.

  Es tracta del mite de les Pièrides. Aquest quadre s’anomena el rapte de les Pièrides i avui en dia es troba exposat al Musée du Louvre (París, França. Fou pintat per Giovanni Battista el 1495.

  La meva crònica és la següent:

  Bon vespre a tots els oients de clàssiquescatfm! Ara mateix em trobo a Helicó, sí, la muntanya sagrada, on em disposo a narrar l’esdeveniment que tindrà lloc en uns breus instants. Es tracta d’un duel de cant entre les germanes Pièrides, que tenen un gran talent per la música i les muses, que proposaren aquest repte tan singular. Mentre preparàvem l’equip necessari per a poder retransmetre aquest fet he pogut tenir l’honor de escoltar a ambdues escalfar la veu i preparar-se, no vull adelantar res perquè potser em precipitaria, però de ben segur que ens espera una nit inolbidable.
  Ambdós grups es disposen a començar el duel, les Pièrides es col·loquen a l’escenari i canten…
  Espectacular! Ens han mostrat una veu no només increïble, sinó deliciosa, el públic està eufòric davant del que acabem d’escoltar!
  Tot seguit és el torn de les muses…
  Meravellós també! És justificada doncs, la seguretat que transmitien abans de sortir!
  Sembla bastant igualat, i un servidor creu que el més just seria un empat. Les nimfes, que jutgen aquest esdeveniments, no concorden amb mi i coronen campiones a les muses. No podem dir que no és merescut!
  Bé, sembla que les Pièrides no opinen igual i des d’aquí no s’entén gaire bé el que diuen, però no fa falta entendre-ho a la perfecció per a saber que estan insultant a les guanyadores. Un moment, perquè la més gran de les muses està fent uns gestos força estranys amb les mans i pronunciant quelcom que desconec…
  Sorprenent!!! Les muses no han rebut amb gaire “hospitalitat” aquells insults i han convertit a les seves rivals en garses! Quelcom espectacular i inesperat a la vegada.
  Oients, es despedeix un servidor des de la muntanya d’Helicó. Esperem els hagi agradat la nostra retransmissió d’aquests sorprenents fets.

  Jordi Rodríguez, clàssiquescatfm.

 35. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  Bon dia a tothom,

  estic a Helicó! Helicó? Sí, a les muntanyes sagades de les muses. I és clar que us preguntareu què faig aquí, doncs avui hi ha guerra! Si, com escolteu! Guerra entre muses i Pièrides. Lluiten per saber qui són les millors en el cant, la música i la poesia. Una lluita sense sang, cap mena de violència. Senyor i senyores, és una batalla diferent però molt emocionant!

  Qui guanyarà? Podeu votar en la nostra pàgina web:

  Cronicaspaula.com o trucar al número següent: 123456789!

  Aquesta batalla està molt interessant, les muses canten molt bé però les donzelles no es queden enrrere.

  Les melodies són tant dolçes i tant plàcides que m’agradaria que estiguesiu aquí tots per sentir aquestes melodies.

  Estimats espectadors, interrumpim aquesta batalla amb 5 minuts de publicitat i a la tornada us diem l’equip guanyador.

  — (publicitat)—

  Ja estem aquí, després d’una dura guerra, per fí sabem que les muses són proclamades guanyadores, una victòria molt renyida!
  Les Pièrides han sigut vençudes però no obstant ho han fet genial i s’emporten a casa un mèrit exepcional.

  Aquesta nit donarem els resultats de les cotacions.

  Fins aquí la crònica d’avui, moltes gràcies per escoltarme i votar!
  Us ha parlat amb molt de gust, Paula Franco Semitiel.

 36. Yasmina Berkane Pais

  Salve!!

  Com ja han dit tots els meus companys aquest quadre representa el mite de les germanes Piérides, que eren 9 noies amb molt talent per la música, el cant i la poesia. Per aquesta raó van decidir reptar a les Muses. Podem veure aquest quadre al Musée du Louvre a París.

  Aquí està la meva crònica:
  Molt bona tarda a tothom des de l’increíble Helicón! Estem aquí tal dia com avui per presenciar el repte entre les germanes Piérides i les Muses.
  Sembla que les conegudes Muses tenen competècia, ja que les nou Piérides, filles dels reis de Macedònia, han viatjat fins aquí, fins Helicón, només per demostrar la seva meravellosa veu, juntament amb la seva facilitat per la música i la poesia.
  Avui també tenim aquí a les ninfes Parnaso, que com a ocasió especial, faran de jutges. Després d’una emocionant batalla, les ninfes van donar la victoria a les Muses. Les Piérides no han quedat satisfetes amb la decisió i així va començar la incríble batalla campal.
  Els fets han estar horribles, però sorprenentment uns minuts després de la lluita entre els dos bàndols, les Piérides van ser convertides en garses.
  Mai haviem viscut una situació tan subrealista, però aquí estem un dia més per explicar-ho a tots vosaltres.
  Molt bona tarda, Yasmina Berkane, Tv3 (Helicón).

 37. noradomingo

  Bon dia des de Helicó em trobo como podeu comprova a la muntanya sagrada. Esta tothom ansios perque començi la gran batalla, el duel entre les Pièrides i les Muses.
  Estem tots ansiosos per saber qui guanyarà. Cada grup; Muses i Pièrides tenen que demostrar la seva potència de veu, quina sigui la millor això ho decidirán les nostres amigues Nimfes que són les arbitres d’aquesta trobada. Si en la que sigui millor segons les nimfes, que són les arbitres, guanyarà. Si ho fan millor les Pièrides doncs les muses haruàn de donar-li’s la font d’Hipocrene i la d’Aganipe. Però si guanyen les Muses les Pièrides els hi donarán els camps d’Emàtia fins al nevat país de Peònia. Bé doncs començem!! El duel està dificíl les Pìerdes ho fan de marevella cantan molt bé. Toca el torn de les Muses, quina sorpresa les Muses ho fan d’una manera increíble molt millor que les Pièrides, nomès falta saber la opinió de les Nimfes. Vajam!! diria que ja tenen presa una decisió. Efectivament les arbitres ja han prés una decisió, les arbrites decideixen dóna el premi a les Muses per haver-ho fet molt millor així que són elles les guanyadores!!!!! Ui, que tenim per aquí es veu que les Pièrides no s’ho han pres molt bé, no els hi ha agradat la decisió de les Nimfes. Estan començant a insultar a les Muses!!! Caram que és això, mai havia vist una reacció aixi!
  Fins i tot han entrat en amenaces però no fan gaire a efece sobre les Pièrides, si s’en enriuen i tot!
  Mare meva! Pièrides? Pièrides? Pièrides? Que els hi passa? No parlan! S’han convertit el grases!!!
  No tenim més temps, no podem donar més informació fins aquí el nostre trobament en directe en quan poguem el informaré del tot el que ha passat. Moltes gràcies per la seva atenció.
  Nora Domingo Tv3 Helicó.

 38. almabergel

  Hola bona tarda, estem a Barcelona en directe a una subasta on l’objecte més valiós de la nit està a punt de empenyar-se. És ni més ni menys que el quadre de “El repte de les Pièrides” pintat per Giovanni Battista i portat de museu Louvre de Paris.

  Per aquells que no ho sàpigan, les pièrides eren 9 germanes que cantaven molt bè i per aquest motiu van reptar 9 muses, el resultat no va ser com esperaven i van perdre. Les pièrides van injuriar a les muses i una musa(Cal·líope), les va transformar en garses.

  A l’espera de rebre mès informació romandrem aquí esperant donar-vos mes notícies.

  Alma Bergel fildelesclassiquesTV

 39. Zícora

  Salve.

  Aquest quadre s’anomena “El rapte de les Pièrides”, i el seu autor és Giovanni Battista. Segons la mitologia clàssica, eren nou joves que creien tindre un especial talent per la música, el cant i la poesia. Estaven tan orgulloses de la seva virtut que varen decidir anar a l’Helicó per reptar a les mismíssimes Muses. Les Pièrides van començar a relatar el combat entre Zeus i els Gegants. El seu cant brotava sense vida, color ni concordança. La Musa Cal·líope va respondre a l’acte i acabar teixint un himne al poder infinit als déus i senyor de l’univers. Després va cantar la història de Demèter. Finalment, les nimfes que feien de jutges varen atorgar la victòria a les Muses. Les Pièrides van protestar agredint a les seves rivals fins que els seus cossos es van transformar en plomes blanques i negres fins que van esdevenir garses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *