Cochlearia Romana

Aquest apunt, més aviat hauria de dir-se Què sap el gat de fer culleres?, frase que en català es diu a un que vol fer coses que no sap fer o que parla d’allò que no entén. El refrany complet és «què sap el gat de fer culleres, si no ha estat mai cullerer?». Una altra variant és «què sap el gat de fer culleres, si en sa vida n’ha vist fer?». Sigui com sigui, és un avançament per recordar-vos que ben aviat anirem per quart any a fer de romans i de romanes al mercat de la Boqueria i farem un taller de Cuina romana amb la cuinera Eulàlia Fargas. Cuinarem i després tastarem el menjar fet per conèixer els gustos i sabors dels antics romans. Tant a El Fil de les Clàssiques com a Aracne fila i fila tenim moltes entrades de cuina romana, a més s’acaben d’obrir les tasques de la unitat 12 del vostre Moodle. Comencem, doncs:

Cochlearia Romana

Sabíeu que el nostre mot cullera prové del llatí cochlearia, mateix significat, plural del neutre clàssic cochlear, -aris, derivat del femení cochlea, -ae, “cargol, petxina”.

Hi veieu la relació? La forma còncava i el mànec per on s’agafa potser recorda al cargol? Potser servien per menjar aquests animalons?

Els romans no coneixien la forquilla i a taula, com bé sabeu, no empraven gairebé el ganivet (culter, -tri; m.) perquè se’l servia el menjar tallat en petits trossets que menjaven amb els dits. Era un senyal d’elegància menjar amb la punta dels dits sense embrutar-se les mans i la cara. La cullera, però, era molt utilitzada i podia tenir diverses formes. N’hi havia una de més grossa, ligula, i la menor anomenada cochlea tenia un mànec en forma d’agulla que servia també per a punxar trossos de menjar o obrir musclos com si fos una actual forquilla.

19 thoughts on “Cochlearia Romana

 1. macias.gene2010

  saaavleee!

  que rara que sons aquests untencilis la veritat mai els havia vist allo de que el romans menjaven amb els dits i aixo era senyal de elegancia ja ho savia perque abans tots aquest untencilis no es feien servir i ara es tot el contrari menjar amb els dits es simbol de bruticia..

  no hi veig cap relacio del nom que tenen del perque serveix potser no ho vam fer a posta pero son molt rares aquestes furquilles i ara la veritat esque han evolucionat moltissim!

  vaale!

 2. irina

  Salve!
  són molt extranys aquests utnsilis que utilitzaven els romans, és veritat que tenen una forma de cargol, potser per això la nostra cullera d’avui en dia, en llatí s’anomenava cochlearia.

 3. Andrea Balart

  Salve! no sabia que les culleres les fessin servir els romans, pero la relació que hi veig són que la forma de la cullera es com la closca de la petxina.

 4. Sabina

  Salve!
  No sabia que els romans només utilitzaven la cullera tot i que a vegades podien utilitzar el mànec d’aquesta per punxar aliments i obrir les closques dels músclos, com si fos una actual forquilla. Tampoc sabia que per a ells menjar amb la punta dels dits era un senyal d’elegància. Aquí podem observar com de diferent era la seva cultura dela nostra. Segurament també perquè la seva manera de menjar i els aliments que menjaven també eren molt diferents dels nostres.
  Vale!

 5. Marta Bautista

  Salve!!

  No s’havia que els romans mengessin amb els dits… i tampoc que fos un senyal d’elegància menjar amb la punta dels dits… La veritat mai m’hagués fixat d’on provenia el mot cullera, però ara ja se d’on prové.

  Vale!!

 6. gomez.luque2011

  Trobo molt interesants tots els utencilis, com eines, o culleres o armes de els abant passats…
  penso que com els hi vindria al cap a les persones que ho van ”inventar” i com hi van arribar a aquesta idea jaja!
  I tmbé puc observar que a mesura del temps totes aquestes eines han anat evolucionant, suposu que tirant cap a la millora.

  vale:D!

 7. Eva Serrano

  Salve!!
  No sabia molt de la manera de menjar dels romans encara que si que suposava que moltes de les eines que utilitzem actualment provenen dels romans.
  Encara que a partir d’aquí han canviat molt aquestes eines.
  La relació entre una cullera i una petxina és que la forma s’assembla.

 8. romero.natalia2011

  Salve!
  són molt extranys aquests utensilis que utilitzaven els romans, la nostra cullera d’avui en dia, en llatí s’anomenava cochlearia.

 9. victor Barranco

  Salve Lida!
  Ja en coneixia una mica la manera de menjar dels romans de l’any passat, així que jugo una mica amb ventatge jajaja! I realment trobo que és una manera molt sorprentent i que al llarg dem temps ha cambiat molt!! La relació que podem trobar entre la cullera i la petxina, més o menys la veiem a vista, que seria la forma de la petxina i realment si a les petxines li possesim un pal la podriem considerar com una nova cullera.
  Vale 😀

 10. huete.victor1020

  Salve!!
  M’ha sorpres que els romans encara no coneixien la forquilla i en canvi tenian el ganivet i quasi mai l’utilitzavan, llavors nose perque el tenien. Allo de que menjaven amb les mans també ho sabia pero en canvi no sabia que i m’ha sorpres que era un senyal d’elegància menjar amb la punta dels dits sense embrutar-se les mans i la cara.

 11. Margalida Capellà Soler Post author

  Víctor, els romans no utilitzaven el ganivet a taula, a la cuina sí!

 12. Paula Pla

  Salveee!!
  Que interessant això, no coneixia la manera de menjar dels romans i la veritat és que m’ha sorprés. Sobretot lo de que menjar amb la punta dels dits és signe d’elegància, perquè ara és el contrari. Com han evolucionat els utensilis per menjar veient aquestes culleres tant extrañes ajaja

  vale

 13. Cecilia Bizzotto

  Salve:D
  És molt interessant veure com a l’época classica es vivia d’una manera molt diferent però similar alhora. Tenien moltes costums que nosaltres ara no entenem, però ells tampoc entendrien les nostres costums!.
  Vale!

 14. Andrea Torrente

  Salve!
  No estava gaire informada de com menjaven els romans i quins utensilis feien servir, però, si que havia pensat que molts dels que utlitizem actualment van ser ideats pels ells i que poc a poc, aquests instruments han anat evolucionant.
  Trobo molt interessant que els romans veiessin com un símbol d’elegància menjar amb els dits sense embrutar-se la cara. Aquest és un bon exemple per demostrar que les coses canvien depenent de l’època a la que vivim.

 15. Natàlia Rubio

  Salve!
  No sabia que els romans només utilitzaven la cullera tot i que a vegades podien utilitzar el mànec d’aquesta per punxar aliments. Què curiós! Però, el que més m’ha sorprès, és que menjar amb la punta dels dits era signe d’elegància, ja que ara és totalment el contrari.
  Ave!

 16. Pingback: Hàbits alimentaris romans, quins són heretats dels antics grecs? | Aracne fila i fila

 17. Raquel Bernad

  Salve!
  No hi sabia que els romans només utilitzaven la cullera. Què interessant! Però, el que més m’ha sorprès, és que menjar amb els dits era signe d’elegància, i és totalment el contrari.
  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *