Un matí a les termes romanes de Sant Boi

Divendres passat, 11-11-2011, vàrem visitar el Museu de  les Termes Romanes i el nou Museu de Sant Boi de Llobregat amb Joanjo Esteban i vàrem gaudir de les explicacions de Conxita Collellmir en el taller Balneum ad Rubricatum.

Les termes romanes de Sant Boi, bastides a finals del segle II dC, eren privades, com els balnea de Can Ferrerons a Premià de Mar. Formaven part de l’àmbit domèstic i eren destinades al bany familiar. Es varen utilitzar fins ben entrada l’època visigòtica i durant el segle XVII s’hi va construir una masia al damunt que va utilitzar com a soterrani algunes dependències termals  i les protegí  fins que varen ser descobertes l’any 1953.

Les termes de Sant Boi estaven formades per dos cossos d’edificació paral·lels. L’un contenia les cambres fredes: l’apodytherium o vestidor, el frigidarium o cambra freda i la cella piscinalis (la sala i la piscina fredes) i  l’altre cos, albergava  les cambres calentes: el  tepidarium o sala termal dotada d’una banyera d’aigua tèbia, el sudatorium o sala per fer transpirar la pell i el caldarium o cambra destinada als banys calents. El conjunt termal es completava amb dues dependències de servei, on hi havia els forns, praefurnia, i es guardava el combustible, preferentment la fusta d’olivera.

El recorregut dels banys s’iniciava a l’apodyterium, on els usuaris es despullaven i es posaven una peça de tela subjecta a la cintura anomenada subligamentum. Es calçaven amb unes sabatilles de fusta. A continuació, es passava al tepidarium amb una temperatura d’entre 25º i 30º i una humitat baixa; en aquesta sala, el cos s’aclimatava a la calor i els banyistes aprofitaven per untar-se la pell amb olis perfumats. Tot seguit, s’entrava al sudatorium, acondicionat per fer transpirar el cos amb una temperatura d’entre 65 i 70 graus; el vapor s’aconseguia fent córrer aigua pels murs i el paviment calents. Després es passava al caldarium, on hi havia una humitat propera al 80% i una temperatura ambient de 55º i l’aigua de la banyera assolia prop de 40º. Al sud hi havia una banyera d’aigua calenta i al nord una pica amb aigua freda per fer ablucions. Els banyistes es grataven el cos amb instruments de bronze i així es netejaven. Per acabar es rentaven una estona a la piscina del frigidarium, anomenada natatio, per tancar els porus de la pell amb l’aigua freda.

Els murs de les termes van ser bastits amb morter de calç i pedra –opus caementicium-, i una epidermis de pedres disposades de manera irregular –opus incertum. Les parets de les sales calentes fan 1,20 m de gruix per sostenir les voltes de mig canó que les cobrien i que ara han desaparegut. Aquestes estances tenien un paviment doble: es trepitjava un sòl acabat amb mosaic –opus tessellatum– o amb plaques de marbre –opus sectile-, i a sota hi havia un sòl inferior que es recolzava en pilarets –pilae-, fet de maons. L’hypocaustum era la cambra situada entre aquests dos paviments i servia perquè hi passés l’aire calent.

Val a recordar que les termes de Sant Boi entren a les proves de Selectivitat de Llatí:


Veure Barcelona i entorn en un mapa més gran

42 thoughts on “Un matí a les termes romanes de Sant Boi

 1. Santi

  Xé, quin video més impresionant, quins efectes més bonics! I la música?
  Ja veig que vàreu aprofitar molt bé el matí!
  Hauré de tornar algún cop a Sant Boi!
  Besaeta

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  I tant, Santi, que hauràs de tornar! D’Alcoi a Sant Boi, tot un passeig, però que s’ho val!

 3. Sabina Cervero

  Salve!

  Crec que anar a visitar unes termes romanes ha de ser una bonica excursió a més d’educativa. Els videos estan molt ben fets i les fotos també, quada molt ben explicat. Espero que la sortida que nosaltres farem d’aquí poc sigui igual d’interessant.

 4. Yasmina Berkane Pais

  Salve! 🙂

  M’ha agradat molt el video, no sabia que els de segon de batxillerat havien anat d’excursió a les termes de Sant Boi, jo personalment no les coneixia, i tampoc sabia que a l’antiguitat també hi havien unes a Premià de Mar, en concret a Can Ferrerons. M’han agradat bastant, molt interesant la visita i espero que els ajudi per la selectivitat.

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Yasmina, hi vàrem anar en divendres i aquest dia no tinc classe amb vosaltres, per això no us ho vaig comentar. El bloc també serveix per saber què fem al centre!

 6. Laura Torrent Garcia

  Salve!

  Molt bon vídeo! Sembla molt interessant aquest lloc. Estaria molt bé anar-hi per poder aprendre una mica més sobre aquestes reliquies. Pero nosaltres d’aquí poc farem una sortida que suposo que serà també molt interessant i educativa.

  Ave!

 7. Noelia Vargas

  Crec que aquesta excursió quan anirem dintre de poc serà molt educativa i estarà molt divertida perquè aprederem coses que mai sabiem.

 8. gomez.luque2011

  Salve Margalida!
  Com sempre diem és divertit, interesant, i educatiu anar a excursións a veure coses relacionades amb la materia estudiada, però per perdren\\\’s classe sinó perquè es prèn més atenció, ja que no són llibres, ni temes, sinó que són maneres diferents de poder aprendre el mateix, i nosaltres estem encantats de sortír del centre jaja!
  Doncs per el que he vist està molt bé aquesta excursió, però espero que la nostre en sigui de millor a Tarragona!

 9. 2pac

  Salve Margalida!!!
  Crec que anar a visitar unes termes romanes es una bonica excursió, divertida i educativa.
  Tinc moltes ganas d’anar d’excursió i aprendre mes cosas del llatí.
  El vidio m’agradat molt:)

 10. martins.erik1120

  Salve Lida!
  Molt interessant el video i el lloc, m’agradaria fer una excursio com aquesta! Segur que haurà sigut molt divertida i alhora educativa.
  Vale!:)

 11. Marta Bautista

  Salve!
  El video m’agradat molt, estaria bé anar-hi per veure millor tot aixo, però no podra ser!

 12. franco.paula0920

  SALVE!

  Jo vull anar-hi jaja 🙂 veient aquest video m\’han entrat ganes d\’anar!

  Amès amb aquestes excursions sempre s\’aprenen coses (ja sigui informació real o mites.

  Avera si ens animem i fem alguna excursió d\’aquest estil i surtim una mica!

 13. Alícia Roure

  Salve!!
  M’ha agradat molt aquest vídeo! 😀 Crec que podríem vistar Sant Boi algun cop i gaudir d’aquestes reliquies que per sort, encara ens queden en algun lloc.
  Molt interesant la música, encara que en algun tros feia una mica de por jaja 🙂 !

 14. serrano.eva1020

  Salve!
  M’ha agradat molt el video! Sabia que les termes eren romanes però no sabia que les saunes també fossin inventades per ells.
  A mi també m’agradaria anar-hi a algunes termes així.
  Vale!

 15. martinez.victoria2010

  Salve Lida! 🙂

  M´ha agradat molt el vídeo! 🙂 , podriem anar d´escursió a Snt Boi ja que tenom la sort de tenir cosses com aquestes aquí a prop i ja que es molt més interesant , divertit i educatiu anar a veure cosses com aquestes! 🙂

 16. balart.irina1120

  salve!
  El video està molt bé, no sabia que ha batxillerat s’hagues fet aquesta excursió, podriem fer aquesta excursió, seria molt interessant i veuriem millor tot aixó.

 17. tinker.tomas2010

  A mi, com a molta gent que ha comentat, també m’agradaria anar-hi! Ha de ser una bona experiència per entendre, o imaginar-nos, millor com vivien en aquella època. També seria divertit! I juntament amb aquest apunt i la visita a les termes, seria una forma de augmentar els nostres coneixements sobre aquesta cultura!

  Vale! 🙂

 18. carrillo.gerard2009

  Salve!
  La veritat ès que ès molt interesant que es conservin aquestes restes per saber com vivien fa milers d’anys.
  Suposo que s’ens faria estrany tancar negocis de feina a la piscina actualment. Però m’agradaria molt rebre un tractament com els que els romans rebien

 19. mhirou.lhassan2011

  Aquest vídeo de les termes romanes de San Boi està molt bé, segur que va ser molt interessant i a la vegada divertit poder anar-hi i aprendre més coses.

 20. viictor Barranco!

  Salve Lida!
  La veritat que pel que veig no sóc l’únic que vol anar-hi ha visitar-les…. Seria interessant poder veure i coneixer més sobre aquestes reliquies. M’han agradat bastant, molt interesant la visita i espero que els ajudi per la selectivitat… I respecte al video, molt bó!
  Vale 😀

 21. Andrea Balart

  penso que seria una bona idea , si fesim alguna excursió anar a les termes de San Boi, jo no les coneixia, tot i que si que conec les d’Empúries que també estan molt bé.

 22. Victor Huete

  Salve!
  El video l’he trobat molt interessant sobretot quan enfocaven a les termes antigues. Aquesta sortida seria interessant fer-la perque així aprenem com viscien els nostres ante passats.

 23. Aida Alvarez

  Salve Liida!!
  Crec que anar a visitar unes termes romanes es una bonica excursió, divertida i educativa. Apart de lo bé que ens ho podriem passar, y de lo molt que aprendriem.

  VALE

 24. fontanet.alba2010

  Salve!
  Aquest vídeo de les termes romanes de San Boi, es bastant interessant i m’encantaria anar-hi!
  Vale!

 25. Naim

  Crec que és una bona idea anar a visitar aquestes termes, és una manera diferent i més divertida per aprendre.

  Salve.

 26. gene macias

  pero aquestes termes son gratuites ??

  son molt boniques i la vritat tuthom auria de saber d’elles

 27. Elisa Moya

  M’ha agradat molt aquest vídeo, esta molt ben fet. No tenia ni idea de que els de batxillerat haguessin anat d’excursió a les termes de Sant Boi. Crec que visitar unes termes romanes pot ser un bon lloc on anar tots, seria bastant divertit i a més molt educatiu.

 28. MARIA TERESA COLET

  Hola Margalida,

  Sería possible obtenir el video per aprofitar-lo per un treball de diseny en pedagogía social? T’estaría molt agraïda si m’el poguessis enviar al meu mail.
  stns
  Teresa

 29. Eva perez

  salve:)
  molt interessant aquest vidio, m’hagradat molt, i yo crec que seria molt divertit anar tots d’excursio a les termes, així veuriem com son

 30. irina

  Salve!

  No he estat a les termes romanes de San Boi, però semblen un lloc molt interessant per aprendre sobre com eren les termes.

  Les termes (del llatí thermae) eren edificis públics amb prestacions que avui en diríem higienicosanitàries. Són els precursors de les modernes cases de banys, saunes i balnearis termals i representaven un dels principals llocs de trobada a l’antiga Roma, és a dir, constituïen un lloc d’oci i de sociabilització per a la societat romana, bàsicament, patrícia (patricii).

  L’estructura interna típica de les termes era una successió de sales amb basses o piscinae a l’interior: el frigidari (frigidarium, d’aigua freda), el tepidari (tepidarium, d’aigua tèbia) i el caldari (caldarium o calidarium, d’aigua calenta). Els banys de vapor principals es trobaven al sudatorium, i consistien en el laconicum (bany sec) i l’assa sudatio (bany humit). La calefacció de l’aigua en el cas del caldari, els banys de vapor, i en menor grau del tepidari, es duia a terme per mitjà de l’hipocaust.

 31. Andrea Balart

  Salve!

  Les termes romanes de Sant Boi sónm diferents de les altres ja que eren d’àmbit domèstic i normalment la majoria de les termes que coneixo eren públiques. Segurament la família que va fer construir aquestes termes devien de tenir molts diners perquè a la domus romana no tenien banys i per això anaven a les termes tots els ciutadants.

  Les parts de les termes eren les següents:

  – El frigidari o frigidarium era d’aigua freda
  -El tepidari o tepidarium era d’aigua tèbia
  – El caldari o caldarium era d’aigua calenta.
  – Al sudatorium es trobaven els banys de vapor principals. Consistien en:
  – El laconicum era un bany sec
  – L’assa sudatio era un bany humit.
  – A l’hipocaust era on es duia a terme la calefacció de l’aigua. Consistia en:
  – El praefurniumera un forn que omplia de fum una zona intermèdia entre el sòl i el terra de les termes (suspensurae) anomenada area.
  – Les piscinae permetien als usuaris l’obertura dels porus de la pell , permetent la sortida de la suor.
  – Als elaeothaesinus era on s’untava la pell amb olis (unguenta).
  – En el destrictarium era on es rascava la pell per a retirar els olis.
  – L’apodyterium era un el vestidor, on tothom podia guardar les seves pertinences en una espècie de “guixetes” anomenades stabilitores.
  – La palestra o gimnàs per a l’exericici físic. Aquest, a diferència del grec, es duia a terme seguint el model de la preparació física militar. Els principals exercicis que es realitzaven eren els següents: cursus (cursa), hasta (llançament de javelina), lucta (lluita, l’actualment anomenada lluita grecoromana), discus (llançament de disc), pila (exercicis amb bosses plenes de pedra a la manera de “pilotes”) i saltus (salt d’alçada o de llargària), entre d’altres.
  – La natatio (piscina a l’aire lliure per practicar la natació).

  A l’interior de les termes més sumptuoses s’hi podien trobar també petits teatres, , biblioteques, sales d’estudi, jardins porticats i fins i tot botigues.

  Vale!

 32. Laia Bagà

  A l’examen de les PAU del curs 2012-2013 sèrie 4, appareix un exercici sobre les termes romanes.

  Les termes.

  Tots es van dirigir a les termes del fòrum, el punt de trobada d’aquella

  gent alegre, xerraire i ociosa. Van entrar a la primera habitació, l’apoditeri ,

  vestidor on es preparaven per fer les seves ablucions. Dos finestrals tamisaven una llum

  suau; al voltant de l’habitació hi havia un banc, on es van asseure per escoltar el poeta

  Flavi, que va recitar una oda meravellosa. Acabada la lectura, es van despullar i van

  passar a el caldari, on hi havia un braser, una pica i unes piscines calentes;

  l’escalfor de la sala provenia de l’hipocaust, que era una cambra subterrània

  per on circulava aire calent; les parets estaven pintades de vermell carmesí i el fals terra

  estava recobert de un mosaic que representava unes nimfes jugant amb les ones.

  Des d’allí van passar al tepidari, una habitació temperada que servia de transició

  al frigidari, on van prendre un bany en una petita piscina d’aigua freda. Qui volia

  també va poder prendre una sauna en el laconicum.

 33. Hady Camara

  Salve!
  No havía escoltat a parlar mai de les termes romanes de Sant boi, i molt menys he anat alguna vegada però després de veure el video m’ha quedat molt clar com eren i e pogut comparar-les amb les que tenim a Premià de mar, concretament la vil.la octogonal de Can Ferrerons , ja que aquestes si que les vaig poder visitar, en el qual s’han conservat uns banys privats, balnea, on encara es pot veure el sistema de calefacció que es feia servir. També hi ha una piscina per aigua freda (frigidarium), una altra per a aigua temperada (tepidarium), una altra per a aigua calenta (caldarium) i una petita banyera.

 34. Zícora

  Seria ideal tenir la oportunitat de visitar aquestes termes de Sant Boi i saber quin és el seu passat. És increïble que tot i haver passat tantíssims anys, encara es conservi aquest troçet d’història.

  Vale.

 35. Chaima Anza

  Salve!
  Aquest article, un article ben interessant sobre que erene les termes.Doncs bé, les romanes
  eren edificis públics amb prestacions. Són els precursors de les modernes cases de banys, saunes i balnearis termals i representaven un dels principals llocs de trobada a l’antiga Roma.

  Tot i què, des de que vaig fer 4t de laltí fins que actualment estic fent 2 de batxilelrat, i aquesta paraula sempre rondina en la meva ment.

 36. berjano.cris

  Salve 🙂
  Aqui deixo un comentari sobre una activitat d’un examen de les PAU que es podria relacionar amb aquest article sobre les Termes de Sant Boi;
  Expliqueu, en quinze línies com a mínim (unes cent cinquanta paraules), el tema següent: Les termes en el món romà (finalitat, activitats que oferien, estances que les formaven i la funció que feien, elements tècnics, llocs d’Hispània on se’n conserven restes, etc.).

  Les termes eren edificis públics amb prestacions que avui en diríem higienicosanitàries. Són els precursors de les modernes cases de banys, saunes i balnearis termals i representaven un dels principals llocs de trobada a l’antiga Roma, és a dir, constituïen un lloc d’oci i de sociabilització per a la societat romana, bàsicament, patrícia (patricii).
  El general Agripa té l’honor d’haver dissenyat i construït les primeres grans termes l’any 25 aC. El que va fer Agripa no va ser més que “socialitzar” una costum molt romana i, fins al moment, domèstica: el dels balnea. Les primeres termes van néixer en llocs on era possible aprofitar les fonts naturals d’aigua calenta o dotades de particulars dots curatius; precisament el nom de thermae deriva del grec θερμός thermós, ‘calent’, ja que a l’antiga Grècia ja hi havia construccions senzilles per prendre banys terapèutics.
  L’estructura interna típica de les termes era una successió de sales amb basses o piscinae a l’interior: el frigidari (frigidarium, d’aigua freda), el tepidari (tepidarium, d’aigua tèbia) i el caldari (caldarium o calidarium, d’aigua calenta). Els banys de vapor principals es trobaven al sudatorium, i consistien en el laconicum (bany sec) i l’assa sudatio (bany humit). Els aqüeductes i les canalitzacions urbanes feien arribar l’aigua a les termes.

  La calefacció de l’aigua en el cas del caldari, els banys de vapor, i en menor grau del tepidari, es duia a terme per mitjà de l’hipocaust. Aquest sistema consistia en un forn (praefurnium) que omplia de fum una zona intermèdia entre el sòl i el terra de les termes (suspensurae) anomenada area. L’apodyterium o apodyterion, el vestidor, on hom podia guardar les seves pertinences en una espècie de “guixetes” anomenades stabilitores. La palestra o gimnàs per a l’exericici físic. Aquest, a diferència del grec, es duia a terme seguint el model de la preparació física militar. Els principals exercicis que es realitzaven eren els següents: cursus (cursa), hasta (llançament de javelina), lucta (lluita, l’actualment anomenada lluita grecoromana), discus (llançament de disc), pila (exercicis amb bosses plenes de pedra a la manera de “pilotes”) i saltus (salt d’alçada o de llargària), entre d’altres. La natatio (piscina a l’aire lliure per practicar la natació).

 37. irina

  Salve!!
  Les termes (del llatí thermae o balnea) eren edificis públics on gent de tota mena venia a relaxar-se o banyar-se. Són els precursors de les saunes i balnearis termals i representaven un dels principals llocs de trobada a l’antiga Roma. A més, constituïen un lloc d’oci i de sociabilització per a la societat romana.

  Malgrat que estaven obertes des de mig matí, la majoria de la gent acostumava a anar a les termes a mitja tarda amb la intenció de relaxar-se després de la feina o de les obligacions que l’ocupaven durant el dia. El preu de l’entrada era prou baix perquè fins i tot els més pobres s’ho poguessin permetre. Així doncs, els banys acollien gent de tota condició social -de vegades fins i tot esclaus- i freqüentment d’ambdós sexes. Algunes termes estaven doblades en dues parts: una per a homes i una altra per a dones. D’altres admetien el bany mixt, tot i la mala reputació que això donava als establiments i en especial a les dones que les freqüentaven.

  L’estructura interna típica de les termes era una successió de sales amb basses o piscinae a l’interior: el frigidari (frigidarium, d’aigua freda), el tepidari (tepidarium, d’aigua tèbia) i el caldari (caldarium o calidarium, d’aigua calenta). Els banys de vapor principals es trobaven al sudatorium, i consistien en el laconicum (bany sec) i l’assa sudatio (bany humit).

  A Catalunya es troben piscines i altres construccions d’època romana als actuals Banys d’Arles (Vallespir), Caldes de Montbui (Aquae Calidae) i Caldes de Malavella (Aquae Voconiae).

 38. Andrea Balart

  Salve!

  Les termes eren edificis on gent de tota mena venia a banyar-se i relaxar-se, i també eren el principal lloc de trobada on la gent es feia veure . Eren com els balnearis que coneixem actualment. A més també servien per fer exercicis físics i a l’interior d’algunes termes s’hi podien trobar també petits teatres, , biblioteques, sales d’estudi, jardins porticats i fins i tot botigues. Les principals parts de les termes eren les següents:

  – El frigidari o frigidarium era d’aigua freda
  -El tepidari o tepidarium era d’aigua tèbia
  – El caldari o caldarium era d’aigua calenta.
  – Al sudatorium es trobaven els banys de vapor principals. Consistien en:
  – El laconicum era un bany sec
  – L’assa sudatio era un bany humit.
  – A l’hipocaust era on es duia a terme la calefacció de l’aigua.
  – Les piscinae permetien als usuaris l’obertura dels porus de la pell , permetent la sortida de la suor.
  – Als elaeothaesinus era on s’untava la pell amb olis (unguenta).
  – L’apodyterium era un el vestidor, on tothom podia guardar les seves pertinences.
  – La palestra o gimnàs per a l’exericici físic.
  – La natatio (piscina a l’aire lliure per practicar la natació).

  Els llocs d’Hispània on es conserven els restes de termes romanes són a Badalona, Sant Boi, Banys d’Arles ,Caldes de Malavella, Caldes de Montbui i Segòbriga.

  El cap de setmana passat jo vaig estar a un balneari que es diu “Aire” de Barcelona i que tot i que no són termes romanes l’estil em va recordar molt. Deixo aquí l’enllaç: http://www.airedebarcelona.com/

  Vale!

 39. barraca.roser

  Les termes romanes eren espais públics destinats als banys típics de la civilització romana, també hi havien estances dedicades al cuidado del cos (gymnos). Les estances es dividien segons la seva funció dins el recinte: la palestra era el pati central on s’hi podien realitzar activitats fisiques; la tabernae eren botigues, on s’hi venien begudes i menjars; el caldarium era la sala on hi constaven els banys d’aigua calenta; el frigidarium, pel contrari del caldarium, era la sala on s’hi trobaven els banys d’aigua freda; el tepidarium, era el terme mitg, dels banys tibis on s’havia de romandre un temps abans de passar al caldarium; l’apodyterium serien els actuals vestidors i finalment el laconium eren els banys de vapor.

  Alguns llocs on encara es conserven restes d’aquestes termes les podem trobar en les caldes de maavella i les de montbui.

 40. Pingback: Reconstrucció històrica | Els Ludi Rubricati es casen amb les dones

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *