La base de la llengua catalana és el llatí vulgar. Moltes paraules catalanes mantenen la mateixa forma i significat que tenien en llatí: rosa, via, fera, nota, ira, etc.
Els alumnes de quart de l’ESO de llatí han triat un mot, l’han il·lustrat amb una fotografia i han enregistrat un àudio tot explicant els principals canvis fonètics que experimenten els mots llatins en passar al català. Tot seguit, us deixo aquí el seu treball fet en El Fil Moodle de quart perquè el gaudiu. Jo n’estic molt contenta perquè tots hi han participat i el resultat és fantàstic! L’enhorabona!
Salve
Interessant vídeo apart d’útil.
És una de les maneres de saber paraules provinents del llatí que actualment emprem.
Vale!!
Salve!
Veure aquest video és una bona manera de descobrir que diem moltes més paraules semblants al llatí de les que ens pensem!
A demés és una bona manera d’aprendre paraules llatines i de veure el canvi de lletres que s’han fet per passar del llatí al català!
Vale!
Espero amb candeletes les vostres!
Salve!
En aquet video podem veure com el llatí i el català sasemblan molt i em poguet apendre noves paraules llatines. El video esta molt ben fer i es molt interesant.
Del llatí al castellà. http://latinpraves.blogspot.com.es/2012/11/reglas-de-etimologia-9-y-10.html
<emSalve!
Trobo que està molt ben fet ja que durant el dia diem moltíssimes paraules que provenen del llatí i no ens n’adonem, i això és una de les raons per no dir que el llatí és una llengua morta!
M’ha sorprès veure varies paraules com amicum, cantabam, fenestram, florem i gottem ja que tenen més semblança de la que m’esperava i estic segura de que si les escoltessim en llatí, ens sería fácil reconéixeles.
Vale!
Salve!
És un vidio interessant ja que moltes de les paraules que surten les utilitzem dia a dia. Està ben fet!
Salve!
Aquest video trobo que és una molt bona forma de descobrir que la majoria de paralules que diem són molt semblants al llatí, i això és una de les raons per no dir que el llatí és una llengua morta!
A més es una forma molt bona d’aprenentatge 🙂
Salve!
Quantíssimes paraules deriven del llatí, l’hem de seguir estudiant i conéixer més les nostres arrels, d’on prové la llengua que avui parlem. Encara segueix present a dia d’avui, o sigui que de llengua morta res!!
Ave!
Impressionant la gran similitud que hi ha entre algunes paraules del català i el llatí! Com es noten els nostres origens. És realment interessant trobar aquestes semblances! A part de les paraules de la presentació n’hi ha moltíssimes més que mai acabariem d’afegir, com ara: aqua, cremare, insomnia, mare, pater, Musa, reclamo, superbia, templum i moltes altres
Felicitats per l’apunt!
Salve!
He estat escoltant i mirant tota la presentació i m’ha semblat molt interessant i útil, perquè ens explica de manera oral (que per a mi és més fàcil d’entendre) el pas d’alguns mots del llatí al català i ens fa veure que tot i haver-hi canvis, s’assemblen bastant els uns als altres, ja que del llatí prové el català.
Molt bon treball a tots, és una bona manera d’aprendre ells mateixos i de fer aprendre als altres.
Valete 🙂
Salve!
Una gran presentació que ens permet veure amb més claredat les diferències i no tan diferències que mantenen algunes paraules catalanes de les llatines. Personalment no sabia que la base de la llengua catalana es el llatí vulgar, i ara que veig aquestes diapositives s’em fa més fàcil d’assimilar.
Vale!
Salve!
Aquesta presentació m’ha agradat molt, ja que amb l’audio i les fotos es veu tot més clar, és a dir, he pogut veure amb claretat la similtud d’aquestes paraules llatines am el català. A la nostre llengua tenim molts mots del llatí i amb això he pogut veure encara més clar les diferències i similtuds.
Felicitats per l’apunt!
Salve!
Aquest apunt és molt interessant ja que mostra molt bé l’evolució d’alguns mots. Hi han moltes paraules en aquesta presentació que no sabia que derivavem del llatí i amb els audios és més fàcil entendre com hem acabat anomenant-les així.
Vale!
Salve!
Molt bon apunt! Molts dels mots que utilitzem actualment en el català provenen del llatí i han seguit una evolució per arribar als temps d’ara, tal i com són, com per exemple: vitam-vida. Si els analitzem bé, podem veure que tenen bastanta semblança entre ells i els podem acabar reconeixent fàcilment, i també amb l’ajuda dels àudios és més fàcil reconeixer-les.
Sorprèn molt estar dient paraules en llatí constantment durant tot el dia i no adonar-te’n. Hi ha moltes paraules del català que provenen del llatí i al menys jo no ho sabia i segur que em passo el dia dient paraules que provenen del llatí. Potser aquestes paraules no han canviat molt, alo millor ha canviat una lletra.
Perquè després diguin que el llatí és una llengua morta!
Salve!
Aquest video és molt interessant, ja que he pogut veure com han anat evolucionant les paraules llatines fins avui en dia, les quals són les que utilitzem cada dia, sense saber d’on provenien.
Salve!
Enhorabona pel muntatge, és molt interessant. Com que el 80% de les paraules en català deriven del llatí vulgar, moltes paraules catalanes mantenen la mateixa forma i significat com per exemple, “eclipsis”, “vena”, “barba”, “cera”…
Salve!!
Felicitats per aquesta presentació, considero que aquest muntatge és molt bona manera d’aprenentatge, ja que d’aquesta manera escoltem l’evolució de les paraules llatines a les catalanes. M’ha semblat molt interessant, ja que no sabia que molts d’aquests mots provenen del llatí.
Salve!!!
Primer de tot vull felicitar als autors del video, ja que es una molt bona manera d’apendre més didàcticament. I recalco, el que vaig dir l’any passat, és una molt bona forma de descobrir que la majoria de paralules que diem són molt semblants al llatí, i això és una de les raons per no dir que el llatí és una llengua morta!
Bonum diem!
Molt bon treball! Ja sabia que moltes de les paraules del català provenien del llatí però el que no sabia era que s’assemblaven tant.
In proximum!
Bonum diem!
En aquest video es veu clarament que hi ha més paraules que venen del llatí del que ens pensem.
També es un video didàctic per aprendre més paraules en llatí i veure com cambien.
M’agradat molt l’apunt i el video.
Salve 😀
Bonum diem!
Amb aquesta mena de tasques un pensament em ronda pel cap: fins que no comences a estudiar llatí no et dones compte de la importància dels origens de les nostres llengües romàniques (català i castella, principalment). És increïble la quantitat de coses que hem heretat dels nostres avantpassats els romans (i també grecs en menor quantitat).
Salve!
Bonum diem!
Bon treball, felicitats! Em sembla una molt bona forma d’aprendre i de descobrir que la majoria de paraules que diem són molt semblants al llatí.
Aveee
Salve!
Molt bon treball! Encara que ja sabía que moltes de les paraules que hi ha al catala provenian del llatí, per no dir totes. La seba semblança es increible de cualsevol manera.
Vale.