La Ilíada recreada per Joma, procés de creació d’una imatge a l’estudi de l’artista

He tingut l’enorme plaer d’enregistrar el moment de creació d’una de les il·lustracions de Josep Maria Rius, Joma, en el seu estudi de Barcelona, concretament la corresponent al número 77 de la Ilíada. Aquí en teniu sols un petit tastet d’un muntatge en HD de trenta-vuit minuts que es va passar a les V Jornades de didàctica de les Llengües Clàssiques i que s’apropa a la sensibilitat creativa d’aquest artista envers els clàssics homèrics.

Si voleu veure aquesta il·lustració publicada al Magazine de la Vanguardia la trobareu en el bloc d’en Joma. A la Vanguardia digital hi podreu consultar tota la seva Odissea i el que porta de la Ilíada.

Joma es va avenir a recitar els versos de la Ilíada VII, 73-75 que acabava de dibuixar en la creació de la Ilíada 77 del Magazine:

26 thoughts on “La Ilíada recreada per Joma, procés de creació d’una imatge a l’estudi de l’artista

 1. Joma

  Ha estat un gran plaer també per a mi participar en les V Jornades de didàctica de les Llengües Clàssiques. I, encara més, poder veure amb la teva mirada el meu treballar. Després de més de quaranta anys de professió he vist per primer cop com preparo i faig un dibuix a temps real. Només havia vist les excel·lents fotografies fetes per als catàlegs d’algunes exposicions que he anat demanant als meus amics fotògrafs. Aquest cop ha estat una altra experiència que em permet, a més, explicar les meves pretensions.
  Moltes gràcies, Margalida.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies a tu, Joma. Ja tinc ganes de saber què en diran els alumnes i els filadors i filadores.

 3. edgar delgado

  quin artista en Joma, està molt bé que estiguis interessat amb el món de les clàssiques i el grec, és just el que la margalida ens ensenya a classe. Està molt ben sintetitzat el video crec, en cinc minuts l’he vist i crec que no em queda cap dubte, anima’t a aprendre més grec!

 4. Dani Costa

  Es agradable contemplar el treball que has realitzat Joma,i gracies al enregistrament de Margalida em pogut ser testimonis. La fusió que s’ha plantejat en aquets dibuixos es interessant, els versos a mi em plantegen imatges, i, perquè no les imatges parlen per si mateixes. Ara, les imatges i els versos s’han unit sota un mateix format de paper i color. Personalment m’agradaria crear històries animades, es a dir, aprofitant un text escrit, narrar-lo a través de una veu en off i incorporar les imatges que inspiren les paraules de la història. Felicitats per aquest treball Joma i Margalida.

 5. Laura Galán

  És increíble la teva feina Joma! Malauradament, només podem gaudir de 5 minuts de vídeo, però no et preocupis, per què et fan justícia. No m’havia assabentat de que dibuixaves aquestes vinyetes, però ara que ho sé no trigaré en comprar-me La Vanguardia i fardar del grec que aprenc a classe. Per cert, com ho fas per escriure i llegir tant ràpid? jo he de mirar 50 cops abans d’acabar d’escriure una oració sencera i encara m’entrebanco quan llegeixo… 🙁
  Felicitats de nou i a veure si ens escrius més al blog!

 6. Irena

  χάιρετε!!
  Aquí tenim un nou seguidor més per al nostre bloc. Crec que és una gran idea que hagis ecollit fragments en llengua grega, (ja que és bellíssima) per integrar-la en aquestes pintures tan maravelloses que reflecteixen un moment precís de històries que tracten sobre la Ilídada i l’Odissea. Es curiós que la premsa hagi fet públic, i a més que ja fa uns quants anys, (i nosaltres sense saber-ho!). La veritat crec que és molt enrequidor, ja que si una persona, encara que no sàpiga grec, podría revelar de que està parlant amb el simple fet de veure la il·lustració.
  Joma, me’n alegro molt que hagi aprés tan ràpidament el grec, espero que segueixi aprenen més i més.
  adéu!

 7. Coty

  Χαιρε!
  Doncs per no saber grec té una pronunciació i una lletra molt maques, la veritat, sobre totes dues coses les fa de tirada. La pintura i l’utlització del color són envidiables, suposo que serà una barreja d’experiència amb aquests 40 anys de carrera però també, és clar, de talent.
  No havia sentit res sobre els Magazines amb aquests temes clàssics, però crec que ens poden servir molt per recordar aquestes dues grans obres com ho són la Odissea i la Ilíada, i també per repassar el grec amb aquesta idea tant original d’integrar l’idioma grec en les il·lustracions.
  Un treball rodó!

 8. El-Mekki Hali Al-Kassir

  És increïble el teu treball Joma, sempre m’ha impressionat, les persones que son capaces de fer coses com aquestes. La veritat que em sorprèn moltíssim, la meva enhorabona per el teu treball i nomes desitjar-te sort, encara que no la necessites perquè ets tot un artista.

 9. lina

  Hola Joma i Margalida!
  és un gran plaer poder veure aquest dibuixos tan fantàstics i sobretot la rapidesa a l’hora de fer-los. Moltes felicitats!
  Pel que fa la meva opinió, tinc que dir que el fet que en Joma escrigui alguns fragments en grec en els seus dibuixos de la l’Ilíada, és un pas per difondre aquesta llengua que alguns diuen que no serveix de res com passa també amb el llatí.

 10. Rebeca Sánchez

  M’encanta. M’encanta Josep Maria Rius. M’encanta la seva manera de parlar, calmada però contundent, m’agrada la seva manera de dibuixar, te un estil molt personal i no dubtaria ni dos segons en tenir un quadre seu a casa meva, la manera de barrejar un text en grec amb la pintura, m’agrada molt. M’encanta les paraules que diu, plenes de detalls que fan que ens adonem que li apassiona el seu treball i el món de les clàssiques, plenes de cultismes, tot un goig escoltar-lo. M’encanta també el muntatge del vídeo, Lida.

  Em quedo amb aquestes paraules:
  “… i també de, no goso dir enriquir un text que ja es tan ric en si mateix i tan inqüestionable…”
  M’han agradat ja que, tot i que el seu art sigui molt admirable, molt estàtic, no gosa comparar-ho amb la lírica hel·lènica.

  Tot un goig veure com Josep Maria Rius crea i ens parla del seu art.

 11. Carlos Rocamora

  Es molt interessant que hagis pogut gravar com treballa un artista com Josep Maria Rius, sobretot pel seu maquíssim i admirable treball que combina figura colors i lletres, i no lletres convencionals, sinó unes lletres que també son boniques de veure.

  Després d’això m’entren ganes de llegir la Ilíada, en català.

 12. Cristina Álvarez Barraca

  Moltes felicitats Joma! Ets tot un artista, no només per dibuixar així de bé, sinó per llegir i escriure així de bé el grec sense tenir-ne coneixements!
  Espero que amb el temps pugui arribar a llegir amb aquest accent tant grec que tens! Jajajaj
  Com diuen els meus companys és una llàstima que només haguem pogut gaudir de cinc minuts de res, però només amb aquests cinc minuts hem pogut apreciar tot el teu art.
  Felicitats de nou Joma:)!

 13. Pingback: Joma i la Ilíada « Grec – Cultura Clàssica IES Gabriel Ferrater

 14. Pingback: L’il·lustrador Joma recreant la Ilíada. Enregistrament ofert per Margalida Capellà. « DE TROIA A ÍTACA

 15. Chaima Anza

  Felicitats Joma!!
  En primer lloc haig de dir què gracias a vostè,em pogut gaudir dels teus dibuixos i de les paraules escrites en grec.
  En segon lloc amb dirigeixo a vostè,per dir-li que com a principiant de l’escritura en grec,ha sigut un verdaderament triomf que ho hagias pogut portar amb una gran facilitat i fer-nos gaudir d’aquest bon video.
  I en tercer llco com a últimes paraules ha dir,que segueixis aixì triomfant amb els teus dibuixos,artistà i del nostre estimat grec. Com sempre dic:mai no es massa tard per les coses noves d’aquesta vida i aprendre grec és fantàstic!!
  Vale :)!!!

 16. Alissa Komarova

  IMPRESSIONANT!
  Aquest tipus de treball té molt de merit, és una “faenada”, i per cert, m’ha agradat com ha llegir en grec, m’agrada com sona! I el dibuix, en tan poc temps, sense ordinadors i maquinària, poder fer-ho, és increïble!
  Margalida quina sort poder ver aquest treball en directe..!

  El cant VII, 73-75, de la Iliada; (en castellà)

  “Ya que hay entre vosotros paladines del bando panaqueo, que al que de ellos ahora su ànimo le dicte luchar conmigo se destaque de todos y comparezca aquí ante el divino Héctor.”

  Felicitats de veritat, és un treball impressionant!

 17. Margalida Capellà Soler Post author

  Tota la raó tens, Alis. He estat ben afortunada de poder enregistrar el procés creatiu de Joma, viure’l en primera persona i en directe.

 18. Zicora

  Salve!!!.

  Em va agradar molt la visita del dibuixant Joma, els dibuixos són molt originals i em va cridar molt l’atenció la història que va explicar del seu pare, quan va començar a llegir els clàssics.

  Va ser una xerrada molt interesant i entretinguda.

  Valeee.

 19. lourdes caparros

  La visita d’en JOma va estar molt bé em va agradar molt la manera que tenia d’explicar 🙂 i els dibuixos són del mes original 😀

 20. Eulàlia

  La classe amb en Joma la setmana passada va estar molt bé i cal dir que les il·lustracions estan molt elaborades i treballades. Espero que dibuixi clàssics durant molt de temps més!

 21. Cristina Ortiz

  Holaaa!
  He de dir que m’ha agradat molt el dibuix que ha fet, em dona una mica de enveja el fet que en un moment pugui fer algo tan bonic.
  L’autor vol explorar les relacions entre la lectura i el dibuix, i sobre com dibuixar escrivint, i així transmet amb imatges el que més l’ha impactat del que ha llegit.
  Deu ser un apassionat de la llengua grega i la sap escriure i llegir, (he de dir que te una lletra molt maca!)
  Quan pugui intentaré transcriure alguna frase 🙂
  Adeeeeeu!

 22. Pingback: L’Odissea d’Homer, una recreació visual de Joma | Literatura grega a escena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *