Ecce pictura VIII. Quae fabula est?

Reprenem el nostre bell costum de les recreacions, tot  continuant la lectura de la segona part de Narracions de mites clàssics. Observeu la il·lustració, deduïu el mite ovidià i feu-ne una actualització en forma de diàleg.

Bona sort i que l’amor sempre us sigui correspost!

eccepictura8-2

30 thoughts on “Ecce pictura VIII. Quae fabula est?

 1. Rabab

  Ave lida!

  Crec que el mite és de Jacint ja, perque quan Apol·lo el mata sense voler és converteix en un llir.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Rabab, vols dir que aquesta flor és un jacint. Fes una cerca d’imatges i a partir d’ara sabràs quina forma té un jacint. Segur que has llegit bé la segona part de les Narracions de mites clàssics?

 3. Rabab

  Ave lida!
  M’he equivocat crec que el mite és el secret de Midas.Midas el rei de Frígia era seguidor del déu Bacus una vegada va rebre Silè borratxo i al capd’uns dies, el va lliurar al seu preceptor, el déu Bacus, que li va concedir el que volgués, i Midas va demanar que es convertís en or tot el que toqués.

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Rabab, que l’obra d’or sigui d’or no vol dir que sigui el rei Midas.

 5. stefanny

  Segons la mitologia grega, Clitia era una nimfa enamorada d’Apolo, al qual espiava diàriament des que sortia del seu palau, al matí, fins que arribava a l’oest a la tarda. Leucótoe va seduir a Apolo, i Clitia, gelosa, va explicar això al seu pare Órcamo, que va tancar a Leucótoe en una cova fins a la seva mort. Apolo menysprear a Clitia, la qual va ser condemnada a veure rebutjat el seu amor per Apolo una i una altra, fins que els déus la van convertir en un gira-sol.

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Molt bé, Stefanny! La flor és efectivament un gira-sol! Hem de saber identificar les flors! Ja veig que no les coneixeu. Les haurem de treballar més!

  Ara toca fer la recreació o actualització del mite i compte amb les faltes d’ortografia.

 7. Sílvia Espinach García

  Si aporto que l’obra és d’estil barroc, considerareu el meu comentari com un referent d’història de l’art interessant?

  L’estil barroc estava caràcteritzat per una ornamentació molt carregada i, sovint presentava molts detalls o, fins i tot, figures senceres d’or. Per aquest motiu l’escultura està feta del material que està feta, l’or, el que ha fet dubtar a la Raabab!

 8. Irena

  Hola!
  És un gira-sol es veu clarament!xd
  i explica una història bastant forta que és quan Apol·lo va tenir una aventura amb una princesa mortal que es deia Leucotoe, filla d’ Órcamo i també germana de Clitia. Leucotoe va amanr a Apol·lo aquell que es va disfrassar de la seva propia mare per accedir a la seva llar. Clitia, celosa de la seva germana perquè estava enamorada d’Apol·lo, va revelar a Órcamo la veritat, traicionant les confidences de la seva germana. tot enfurit,Orcam va ordenar que enterresin viva a Leucotoe. Apol·lo no va perdonar a Clitia per haver traicionat a la seva estimada, Clitia trista es va marxitar i va morir lentament. En aquell moment esdevé un gira-sol, i seguia cada dia el sol.
  vale

 9. Francesc Martinez

  AVE!

  La mitologia grega,ens diu que Clitia estava enamorada d’Apolo, ella l’espiava desde el matí fins que arribava la tarda. Leucótoe i Apolo es van enamorar i Clitia emvejosa li va explicar al seu pare. Clitia va ser castigada per els deus transformarnt-la en gira-sol.

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  Ara ha arribat el moment d’acabar d’identificar l’obra d’art o bé dindicar-ne altres sobre el mateix mite, i començar a fer la recreació o actualizació del mite d’Apol·lo i Clítie. Per als alumnes que encara aneu despistats es correspon amb Narracions de mites clàssics (ed. Teide) de la pàg. 109-110 en la versió catalana i 115-117 en la versió castellana.

 11. Randy Martorell Chirino

  La flor es un girasol.
  Mite de Apolo,Leucotoe i Clítie.
  Vale!

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  Randy, amb això ara ja no n’hi ha prou. Llegeix bé al teu Fòrum de notícies què s’ha de fer.

 13. stefanny

  AVE¡
  lida ja estic fen la recreació no se si serà un powerpoint o un video …. per demà ho tindrás

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  L’espero, doncs, amb candeletes! Stefanny, fixa’t bé en l’ortografia i expressió!

 15. yousra

  Salve!
  Aquí us deixo la meva recreació!

  Recreació:
  Clara:-Tania , Tania et tinc que explicar una cosa que m’acaben d’explicar ja veuràs et quedares de pedra, seu, seu que t’explico!

  Clara:-Saps ten recordes de la Sonia, sí aquella noia que et vaig presentar un dia a casa meva doncs mira t’explico és veu que sortia amb un noi i l’hi va ser infidel amb un altre que resulta ser el amic del seu xicot, amb qui ella suposadament sortia es veu que és va emborratxar tant en aquella festa que el amic del seu xicot és va aprofitar de ella i per s’hi no tenia prou li va dir a un altre amic seu que li fes les fotos per desprès ensenyar-li al seu xicot i veies amb quina mena de noia estava!

  Jo:-Com que amb quina mena de noia estava, però aquest que és pensa, de que va s’hi a sigut ell que s’ha aprofitat de ella, la pobre no s’avia ni on estava!

  Clara:- Sí, sí això diga-li a la seva germana….

  Jo:- A la seva germana, i ella que te a veure amb tot això?!

  Clara:- Clar com mai em deixes acabar!

  Clara: -Bé segueixo doncs per on anava… a si, com et deia que li va fer aquelles fotos i no va tenir prou en ensenyar-les al seu xicot ,sinó que al dia següent la va ridiculitzar davant tota la classe, per molt que ella digues que estava borratxa i que no se’n recorda de res i que ell s’avia aprofitat de ella, el seu amic li va dir que era tot el contrari que ell estava borratxo i que ella se li va titar al damunt com una boja i que ni ell se’n recordava del que havia passat, en poques paraules qualificant-la com una qualsevol, ja que no es que tingues una bona fama…

  Jo:-Ja però…

  Clara:- però preparat que ara bé la part més forta!

  Jo: o.o!

  Clara:-És veu que aquest mateix noi, és el xicot de la seva germana la Claudia, amb qui portava dos anys i mig junts!
  Jo:- NO!, que dius!

  Clara: -Sí, sí, em vaig quedar igual quan m’ho van dir, però aquí no s’acaba la cosa es veu que quan es va assabentar la seva germana es va posar com una fera, no parava de dir: – la meva pròpia germana, la meva germana, es que la meva pròpia germana..I com estava tan enamorada de ell es va creure tot el que ell l’hi deia.

  Jo:-Mentida!

  Clara: – No,no que sí i es veu que li va fer tant de mal que li va dir als seus pares el que l’hi havia fet i no tan sols això sinó que aquell dia a la festa havia consumit droga i que no era la seva primera vegada sinó que ja portava un any així, m’entres l’escoltaven els seus pares es van quedar morts (literalment), aprofitant el mal moment que passava la Sonia.
  Finalment els pares van creure ala Claudia i van decidir ficar-la en un centre de desintoxicació, es veu que en les probes que li van fer va donar positiu!
  Però es veu que al final resulta que quan es va aprofitar de la sonia resulta se’n va enamorar de lla i desprès de veure el que realment havia passat va odiar ala seva xicota pel que havia fet ja que ell no s’imaginava que arribes a tal punt.

  Marc:- Saps que he estan escoltant aquesta historia i em recorda al mite de Leucotoe i Clítie ten recordes Tania, en teníem que fer una recreació!
  Jo:-Ara que ho dius potser d’aquesta historia en faig una recreació…
  Fi!

 16. Margalida Capellà Soler Post author

  Yousra, valoro moltíssim aquesta recreació per l’enorme esforç que t’ha comportat. De mica en mica s’omple la pica, noia! Segueix així i millora cada dia. Encara tens faltes d’ortografia i d’expressió, però vas millorant!
  A veure què opinen els companys de la teva actualització del mite?

 17. stefanny

  Aquesta és la meva recreació Lida, espero que t’agradi, és corteta però espero que t’agradi 😀

  Recreació de Leucótoe i Apol•lo.
  Aquesta és la Història d’una noia que es deia Clicia enamorada d’en Pol al qui sempre espiava desde que sortia de casa , per el matí abans d’anar a l’ institut,fins que arribava per la tarda. Laia una altra jove ala que també li agradava Pol vet aquí que va seduir, Quan Clicia es va donar compte, va dir a la mare de Laia el que estava fent, aquesta va castigar la seva filla sortir de sa casa per molt temps fins que va agafar una depressió i sí va tornar boja .Pol en veure què va fer amb Clicia noia pobra noia, la menyspreu i la rebutja cada vegada que vol parlar amb ell, asta que pasa d’ell completament. Fi…

 18. Patricia

  Salve Lida !
  Aqui et deixo la meva recreació.

  Ali era una nena que portava molt de temps enamorada d’un nen de la seva escola. Ell no ho savia, ademes tenia novia, i semblava que a ells dos tot li anava bé. Ali, no perdia la esperança de que algun dia ell es fixes en ella, i deixes a la seva actual novia. Ningú de la escola ho savia, nomes la seva millor amiga. Fins que un dia va arribar a las urelles de la novia del princep d’Ali. Miriam, una noia que no es pot jugar amb ella i molt ambiciosa. Quan ho va saber, es vas posar molt furiosa. Es va apropar a Ali, i li va dir que s’apartes del costat d’ell, ja que ells dos eran grans amics. Ali s’hi negava, no estava disposada a aceptar que la partessin del noi dels seus somnis. Miriam, encara més furiosa, va anar-sen a casa, i va entrar a una pagina social. I ho va posar “Ali, la pobre noia que ningú li fa cas esta enamorada d’en Carles el noi més guapu”.
  Ali al veure aixo es va posar a plorar, no hi havia consol per ella. Pero, de sobte, van trucar a la porta de la seva casa. Era Carles.
  -Que hi fas aqui?- va contestar Ali, aixugant-se les llagrimes.
  -He vist lo que ha posat Miriam, es veritat?
  -Doncs… jo.. la veritat es que si.

  Ali no es podia creure que ho havia aceptat, ell va somriure, i la va abraçar.
  -He tallat amb Miriam, vols estar amb mi?

  Ella no s’ho podia creure, aixi que va aceptar. Quan ho va saber la escola ninguú s’ho creia. Tothom sabia que ell no l’estimava, i que estava per pena. Ella es va donar compte i el va deixar. Al cap del temps ell li trobava a faltar, pero ja era molt tard.

 19. Fatima el Hanini

  Salve Lida aqui tens la meva recreació:

  Lina era una noia de 16 anys alta,rosa amb un ulls blaus del color del mar.A ella li agradava un noi, el Joan era un noi que destacava per la seva bellesa .Però la Lina tenia un problema ell era el seu millor amic i no li podia dir que l’estimava perquè tenia por de perdre’l.Ell cada cop l’estimava més perquè sempre el tenia al costat i no el podia acariciar ni besar-lo.La Lina cada cop en volia més d’ ell i sempre estava amb ell només per poder sentir que era el seu costat.
  Ella sempre pensava en com podia reaxionar quan li digues que l’estimava ,el temps va passar i ell es va donar compte de que la Lina havia cambiat que ja no era la de abans.
  Un dia a l’hora del pati la va agafar per dir-li que volia parlar amb ella.Ella estava il·lusionada perquè es pensava que ell també li volia declarar que l’estimava.Quan van sortit a la porta el li va preguntar que li pasava i perquè aquelles reacciones tan estranyes ella estava desabuda perquè esperava un cosa.A la Lina se li va cambiar la cara i tenia un to pàlid no sabia que dir ,però llavors va pensar que era millor dir-li que estar així. Ella amb la cara vergonoysa i al mateix temps nerviosa perquè tenia por de perdre’l com amic ,però encara i així li va explicar.Ell es va quedar inmut no va di res la va mirar i va marxar.Ella arrepentida d’haver-li dit va caure al terra i va plorar perquè a perdut un dels seus millors amics , va pensar que encara que l’estimava ho podia haver ocultat.Des d’aquell dia la Lina i el Joan no van tenir cap relació .

  Ave!

 20. Georgina Tur i Sonia Sevé

  Lida, aquest cop et farem una recreació juntes, i a veure que et sembla.

  Georgina: Sóc la persona més feliç del món, avui veuré al noi que mes estimo en aquest món!
  Sonia: I qui és si es pot saber?
  Georgina: Es diu Eduard.
  Sonia: I de que el coneixes?
  Georgina: Doncs una amiga meva me’l va presentar i no se.. em va agradar, desde el primer dia que el vaig veure.
  Sonia: Ah aixó del amor a primera vista, és molt bonic… però tot hi així no em conveseras de tenir novio i aquests mal de caps, jo estic bé sense amors!
  Georgina: Saps? Te’l vull presentar! I així em dius si fa per mi.
  Sonia: Dacord, doncs quedem avui al mateix lloc de sempre a les 6:30?
  Georgina: Perfecte! Doncs llavors li dic a l’Edu que vingui amb nosaltres.

  (La Georgina se’n va cap a casa seva i la Sonia també)
  (Arriba la tarda)

  Georgina: Hola!
  Sonia: Hola!
  Edu: Hola!
  Georgina: Mira Sonia aquest és l’Edu.
  Sonia: Encantada!
  Edu: Igualment.
  Georgina: Bueno anem a donar alguna volta per el poble, no?
  Sonia i Edu: Sisi!

  (Mentres estaven fent la volta, llavors es va fer molt tard i se’n va anar cap a casa)
  (Arriba demà pel matí)

  Sonia: Tia, està super guapo i és molt simpàtic!
  Georgina: No te’n valis que és meu.
  Sonia: Ja… però que tracto de dir-te que fa molt per tu.
  Georgina: Això ja està millor…

  Resulta que la Sonia quan estava a casa davant l’ordinador i estava xatejant amb l’Edu, li deia coses dolentes de mi, perquè ell es distacies de mi… i ella quedés com l’heroïna de la pel·lícula.
  A més tontejava amb ell…
  Això explica moltíssimes coses, l’Edu no m’agafava el telèfon, quan li deia de quedar em posava qualsevol excusa… Quan li explicava el problema a la Sonia semblava com si no li importés gran cosa…

  Però el més fort de tot i que per aquí si que no hi paso és que.. me’ls vaig trobar morrejant-se davant del meu carrer! Just baixo per anar a comprar el pa… i vaig caure per escales avall…

  Georgina: SSSOOONIAA!! Per aquí si que no hi paso! ets una porca fastigosa!
  Sonia: Georgina, no tens dret a dir-me això!
  Georgina: Si que tinc dret! Tu sabies perfectament que ami m’agrada i mooolt.
  Sonia: Ja.. però quan el vaig veure ami també em va agradar… i saps? Jo quan vull una cosa, la aconsegueixo am facilitat.
  Georgina: Ah, doncs molt bé, per mi aquest tio, ja te’l pots menjar amb patates si vols, porca!
  Sonia: Docs dacord!

  I aquí la amistat que més li va durar a la Georgina es va acabar, per culpa d’un noi, que el pobre no va saber entendre els comportaments i d’una noia abarisiosa.

 21. Judith Martínez Barranco

  Ave!
  El mite és el de Apol·lo,Leucotoe i Clítie i la flor un girasol.
  Moltissimes felicitats per les recreacions que han fet els meus companys, la que més m’agrada ha sigut la de la Georgina Tur i Sonia Sevé, tot i així les altres recreacions també estàn molt bé!
  Salvee

 22. imad

  Salve!

  Felicito al qui l’ha fet perquè és una molt bona recreació. Recreació de Leucótoe i Apol•lo.
  Aquesta és la Història d’una noia que es deia Clicia enamorada d’en Pol al qui sempre espiava desde que sortia de casa , per el matí abans d’anar a l’ institut,fins que arribava per la tarda. La flor que hi surt és un girasol.

  Vale!

 23. imad

  Salve!

  La recreació que més m’ha agradat és el de la Georgina Tur, però no vol dir que els altres estiguin malament.

  Vale!

 24. marcus

  es un girasol explica una historia molt forta que es apol.lo quant enganya amb una princesa mortal
  que es deia loucotoe filla d’orcamo i tambe germana clitia loucotoe va ser amant d’apo.lo es va disfressar de la seva propia mare per accerir a la seva casa clitia gelosa de la seva germana per que apol.lo estava enamorada
  va revelar tota la veritat a orcamo traicionant les confidencies de la seva germana tot en furit orcam va ordenar que enterresin viva loucotoe apol.lo no va perdonar a clitia per haver traicionat a la seva germana clitia trista es va anar marxitant i va morir lentament es va convertir en un girasol

 25. Aitor

  Salve!
  Felicitats per la bona recreació de el mite Apol·lo, Leucóte, Bon treball 🙂

 26. Zícora

  Salve.

  Segons la imatge, es pot veure una flor de girasol. Representa el mite de Leucótoe i Apol·lo. En la mitologia fou una princesa mortal, filla d’Òrcam i germana de Clitia. Va ser seduïda pel déu Apol·lo. Per arribar fins a ella, el déu es va transformar en la seva mare, Eurínome, per accedir a la seva habitació. Clitia, gelosa de la seva germana perquè volia a Apol·lo per a ella, l’hi va explicar tota la veritat a Òrcam, traint les confidències de la seva germana. Enfadat, Òrcam va ordenar que enterressin a Leucótoe viva. Apol·lo va intentar retornar-li a la vida, però no va poder fer res, i la va transformar en una planta.

  Vale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *