Topobiografies de poetes gregues antigues

En un dia com avui, que cada any celebrem a El Fil de les Clàssiques, és important de recordar dones gregues des de l’època arcaica fins a les acaballes de l’època hel·lenística que foren capaces de trencar el silenci de les seves vides tot conreant la poesia. Aquestes poetes són filles d’indrets geogràfics molt diversos del món grec i que hic et nunc us demano que les localitzeu en aquest Google maps, potser no trobeu d’alguna cap imatge perquè no ens n’ha arribat cap; però tot i que minsos coneixem fragments literaris de les seves obres, d’una gran vàlua i que traspuen una gran bellesa. Aquí i aquí, hi trobareu la informació necessària i, amb el permís de l’autora, agafeu el que més us agradi per retre tribut en el Dia Internacional de les Dones a unes dones excepcionals, a unes poetes consumades, que cal preservar de l’oblit i començarem per localitzar-les en aquest mapa:


Ver Topobiografies de poetes gregues antigues en un mapa más grande

16 thoughts on “Topobiografies de poetes gregues antigues

 1. Coloma Jofre Bonet

  Moltes gràcies, Margalida, per aquest recordatori anual del Dia de les Dones, insòlit enguany, colgat per la neu… I molt recomanable l’actvitat que proposes. M’agrada aquest terme de “topobiografies”…

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Coloma, i per molts anys! Ahir la neu em va deixar un paisatge de postal, però sense electricitat, ni internet, ni aigua. Tot no es pot tenir!

 3. Irena

  Ave Lida!:D
  Gàcies per la commemoració del dia 8, el de les dones:)
  I bon exemple ho fas amb un google maps pels alumnes, profes i d’altres aficcionats jaja
  vale!

 4. haja sande

  Avee!

  La vitat que aquet google maps m’ha motivat exclussivament dedicat per les dones tindria que ser perque ens o mereixem hahhahah,i que he buscat imatges peró no he trobat:s sigueré buscant a veure que trobo, i que crec aquell dia tendriem que fer alguna activitat a l’escola estaria molt bé, o fer tallers que proposem el alumnes que parlin de la violencia,sexisme,també podrien fer entrevistes la vritat que podriem fer tot tipus de coses.Seria molt divert i un dia especial=)

  valee:)

 5. Carlos Rocamora

  Xaire Lida!

  Es molt interessant veure que les dones també formaren part de la literatura grega classica, ja que normalment només se sent a parlar de homes que varen ser escriptors i poetes, en canvi de dones no se se sap gaire cosa i segur que escriuen igual o millor que els homes.

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  No només clàssica sinó també arcaica i hel·lenística, Carlos! Tot i que les dones sempre ho han tingut més difícil de despuntar i de passar a la història de la literatura, però sens dubte les gregues foren unes poetes consumades, no sols unes aficionades a la poesia.

 7. Rebeca Sánchez

  Mai és tard per celebrar que la dona s’ha obert un camí en aquesta societat tan masclista que, des de temps immemorials, l’home ha estat per sobre en tots els sentit, i actualment, podem veure com la dona a agafat pes, lluitant i cridant els seus drets com a persona. Amb els temps, una dona podrà dir que es totalment igual socialment que un home.

  En el mapa he intentat afegir a la poetessa grega Anite de Tegea, però m’ha estat impossible així que deixo aquí la informació per a afegir-ho més tard:
  Anite de Tegea fou una poètica grega que visqué els segles III i II a.C.. Amb els seus versos pronunciava auguris dels oracles del temple de Escolapi en Epidauro. Solia escriure delicats epigrames referents a animals morts.

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  T’ha estat impossible, Rebeca, perquè Ànite ja hi era!

 9. Rebeca Sánchez

  És veritat, Lida! Tenia un problema a l’hora d’entrar ja que no podia, per això no vaig veure bé quines hi havien afegides. Haig d’escollir una altre poetessa grega per a introduir!

 10. Alis Komarova

  Margalida,
  he estat pensant sobre la frase que surt en el teu llibre, de la poetessa Nossis, “Que res no és més dolç que l’amor”!
  M’encanta aquesta frase, és molt poetica, sona molt bé, i lo que diu és veritat!
  Sempre parlem de poetes, pero també hi han grandes poetesses pel que veig i no hi han poques, hi han bastants, i segur que seria molt interesant llegir-les!

 11. Margalida Capellà Soler Post author

  Tens tota la raó, Alis! Avui és Dia Mundial de la poesia i comença la primavera, però res és més dolç que l’amor com bé va dir Nossis de Lòcrida. Com organitzem la lectura poètica?

 12. Laia Muñoz Osorio

  Margalida, pots obrir-me aquest Google Maps? Vull introduir Anité de Mitilene. Gràcies.

 13. Abigail.dina

  Quin apunt més interessant!
  La poesia és un element tan bonic .per tal de representar alguna cosa.Però una poesia ecrita per una dona ,té un valor encara més profund.
  Una de les poetes més coneguda va ser Safo de Lesbos va ser una poetisa grega. Més tard els comentaristes grecs la van incloure en la llista dels nou poetes lírics. En la poesia de Safo, la sensualitat, el desig i la religió es confonen en un afany de cerca d’un nou valor oposat als tradicionals: la bellesa.
  Al llarg dels segles, autors com Plató, Catulo, Petrarca, Leopardi, Byron o Rilke, entre uns altres, han admirat la seva obra.
  Hem conservat tan sols una petita part de la seva obra. Les fonts, per la seva antiguitat, estan molt danyades, per la qual cosa de vegades, tan sols queden fragments de poemes, que, no obstant això, deixen veure el profund sentiment que emana de l’obra de Safo.

 14. Ariadna Zarcos

  És gratificant que les dones hagin aportat la seva petita part a la cultura d’avui en dia i que se les tingui en conta en alguns aspectes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *