De Faetont a faetó

A Igualada vaig fotografiar en el museu del Traginer aquest carro de seients laterals amb entrada pel darrere de la caixa. Sabeu quin nom rep i per què?

Quan el vaig veure em va venir al cap mite, literatura i cinema. Em van preguntar si, entre les meves múltiples aficions, també m’agradaven els carros. Segur que esbrinareu aviat per què.

Heu llegit Una habitació amb vistes de Edward Morgan Forster? Heu vist la pel·lícula, homònima i basada en el llibre, de James Ivory 1986 ? Aquí en teniu un fragment en què apareixen referents clàssics. Què n’opineu?


Una habitación con vistas, cap 6, Faetón por Peizoque

17 thoughts on “De Faetont a faetó

 1. Alissa Komarova

  Hola!!
  Sincerament nose com és diu aquest carro, pero és molt antic.
  En aquest fragment de película, el home crida algu sobre el Faetont!
  Osigui, no els deixen estar junts, per mentir.No ho entenc, si no els molesten als altres.
  La noia que surt a la pel.lícula és guapisima, i té el cabell super llarg, com tú Margalida.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Aliss. Et recomano primer la lectura i després la pel·lícula d’ Una habitació amb vistes. T’agradaran!
  Per cert, què t’ha passat avui? T’hem trobat a faltar i els guerrers troians també.
  Si et fixes en el títol de l’apunt potser descobriràs el nom del carro.
  Espero veure’t demà a classe. Cuida’t.

 3. Rabab

  Ave lida!!!
  Faetó és un carruatge de quatre rodes que es pot cobrir a voluntat amb capota. Per a entrar en ell cal passar per sobre d’una roda servint de estrep el poal d’aquesta. També duu seient posterior per als servents amb estreps entre les rodes i la caixa.
  I Faetont en la mitologia va ser un heroi, fill d’Hèlios i de Clímene, i per voler conduir el carro solar es va estavellar.

 4. nuria

  Salve Lida!
  Trobo molt interessant que hagis fet un article relacionat amb aquest personatge, ja que per a mi fins ara, era desconegut! M’encanta la forma d’aquest carruatge, em recorda a les caravanes de les pel·licules de l’oest.

  En el video també es troba un altre referent clàssic; Persèfone. Em suposo que quan anomena a la reina dels morts ho fa amb la intenció de dir que és l’estimada del noi que condueix el carro. Enacara que la veritat no trobo la relació entre Faetont i Persèfone.

  Valee! 😀

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Els referents clàssics tant a la novel·la com a la pel·lícula Una habitació amb vistes hi són ben presents; sovint com a símbols. A veure si algú s’hi anima i en fa tota una recerca.

 6. you

  Hola !
  ostres quin caruatge els he vist molt en pelis !!
  no sabia que tingués una relació amb el mite Persèfonemirem …
  El nom del carro es diu Faetó.

 7. Joël Beltrán

  El carruatge de la foto s’anomena Faetó i, és evident que té alguna relació amb el mite protagonitzat per Faetont fill del Sol, que per demostrar la seva procedència intentar conduir el carruatge del seu pare amb un desenllaç fatídic, a més de la seva mort.

 8. stefanny

  Aquest carro surt a moltes pel·lícules antigues però realment nosé com es diu el carro,peró els comentaris dels meus companys m’ho han dit 😀

 9. imad

  Salve!

  El carruatge de la fotografia s’anomena Faetó. Aquest carruatge és molt famós perquè surt a moltes pel·lícules. Actualment aquest carruatge nomès s’exposa als museus no solen aprèixer als carrers.

  Vale!

 10. Judith Martínez

  Salve!
  aquest carro surt a moltes pel.licules de fet l’he vist molts cops.
  Faetó és un carruatge de quatre rodes que es pot cobrir a voluntat amb capota. Per a entrar en ell cal passar per sobre d’una roda servint de estrep el poal d’aquesta. També duu seient posterior per als servents amb estreps entre les rodes i la caixa.
  I Faetont en la mitologia va ser un heroi, fill d’Hèlios i de Clímene, i per voler conduir el carro solar es va estavellar.
  vale!!

 11. Carla Arévalo

  Salve!
  Una de les vegades que he vist aquest carro, o un de semblant a sigut a titànic on Jack i Rose fan l’amor.
  No he vist la pel•lícula de Una habitació amb vistes mai i tampoc he sentit a parlar d’ella. Ami personalment per aquest capítol numero 6, no m’ha agradat gaira.
  Vale!

 12. Silvina

  Hola!

  Mai havia sentit a parlar d’aquest carruatge, però si que l’he vist en moltes pel·lícules. No he vist la pel·lícula però hem sona molt el nom.
  He investigat una mica i he vist que hi han 6 tipus de carruatges, però només s’exposa als museus.

  Vale!

 13. Ana Mª Falcón Durán

  Salvete!

  No havia sentit a parlar mai sobre aquest tema. Llegint els comentaris dels meus companys/es m’he donat compte també de que si que és el carruatge que sortia a la pel·lícula Titanic que tantíssimes vegades he vist. Desconeixia per complet que tinguès aquest nom i, més encara el significat.
  M’agrada molt aprendre aquestes coses que per petites que siguin són interessants.

  Vale!

 14. Pingback: El mite de Faetont en la trajectòria del Sol | El cel dels mites

 15. Pingback: Faetont | El fil del mite grec

 16. Maia Semper

  Aquest mite m’ha semblat més realistic que els altres, ja que on et pasis de la línia i no fas cas ,asumeixes les consequ¨encies i pots patir molt, com Faetont era un noi molt reboltós llavors la seva mare amb les seves germanes li sobreprotegien, peró aixió li va donar més ganes de creuar el perill i per aixió pateix un grau accident.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *