Recuperació del teatre romà de Tàrraco

Visioneu aquest fragment del Telenotícies comarques de TV3 d’ahir i expliqueu quina notícia és actualitat i per què?

L’actualitat de la notícia ens ha de permetre recordar a uns (2n batx.) o esbrinar a altres (4rt i 1r) sobre una sèrie de qüestions que hi estan relacionades (les podeu contestar en forma de comentari i si el tema us agrada i us hi engresqueu en forma d’apunt): Què en sabem de la Tàrraco romana (visioneu els vídeos corresponents a la Tàrraco romana i comenteu aquí)? Com era l’edifici del teatre romà? En quin model es va inspirar? Com era la seva estructura? Quines parts tenia?

En el teatre s’hi feien les representacions teatrals, la part més noble i civilitzada dels espectacles públics romans. En què consistien? Com era el públic que hi assistia?…

Quins teatres romans coneixem? Els anem localitzant en aquest Google maps de teatres romans?


Veure Teatres romans arreu en un mapa més gran

42 thoughts on “Recuperació del teatre romà de Tàrraco

 1. pol nobrega

  Hola!!!
  La notícia m’ha semblat molt interessant i aquest tema es molt bo per fer un treball.

  A continuació responc a les següents preguntes:

  1- En que consistien les representacions teatrals? : Aparentment, el teatre romà presenta les mateixes característiques literàries que el grec, i les seves formes principals serien també la tragèdia i la comèdia.
  La tragèdia romana, present pràcticament des dels origens de la literatura llatina, és sens dubte un derivat secundari dels seus models grecs.

  2- Com era el públic que hi assistia?: el public pertanyia a la classe noble.

  Salve!!!!!!! 🙂

 2. Anna Salas Tarré

  Copio un paràgraf de la Viquipèdia que m’ha semblat interessant ja que després d’aquesta notícia l’haurien de canviar.
  Aquest paràgraf també contesta breument a les preguntes.

  Les primeres construccions documentades corresponen a un conjunt de naus relacionades amb el port republicà de la ciutat. L’edifici es va ampliar i utilitzar fins a finals del segle II dC, moment en què va quedar abandonat. En el segle III dC, el sector monumental annex va ser ocupat per nous edificis que van reutilitzar molts dels materials del teatre. L’existència del teatre romà de Tàrraco es perd fins l’any 1884. L’any 1919 fou objecte de les primeres excavacions sistemàtiques per part de Puig i Cadafalch. El solar on hi ha el teatre no està obert al públic i presenta un estat d’abandonament lamentable.

  Si presentava un estat lamentable ara a veure si al recuperar-lo l’arreglen i ens el mostren més cuidat!

  El Teatre romà de Tàrraco encara conserva tres elements molt importants en quan aquest tipus d’edificis: cavea (graderia), orchestra (hemicicle situat al peu de la graderia) i scaena (on es feien les representacions teatrals).
  De tot el teatre es conserven únicament les primeres cinc fileres abans de l’escenari.
  L’escena és una plataforma elevada sobre un pòdium decorat amb exedres.
  L’escenari (proscaenium) estava tancat per una façana monumental ricament decorada (frons scaenae).
  Gràcies a les excavacions que s’han realitzat, s’han restes arqueològiques que pertanyien a fragments decoratius arquitectònics del teatre com ara capitells, columnes, frisos, etc. I també s’han trobat restes de fragments decoratius escultòrics.

  La veritat és que assabentar-nos sobre la recuperació de monuments clàssics com ara el teatre sempre se’ns presenta com una bona notícia ja que fa il•lusió que s’interessin sobre la nostra cultura!

 3. Joël Beltrán

  Caram, quina mala gestió es va dur a terme amb el teatre…
  Les obres que es representaven als teatres romans solien ser de temàtica tràgica o còmica. La cultura romana va adquirir molts aspectes de la grega i el teatre no va ser menys. Al teatre hi acudien les classes socials benestants, que es trobaven en una bona posició tan econòmica com socialment.

 4. you

  En aquest fragment explica que va tindre un paper molt pobre el teatre roma,i les poques de les restes que han quedat fins ara ,a causa de una construcció d’una fabrica .
  També va ser semblant al grec i nomes i asistien els nobles de l’alta societat .

 5. Marc

  Sabem què els romans van arribar a l’actual Tarragona a l’inici de les guerres Púniques (218 A.c)de la mà d’escipió com a reivindicació de la conqueste d’Empúries fins el riu Ebre. En principi aquests romans conquistadors van establir a Tarraco el seu campament militar que poc a poc va anant agafant més i més trascendència.

  Aquest campament militar va continuar sent un focus romà militaritzat després de la primera guerra Púnica fins al segle 1 A.c no va ser considerada una colònia, ara si anomenada Colonia Iulia Vrbs Triumphalis Tarraco.

  El reconeixement d’aquesta capitalitat va provocar l’interés d’exaltar la ciutat de Tarraco amb la remodelació del fòrum, la creació d’un teatre important, un circ, i un amfiteatre tots de construcció complexa portats a terme per la dinastia flàvia.

  La construcció del teatre de Tarraco va ser contemporània com la del seu forum. Aquest teatre es trobava enmurallat. Les seves parts eren cauea (graderia) orchestra (on es trobava el cor), proscaenium (escenari) i frons scaenae.
  Als teatres de l’època romana solien tenir lloc comedies, no eren tan tragedics com els grecs. El públic que assistia a aquest tipus de teatre eren persones no esclaves i hi havia una barreja de classes socials, tan militars, com homes lliures i alts càrrecs.

 6. Alissa Komarova

  Que fort! com permeten que es construeixi una fabrica en un lloc tan sagrat, es la nostra història…jo flipo..!

  Doncs aveure si ho arreglen..aixins s’obrirà un nou lloc de les restes Romanes ques es puguin visitar!

  Aveure si anem amb el cole algun dia.. d’excursió, l’any vinent!

  🙂

 7. nuria

  Salve Lida!
  Això del google maps enganxa! xD Bueno companys us recordo que encara falten molts teatres per a introduir, haviam si ens animem i en posem molts =).

  Valee! 😀

  PD: M’agrada això d’anar d’excursió a Tarraco, quines ganes de que arribi!

 8. Carlos Rocamora

  Ave Lida!
  Els romans es van inspirar en un munt de coses als grecs, com per exemple el teatre. Aquesta inspiració es pot veure en l’edifici, ja que els teatres romans tenien l’estructura semicircular igual que els grecs, tot i que en el teatre romà estava aixecat sense aprofitat el desnivell del terreny. Teatres romans que podem trobar a Espanya son el de Mèrida, Sagunt i Tarragona. En els teatres, els temes que es representaven eren tragèdies i comèdies. Tot i que aquesta activitat estava mes dirigida a la gent benestant econòmicament, ja que eren els que s’ho podien permetre.

 9. Andrea Balart

  Salve! Com era l’edifici del teatre romà? La construcció del teatre va ser contemporània , així que van construir el teatre prop del fòrum. Com que hi havia un desnivell natural es va aprofitar per fer la cavea(graderia)es recolzès a la roca.
  En quin model es va inspirar? en els teatres grecs, ja que igual que aquests aprofitaven el desnivell natural

  Com era la seva estructura? El teatre estava enmurallat i al costat es trobava un edifici monumental annex.

  Quines eren les seves parts? Les seves parts eren la cavea (graderia) orchestra (al centre semicircukar), proscaenium (escenari) .

  En què consistien les representacions teatrals ? Normalment es representaven tragèdies i comèdies.

  Com era el públic que hi assistia? Acostumaven a assistir gent noble i amb diners ja que eren els que s’ho podien permetre.

 10. irina

  Salve!
  Què en sabem de la Tàrraco romana?
  Tarraco, en romà, és l’actual Tarragona, que és o els romans es van establir.

  Com era l’edifici del teatre romà? En quin model es va inspirar? Com era la seva estructura? Quines parts tenia?
  El teatre era una costrucció contemporània, Com que hi havia un desnivell natural es va aprofitar per fer la graderia es recolzès a la roca. Es van inspirar en els teatres grecs, ja que ells també feien això del desnivell.
  El teatre estava enmurallat i al costat es trobava un edifici monumental annex. El teatre estava format per: la cavea (graderia) orchestra (al centre semicircukar), proscaenium (escenari) .

  En el teatre s’hi feien les representacions teatrals, la part més noble i civilitzada dels espectacles públics romans. En què consistien? Com era el públic que hi assistia?…
  Representaven tragèdies i comèdies. Hi asistia gent amb diners, gent noble.

 11. Ivan Zapico Fernandez

  Salve!
  Lida jo he fet el teatre d’Herculano, ha sigut molt interesant.

  Vale!

 12. ortiz.patricia1020

  Salve!
  Jo he fet el teatre de Kourion, també conegut com teatre de Curias o Curium. Està a l’illa de Xipre.

 13. molina.rocio2012

  Salve Lida!
  Jo he fet el teatre de Lecce, que està a al sud d’Itàlia

  Vale!

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Rocío, hi has d’afegir una breu explicació i un enllaç a una pàgina per saber-ne més.

 15. Eric Andreu

  Jo he introduït el teatre de Milet, que es situa al oest de Turquia.

 16. Cristina Berjano

  he afegit el teatro de València que no hi era, Teatre romá de Sagunto

 17. Victor Huete i Jordi Rodríguez

  Salve!!
  Nosaltres hem afegit el Teatre romà a Màlaga (Acinipo).

 18. Margalida Capellà Soler Post author

  Voleu dir, Víctor i Jordi, que ja no hi era? Fins i tot tenia vídeo!

 19. Victor Huete

  Lida vaig introduir fa un temps el Teatre romà d’Augusta Raurica, però em vaig oblidar de comantar.

 20. aaron romero

  La notícia m’ha semblat molt interessant i aquest tema es molt bo per fer un treball. encara que li faltaria més informacio.

 21. Mar Martínez

  Bonum diem!
  La noticia que s’explica a l’article em sembla molt interesant.
  1. En el teatre romà es representaven geralment comèdia i tragèdia ja que en aquell temps era el que més agradava a la gent. El teatre d’aquella època tenia les mateixes característiques que el grec.
  2. El públic que assistia al teatre romà era de classe noble.

 22. Maria Cancio

  Salve!
  En el teatre romà es representava comèdia i tragèdia. En aquell temps, als nobles que eren els espectadors, els hi agradaven aquell tipus d’obres.

 23. Júlia Calvo

  Les representacions teatrals, aparentment, presenten les mateixes característiques literàries que el grec i les seves formes principals són també la tragèdia i la comèdia.
  La tragèdia romana, present pràcticament des dels origens de la literatura llatina, és sense dubte un derivat secundari dels seus models grecs. En temps dels romans era el que més agradava i gaudien amb aquelles obres.
  El públic que hi assistia pertanyia a la classe noble.
  Vale!

 24. Ariadna Zarcos

  Els teatres romans són construccions arquitectoniques romanes que es trobem a gran part de l’antiga Roma i s’oferien espectacles teatrals. A Catalunya el lloc amb més representació antiga és Tarragona.

 25. Sandra Moya

  Bonum Diem!
  En el teatre romà es representava comèdia i tragèdia. Es impresionant totes les marques que van deixar els romans i que avui dia hem pogut descobrir!
  Ave!

 26. Laura Garcia

  Salve!!
  He triat el Teatre Romà, d’Alcúdia, Pollentia.
  M’ha agradat, perquè tot i ser petit l’he trobat molt acollidor.

  Vale!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *