Artis aenigma III

El curs passat ja us vaig proposar algun enigma mitològic (Artis aenigma i Aenigma II), inspirada pels famosos enigmes del company chironià Lluís Inclan. Enguany continuarem perquè crec que estimulen l’interès i la curiositat i ajuden a adquirir la competència comunicativa. Us fan pensar i interrelacionar el que estudíeu. Jo crec que part del fracàs escolar és perquè s’estudia fragmentàriament i es col·loca el coneixement en compartiments, en calaixos, com els de la Venus de Dalí de l’aenigma II (tot al seu lloc!); però precisament la bellesa de la Venus no és un calaix, sinó tota l’obra, ara bé també seria imperfecta si li faltés només que fos el pom d’un dels calaixos.

Dit això, l’enigma d’art d’avui és aquest:

Caserta. Wiquimèdia

Caserta. Wiquimèdia

Si heu visitat Caserta a Itàlia potser heu pogut contemplar aquest curiós grup escultòric de temàtica mitològica. A quin mite pertany? Ens el podeu explicar sense faltes d’ortografia i amb bona expressió, tot citant el nom de l’escriptor llatí que ens el preserva i a on vosaltres l’heu llegit.  M’agradaria conèixer també la vostra opinió personal (us ha agradat, a què us recorda,…) i tot el que us vingui de gust sobre aquest enigma.

Us dono una pista, tot i que no sé si us serà de massa ajut, Jean-Paul Sartre en la seva obra filosòfica L’être et le néant 1943 l’utilitzà per donar nom a un complex, a una perversió d’ordre psicosexual en què la mirada curiosa i lasciva desencadena la búsqueda.

25 thoughts on “Artis aenigma III

 1. Bet Rosell

  Aquest és el mite d’Acteó.
  Acteó era un home, un caçador. Un dia, després de la caça, va decidiar anar a descansar i es va trobar amb Atena i les seves nimfes que s’estaven banyant. Atena, que és verge, al veure a l’home enfurismada el va convertir en un cérvol que va ser caçat per els seus propis gossos i homes.
  La imatge ens mostra Acteó tacat pels gossos, qan provant de cridar per demanar ajuda, no li surten més que brams…

 2. Irena

  Ave Lida!:D
  La imatge és preciosa i el mite també!
  El ser y el res (L´être et le néant) és una obra escrita per Jean-Paul Sartre (1905-1980), filòsof i principal exponent del existencialisme francès i com menciona aquí la Lida va ser públicada l’any 1943.
  El mite que representa aquesta creació és la dels gossos d’Acteó que just el persegueixen per matar-lo.
  Acteó va estant caçant tot el dia amb els seus companys.Llavors, ell va suggerir deixar la caçera per l’endemà encara que la resta no van fer cas i van continuant caçant. Més tard, Acteó es va endinsar en una vall de pins que li pertanyia a la deessa de la caça i de la protectora de la naturales “Diana”.Allà on Acteó estava, hi havia una gruta que formava un arc de pedra natural amb on se sentia el sorll de l’aigua que desprendia cap a un estany. Diana, desprès de caçar de costum anava allà per a refrescar-se amb un petit bany. Però just quan s’estava banyant en aquell aigua de cristal·lina, Acteó va entrar a la gruta. Les nimfes que estaven per allà al veure’l van començar a xisclar i a tapar Diana amb els seus cossos. Diana va tirar aigua a Acteó perquè no podia disparar-li i li va dir que ara ja podia dir que l’havia vist nua i així Diana va convertir Acteó en un cérvol. Mentres tan els seus propis gossos el van veure i el van començar a tirar a sobre i finalment el maten. Diana estava tan enrabiada que fins que no el va veure perdre la vida no es va sentir alliberada.
  vale!:D

 3. Joël Beltrán

  El mite d’Acteó segons la Viquipèdia diu així:
  Segons la mitologia grega, Acteó és un caçador, fill
  d’Aristeu i Autònoe a Beòcia, que va patir la ira d’Àrtemis per una ofensa.

  En una versió del mite Àrtemis estava banyant-se nua en els boscos propers a la ciutat beòcia d’Orcomen quan Acteó es va topar amb ella i es va quedar mirant-la, fascinat per la seva bellesa. Quan Àrtemis el veié el va transformar en un cérvol i va manar als seus propis gossos de caça que el matessin. Aquests el van matar i devorar.

 4. Nicolás Mangui

  Ave!
  La escultura es bastante linda,me imagino si la ves en directo debes serlo más.Me recuerda a una película creo que era bailando con lobos algo así.
  Esta escultura és del mito de Acteón sólo sé que después fue atacado después de ser convertido en un ciervo(si no me equivoco)
  La escultura me hace recordar a Lobezno el de X-Men que en el cómic aveces estaba rodeado de lobos(si no me quivoco,claro)
  Vale!

 5. Joël Beltrán

  Com ja he dit, el mite és segons la Viquipèdia, error meu per posar-ho sense pensar.
  El mite que trobem al Narracions de mites clàssics diu:
  Acteó va sortir a caçar amb els seus companys pel matí, quan es va cansar de la cacera va separar-se del grup i va endinsar-se en una vall consagrada a Diana. Acteó va arribar a la gruta on la deesa Diana es relaxava juntament amb les seves nimfes, que quan el van veure van intentar cobrir a la deesa apinyant tots els seus cossos al voltant però com que Diana era molt més alta, només la van cobrir fins al coll.
  Llavors, Diana va tirar aigua a Acteó perquè no podia disparar-li perquè no tenia les seves armes i li va dir que ara ja podia dir que l’havia vist nua i així Diana va convertir Acteó en un cérvol.
  Finalment el caçador va ser brutalment devorat pels seus gossos.
  Espero que aquesta sigui la correcta però he vist a la Viquipèdia que hi havia més versions, però a aquestes alçades no sé què pensar d’aquesta pàgina.
  El mite m’agrada tot i que el pobre Acteó no té pas la culpa,crec.

 6. sere eloisa

  es bonica aquesta escultura…
  joe con Italia de italia sult tot:el renaxament,las millor escultures la millor pintures ho te tot italia la veritat penso que es el pais amb me historia del món.
  o me equivocu?¿
  🙂

 7. Alissa Komarova

  Holaaaa!
  El mite d’Acteó segons la Viquipèdia diu així:
  Segons la mitologia grega, Acteó és un caçador,
  fill d’Aristeu i Autònoe a Beòcia, que va patir
  la ira d’Àrtemis per una ofensa.

  En una versió del mite Àrtemis estava banyant-se nua en els boscos propers a la ciutat beòcia d’Orcomen quan Acteó es va topar amb ella i es va quedar mirant-la, fascinat per la seva bellesa. Quan Àrtemis el veié el va transformar en un cérvol i va manar als seus propis gossos de caça que el matessin. Aquests el van matar i devorar.

  molt interesant aquesta història, m’agradaria anar a veure-ho, m’encanten les fons!

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  Alissa, ja t’has llegit el mite ovidià d’Acteó? Aleshores ja ens tornaràs a comentar i, si algun dia pots fotografiar aquesta font, recorda’t de nosaltres!

 9. Alissa Komarova

  No, encara no m’ho llegit pero vaig trobar informacio en internet.

  🙂

  Si algun dia vaig portare fotos!
  Pot ser que vaig anar i tot, pero ja no m’en recordo del lloc.

 10. Júlia Serrano

  Salve Lida!

  Aquestes escultures representen el mite d’Acteó.

  Acteó era un caçador. Un dia, per mala sort es va trobar a Atena i a les seves ninfes banyant-se desputllades al riu. Atena, en veure a Acteó s’enfada moltíssim perque l’ja vist desputllada, així que el converteix en un cèrvol. Acteó va fugir, però els seus gossos el van veure en forma de cèrvol i el van matar.

  Aquestes escultures ens mostren a Acteó intentant fugir dels seus gossos que l’estan atacant.

 11. Sasha Kokina

  Es el mite es d’Acteó.
  Que tractava sobre Acteó que era un caçador. Un dia després de la caça es va trobar amb Atena i les seves nimfes que s’estaven banyant. Atena en veure’l es va enfadar, ja que ella era verge i el va convertir en un cérvol. El qual va estar caçat per els seus propis homes i gossos.

 12. Rebeca Sánchez

  La escultura respresenta el mite d’Acteó. El mite diu que Acteó, fill d’Aristeu i Autònoe, era un caçador que enlluernat per la bellesa d’Àrtemis, es quedà mirant el seu cos nus mentre la deesa es banyaba en les aigues d’una font. Àrtemis, indignada, el va transformar en un cèrvol com a càstig de observar-la. Acteó va patir la seva propia medecina, ja que va acabar deborat pels seus propis gossos de caça.
  L’escultura es preciosa! El fet de que estigui en mig de l’aigua estilitza més les figures que representen els gossos. Estic segura de que si estiguiessim en el lloc del cèrvol amb tants gossos al voltant nostre, ens sentiriem igual que Acteó!
  Vale!

 13. Cristina Álvarez Barraca

  Salve!

  Com bé han dit els companys, aquesta escultura pertany al mite d’Acteó, és l’escena final, en que els propis gossos d’Acteó el maten.

  Acteó, sense buscar-ho, va trobar-se a prop d’on la deessa Diana es banyava després de les seves caceres i la va veure nua.
  Diana, enfurismada, venja Acteó pel que ha vist i només sacia la seva còlera al veure Acteó, convertit en cérvol, devorat pels seus propis gossos.
  En la meva opinió Acteó no mereixia aquest càstig, ja que no era al seva intenció veure la deessa Diana nua, sinó que va ser una pura coincidència.

  Vale!

 14. Edgar Delgado

  Salve!!
  aquesta imatge representa el mite que avui ens ha explicat la Silvia, és el mite d’Acteó, i aquesta escena és de quan Acteó ja l’han transformat en cèrvol i el seus gossos se l’estàn menjant
  Vale

 15. Oriol López

  Ave
  L’escultura representa el mite d’Acteó. Un mite en el qual el caçador Acteó veu Diana nua sense voler-ho i per això Diana el transforma en cèrvol i els gossos del propi Acteó el maten, moment en el que Diana sacia la seva còlera.
  Actualment aquest mite no tindria gaire sentit perquè la imatge que es té actualment del cos femení és molt diferent ja que de la dona es valora molt més que la maternitat,l’única cosa que es valorava de la dona en aquella època. No crec què Acteó es mereixi el càstig que rep.
  Vale

 16. Rubén Florencio

  Ave!

  A la fotografia es veu una escultura que representa Acteó i el moment en què Diana envia els seus gossos per matar-lo , ja transformat en cérvol, perquè va veure Diana nua, i aquesta no ho va consentir.
  Aquest moment va ser causat perquè anteriorment Acteó ja cansat de fer cacera va endintrar-se al bosc i llavors el destí li va desparar una mala situació, trobar-se a Diana completament nua.El que fa Diana al sentir-se tan impotent va destar la seva còlera llençant-li aigua , que aquesta va fer-li sortir banyes del cap.

  Com a opinió personal crec que ni Acteó ni cap persona es mereixeria tal càstig, va ser per casualitat ell no va voler trobar-se a la deesa nua.

  Vale

 17. Margalida Capellà Soler Post author

  Segur que creieu que aquest mite no té cap mena d’actualitat ni de vigència avui en dia? Penseu, penseu que la trobareu!

 18. Sílvia Espinach García

  Portar aquest mite avui en dia sembla força complicat, al menys a la nostre cultura occidental. De totes maneres hi rumiaré!

  Contestant al que diu l’article, és cert, sovint els referents clàssics passen desapercebuts davant els nostres ulls, fins i tot, per als que en agrada la mitologia.

  En quant al mite d’Acteó, dir que aquest era un home al qual se li va presentar, per sorpresa, una escena habitual en el bosc on ell caçava: el bany de la deesa Diana amb les seves nimfes. Aquesta, avergonyida, sàcia la seva còlera convertint Acteó en un cèrvol, començant per les banyes.

  Penso que l’escàndol tampoc és tant gran, però, el mite no m’ha sorprès ja que les dees mitològiques tenien sovint aquesta mena d’atacs plens de fúria que acaven per destruir la vida d’altres personatges innocents.

 19. batxillerata

  Salve!
  Aquesta imatge representa l’escena on Acteó convertit en cérvol és devorat per el seus propis gossos.
  Això va passar un dia que Acteó va anar a caçar i es va endinsa en un bosc que ell mateix no es podia imaginar que en aquell moment es trobaria amb la deesa Diana nua banyant-se amb les nimfes .Diana en veure’l va sentir una ira davant aquella situació i va decidir que el castigaria convertint-lo en cérvol i que fos caçat i devorat per els seus propis gossos de la manera més cruel possible .
  vale!

 20. Rabab

  Ave lida
  Aquesta imatge representa Acteó convertit en cérvol i és devorat per el seus propis gossos.
  Aquest mite m’agrada molt per aixó el volia explicar a classe.
  Acteó sense saber que el bosc era de la dea Diana es va endinsar fins que la va trobar banyant-se, com la dea sempre deixava el seu arc a les nimfes no va poder disparar-li una fletxa peró en canvi el va esquitxar amb aigua al cap.Del seu cap moll li van sortir banyes i és van comvertir en un cérvol.
  Després va ser devorat per els seus propis gossos.

 21. julia

  Aquesta escultura representa el mite d’Acteó quan es tranformat en cérvol i els seus propis gossos se l’estàn menjant. Vale!

 22. Eric Andreu

  Salve

  Aquesta escultura representa a Acteó convertit amb un cérvol en el moment que els seus propis gossos l’ataquen.

  Aquest fet va passar perquè Acteó es va separar dels seus comanys de cacera per anar a passejar pel bosc. En aquell moment troba una cova. A dintre de aquella cova va trobar la deesa Diana i com que es va sentir molt ofesa el va convertir en un cérvol perquè no pogues explicar la seva bellesa i moris per els seus propis gossos.

  Vale

 23. You Post author

  Salve!
  Aquí teniu un altre recreació d’Acteó i Diana.

  En acabar les classes de educació física la Maria i la Marta van anar cap al vestuari, en ser les ultimes els va tocar recollir el material . En arribar a les dutxes nomes quedaven elles, en ser les ultimes els hi tocava tancar el gimnàs .
  Poc desprès de que acabes la Maria va afanyar-se en vestir-se per que aquell dia tenia classes a la tarda, va sortir a buscar les claus i no va tancar la porta del vestuari, pensant que no quedava ningú a part d’elles dues .

  Però en el vestuari de nois es van quedar en Carles i en Marc com sempre els últims. En Marc va voler entrar al vestuari de les noies pensant-se que ja no quedava ningú desprès de la Maria , però sen va portar una bona sorpresa, encara quedava la marta despullada en les dutxes ,ella en veure’l va cridar fortíssim, ell impactat per la situació la imatge i a la vegada desconcertat va sortir disparat .

  Quan va arribar la Maria es va trobar la marta tan furiosa que no cabia en si mateixa, com mai l’havia vist en tot el temps que portaven juntes, coneixent a la Marta s’avia que es venjaria i que la cosa no quedaria així com així.

  Aquella mateixa tarda va cridar al seu xicot que venia amb la seva colla d’amics ,la Marta va començar a explicar-li el que l’havia passat de manera exagerada, que si la volia tocar, fer-li fotos ….i moltes altres coses.
  El seu xicot m’entres l’escoltava cada vegada estava mes furiós , tan furiós que va dir a la Marta que sen ocupava ell d’en Marc i que ella no es preocupes , la marta contenta pensava que li donarien una bona lliçó a la seva manera , encara que la Maria no ho veia massa clar .

  Aquella mateixa nit la mare d’en Marc va trucar a la Maria preguntant-li si havia vist en Marc , li va dir que no i li va explicar que encara no havia tornat a casa des de el mig dia. Al poc temps va rebre un trucada de la Marta nerviosa , espantada la veu li tremolava i cada vegada era més difícil de entendre i plorant de mala manera , li va dir que anés al solar de darrere l’edifici que esta en construcció , insistia tan que finalment que la Maria va anar-hi.

  En arribar no us podeu imaginar amb la imatge que és va trobar la Maria era horrorós,increïble, espantós, ….no eren suficients les paraules per poder descriure aquella situació.
  Era en Marc estava al terra mig inconscient amb la cara plena de cops i sang que li corria per tot el cos ,la roba escardada llençada en un costat ,nomes portava la roba interior per fer-li passar la humiliació que va patir la Marta en les dutxes ,ella intentava parar el seu xicot però la seva colla l’agafaven per que no es fiques entre mig i va decidir trucar a una ambulància per què va veure que això se li escapava de les mans, però en arribar és va trobar que ja era massa tard ,ella ni ningú ja no hi podien fer res .El va pegar amb tanta força, tan brutal que quan va arribar la ambulància en Marc …..
  Després de tot allò el seu xicot es va penedir del que havia fet i la Marta deia quer era ella la culpable ,però era massa tard per penedir-se’n .
  Vale!

 24. Zícora

  Salve.

  Aquesta escultura fa referéncia al mite d’Acteó.

  Acteó fou un caçador molt conegut que es va endinsar dins al bosc a la recerca d’aventures, i va tindre la mala sort de trobars’e a la dea Àrtemis despollada bayantse en un estany, cosa que va fer enfureixer la deessa, ja que mantenia el seu vot de castedat com Atena.

  El caçador va acabar convertint-se en cervol i devorat pels gossos d’aquesta.

  Valeee.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *