Internet: unió o separació lingüística?

La torre de Babel, Pieter Bruegel el vell

Aquests dies a classe us preguntava, després de comentar la diàspora de les llengües indoeuropees, tot esmentant el símil de la torre de Babel que narra com els descendents de Noè van començar a construir una torre per arribar al cel i Déu els castigà amb la confusió de llengües (Gènesi 11), si avui en dia, amb les xarxes d’informació com Internet, crèieu que tornàvem anar cap a la unió o la separació lingüística. Què n’opineu? Podeu deixar aquí també la resposta dels exercicis 7 i 8 de la segona unitat del llibre de Grec 1 (ed.Teide).

Divendres passat, vaig tenir l’honor de ser convidada a Vic, com a guanyadora de la primera edició, als Premis Blocs Catalunya, i Dani Cortijo que es va emportar el premi al millor bloc de Cultura per Altres Barcelones va dir uns mots en llatí, tot esmentant la nostra feina i referint-se a nosaltres. El llatí també va tenir en aquesta edició el seu minut de glòria! Moltes gràcies Dani! L’enhorabona a tots els premiats i premiades (com sempre poquetes)! Ubi sunt mulieres? L’enhorabona també a STIC.cat que una vegada més ha sabut premiar els millors blocs en català. Els premis, ja ho sabeu, honoren més a qui els concedeix que a qui els rep! Per molts anys a tothom!

El català a la xarxa també ha estat notícia i no només per aquesta segona edició de Premis Blocs Catalunya, i així ho ha recollit el Telenotícies Cap de Setmana de TV3:

Sí, ho heu sentit bé: el català és la vuitena llengua a la xarxa pel que fa als blocs! L’enhorabona a tots i a totes per contribuir-hi!

17 thoughts on “Internet: unió o separació lingüística?

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Quina bona notícia, Margalida! Està clar que els catalans i les catalanes sempre hem estat pioner en els projectes innovadors.

 2. Bet Rosell

  Ei que bé això del català! Amb l’importància que ténen les noves tecnologíes avui en dia, això és una molt bona notícia! i el fil hi ha col·Laborat!;) hahaah quin honor!:D
  felicitats!

 3. Eric Sánchez

  Bona aquesta!
  Encara que l’internet fa que la nostra ortografia sigui pèsima a l’hora d’escriure i desprès a má ens acostumem.
  No m’esperava que el català fós la 8ª llengua en els blogs, no està gens malament.

 4. Coty

  Ave, Xaire!
  Doncs, tal i com he comentat quan hem fet aquest mini debat a classe, arrel d’una pregunta del llibre, jo crec que Internet més que separar-nos ens uneix: el càstig de la torre de Babel més que un càstig el considero algo positiu; crec que la diversitat llingüística també és important i que si tothom parlés un únic idioma seria tot més avorrit.
  Internet ens obre aquesta oportunitat de conèixer més llengües i l’oportunitat a llengües que haurien de ser minoritàries, com el català, arribar a una vuitena posició mundial en nombre de blocs, això és tot un honor!
  A més crec que és important que cada cultura mantingui el seu idioma i que sàpiga cuidar-lo d’altres més dominants.
  Una bona notícia!

  Vale, Xaire:-)

 5. Alissa Komarova

  Hola:)
  bueno m’alegra escoltar que es la 8tena llengua mes escrita, (aunque no parlo el catala amb ningu), pero en realitat es una gran noticia i es una cosa molt curiosa, com una llegua que nomes es parla en una regio pot superar altres llengues que tenen un territori molt mes gran.Això tambe es gracies a l’internet, als blocs i pàginesweb, perque significa que escrivim molt, pero haig de reconeixer que escribint sovint ningú et corregeix al internet i cometem molts errors d’ortografia.

  Doncs, espero que aquesta noticia hagi alegrat o sorpres a la gent!

 6. Toni Moreno

  En veritat és un gran mèrit que el català sigui la 8ena llengua més utilitzada en blogs!
  Comparant amb altres llengües, la població que parli català és realment molt poca, segons el vídeo situats més enllà de la vuitantena posició al rànking mundial de llengües.
  Això demostra clarament que la societat catalana és molt activa i també molt reinvindicadora de la pròpia llengua (de no ser-ho, perquè no escriure en català llavors?)!
  Per coses com aquestes crec que el català no desapareixarà: no és una llengua tan extesa com per a que dongui lloc a altres llengües, fent que el català com a tal desaparegui, ni tampoc està tan poc utilitzada com per a que es perdi!

 7. Rebeca Sánchez

  Si el català es la vuitena llengua en la xarxa en quant a blocs, deu ser per alguna cosa no? L’internet , des de el meu punt de vista, uneix mes que separa, ja que apropa les llengües de tot el mon a tots els racons, fa que puguem aprendre diferents llengües ja que a Internet es pot trobar el que faci falta!
  Si el català ha arribat fins aquest punt es perquè la gent que el parla no vol que desapareixi, i si continuem així, el català podrà evolucionar positivament.
  Entre tots podem aconseguir que aquest vuitè lloc es transformi en el primer lloc!(o al menys intentar-ho)

 8. nuria

  Χαιρετε Λιδα!!
  És genial que el català sigui la vuitena llengua més utilitzada als blogs ^^. Suposo que nosaltres d’alguna manera contribuim a la causa.
  Cada cop m’en adono més de que internet amplia els nostres oritzons lingüístics i això em sembla fantàstic.

  Adeu!! 😀

 9. Sílvia Espinach García

  Primerament, dir que me n’alegra molt el fet que el català sigui la vuitena llengua utilitzada als blogs. Tot i aquest fet, penso que amb les noves tecnologies cada cop som més a prop de la unió lingüística. Tot i que, si no vetllem per la nostra llengua materna (i ha quedat ben clar que sí que ho fem) aquesta pot perillar, les tecnologies ens acosten cada cop més a una llengua comuna: l’anglès.

  A Internet trobem molta informació en aquest idioma i, fins i tot, per televisió ja podem veure molts programes en versió original, i aquests són majoritariament en anglès. A més, ara fer amistat amb algú d’un altre país és fàcil i la llengua que segur que entenen els dos integrants d’aquesta relació és l’anglès.

  Conclusió: Internet = unió lingüística. Però només és una opinió, no?

 10. Rabab

  Ave!
  Es una bona notícia que el català sigui la vuitena llengua més utilitazada als blogs.Jo tambè crec que etem més a prop de la unió lingüística.
  També penso que internet ens uneix i no ens separa perque graciès a internet pots veure la teva familia encara que estiguin a l’altre punta del hemisferi.

 11. david

  em sembla be que el catala sigui molt parlat pero pel que veig hi ha una desigualtat de idiomes a internet enorme ya ke hi han molts mes idiomes que nos sutilitzen a internet que els que sutilitzen. que vol dir aixo¿ que sol parlem per internet els paisos rics que son molt pocs i la gran majoria pobre no i te acces com a tantes coses.

 12. Eric Andreu

  Ave
  No ho hagues dit mai. És una molt bona noticia saber que el català també estar viu a fora de Catalunya i que es mou per tot el món. Internet crec que és una eina que ens uneix linguïsticament perquè ens uneix amb la resta del món i el món veu que el català també té la seva importancia no només a Catalunya.

 13. Eulàlia

  A l’Antic Testament de la Bíblia s’explica que una vegada es va construir una torre, anomenada Torre de Babel. Però els constructors de l’edifici van començar a discutir i a barallar-se, sigui per poder o per una altra cosa. Llavors Déu els va castigar creant un munt de llengües. De sobte, cadascun parlava un idioma diferent i ningú es va poder entendre.
  Així és com es va explicar a l’antiguitat el fet que hi haguessin tantes llengües al món.

  Per una altra banda, jo crec que anem cap a la unió lingüística, perquè en la publicitat i en els mitjans de comunicació només sembla que hi hagi lloc per les llengües dominants; normalment depenent de l’economia del país en el món o si és una potència mundial.
  Fins ara la llengua dominant per excel·lència ha sigut l’anglès, perquè els Estats Units han estat el motor d’aquest món globalitzat i el “salvador” de les guerres mundials a Europa. Però ara trobem que el xinès entra fort per la seva gran capacitat de produir i la mà barata que aporta. També entra, encara que més fluix, l’alemany, que és l’actual motor europeu.
  Esperem que el xinès no acabi governant les llengües del món. No és una llengua indoeuropea i ens costaria molt aprendre-la!

 14. miriam pelegrina

  Internet ens porta a la unió perque ens podem comunicar-nos amb gent d’altres paisos i fer-lis saber que el català existeix !

 15. Margalida Capellà Soler Post author

  Míriam, vols dir que has entès bé la pregunta: Cap a on ens porta Internet i pèr què?

 16. miriam pelegrina

  Internet es la unió de les llengües,es increible que el català sigui la vuitena llengüa més utilitzada als blocs, aixó demostra que no nomes es coneix a catalunya sino que tambe fora d’ella !!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *