La nissaga dels déus V

Reprenem com cada dimecres d’estiu el relat de mitologia de Neus Jordi LA NISSAGA DELS DÉUS:

        ZEUS I HERA A L’OLIMP

Zeus, pare dels déus i dels homes, era el  més poderós de  l’Olimp, la muntanya més alta de Grècia,  on  vivia amb els altres déus  en un meravellós palau de paviment d’or.

Wikimedia

Wikimedia

Tots els  déus es reunien en assemblea quan  havien de  prendre decisions importants.

De vegades aquestes  decisions   afectaven els mortals, com durant  la guerra de Troia.  Va ser tan llarga que es van haver de reunir moltes vegades per decidir el destí dels herois.

No sempre es posaven d’acord. Uns déus anaven a favor dels grecs i altres dels troians. Però Zeus, que era neutral, sempre procurava que finalment es fes justícia. 

A l’Olimp també  s’ hi celebraven banquets, on hi assistien tots els déus.  Brindaven amb  nèctar, que servien en copes daurades, i s’alimentaven d’ambrosia.  Mentrestant  les Muses  cantaven i  Apol·lo tocava la lira.

Jacopo Zucchi. Wikimedia

Jacopo Zucchi. Wikimedia

Entre tots els déus hi destacava Hera, l’esposa de Zeus. Li deien “la dels braços blancs” perquè tenia una pell molt fina.

Era molt bella.  Portava els cabells llargs que de vegades s’entortolligava amb unes trenes. Vestits de brodats delicats cobrien el seu bonic cos. Unes  grosses perles  del color de les  móres li feien d’arracades  i  calçaven els seus peus unes sandàlies brillants.

Però Zeus era un déu enamoradís. Abans i després de casar-se amb Hera s’havia enamorat d’altres deesses i  dones  mortals.  Havia tingut fills de totes elles,  uns eren   déus,  com Apol·lo o Hermes,  i altres  herois, com  Perseu o  Hèracles.

Tot i que Zeus li deia que se l’estimava més que cap altra,  ella de vegades s’enfadava  perquè tenia gelosia de les dones amb qui  el seu marit havia tingut fills.

 Per això alguna vegada havia fet mal  a les  amants de Zeus  i, fins i tot, als fills que havia tingut amb elles.

Aquest és el cas de l’heroi Hèracles a qui va fer embogir de tal manera que el pobre noi, fora de si,  va matar la seva família i  després per pagar la culpa  va haver de fer dotze treballs molt perillosos.

A pesar de tot Zeus sempre va tenir Hera com  la seva única i legítima esposa i per això se la considerava  protectora del matrimoni. 

James Barry. Wikimedia

James Barry. Wikimedia

                                                                               (CONTINUARÀ…)

31 thoughts on “La nissaga dels déus V

 1. Ramon Torné

  Gràcies, Margalida, per les teves felicitacions pel premi Didascàlia. Entre les teves virtuts hi ha la de la promptitud!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Gràcies, Ramon, però en l’era d’Internet és el que toca i, a més, m’ha fet molta il·lusió que la revista Auriga et premies a tu i volia felicitar-te i passar-te la corona. Faré el possible per assistir al lliurament. L’enhorabona més sentida!

 3. nuria

  Χαιρετε Λιδα!
  Amb aquests articles de “La nissaga dels deus”, estic aprenen moltíssimes coses. No sabia que hermes o Apol·lo eren fills de Zeus, tampoc que Heràcles va matar a la seva familia… pot ser és que sóc una mica inculta xD, però de debò que aquests articles m’estan agradan molt i els trobo molt interesants.

  Pel que fa Hera, em suposo que tothom entén la seva gelosia, ja que crec que a ningú de nosaltres li faria que cap gràcia que la persona a la que més estimes o amb la que estas casada fes el que feia Zeus.

  Adeeu! 😀

 4. Laura G

  XAIPETE!
  Jo, com la Núria, no sabia que Hèracles havia matat la seva família, però amb un marit com Zeus, que qualsevol noia desitjava, qui no faria tantes bestieses com Hera?
  M’agrada molt la primera imatge, però no reconeixo a tots els déus. Estaria bé que els diguèssim entre tots a classe.

 5. david

  la vida dels deus per que sembla esta molt be decideixen la vida dels mortals fan banquets i la promiscuitat es molt frequent inclus al seu maxim representant dels deus (zeus) i tanbe abunda el nectar de raim

 6. Sílvia Espinach García

  Salve!
  Per començar, comentar el fet que si Hera era tant bella, no entenc el capritx de Zeus per a mortals i altres dees. La bellesa d’una dea és insuperable. I la de Hera ho és tant com la seva gelosia. Per aquest defecte ha arribat a confiar Io (convertida en vedella) a Argos, un monstre de cent ulls; converteix a Cal·listo en óssa i després, quan Zeus la puja al cel, Hera, impedeix que la constel·lació s’amagui al mar; intenta impedir que Alcmena doni a llum a Hèrcules, provocant així, 10 mesos de part; i, amb Ganímedes, Hera no hi pot fer res, tot i que la irrita veure com es converteix en servidor del seu marit.

  Vale!

 7. Rubén Florencio

  XAIPETE!

  M’ha encantat aquest article.Crec que m’ajudara bastant a l’hora de fer el treball dels deus, ja que ami m’ha tocat Zeus, es una molt bona explicació , ha quedat tot molt ben resumit, com era Zeus, la importància que tenia per a ell Hera , ja que com ben diu era d’una pell blanca, una pell molt fina, sembla que s’habia acabat enamorant per sempre, i el matrimoni.
  Per altra banda també m’ha cridat l’atenció la guerra de Troia, ja que he vist la pel·licula i es increible, tambè com protegien i debatien sobre els herois i la seva supervivència.

 8. Chaima Anza

  Salve!
  M’agradat molt els amors de Júpiter. Però hi han coses que no acabó d’entendre si Hera tan maca com és que Júpiter no tenia nomès ulls per Hera. El personatge de Júpiter és molt confùs: primer és molt capritxos amb les dones, és homosexual i raptor. Si Júpiter encara visquès, crec que les dones li donarien una bona llisó en no aburrir-se d’elles ràpid.
  Encara que crec que les dones que surten com a personatge eren molt bledes i ràpidament s’embarasaven.
  Vale!

 9. Chaima Anza

  Salve!
  Aqui ús explico els amors de Júpiter, espero que ús agradi la meva redació!

  AMORS DE JÚPITER:IO,CAL.LISTO, ALCMENA, EUROPA I GANIMEDES

  Narracions de mites clàssics:
  Salve!
  Aquí ús escric els amors de Júpiter són molt interessants feu un cop de ull, i veieu si són o no!
  Júpiter desprès d’haver-se transformat en núvol s’unix a la jove Ió. Hera aconseguix que Zeus converteixi a Ió en vedella i la posa davant el vigili d’Argó, guardià de 100 ulls. A la fi Ió s’ allibera i té un fill de Júpiter Èpafos i es convertix en reina d’Egipte.

  Quan es va cansar Júpiter dels dos amors, es va anar a enamorar Cal·listo, una nimfa del seguici de la deessa, i van tenir a Àrcade. Hera transforma a Cal·listo en óssa a causa de què havia tingut un fill de Júpiter. Àrcade, convertit en un gran caçador està a punt de caçar-la i Zeus la va a salvar
  se’n porta els dos(mare i fill) al cel convertits en l’Óssa Major i Menor.

  Júpiter amb forma d’Amfitrió, marit d’Alcmena, es va unir amb ella i van tenir
  Hèrcules.

  Júpiter se’n va enamorar de’Europa i la va portar a Creta. Allí va nàixer Minos, causant de l’aparició del Minotaure, monstre amb cos d’home i cap de bou que menjava carn humana.

  Júpiter també va tindre aventures homosexuals en àguila i va raptar Ganimedes, noi príncep troià, el va portar a l’Olimp i el va nomenar cambrer de copes dels déus perquè serveixi begudes i a les seves ordres.

  Totes aquestes ventures Júpiter les tenía de forma ràpida i darrere de la seva relacío amb Hera. Se’n sempre infidel, i ella li retornava la jugada convertint a les seves amants en bèsties salvatges. Encara què Júpiter feia lo possible perquè les mares del seus fills estiguin bé i que la seva dona Hera no les matès!

  Vale!

 10. fatima

  Salve!

  es una historia que impresiona bastant, encara que Hera fos maca ell li es infel. A vegades i penso i si totes les dones fossim com Hera i tinguesim que convertir tots el homes que fossin infels a la seva dona convertiro-los en vadella :S jajaja!:D

  es un bon article:D
  Vale!

 11. Julia

  M’ha sorprés molt que Héracles matés a la seva familia. Peró amb un marit com Zeus, tant desitjat, qui no es tornaria boija? És una história molt bonica.

 12. Eric Andreu

  Salve!

  Molt interessant el article. Crec que la venjança de Hera no està justificada i la venjança no tindria que ser contra Héracles, portant-li les conseqüencies que li va portar a la seva familia, a causa de que ell no té cap culpa de que Zeus tingues aquesta vida amorosa tant…agitada. En tot cas, Hera es tindria que revelar contra Zeus, tot i que tampoc no ho veix massa bona idea.

  Vale

 13. Cristina Álvarez Barraca

  Χαιρετε!

  La història de Zeus i Hera sempre m’ha recordat als “culebrons de la tarde” Jajajaj!
  M’agraden molt les venjances d’Hera, em fan molta gràcia encara que pugueu pensar que sigui sàdica!

 14. Eulàlia

  Jo crec que les principals víctimes són les pobres donzelles i deeses abusades per Zeus contra la seva voluntat. Zeus no hauria de ser tan capritxós tenint una esposa tan bella! Si no l’estimés, que s’hagués casat amb una altra, però no s’ha de jugar amb les dones com si fossin objectes!

  Jo crec que Hera no hauria de castigar a les amants del seu marit i als seus fills, sinó que haurien d’aliar-se totes i preparar una bona venjança. Quina pena que no hi hagi cap mite que sigui així!

 15. Margalida Capellà Soler Post author

  Eulàlia, potser podries fer tu l’actualització de les venjances d’Hera! T’hi apuntes?

 16. Andrea Balart

  Salve! Júpiter va tenir múltiples amants amb deeses i mortals. Això s’explica molt bé a les metamorfosis d’Ovidi. Pero com molt bé es diu Juno va ser la única i legitima esposa.
  Vale!

 17. Martaa Verde

  Salve!
  Encara que Zeus sempre va tenir Hera com la seva única i legítima esposa i per això se la va considerar protectora del matrimoni, ja sabem que Zeus tenia amants, era una miqueta “pica-flor”!

 18. irina

  És curiós que Zeus es casés amb la seva germana Hera, tot i que després li va ser infidel amb un munt de dones (Europa, Danàe, Sémele, Leda..) i un noi (Ganimedes). Arrel d’això va tenir molts fills. Hera que ho sabia sempre es va venjar de la seva infidelitat.

 19. Elisa Moya

  Salve!
  No sabia que a Hera, l’esposa de Zeus li deien “la dels braços blancs” degut a la seva pell. Com es sol dir ‘No te acostarás sin saber una cosa más’.
  Si que sabia que Zeus era un déu que seduïa (a vegades sense el consentiment) a tota persona que se li poses per davant. Els cels de Hera són molt lògics. Això ho sé perquè a les metamorfosis d’Ovidi surt, i nosaltres ens estem llegint una adaptació d’aquest llibre, molt interessant per cert.

 20. Paula Franco Semitiel

  Aqui ja podem veure a Zeus que és el que mana en l’Olimp i la seva muller és Hera (la dels braços fins).
  Però Hera no va ser la primera, Zeus ja sabia enamorat i casat amb moltes altres.

  També tenia amants, veig molt normal que Hera es posés gelosa, tenia motius suficients per desconfiar.

 21. Maryam Alaoui

  Xaipe!

  Esta bé que algú fes justicia, ja que ningú és posava d’acord. Crec que Hera tenia prou motius per posar-se gelosa i fer mal a las amants del ser marit.
  Ell diu que l’estimava però si realmente l’estimava tal i com deia crec jo que no tenia perquè tenir fills amb altres dones.

 22. Yasmina Berkane Pais

  XAIPE!

  Amb aquest artícle veiem que Zeus era un déu molt enamoradís i Hera, la seva dona, era molt gelosa.
  Zeus abans de casar-se amb Hera havia tingut moltes amants amb deeses i mortals, durant el seu matrimoni també va estar amb altres dones i fins i tot va tenir diversos fills, els més conegutsn són els déus Apol·lo o Hermes, i altres herois, com Perseu o Hèracles.

 23. Xènia Serra

  Crec que el comporament de Zeus envers era no es molt bo ja que sempre l’està enganyant amb altres dones i esta tenint fills amb elles. Entrenc que Hera estigui tant gelosa, jo també em posaria molt gelosa si em passés.

 24. victorsanchez

  Crec que Zeus feia bé en posar justícia a l’olimp, ja que com es pot veure en el llibre de La còlera d’Aquil·les, alguns déus anaven amb els troians i d’altres anaven amb els grecs i per tant, mai estaven d’acord a l’hora de prendre decisions sobre uns o altres. Pel que fa al tema de les infidelitats de Zeus, crec que Zeus era molt enamoradís, perquè va tenir molts fills, però Hera, no hauria d’haver fet el que va fer, ja que Zeus, va tenir fills amb altres deeses abans de casar-se amb Hera i per tant, en el matrimoni Zeus li va ser infidel.

 25. Adrian Nunyez

  Sembla una vida comoda la dels deus. Sens duda en molts casos s’apropen molt els seus caracters als dels essers humans. Com per exemple el cas de zeus amb relacións amb altres dones.

 26. Pingback: Qui és Hermes? | Itinerant la Barcelona més clàssica

 27. Pingback: La nissaga dels déus IV | El Fil de les Clàssiques

 28. Pingback: Zeus d’Olímpia i Atena Pàrtenos | Aracne fila i fila

 29. Pingback: Els personatges de la Hipsípila d’Eurípides | Literatura grega a escena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *