Ilíada: cinc dones per la pau

[flv width=”440″ height=”320″]http://www.tvciutatvella.com/media/jtvcontent/2009/2009_07_31_Teatre_La_Iliada.flv[/flv]
Vídeo de TV Ciutat Vella

El festival de Barcelona Grec 09 s’està acabant i ho fa, com no, amb una obra grega. Aquests dies i fins diumenge 9 d’agost, a la nau gòtica de la Biblioteca de Catalunya, cinc actrius, dirigides pel canadenc Tom Bentley-Fisher, representen l’obra teatral Ilíada, basada en l’obra homònima d’Homer, d’Alessandro Baricco.

homer-iliada_alessandro-baricco_libro-omag879

Cinc  dones d’ambdós bàndols (grec i troià) intenten, una vegada superat el paper de víctimes, trobar els motius de la guerra  i generar solucions comunes. Aquest buscar el perquè de la guerra fa que l’espectacle sigui més radical que en la versió d’Alessandro Baricco, que va treure de l’obra d’Homer els déus per tal que fossin els humans els qui afrontin tot el que passa en aquesta tragèdia i no ho puguin justificar tot refugiant-se en els odis de les divinitats. És curiós que siguin les dones, ( a mi em ve al cap la Lisístrata d’Aristòfanes), les que vulguin acabar amb el conflicte de manera conjunta (ni aquees ni troianes), però la Ilíada és  “un reto”, según el director, tenint en compte que es tracta d’ “una historia escrita para hombres que habla de hombres, muy violenta y masculina”.

L’espai en què es desenvolupa l’acció és una platja de sorra, per tant és atemporal. Podria ser qualsevol indret, en qualsevol moment. La peça malauradament té actualitat, una guerra antiga ben repetida al llarg del temps. Avui trobem Troia a molts llocs del món  i aquest cor femení poden ser les veus de dones que reclamen la justícia i la veritat, com les valentes àvies de la Plaza de Mayo.

Bentley-Fisher amb aquesta representació tan humana de la guerra pretén despertar en l’espectador la responsabilitat en els conflictes i en tot el que s’esdevé en el nostre voltant. Estem desperts? em pregunto.

Potser vàreu veure Les Suplicants d’Èsquil, l’espectacle d’aquestes cinc genials actrius (Mercè Anglès, Mercè Arànega, Anna Güell, Mar Ulldemolins i Àngels Sánchez) de la companyia Q-Ars Teatre fa poc a la Sala Muntaner de Barcelona representant la primera part de la trilogia:

La temporada vinent ( del 18 de març al 25 d’abril de 2010) al TNC representaran la tercera part amb Electra. Serà la peça de la trilogia en què es distanciaran menys del text original i s’incorporarà el primer personatge masculí, que interpretarà el paper d’Orestes , a més de l’actuació de la magistral Clara Segura que fou una de les meves primeres alumnes de grec a l’IES Sant Just Desvern. No ens podrem perdre Electra!

A mi personalment m’agrada molt el marc gòtic de la Biblioteca i a més em porta molt bons records ja que hi veig  l’actriu Clara Segura en el magistral paper d’Antígona. Mercè Otero (que finalment  m’ha impulsat a fer aquest apunt) se’n sentirà molt orgullosa ja que aquesta versió de  Ilíada hi té molt a veure (comparteix la dramatúrgia amb  Tom Bentley-Fisher ) una exalumna seva que viu al Canadà, Elisabeth Ràfols!

Si ara us he fet dentetes, però aquests dies d’agost esteu fora de Barcelona, podreu veure aquest espectacle del 15 de setembre al 4 d’octubre,  com una obra estable de la Biblioteca de Catalunya i ara podeu aprofitar per llegir-vos la Ilíada, en la versió reescrita per Alessandro Baricco, en l’adaptada per Teide (La còlera d’Aquil·les), en la traduïda per Joan Alberich que el proper curs també treballarem Homer a classe!

7 thoughts on “Ilíada: cinc dones per la pau

 1. Mercè Otero Vidal

  Margalida,
  Moltes gràcies per aquest magnífic “apunt” sobre la representació de la Ilíada… de veritat que és recomanable i té diversos nivells de lectura… potser la tornaré a veure el setembre perquè amb una vegada no n’hi ha prou… ja veus que és un comentari “d’urgència” a les tantes de la nit… doncs, bona nit!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Mercè! Cal repetició per pair-ho bé, per entendre tota la riquesa i tot el missatge!
  Bellum a nulla re bella

 3. Coloma Jofre Bonet

  Jo també recomano vivament aquesta Ilíada, una reinterpretació de l’obra homèrica molt interessant i ben treballada. A més, la feina de les actrius és admirable: es tracta d’un text llarg i difícil. Animeu-vos, doncs, que val la pena!

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Agraeixo molt, Coloma, la teva bona opinió d’aquesta posada en escena d’Ilíada i crec que animarà a molts i a moltes a assistir-hi el setembre, si aquesta nit no poden.
  Pel que fa a les cinc actrius, ha estat una “acrobacia emocional” segons el seu director, Bentley-Fisher, i en paraules de l’actriu Mar Ulldemolins, una “auténtica gincana“. A la roda de premsa totes cinc van destacar el mètodo de treball: “se partió de la lectura colectiva del texto sin personajes, los cuales se fueron creando y perfilando hasta definirlos“.
  És increïble! En aquesta obra teatral, almenys, han utilitzat l’aprendre a aprendre tots junts. Aleshores amb aquest grau d’implicació, és normal que el resultat sigui el que és.
  Molt bones vacances, Coloma!

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  A partir de demà 15 de setembre fins al 4 d’octubre, podreu tornar a veure o veure de nou “Ilíada” a la Biblioteca de Catalunya
  C/ Hospital 56) de Barcelona. Tel. 932171770

 6. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Clara Segura al TNC amb “Electra”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *