El palau de Dioclecià

restituciopalaudioclecia1

Reconstrucció del palau de Dioclecià per Ernest Hébrard. Wikimedia

Split (Salona en temps dels romans) és avui la ciutat més gran i més important de la regió de Dalmàcia, i la més gran de Croàcia després de Zagreb, la capital. En el segle III, l’emperador Dioclecià (245-313 d.C.) hi va fer construir el seu palau per a descansar-hi, un magnífic palau de pedra blanca  amb  marbre d’Itàlia i de Grècia, a més de columnes i esfinxs d’Egipte.

Esfinx del palau de Dioclecià. Wikimedia

Esfinx del palau de Dioclecià. Wikimedia

Al segle VII s’hi van refugiar els habitants de la colònia romana de Salona. Els seus descendents encara hi viuen: dos cents vint edificis dins del recinte del palau (d’uns 31.000 m²), entre els quals hi ha la catedral,  segueixen allotjant més de tres mil persones, a més de comerços i restaurants per a turistes.

Muralles del temple de Dioclecià a Split. Wikimedia

Muralles del temple de Dioclecià a Split. Wikimèdia

 

Catedral de Split. Wikimedia

Catedral de Split. Wikimedia

Si encara no en teniu prou, provem de viatjar-hi amb imatges de satèl·lit  de Google maps:


Vid. mapa més gran

 Mercè i companyia, quan torneu de visitar-lo aquest estiu vull, si en teniu ganes, que ens en feu cinc cèntims. Molt bon viatge!

Per quan tornem a les aules: Què opineu d’aquest palau, declarat Patrimoni de la Humanitat? Què en sabem de Dioclecià? Què idea per tal d’evitar les lluites dinàstiques?  Què sabeu dels límits de la  Dalmàcia, província de l’imperi romà? Es corresponen amb l’actual Dalmàcia? Com es diuen els seus habitants?

6 thoughts on “El palau de Dioclecià

 1. Mercè Otero Vidal

  Això està bé… és divertit perquè sembla que abans d’anar-hi ja estem de tornada i amb deures… a veure si tenim bon temps i podem fer bones fotografies… gràcies i fins aviat!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Molt bon viatge, Mercè,tot esperant que el bon temps us ho acompanyi i pogueu gaudir d’una molt bona estada. Nosaltres, aquesta vegada, ens haurem de conformar amb la virtualitat del palau, però segur que més d’un i una s’animarà a anar-hi per a conèixer-lo in situ.
  Fins a la tornada, si vols, és clar!

 3. Irena

  Ave lida!:D
  Les restes del palau romà de Dioclecià es sitúa en una ciutat moderna i així crea una mescla de lo antic i lo modern.
  Qui era Dioclecià? bueno va nèixer a Salona en l’any 254 i va morir l’any 312. Va se fill de esclaus, però va arribar a convertir-se en emperador de Roma. Durant el seu regnat van ser perseguits els cristians i molts d’ells van ser assassinats.Dioclecià va ser el que va inaugurar les bases de la divisió de l’imperi romà en les rames del occident i de l’orient, que més endavant arribarien a ser catòlics i ortodoxos, i afectaria a la política dels Balcans encara avui dia. També va inaugurar la tetrarquia per l’administració del Imperi.
  Per acabar,cap el 305 dC, l’emperador es va retirar a la seva Dalmàcia natal on va passar els seus últims anys. El palau es va costruir amb aquest propòsit a Split que es va convertir en el nucli de la ciutat moderna.

  Els habitants de dalmàcia es diuen dalmates.
  valee:)

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Com a descendent croata, has fet un comentari fantàstic! Molt bon cap de setmana!

 5. Pingback: La Tetrarquia romana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *