La nissaga dels déus I

Neus Jordi, professora de clàssiques jubilada, m’ha fet arribar uns relats de mitologia per a un públic infantil, però crec que poden ser unes lectures estiuenques molt interessants per a tothom per motivar-nos a llegir les obres literàries gregues fonts i a seguir-ne la pervivència …

Comencem, doncs, amb el primer lliurament de LA NISSAGA DELS DÉUS:

Com va començar tot segons la mitologia grega

 

ELS PRIMERS , GEA I ÚRANOS

Abans que existís l’univers amb els planetes, les galàxies i tots els éssers vivents hi havia el Caos.
El Caos era desordre, confusió i barreja. No existia la terra, ni el cel, ni déus, ni animals, ni homes, ni plantes. Res de res.
No sabem com, segurament per una causa extraordinària, es va ordenar l’univers, el Cosmos. Els primers éssers que el van habitar van ser els déus.

La deessa Gea va ser la primera, la gran mare Terra. Era immensa perquè havia de tenir molts fills i alimentar-los, per això tenia un gran pit. Primer d’ella van sortir les altes muntanyes i també el mar, els rius, les valls…, però estava sola. Faltava algú que la pogués acompanyar.
Per això la terra va engendrar Úranos, el cel ple d’estels, que es va posar a sobre d’ella i la va cobrir per complet.
Eros, el déu de l’amor, va fer que la terra i el cel s’ajuntessin. Sense aquest déu res del que va succeir després hauria passat.

 

ELS MONSTRES

 

Gea i Úranos  van tenir molts fills perquè calia poblar la terra.

Els  primers fills que van tenir eren uns éssers monstruosos, els primers gegants.

En aquest temps tan llunyà, la terra estava habitada pels fills de Gea i Úranos, tots  gegants o monstres.  De vegades tenien forma humana i  altres  vegades eren una barreja d’home i fera.

Els HECATONQUIRS eren gegants de cent braços i cinquanta caps.Tenien una gran força, només n’hi havia tres.

Uns altres gegants, germans d’aquests, eren els CICLOPS, que tenien un sol ull al mig del front.  Eren molt violents i també només n’eren  tres.

Quan  Úranos va veure que els seus fills eren monstres,  horroritzat,  els tancà al centre de la terra, un lloc llunyà i terrible  on no hi havia llum.

Gea es va enfadar moltíssim amb Úranos perquè no volia que els seus fills  estiguessin tancats i castigats, encara que fossin monstres.

Gea  va pensar que algun dia es venjaria d’Úranos. De moment no sabia com fer-ho; havia d’esperar una bona ocasió.

Passat un temps i malgrat  tot  Gea i Úranos encara van tenir uns altres fills, els TITANS.

 ELS TITANS

ELS TITANS tenien forma  humana, però eren molt més grans que els homes. 

Eren  una dotzena. Sis  nois i sis noies, les titànides. No eren tan  lletjos i monstruosos com els gegants, però eren enormes i poderosos.

El més jove de tots,  va ser CRONOS.

La mare Gea va creure aleshores que havia arribat l’ocasió de venjar-se d’Úranos i per això va reunir tots els titans  i els va dir:

 _“Fills meus, m’heu d’ajudar a alliberar els vostres germans.  Són  monstres però també són fills meus i germans vostres. El vostre pare ha fet una cosa indigna i no pot seguir en el tron.

 CRONOS, que era el més valent, va ser l’únic que va parlar:  _No t’amoïnis, mare, jo t’ajudaré – li va dir.

castracio_01

I així doncs,  Cronos,  fent cas als consells de la seva mare,  va aconseguir  destronar el seu pare i  es va posar  en el seu lloc.

A partir d’aquell moment,  Cronos va regnar tot sol en el món dels déus.

El primer que va fer va ser  alliberar els seus germans, els Ciclops d’un sol ull  i els hecatonquirs.  Així  va complir el desig de Gea, la seva mare.

Cronos va ser  un déu molt poderós.  Era  el déu del temps,  el temps que passa:  els anys ,els mesos, els dies, les hores… Per això el seu símbol era  un rellotge de sorra.

  

                                            (Continuarà…)

46 thoughts on “La nissaga dels déus I

 1. Gabi

  Una manera molt senzilla i a la vegada correcta d’explicar la mitologia clàssica. Espero les properes remeses!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Gabi! Segur que la Neus se n’alegrarà! La setmana vinent tindràs el següent capítol i crec que també t’agradarà.

 3. rabab

  ave lida!!!
  D’aquesta manera els mites s’entenen millor,tinc ganes de llegir el próxim capitol.

 4. Odri

  Cada dia aprendo algo nuevo en griego y latin!
  Como los horoscopos no sabia que venia todo del griego y latin!
  Y ayer en la ruleta de la suerte, en antena3, hacian preguntas , que tiene que contestar los participantes, y las preguntas eran de la astrologia.
  Estas lenguas no estan para nada muertas ni los mitos, por que los mitos, se siguen leyendo, a los niños pequeños,adolescentes,adultos y PERSONAS MAYORES.

 5. nuria

  Χαιρετε Λιδα!
  Crec que la mitologia grega segueix un fil prou lògic pel que fa a la creació del món, el que no sabia era que els Gegants i els Cíclops també eran fills de Gea i Úranos.

  El article esta molt bé, explica perfectament els inicis de les divinitats que coneixem i estudiem avui en dia.

  Adeuu! 😀

 6. Laura G

  Hola!
  Penso que d’aquesta manera és molt més fàcil recordar la mitologia, ja que está composta de molts personatges, mites… I així podem centrar-nos en les parts més importants, i si ens agrada doncs aprofundir.

 7. lina

  Ave!! Aquesta és una bona manera d’ aprende l’ origen de tot, ja que s’enten molt bé.
  això de continuarà espero que sigui veritat ehh!! 😀
  vale

 8. Irena

  Xairete!
  Si està molt bé això de representar els mites com si fossin contes per als nens petits, ja que els resulta molt més fàcil i amé.
  Però una manera més senzilla encara seria fent una obra teatral, com vam fer nosaltres en el parc del laberint, en a part de representar els mites que s’explicavèn les miníades.La veritat que podríem repetir-ho, representant altres mites, perquè vam bpassar una estona molt divertida i ens vam riure molt ajaja
  vale!:)

 9. Erik Oliveras Sanchez

  Mare meva. Es debien estimar molt Gea i Ùranos per tenir tants fills, no?

  Suposo que d’aqui van treure aixó d’emprisionar als monstres al centre de la terra a la pelicula!

 10. Rabab

  Ave!
  Jo tambè penso que d’aquesta manera ès molt més fàcil estudiarte i memoritzar els mites, i tambè tens mès ganes de llegir el llibre.

 11. david

  el tema es interassant .la forma que tenian els grec de veure com es va crear el mon es extranña i una mica graciosa i els mites dels titans i els gegants i aquestes besties mitologiques son bastant extrañs pero vuenu .

 12. Sílvia Espinach García

  La formació del món segons la mitologia, ja la coneixia, però, els següents detalls que esmento són aquells que no coneixia:

  · Gea tenia una gran pit.
  · Eros va fer que Gea i Úranos s’ajuntessin.
  · Cronos era el tità més jove.

  De segur que ja no els oblido!
  ·

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  Precisament, avui és l’aniversari de la Neus. És fantàstic, Sílvia, que un dia així li hagis llegit i comentat totes les entrades de la seva Nissaga dels déus a El Fil de les Clàssiques.

  Per molts anys, Neus!

 14. neus jordi

  Gràcies a tots pels comentaris que he llegit amb molta il·lusió. Em fa molt feliç que us sigui útil el que vaig escriure i els vostres comentaris són per a mi la millor felicitació. Moltes gràcies a tots! i endavant amb les clàssiques!!

 15. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Neus, per animar-nos-hi! Fins ben aviat!

 16. Chaima Anza

  Salve!
  M’ha agradat molt la recreació que has fet Neus!
  M’ha aportat molta informació que no sabia:
  Mai no havia escoltat aquesta paraula:HECATONQUIRS, gracies a la teva recreació Neus m’has solucionat els meus dubtes. Aquesta recreació està molt ben feta!
  Espero que sempre ens escriguis com ara Neus, per les persones que com jo que ens agrada saber coses de la mitologia grega!
  Vale!

 17. Cristina Álvarez Barraca

  Χαιρετε!

  A mi m’ha passat una cosa semblant que a la Sílvia, tota aquesta història de com es va formar el món segons la mitologia grega la conec des de fa uns dos o tres anys ja. Però també hi havia detalls que desconeixia, sempre està bé informar-te de coses desconegudes o bé de coses que no s’han quedat a la memòria (com per exemple, no recordava que el símbol de Cronos fos el rellotge de sorra!)

 18. Eric Andreu

  Χαιρετε

  Moltes gràcies Neus, per explicar de manera simple i clara l’origen del món segons la mitologia grega. Coneixia la història perquè la vaig llegir, però moltes coses s’escapen quan llegeixes i no et dones conte. Amb aquesta explicació et queda molt més clar i no s’escapa res.

 19. Zicora

  Χαιρετε.

  En la meva opinió, crec que es una manera molt facil de recordar els personatges de la mitologia grega del començament dels origens fins a com va anant-se formant la Terra. M’ha agradat moltissim. Felicitats a la Neus Jordi per aquest treball tan ben redactat sobre la mitologia grega.

  Adeeeu. 🙂

 20. Zicora

  Χαορετε.

  Felicitats a la Neus Jordi per el seu aniversari i el fantàstic treball dels déus que ha fet!!!. 🙂

  Fins aviaaat.

 21. Margalida Capellà Soler Post author

  Per molts anys, Neus, i moltíssimes gràcies per tots aquests bells regals que ens has fet! Fins ben aviat!

 22. Eulàlia

  Xaipete!

  Aquests escrits m’han refrescat els mites que vaig estudiar fa dos anys. Recordava com es va crear el món i com Cronos va castrar al seu pare. Però havia oblidat qui eren els hecatonquiris.
  Molt bona feina!

 23. Sandra Moya

  A mi m’ha agradat basicament pequè t’explica els mites com si fossin contes per als nens petits, i aixó em resultaba més facil de llegir i a la vegada d’entendre!

 24. Maryam Alaoui

  Xaipe!

  D’aquesta manera entenc millor el llibre que ens estem llegint a llatí “Narracions de mites clàssics”

 25. Andrea Balart

  Xaipete! després d’haver llegit la primera part de les narracions de mites clàssics, puc dir que m’agrada molt la mitologia. Gracies a aquest article he pogut saber amb més seguretat el que no tenia molt clar. Del caos es va formar Gea. Ella sola va tenir a Urani i amb ell va engendrar a Cronos i a Rea. Cronos li va tallar els testicles al seu pare i el va destronar. Es va casar amb Rea, la seva germana i van tenir a Hestia, Posidó, Zeus, Hera,Demeter i Hades. Zeus va destronar al seu pare i es va repartir amb els seus germans els poders. Zeus va ser el déu del cel i del poder absolut; Hera la deesa del matrimoni, Demeter la de l’agricultura, Posidó el déu del mar, Hestia la de la llar i Hades el delr egne dels morts. Zeus es va casar amb Hera i va tenir set fills amb ella…

 26. irina

  Trobo que s’assembla una mica a la religió cristinaa. Això ens ho va explicar la Lida, rtobo una mica repugnant que cronos li tallés els testicles al seu pare. Els déus grecs cometen molts incests! Gea que es casa amb el seu fill i té relaciojns i infanta a Cronos i Rea que es casen i tenen a Zeus, Hestia, Dèmeter, Hades, Posidó, i Hera.

 27. Alina Roman

  Xaipete!!

  M’ha semblat interessant aquesta petita introducció de l’historia de la Terra ,és curiós tot això del naixement de la terra segons la mitologia grega!!

 28. Martaa Verde

  Salve!
  Jo no sabia gaire bé res de mitologia, entre avui i demà em llegiré La Nissaga del Déus, em sembla molt interessant!
  No sabia que Eros era déu de l’amor, ha sigut un déu important en la mitologia grega.
  El nom d’Hecatonquirs és una mica extrany, però només d’escoltar-lo ja ens podem imaginar que eres uns grans monstres.

 29. Elisa Moya

  Salve!

  M’agrada bastant la mitologia però es molt embolicada d’entendre. M’he llegit la primera part del llibre de ‘Narracions de mites clàssics’ i la segona, per tant, he pogut lligar caps sobre molts dels déus, però molts, degut a que hi ha una quants i tots estan amb tots, se’m escapen. Em llegiré ‘Nissaga de déus’ i així espero que em quedi tot més clar al cap. Els titans i els ciclops em sonaven bastant però respecte a Hecatonquirs, mai l’havia escoltat. Ara ja sé que eren tres monstres gegants, molt forçuts i amb cent braços i cinquanta caps.

 30. Margalida Capellà Soler Post author

  Una informació que et serà ben útil, Elisa, per fer el qüestionari!

 31. Paula Franco Semitiel

  Xaipete!

  En l’apartat de Gea i Úranos ens diu que abans de la res, galàxies, planetes i l’univers, no se sap com però la primera vida existent eren els Déus.

  Els monstres: Gea i Úranos van tenir fills ja que van ser els primers i havien de poblar la Terra. Però aluns tenien forma humana i altres no, monstres.
  Els Hecatonquirs eren gegants amb molts braços i caps (monstres).
  Els Ciclops,també eres gegants que tenien un sol ull.

  Úranos estava horroritzat i va tancar als seus fills pel fet de que fosin monstres. Gea es va enfadar ja que eren els seus propis fills i tanta va ser la rabia d’ella que arribarà una venjança.

  Els Titans tenien forma humana, també hi havien en femení, les titànides.
  Cronos, era un d’ells. Gea, la mare, va reunir els Titans per vemjar-se contra Úranos. Cronos va destronar al seu pare i va tenir el poder i es va convertir en Déu. També va alliberar als seus germans.

  S’ha de dir que Cronos controlava el temps, el seu símbol era el rellotge de sorra!

  He entès perfectament la història de Gea i Úranos, jo de mitologia vaig molt fluixa però gràcies a aquest apunt que està redactat perfectament, he après alguna cosa més.

 32. Yasmina Berkane Pais

  ΧΑΙΡΕ!

  La veritat és que aquest relat sobre el començament de la mitologia està molt ben explicat. M’ha quedat bastant clar que tot va començar amb el Caos, que vol dir desordre, i després d’això van aparèixer els primers déusn grecs, Gea i Úranos. I el déu de l’amor, Eros va ajuntar a la terra i el cel, d’aquesta unió van sortir molts fills, alguns humans i altres monstres.
  Els fills més importants van ser Cronos i Rea, que més tard és van casar. Cronos va fer cas a la seva mare Gea i va destronar al seu pare, convertint-se en el déu del temps.

 33. Xènia Serra

  Salve!
  Aquestes hitòries estan molt interessants. Al moment de la creació de la terra em recorda a Adam i Eva però aqui és a l’inrevés ossigui que en la versió grega primer apareix la dona i després l’home i en la cristiana apareix primer l’home. Mai hauria pensat que Úranos tingués tants tipus de fills i que se’ls menjés o els tanqués.

 34. Superarnauomg

  Salve!!
  Tot aixó es molt interessant.Quan es crea la terra i el deu de l’infern es tot molt interassant

 35. victorsanchez

  Crec que aquestes narracions són molt interessants, ja que gent que li costa la mitologia com jo, pot aprendre moltes coses sobre els déus i la mitologia grega en general. En aquesta narració, ja he après que abans de que es formessin els planetes hi havia el Caos i que els primers déus, van ser Gea i Úranos, que van formar la Terra.

 36. Adrian Nunyez

  Salve!

  Bon capitol ven explicat i organitzat. No sabia que era el caos o l’origen dels monstres i els titans. Espero que tots els blocs penjats sobre la nissaga siguin iguals

 37. Jordi Morancho

  Aquest tipus de narracio fan que les lectures sigin una mica mes interesants,encara que no sabia que els titans tenien forma humana, perque quan era petit vaig veure la pelicula de hercules de disney (posiblement tu tambe) i amb aixo ja em vaig queda en el cap que eran de un unic materal.

 38. Pingback: Els planetes | El cel dels mites

 39. Pingback: Saturno de Paco Ibañez | El cel dels mites

 40. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Brassens

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *