Menús romans a Tàrraco Viva

Els alumnes de clàssiques del Cristòfol Ferrer ja sou uns experts en cuina romana després del nostre convivium o del taller de cuina romana a la Boqueria. Per tal que no perdeu el gust pel menjar romà, aquí teniu un reportatge emès ahir en el TN comarques sobre la quinzena gastronòmica romana que podrem tastar a  Tàrraco Viva:

[kml_rm movie="http://video.xtec.net:8080/ramgen/mcapella/Tarraco_menus.rm" width="400" height="320"/]

En quins establiments els romans podien consumir aliments? Recordeu que van inventar el fast food.

Si en voleu saber més, llegiu aquest interessant document.

7 thoughts on “Menús romans a Tàrraco Viva

  1. laiia

    ave!!
    Els romans podíen consumir aliments a bars i restaurants que eren llocs molt populars i freqüentats. Però els tipus de llocs on menjaven els romans a Pompeya eren:
    -Taberna vinaria: taberna era com una habitació humil, un local que estava en mig de la ciutat. Taberna
    vinaria era una vinateria, un local dedicat a la venda i consum de ví. El seu propietari és el vinarius.
    -Thermopolium / thermipolium: era un local on servien vi amb aigua calenta.
    -Popina: era una casa de menjars. Un local on es servien vins i plats preparats. Les popinae eren cases de menjar i les cauponae albergs. Apuleu, Ciceró, Suetoni o Juvenal parlen de la luxuria popinalis per a designar
    els nous restaurants de luxe, fruit de la bonança econòmica dels seus temps. L’amo del negoci era el popinarius o popinator. Es servia vi barrejat amb aigua, herbes, mel o resina. També una gran varietat de menjars, des d’aperitius amb olives fins a sopes i pa, marisc i guisats de carn. Així mateix eren molt populars els
    rostits, els pastissos, el peix, els dolços, la fruita i els brioixos farcits.
    -Caupona/Copona: caupo o copo era la persona que rep i allotja al viatger o bé la persona que serveix menjar i beguda. De caupo derivaria el femení caupona per a designar el local i la seva mestressa. Era com un alberg, una casa de jocs i prostitució o el local de menjar i beure.
    -Lixae: eren els venedors ambulants de menjar calent.
    -Ganea/ganeum/gurgustium: significa llocs foscos, subterranis i miserables; llocs de mala vida, utilitzats per a descriure ambients de prostitució. Eren locals de menjar i beure realcionats amb la prostitució.
    -Taberna lusoria aleariorum: era considerat un lloc de joc i prostitució, però se suposa que era de menjar i beure.
    -Hospitium: Hospes, en llatí, designava tan al convidat com aquell que el rep. Hospitium, és el terme utilitzat per a designar aquesta relació i per a descriure l’habitació del convidat. El seu ús s’amplía per a designar una relació basada en el tracte comercial: el negoci de proporcionar allotjament a canvi d’un pagament. El viatger hi trobava una habitació amb les coses bàsiques i segons la categoria del local podía demanar el menú o portar ell el seu menjar.
    -Stabulum: era com un alberg.

    El video està molt bé i lo de Tàrraco Viva em sembla un lloc perfecte per aprendre moltes coses.

    vaale! 🙂

  2. Irena

    Ave lida:)
    Els romans podien consumir aliments a la “Taberna vinaria”; al “Thermopolium”, es a dir a unes termes; “Popina” que era una casa dels menjars on servien vi i altres plats;a la “Caupona” que era un tipus de allotjament com ara podriem dir com un un hostal;a la “Lixae” als carrers i places on venien menjar calent, especialemnt quan havia mercat;a la “Ganea” que era un lloc foscos,subterranis i miserables d’hambients degradables;a la “Taberna lusoria aleariorum” que presentava un prec electoral d’un grup de jugadors;al “Hospitium” com la mateixa paraula diu d’hostal i finalment en un “Stabulum”, com una espècie de alberg a l’aire lliure.
    vale(K)

  3. Marina Caimel

    Els romans ja tenien bars i restaurants,llocs que eren molt populars i on és podia beure i menjar alguna cosa.
    Però al lloc on anaven e menjar eren les Taberna vinaria. Les Popina era una casa dels menjars on servien vi i altres plats i les “Caupona” eren un tipos d’hostal. També hi havien els “Lixae” que eren unes botigues al carrers i places on es venien menjars calents…
    Com podem veure la vida dels romans té grans semlances amb la nostre i aixó és una de les coses que més m’agrada.
    Vale!

  4. karen

    ave lida!!bueno la verita és em sembla molt bé que hi hagin fet aquesta petita degustació , la veritar es que es una forma nova de coneixer una vegada més com cuinaven el romans, que i mengaven i en que ho podem diferencia al nostre menjar de avui en dia .
    com bé han dit al video el menja que hi feian el romans tenia molt de condiments i aixo feia que el gust del menjar sigui més fort però apart de aixo també era perque ho deixaven més d´un dia reposan am els condiments abiament con diuen al reportatge nosatres no estem acostumats aque tipues de menjar tant fort pereo nioo hi estaria malament poder tastar una mica!!!

  5. karen

    I per cert lida , el fast food significa mejar rapid, el romans causi sempre menjaven de peu i molt rapid .
    i el romans com nosaltres cosumien en bar qwue era una cosa molt abitual.

  6. erica

    Tipus d’establiments documentats a pompeiaa:
    taberna vinaria:era qualsevols tipus de local comercial en un context urbá.

    thermopolium/thermipolium: locals on servien vi preparat amb aigua calenta, la popular calida aqua de consum freqüent per les èpoques fredes.

    Popina: casa de menjars, un local on es servien vins i plats preparats.

    Cauponaa/copona: serveixen menjar + allotjament.

    Lixae: venedors ambulants de menjar calent, el cuiner ven viandes bullides en una perola.

    ganea/ganeum/gurgustium: llocs foscos, subterranis i miserables, són ambients am la prostitució.

    taberna lusoria aleariorum:era considerat un lloc de joc i prostitució, però se suposa que era de menjar i beure.

    Hospitium:Hospes, en llatí, designava tan al convidat com aquell que el rep. Hospitium, és el terme utilitzat per a designar aquesta relació i per a descriure l’habitació del convidat. El seu ús s’amplía per a designar una relació basada en el tracte comercial: el negoci de proporcionar allotjament a canvi d’un pagament. El viatger hi trobava una habitació amb les coses bàsiques i segons la categoria del local podía demanar el menú o portar ell el seu menjar.

    stabulum: designa la quadra o establa o alberg.

    VALEEEEEE:D

  7. aGos

    un dels establiments era:
    La Taberna vinaria
    Taberna era sinònim d’una habitació humil i, de manera general,
    qualsevol tipus de local comercial en un context urbà. Taberna
    vinaria era una vinateria, local dedicat a la venda i consum
    de ví al detall. El seu propietari és el vinarius.

    i molts altres com: Caupona/Copona
    i un tipus de lloc on es podia menjar el coneguts “fast food” que vol dir menjar ràpid. és a Lixae.
    pot seer una mena de menjar ràpid, ja que es dona al carrer.

    Valee!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *