Els alumnes de clàssiques del Cristòfol Ferrer ja sou uns experts en cuina romana després del nostre convivium o del taller de cuina romana a la Boqueria. Per tal que no perdeu el gust pel menjar romà, aquí teniu un reportatge emès ahir en el TN comarques sobre la quinzena gastronòmica romana que podrem tastar a Tàrraco Viva:
[kml_rm movie="http://video.xtec.net:8080/ramgen/mcapella/Tarraco_menus.rm" width="400" height="320"/]
En quins establiments els romans podien consumir aliments? Recordeu que van inventar el fast food.
Si en voleu saber més, llegiu aquest interessant document.
ave!!
Els romans podíen consumir aliments a bars i restaurants que eren llocs molt populars i freqüentats. Però els tipus de llocs on menjaven els romans a Pompeya eren:
-Taberna vinaria: taberna era com una habitació humil, un local que estava en mig de la ciutat. Taberna
vinaria era una vinateria, un local dedicat a la venda i consum de ví. El seu propietari és el vinarius.
-Thermopolium / thermipolium: era un local on servien vi amb aigua calenta.
-Popina: era una casa de menjars. Un local on es servien vins i plats preparats. Les popinae eren cases de menjar i les cauponae albergs. Apuleu, Ciceró, Suetoni o Juvenal parlen de la luxuria popinalis per a designar
els nous restaurants de luxe, fruit de la bonança econòmica dels seus temps. L’amo del negoci era el popinarius o popinator. Es servia vi barrejat amb aigua, herbes, mel o resina. També una gran varietat de menjars, des d’aperitius amb olives fins a sopes i pa, marisc i guisats de carn. Així mateix eren molt populars els
rostits, els pastissos, el peix, els dolços, la fruita i els brioixos farcits.
-Caupona/Copona: caupo o copo era la persona que rep i allotja al viatger o bé la persona que serveix menjar i beguda. De caupo derivaria el femení caupona per a designar el local i la seva mestressa. Era com un alberg, una casa de jocs i prostitució o el local de menjar i beure.
-Lixae: eren els venedors ambulants de menjar calent.
-Ganea/ganeum/gurgustium: significa llocs foscos, subterranis i miserables; llocs de mala vida, utilitzats per a descriure ambients de prostitució. Eren locals de menjar i beure realcionats amb la prostitució.
-Taberna lusoria aleariorum: era considerat un lloc de joc i prostitució, però se suposa que era de menjar i beure.
-Hospitium: Hospes, en llatí, designava tan al convidat com aquell que el rep. Hospitium, és el terme utilitzat per a designar aquesta relació i per a descriure l’habitació del convidat. El seu ús s’amplía per a designar una relació basada en el tracte comercial: el negoci de proporcionar allotjament a canvi d’un pagament. El viatger hi trobava una habitació amb les coses bàsiques i segons la categoria del local podía demanar el menú o portar ell el seu menjar.
-Stabulum: era com un alberg.
El video està molt bé i lo de Tàrraco Viva em sembla un lloc perfecte per aprendre moltes coses.
vaale! 🙂
Ave lida:)
Els romans podien consumir aliments a la “Taberna vinaria”; al “Thermopolium”, es a dir a unes termes; “Popina” que era una casa dels menjars on servien vi i altres plats;a la “Caupona” que era un tipus de allotjament com ara podriem dir com un un hostal;a la “Lixae” als carrers i places on venien menjar calent, especialemnt quan havia mercat;a la “Ganea” que era un lloc foscos,subterranis i miserables d’hambients degradables;a la “Taberna lusoria aleariorum” que presentava un prec electoral d’un grup de jugadors;al “Hospitium” com la mateixa paraula diu d’hostal i finalment en un “Stabulum”, com una espècie de alberg a l’aire lliure.
vale(K)
Els romans ja tenien bars i restaurants,llocs que eren molt populars i on és podia beure i menjar alguna cosa.
Però al lloc on anaven e menjar eren les Taberna vinaria. Les Popina era una casa dels menjars on servien vi i altres plats i les “Caupona” eren un tipos d’hostal. També hi havien els “Lixae” que eren unes botigues al carrers i places on es venien menjars calents…
Com podem veure la vida dels romans té grans semlances amb la nostre i aixó és una de les coses que més m’agrada.
Vale!
ave lida!!bueno la verita és em sembla molt bé que hi hagin fet aquesta petita degustació , la veritar es que es una forma nova de coneixer una vegada més com cuinaven el romans, que i mengaven i en que ho podem diferencia al nostre menjar de avui en dia .
com bé han dit al video el menja que hi feian el romans tenia molt de condiments i aixo feia que el gust del menjar sigui més fort però apart de aixo també era perque ho deixaven més d´un dia reposan am els condiments abiament con diuen al reportatge nosatres no estem acostumats aque tipues de menjar tant fort pereo nioo hi estaria malament poder tastar una mica!!!
I per cert lida , el fast food significa mejar rapid, el romans causi sempre menjaven de peu i molt rapid .
i el romans com nosaltres cosumien en bar qwue era una cosa molt abitual.
Tipus d’establiments documentats a pompeiaa:
taberna vinaria:era qualsevols tipus de local comercial en un context urbá.
thermopolium/thermipolium: locals on servien vi preparat amb aigua calenta, la popular calida aqua de consum freqüent per les èpoques fredes.
Popina: casa de menjars, un local on es servien vins i plats preparats.
Cauponaa/copona: serveixen menjar + allotjament.
Lixae: venedors ambulants de menjar calent, el cuiner ven viandes bullides en una perola.
ganea/ganeum/gurgustium: llocs foscos, subterranis i miserables, són ambients am la prostitució.
taberna lusoria aleariorum:era considerat un lloc de joc i prostitució, però se suposa que era de menjar i beure.
Hospitium:Hospes, en llatí, designava tan al convidat com aquell que el rep. Hospitium, és el terme utilitzat per a designar aquesta relació i per a descriure l’habitació del convidat. El seu ús s’amplía per a designar una relació basada en el tracte comercial: el negoci de proporcionar allotjament a canvi d’un pagament. El viatger hi trobava una habitació amb les coses bàsiques i segons la categoria del local podía demanar el menú o portar ell el seu menjar.
stabulum: designa la quadra o establa o alberg.
VALEEEEEE:D
un dels establiments era:
La Taberna vinaria
Taberna era sinònim d’una habitació humil i, de manera general,
qualsevol tipus de local comercial en un context urbà. Taberna
vinaria era una vinateria, local dedicat a la venda i consum
de ví al detall. El seu propietari és el vinarius.
i molts altres com: Caupona/Copona
i un tipus de lloc on es podia menjar el coneguts “fast food” que vol dir menjar ràpid. és a Lixae.
pot seer una mena de menjar ràpid, ja que es dona al carrer.
Valee!