Montserrat!

Avui és el dia de la patrona de Catalunya i, des de El Fil de les Clàssiques, el volem celebrar i felicitar totes les Montserrat (i especialment Montserrat Tudela, Camps, Jufresa, Reig, Navarro, Nogueras, Dalmau, Soler, Cuní …) amb una cançó de l’edat Mitjana, Stella Splendens,  del Llibre Vermell de Montserrat, interpretada per la Companyia Elèctrica Dharma (Catalonia, Llibre Vermell, 2002):

Stella splendens in monte
Ut solis radium
Miraculis serrato,
Exaudi populum.

Concurrunt universi
Gaudentes Populi,
Divites et egeni,
Grandes et parvuli,

Ipsum ingrediuntur,
Ut cernunt oculi,
Et inde revertuntur
Graciis repleti.

 

Qui ens la tradueix? i qui ens diu què vol dir l’antropònim Montserrat? quin és el seu origen i per què?

31 thoughts on “Montserrat!

 1. pol nóbrega

  Jo no se que vol dir res d’això però la canço m’ha agradat bastant perquè el video està molt ben fet. Montsetrrat vol dir:
  El nom de Montserrat prové de la paraula mont, muntanya, i serrat, cadena muntanyosa, en referència a la muntanya homònima, situada a la part central de Catalunya. Tant serrat com serralada provenen de serra (un seguit de muntanyes), i precisament aquesta paraula deriva del llatí serra, que és el nom de l’instrument per serrar (o xerrac), per la forma que tenen les muntanyes encadenades una al costat de l’altra, que fan pensar en dents de serra.

  Com a advocació mariana, Montserrat és usat com a nom propi femení, habitualment abreujat Mont, Montse, Muntsa, Serrat o Rat. Fins al segle XIX també va ser un nom propi masculí.

 2. Bet

  És una canço maca, tot i que no entenc el que diu…
  Felicitats a totes les Montserrats! No sabia que aquest nom tingués origen llatí. Però és que cada cop veig que hi ha més coses que han resistit fins ara…

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Bet, Pol, haureu d’esperar que els companys més grans de quart o de batxillerat us facin tres cèntims de la traducció del text llatí.
  Qui els dóna un cop de mà?

 4. Juaco

  No se muy bien lo que pone la canción pero esta bastantee bien montado el video.
  Montserrat quiere decir “monte serrado” o “monte en forma de sierra” de una montaña situada en cataluña. Es un nombre muy común en Cataluña

 5. Montse

  Margalida, tu sempre ens tens al dia!! moltes gràcies per la part que em toca, per recordar-te de nosaltres i per relacionar-ho amb la cultura clàssica, per fer-ne partíceps als alumnes.
  Gràcies, Margalida!!

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies a vosaltres per passar-vos per aquí i deixar-n’hi constància!
  Montse, molta sort per l’Edublogs 09 i enhorabona per arribar a finalistes en la categoria d’aula! Prepareu la maleta!

 7. marta

  La veritat és que no sé si podre treure de dubte amb la meva traducció, però bé s’ha intentat, tot i que alguna paraula no l’he trobat al diccionari.

  L’estrella brilla a la muntanya
  Com el raig de sol
  a la meravella serra,
  implora el poble

  Tots hi acudeixen
  el poble gaudeix,
  rics i pobres,
  grans i petits

  Penetren en si mateix
  tal com l’ull reconeix
  aquell lloc retornat

  Com ja he dit s’ha intentat ejje esperu que algú arrecli això, perquè la gent no es confongui.

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  Gràcies, Marta, per trencar el gel!
  Qui dóna un cop de mà a la Marta? Jo començo: splendens qualifica a stella

 9. Sara Perez

  Montserrat prové de la paraula mont, muntanya, i serrat vé de cadena muntanyosa, que fa referència a la muntanya del mateix nom, situada a la part central de Catalunya. Tant serrat com serralada provenen de serra que deriva del llatí serra.

  La brillant estrella a la muntanya
  Com el raig de sol
  a la miraculosa serra,
  implora el poble

  Tots hi acudeixen
  el poble gaudeix,
  rics i pobres,
  grans i petits

  Penetren en si mateix
  tal com l’ull reconeix
  aquell lloc retornat…

 10. Anna Salas

  Ja vaig felicitar a me mare ja que ella es diu Montse i era el seu sant.
  Grans imatges les del video. I la lletra parla de les muntanyes, i si no he entés malament de que són unes serres populars i reconeguda per tuthom o alguna cosa així.
  Felicitats a totes les Montserrats!

 11. Coty

  Montserrat significa “Muntanya serrada”, i se li ha donat aquest nom degut a l’erosió feta pel vent a la muntanya, que sembla estar tallada amb una serra.
  Felicitats atrasades a les Montserrat!

  Valee!

 12. lina

  el nom prové de la paraula mont, muntanya, i serrat, cadena muntanyosa, aquesta paraula deriva del llatí serra, que és el nom de l’instrument per serrar, per la forma que tenen les muntanyes encadenades una al costat de l’altra, que fan pensar en dents de serra.
  vale!!

 13. lina

  ave lida!!:Del nom prové de la paraula mont, muntanya, i serrat, cadena muntanyosa, aquesta paraula deriva del llatí serra, que és el nom de l’instrument per serrar, per la forma que tenen les muntanyes encadenades una al costat de l’altra, que fan pensar en dents de serra.
  vale!!

 14. laiia

  ave!
  l’antropònim Montserrat prové de la paraula mont, muntanya, i serrat, cadena muntanyosa. Tant serrat com serralada provenen de serra (un seguit de muntanyes), i precisament aquesta paraula deriva del llatí “serra”, que és el nom de l’instrument per serrar (o xerrac), per la forma que tenen les muntanyes encadenades una al costat de l’altra, que fan pensar en dents de serra.
  La traducció de la lletra:
  La brillant estrella a la muntanya
  Com el raig de sol
  a la miraculosa serra,
  implora el poble

  Tots hi acudeixen
  el poble gaudeix,
  rics i pobres,
  grans i petits

  Penetren en si mateix
  tal com l’ull reconeix
  aquell lloc retornat…

  El video està molt bé(Y)

  vaale!

 15. Irena

  Ave lida!
  Alguna coseta se que vol dir la cançó,obviament parla de la serralada del montserrat,però amb la traducció dels demés, ja se exactament el que diu, és molt maca:)
  Montserrat és un nom femení que prové del Català i signifca muntanya serrada,ja que es situa a Catalunya.
  A més és un nom molt popular d’aqui.

  vale

 16. erica

  lidaa:)
  significat de montserrat:
  Montserrat, nom femení d’origen català, el seu significat “forest serrada” o “forest en forma de serra”; fa referència a l’aspecte “serra” d’una muntanya situada a Catalunya. Nom molt popular a Catalunya, fa al·lusió al descobriment de la imatge de la verge en la muntanya de Montserrat.
  Història : La Verge de Montserrat, patrona de Catalunya. La imatge de la verge és descoberta per uns pastors que pastaban els seus ramats en la faldilla de la muntanya de Montserrat, al mirar cap a d’alt van veure una mica que brillava; arran del seu descobriment es construeix una capella per a la veneració de la verge. En l’any 1023 es crea en el vessant oriental de la muntanya de Montserrat, un monestir de germanes benedictinas que després van ser reemplaçades pels monjos de Ripio i posteriorment es va erigir com abadia de Montserrat. En el seu interior es troba una imatge tallada en fusta de la verge Maria coneguda com la Moreneta, amb estil romànic. AL complir-se els cent anys en 1881, la imatge és coronada Verge amb el nom La nostra Senyora de Montserrat i nomenada patrona de les diòcesis catalanes pel papa León XIII. La festa oficial del santuari de Montserrat és el 8 de setembre en celebració de les verges trobades. La segona data fixada és el 27 d’abril on es va aprovar la missa i l’ofici propis de la Verge de Montserrat.
  Traducció de la lletra:

  La brillant estrella a la muntanya
  Com el raig de sol
  a la miraculosa serra,
  implora el poble

  Tots hi acudeixen
  el poble gaudeix,
  rics i pobres,
  grans i petits

  Penetren en si mateix
  tal com l’ull reconeix
  aquell lloc retornat.

  unpetonaslidaa(L)

 17. Montserrat Reig

  Hola a tothom! Moltes gràcies per les felicitacions, però ara em toca a mi felicitar-vos per l’excel·lent treball, sobretot a la Margalida, que, per cert, m’ha descobert el blog de la Montse Dalmau. Us agraeixo també el magnífic resum de la conferència (de veritat que és perfecte). Fins a la propera.

 18. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Montserrat, per passar-te per aquí des de tan lluny: o Britannia! Celebro haver-te donat a conèixer la bona feina de Montse Dalmau i companyia.

 19. Albaa!

  El nom prové de la paraula mont, muntanya, i serrat, cadena muntanyosa.

  Diuen que es la muntanya mes misteriosa de Catalunya,aixo ho sap l’Espanyol que si jaja.
  Com l’Espanyol es salvi ( que ho fara)
  podrem dir que la moreneta existeix jaja 😀

  Valee!

 20. Marta i Haja

  Ave Lida…

  Som la Marta Peña i l’Haja. com que estem en el mateix ordinador fent l’ho de la pel·lícula, doncs et comentem desde el mateix comentari.

  com bé diuen els nostros companys, montserrat vol dir muntanya seerralada.

  Vale Lida…

 21. Marc

  Bueno com la meva mare és diu Montse farèm un comentari aqui, més o menys ja sabia d’on provenia aquest nom, però les recercques que hi he trobat son força desarrollades. adeu Lida!

 22. Rosó

  Ave lida:)
  la meba mare es diu Montserrat.
  Va ser el seu sant, sempre man esplicat qe fa molt de temps es va crear a la muntanya de Montserrat, un monestir de germanes benedictinas que després van ser reemplaçades pels monjos i posteriorment es va erigir com abadia de Montserrat.

  Montanya serrada ( es maqissim )

 23. aGos

  MONTSERRAT ORIGEN I SIGNIFICAT El cognom Montserrat és una grafia aglutinada de “mont serrat”, que vol dir muntanya serrada i procedeix del topònim homònim de la muntanya més famosa de Catalunya.

 24. Montse Dalmau

  Hola Margalida i a tots els clàssics!!

  Moltes gràcies per recordar-te del nostre sant, i gràcies per la música. A mi m’has transportat a temps de juventut en què cantava a la coral del meu poble i aquest era un dels nostres hits.

  D’altra banda, felicitar-vos per la feina que feu, especialment tu, Margalida, però també els teus alumnes i tots els que col·laboren amb vosaltres. Feu una feina extraordinària pel món de les clàssiques i us ho hem d’agrair.

  Vinga, FELICITER!!

  Montse Dalmau

 25. Montse Dalmau

  Per cert,
  Gràcies per fer-nos propaganda pel món dels clàssics. Saps que nosaltres també us en fem, i molta!!
  Des d’aquí vull saludar la Montserrat Reig, que fa molt que no sabia res d’ella. Dedueixo pel missatge que és fora, doncs molts records des de Catalunya!

  Montse Dalmau

 26. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltíssimes gràcies, Montse, i per molts anys! Vosaltres també feu una tasca excel·lent i junts arribaren més lluny.

 27. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » També he trobat llatí a Montserrat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *