Jàson i els argonautes en el cinema

Si no en sabeu res de res, llegiu Jàson i els argonautes en el laberint dels mites de Sebastià Giralt. Si ja heu llegit El viatge dels argonautes, adaptació de Les argonàutiques d’Apol·loni de Rodes, feta per Antoni Garcia Llorca (que ben aviat ens visitarà a l’IES Cristòfol Ferrer i que acaba de rebre el premi Gran Angular), i heu fet el Quadern virtual Jàson i Medea a la Biblioteca o al vostre Fil Moodle, ara és el moment de fruir de les versions cinematogràfiques del tema de la cerca del velló d’or que apareix en el cinema en la pel·lícula Hèrcules, del director italià Pietro Francisci (1957), en Els gegants de Tessàlia, de Ricardo Freda (1960), d’una manera no gens fidel; més interessant és Jàson i els Argonautes de Don Chaffey (1963), famosa pels efectes especials de Ray Harryhausen. De l’any 2000 hi ha una minisèrie amb el mateix nom de Nick Willing. Ben aviat, hi haurà una nova versió en què Zak Penn, guionista de L’increïble Hulk i d’alguns dels lliuraments de X-men, en serà responsable. Hollywood reviu una vegada més la mitologia grega!

Els següents vídeos pertanyen al mateix moment. Quin? On? Per què? Quin us ha agradat més i per què?

Jàson i els argonautes, de Don Chaffey.

Jàson i els argonautes, de Nick Willing

24 thoughts on “Jàson i els argonautes en el cinema

 1. Sara Pérez

  Ave Gali!! Aquest videos pertanyen al fragment de quan el pare de Medea,el rei Eetes li fa dominar al bou de ferro que treu foc per la boca, i llaurar el camp i sembrar les dents del drac que havia matat Cadme hi d’alla van sortir soldats. Jasòn els va vencer a tots, ell tot sol i va superar la prova! Eetes li havia dit que si superava la prova li donaria el Vellò d’or però al final no li dona i Jasòn i Medea tenen que adormir al drac i escapar-se amb el Vellò d’or.

 2. Maria Salat

  La pel·lícula feta el 63 està molt bé per ser d’aquella època! Els esquelets estan molt bé. L’altre no el comento perquè estem mirant la mateixa a classe. De moment, el film m’agrada molt.

 3. Verónica Vega

  He vist els vídeos i, com diu la Sara, fan referència a l’episodi en que Jàson ha de dominar el bou i vèncer els soldats que nèixen dels dents de drac que ha sembrat per a que Etes li doni el velló d’or. Encara que Jàson, gràcies a Medea, ho aconsegueix Eetes no se¡l vol donar i Jàson i Maedea l’han d’agafar d’amagat i fugir.

 4. laia

  avee!
  Bueno nosaltres no ens hem llegit el llibre de Jason i els argonautes però comentaré amb lu que he llegit del llibre de text. Són del fragment de quan Eetes li fa dominar al bou de ferro que treu foc per la boca, i quan te que llaurar el camp i sembrar les dents del drac que havia matat Cadme hi d’allà van sortir soldats i Jason els guanya i supera la prova però no li donen el velló d’or.
  (Quin mal rollu els esquelets, jajaj)
  vaale!

 5. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Medea, enamorada

 6. Rubén Florencio

  XAIPE!

  M’ha encantat el llibre. Està ple d’aventures. L’autor aconsegueix que t’adentris en la historia que han de passar els argonautes i que visquis els mateixos moments de tensió que viuen. Com per exemple el moment en que han de passar per aquell lloc tan estret amb el vaixell i envien un ocell per saber si ho aconseguiran, o quan ha de lluitar en Jàson amb el gegant. Un munt de moments amb molta d’acció intrepidant. Per ultim, dir que és molt important l’amor en aquesta historia, ja que modifica completament el romb del viatge.

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Rubén, és increïble! T’ha agradat! Fantàstic! Ja ho sabia jo que t’agradaria!

 8. Rubén Florencio

  Si ens posem a comparar els dos films, escolliria la d’en Nicky Willing. Per moltes raons com per exemple la manera en que és recollida la història de Jàson i els argonautes, el personatges tal y com son descrits en el llibre… Però finalment, em quedaria amb el fet del punt de vista cinematogràfic, els efectes especials, que sincerament són boníssims. Amb això no dic que la pel·licula de Don Chaffey no faci un bon recull de la història ni molt menys, el efectes especials, per l’època en la que va ser filmada són dels millors que he vist.

  Els dos fragments narren el moment en el que desembarquen a Ea i el moment de la collita mortal que descriu el llibre, on Jàson ha de lluitar contra les bèsties i fer la collita del camp.

 9. Cristina Álvarez Barraca

  Χαιρετε!

  Primer de tot he de dir que he quedat fascinada amb els efectes especials d’aquests fragments d’aquestes dues pel·lícules de Jàson i els Argonautes.
  M’ha cridat molt l’atenció el primer fragment, el dels esquelets, ja que es va fer fa ja bastant de temps i malgrat això és molt real l’escena.

  Si tingués que escollir quin dels dos fragment m’ha agradat més, obviament (després del que he posat més a dalt) escolliria el primer fragment de la pel·lícula, de Don Chaffey.
  Malgrat això crec que els dos fragments són molt bons, i reflecteixen molt bé el contingut de la pel·lícula.

 10. yousra

  Salve !

  Finalment me pogut llegir el llibre i cal dir que m’agrada’t força!És un llibre bastant interessant, ple d’aventures, sobretot hi ha un personatge que pareix quasi a final del llibre que és Medea que realment tindrà un pes molt important al final del llibre.

  Bé centrar-nos en els fragments de la pel•lícula, m’agrada molt més la de Nick Willing, ja que te uns efectes molt bons, i més realistes.

  En aquesta escena ens mostra Jasón quan arriba a còlquida on finalment tindrà que aconseguir el Velló d’or, però per fer-ho lluitarà contra un toro que treu foc i després utilitzar-lo per sembra les llavors que acabaran sent monstres amb qui tindrà que lluitar.

 11. Edgar Delgado

  AVE!!
  Per ser tant antiga aquesta pel·lícula (el primer fragment), he de dir que té bons efectes especials, -per ser de l’època que és- si la comparem amb els temps actuals, és una mica pobre, semblen com dibuixos animats, el que no trobo realista, són els cops que fan les espases, sempre fan el mateix soroll, i no sembla com si dos metalls xoquesin. El llibre és molt entretingut, hi han moltes aventures, no es fà molest en cap moment. si he d’elegir entre les dos pel·lícules, faig cas a la Yousra i em quedo amb la del Nick Willing, per els seus efectes especials, perquè la fà més entretinguda.
  Vale!

 12. Chaima Anza

  Salve!
  He de dir que Jasòn i els argonautes en el cinema , és un avantage més a l’hora de conèixer l’història en peli i en el cinema amb la familia ,amb els amics…) .

  M’agrada la forma més la d’optar per el llibre què la de veure en el cinema. Per la senzilla raó que quan llegeixes t’ho pots imagianr de diverses maneres l’històia això és la gracia i l’emoció del llibre, i la del cinema t’ho veus potser o viuràs el costat de la familia, però no ho podràs viure de forma més personal, imaginar t’ho tú de la teva forma.
  A més a més a part de l’opció del llibre també he optat per la pelicula de Jasòn i els Argonautes de Nicki Willing, pel fet de què quan he vist el video m’ha fet viure uns minuts de forma realista l’història. I en
  l’ altre video he de dir que no està malament però sembla que el video representès dibuixos animatsa, per els petits serià un video entenedor i divertit per a ells, però per mi prefereixo l’altre el que he esmentat abans.

  Entenc que la gent agafi l’opcio del cinema que la del llibre, pel fet de que es més aborrit a l’hora de llegir moltes pàgines i que en el cinema és més visual i no és més cansat. Però no em d’oblidar els bons llibres per el cinema :)!!!

  Vale, ;)!

 13. Eric Andreu

  Després d’haver llegit el llibre va donar la casualitat que feien una de les versions de Jason i els Argonautes, precisament la del segon vídeo, la del director Nick Willing que la vaig poguer veure sencera, em va agradar força. També he vist el vídeo de la primera versió, més antiga, però igualment sorprenent ja que els efectes estan molt ben aconseguit encara que es veu que es una pel·lícula bastant antiga.

  El fragment que apareix en els dos vídeos és quan Jason es presenta a la Còlquida i demana el velló d’or, i el rei de la Còlquida diu que ha de fer un seguit de probes inhumanes (les que apareixen en el vídeo), però com que Jason es un protegit dels déus les passa, i aconsegueix el velló d’or, i Medea.

 14. lourdes caparros

  Salve!

  No tenia ni idea de l’existencia d’aquestes pel.licules,sabia que existia el llibre,pero pelucul.les de mites i coses aixi ni idea.

  Al video es representa quan Jason demana el velló d’or

  VALE

 15. bautista.noelia2011

  Salve!
  A mi especialment m’ha agradat el llibre, totes les aventures que pasen els argonautes, pero sincerament no sabia que existien aquestes dues pelicul·les, si el llibre m’ha agradat crec que la peli encara pot ser millor!
  Vale

 16. Cristina Berjano

  jajaja avui estic averiguant masses coses!
  No sabia que existia una pel·licula sobre Jasón i els argonautes, sabia de l’existència del llibre, el que me llegit però que hi havia una pel·licula no en tenia ni idea.

 17. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  El primer vídeo no es pot veure, apareix les següents lletres: “Aquest vídeo inclou contingut de Sony Pictures Movies & Shows que l’ha bloquejat al teu país per motius relaicionats amb els drets d’autor”.

  Però primer de tot s’ha de saber que són els argonautes:

  En la mitologia grega els argonautes (del grec: Αργοναύται) eren cinquanta-cinc companys de Jàson que, embarcats en la nau Argo, participaren en la cerca del velló d’or en una expedició marítima cap a la Còlquida. El nom d’argonautes prové del nom de la nau, i aquest alhora del nom del constructor de la nau, anomenat també Argos. La història dels argonautes és una de les llegendes més antigues que incorporen nombrosos elements comuns en les històries populars: el viatge perillós d’un heroi que és enviat a una missió, per desempallegar-se’n, i se li imposa una tasca impossible de dur a terme però de la qual surt victoriós gràcies a l’ajuda d’aliats inesperats. El nombre d’argonautes varia però les diferents versions solen comptar entre 40 i 55 herois.

  El segon vídeo es pot veure perfectament però es nota que és una pel·lícula vella ja que els efectes són pèssims (en el moment que apareix el mosntre).
  Però no ens hem de fixar en els efectes, sinó en la història que ens presenten i tota la dedicació que han dedicat a fer una pel·lícula relacionada amb les clàssiques.
  Nick Willing ha fet un bon treball.

 18. irina

  Xaipete!
  Jo no m’he llegit Jason i els argonautes però sé que és una obra força interessant. La continuació de Jason i els argonautes seria l’obra de la Medea. Com que no me l’he llegit no sé quin fragment seria aquest però si que posaré una mica l’agument de l’obra:

  Jàson és un heroi tessali, cap dels argonautes i espòs de Medea. Realitza una expedició per anar a cercar el velló d’or. Aquest viatge es va dur a terme perquè l’usurpador Pèlies, després de fer tancar a la presó el seu germanastre Èson, rei de Tebes i proclamar-s’hi rei, va saber per un oracle que havia d’anar amb compte amb l’home que només portés una sabata. Jàson va arribar a Iolcos un dia que Pèlies havia convidat la gent a participar en un sacrifici en honor del déu Posidó. En desembarcar de la seva nau, en Jàson va perdre una sabata. En Pèlies, quan ho va veure, es va espantar recordant les paraules de l’oracle, i va demanar a Jàson què faria ell si fos a ell a qui haguessin donat aquest oracle. En Jàson li va respondre que es desempallegaria de la persona en qüestió enviant-la lluny, a cercar el Velló d’Or, i així ho va fer en Pèlies.
  Aleshores Jàson féu construir una nau que, en honor del seu constructor Argos, es va dir Argo; en la construcció d’aquesta nau, que es va fer a Tessàlia, Argos va comptar amb l’ajut d’Atena. Quan va estar feta, i seguint l’ordre rebuda de Pèlies, Jàson va emprendre-hi l’aventura d’anar a cercar el velló d’or, empresa en la qual l’hi van acompanyar cinquanta-cinc herois, coneguts amb el nom d’argonautes (mariners de l’Argo), entre els quals destacaven Orfeu, Càstor, Pòl·lux, Peleu, Hèrcules, Teseu, Laertes, Atalanta -l’única dona de l’expedició-, Meleagre i molts d’altres. El velló es trobava a la Còlquida, a la riba oriental de la Mar Negra. La deessa Atena convertiria posteriorment el vaixell Argo en constel·lació: El Navili o l’Argo.

 19. Andrea Balart

  Salve!

  Tot i que és una pel·lícula bastant antiga, penso que està ben adaptada i segueix bastant l’argument del llibre. Personalment no em vaig llegir el llibre però ho intentaré fer quan tingui una mica de temps. Quan vaig poder vaig llegir el de la recerca d’una pàtria i pel que he llegit d’alguns articles és un llibre força interessant.

  L’escena pertany en el capítol en que Jàson té que domar un toro de ferro i llaurar el camp. El toro escup foc però gràcies a un oli que li ha donat Medea, Jason no pateix lleus cremades i aconsegueix llaurar el camp. Li donen unes llavors d’on surten del terra, unas guerrers, a qui Jàson aconsegueix enganyar i s’acaben matant entre ells. Al final el rei Eetes vol casar la seva filla,Medea, amb l’heroi.

  Vale!

 20. Pingback: Càstor i Pòl·lux, el mite dels bessons | El fil del mite grec

 21. Pingback: Jàson i els argonautes, de Don Chaffey | La cinta de Νίκη

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *