Mappam videamus!

Demà us portaré a classe el mapa de l’Imperi romà de Justus Perthes (ediciones eureka) i  parlarem de l’Imperi romà en llatí. Cada un haurà de preparar-se cinc preguntes sobre la geografia de l’Imperi romà i el company triat per mi haurà de respondre. Per tal de saber les preguntes i demà dir-les de cap, cal llegir aquest text i formular-les en el Moodle de llatí. No es poden repetir. També us demanaré de localitzar in situ les províncies i ciutats de l’article Ciutats i províncies de l’Imperi romà.

QUID ROMA EST?

Imperium Romanum magnum est: a Gallia usque ad Asiam, ab Africa usque ad Britanniam exercitus imperium ingens paravit.  Romani omnes terras ad Mare Nostrum habebant. Roma est caput Italiae. Monumenta urbis splendida sunt! Ostia portus Romae est. Hispania, Scandinavia Italia et Graecia  paeninsulae sunt. Italia, Graecia, Germania, Gallia, Britannia, Scandinavia, Dacia et Sarmatia in Europa quoque sunt.  Nilus est in Africa. Nilus magnus fluvius est. Ubi est Syria? Syria non in Africa sed in Asia est. Romanum Imperium plenum viarum erat.

HISPANIA

Nos habitamus in Hispania. Sumusne in Europa? In Europa sumus.  Hispania magna ac formosa paeninsula in Europa est. In Hispania Romana tres provinciae sunt: Hispania Tarraconensis, Lusitania et Baetica. In Hispaniae provinciis viae magnificae inter praecipua oppida sunt: Via Augusta, quam Romani quoque appellabant Herculeam,  et via Argentea.

Quid est Tarraco? Tarraco oppidum in Hispania Tarraconensi est. Estne magnum oppidum? Tarraco magnum oppidum est. Ubi est Barcino? Barcino in Hispania est. Quid est Iluro? Iluro oppidum in Hispania Tarraconensi est. Estne magnum oppidum? Iluro non magnum, sed parvum oppidum est. Suntne multa oppida in Hispania? Multa oppida in Hispania sunt. In Hispania sunt multa oppida quoque multi fluvii et multae silvae.

Estne Baetica in Hispania? Baetica in Hispania est. Ubi est Hispalis? Hispalis est in Baetica. Ubi est Emerita? Emerita in Lusitania est.

GALLIA

 Gallia est omnis divisa in tres partes, quarum unam incolunt Belgae, aliam Aquitani, tertiam Galli.  Quid est Lutetia? Lutetia magnum oppidum non est. Ubi est Lutetia? Lutetia in Gallia est. Massilia quoque in Gallia est. Quod flumen Gallos ab Aquitanis dividit? Gallos ab Aquitanis Garumna flumen dividit.

GERMANIA

Ubi est Germania? Germania in Europa est. Ubi Germani incolunt? Germani in Germania incolunt. Ubi est Colonia Agrippina? Colonia Agrippina in Germania est. Quid est Rhenus? Rhenus fluvius est. Ubi est Rhenus? Rhenus inter Belgium et Germaniam est.

BRITANNIA

Ubi est Oceanus Britannicus? Oceanus Britannicus inter Britanniam et Galliam est. Londinium, Luguuallium, Callena atque Eburacum sunt in Britannia.

ITALIA

Ubi est Roma? Roma in Italia est? Quid est Roma? Roma magna urbs est. In Italia multae viae sunt: via Appia quae inter Romam et Brundisium est; via Latina, inter Romam et Capuam; via Flaminia inter Romam et Ariminum, via Aurelia inter Romam et Genuam. Ubi sunt Roma, Ariminum, Genua et  Capua? In Italia sunt.

GRAECIA

In Graecia multae insulae sunt, aliae magnae et aliae parvae. Creta magna insula est. Ubi est Thessalonica? Thessalonica  in Graecia est. Ubi est Sparta? Sparta quoque in Graecia est.

30 thoughts on “Mappam videamus!

 1. Marc

  Qué és Roma? L’imperi Romà és gran: Dessde França fins Àsia, i desde África fins Anglaterra, havia preparat un gran i inquiet imperi. Els romans vivien a les terres del Mediterrani. Roma és la capital d’Itàlia. Els monuments de la ciutat són esplendids. El Romà és a la desenbocadura del Tíber. Espanya, Escandinavia, Itàlia i Grècia són peninsules. Itàlia, Grècia, Alemanya, França, Anglaterra, Escandinavia , Dàcia i també Sarmetia són a Europa. El Nil és a L’Àfrica. El Nil és un gran riu. L’imperi Romà era ple de vies.
  Espanya:
  Nosaltres vivim a Espanya. Estèm a Europa? A Europa Estèm. Espanya és una gran i bonica peninsula a Europa. A l’Espanya Romana hi són tres grans provincies: Tarragona, Andalusia i Portugal. Les principals vies entre la ciutat i les provincies a Espanya són: Via Augusta, la qual també els romans anomenaven Hercules, i Via Argentea.
  Qué és Tarragona? Tarragona és una ciutat d’Espanya. És una gran ciutat? Tarragona és una gran ciutat. On és Barcelona? Barcelona és a Espanya. Qué és Mataró? Mataró és una ciutat d’Hispania Tarraconense. És una gran ciutat? Mataró no és gran però és de poc valor. Hi han moltes ciutats a Espanya? Hi han moltes ciutats, i també molts rius i boscos. Andalusia és a Espanya? Andalusia és a Espanya. On és Sevilla? Sevilla és a Andalusia. On és Mèrida? Mèrida és a Portugal.
  França: França està dividida en tres parts. A una part viuen Belgues, a l’altre els aqüitans, i a la tercera part els gals. Qué és parís? París no és una gran ciutat. On és París? París és a França. Marsella també és a França. Quin riu divideix Gals d’aqüitans? El riu Garuna divideix aqüitans dels gals.
  Alemanya: On és Alemanya? Alemanya és a Europa. On viuen els Alemanys? Els alemanys viuen a Alemanya. Qué és Rin? Rin és un riu. On és Rin? Rin és entre Belgica i Alemanya.
  Anglaterra:
  On és l’oceà Britànic? L’oceà Britànic és entre Anglaterra i França. Londres, Luguuallium, Callena i també Eburacum són a Anglaterra.
  Itàlia:
  On és Roma? Roma és a Itàlia? Qué és Roma? Roma és un gran poble. A Itàlia moltes vies són: Via Apia, entre Roma i Brindisia, Via latina entre Roma i capua. Via flamivia entre Roma i Rimimi, Via Aurelia entre Roma i Gènova. On són Roma, Gènovia i Rimini? Són a Itàlia.
  Grècia: A grècia hi ha moltes illes. Altres grans i altres petites. Creta és una gran illa. On és tasselonica? Tasselonica és a Grècia.

  Bueno ja està, espero que estigui bé.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Tens tot el dret, Raquel, a queixar-te! La propera vegada sortiràs per tot arreu i de cap a peus.

  Què opineu de la traducciódel Marc? Hi esteu d’acord? En què no?…

 3. Aguus

  Us vaig veure mentres feieu la classe.
  A nosaltres tambè ens vas portar el mapa i tambè vam fer una petita recerca sobre l’imperi romà.
  Pero el que més m’agrada es el joc que fem a classe, per grups, el de les preguntes..saps?Esque no m’enrecordo de com es deia..
  Un petoo!

 4. Marta Gijon

  Aue!!! Lida
  Va estar bé la clase, llàstima que s’em va fer curta, ja que era molt interesant^^.
  Estaria bé que es tornes a repetir el joc.
  Vale!!

 5. Eric Sanchez

  Aue Lida.
  No vaig assistir a la classe, però la Marta ja m’ha fet 5 cèntims.
  Quina pena que no vaig anar, sembla interesant.
  Valee

 6. Albaa!

  Fa temps que també nosaltres vem fer la classe, pero va estar molt bé, i el full que ens vas donar amb una conversació de dos personas, va estar molt divertida!

  valeee!

 7. bubu

  ave Lida!!!

  a mi el joc de eco i narcís em sembla un joc molt divertit e interesant

 8. Marta Peña Fernandez

  ave lida…

  a mí també, com el Bubu, m’agrada jugar a Eco i Narcís, vaja crec que a tot els que hi juguem, ens agrada….

  enca m’en recordo de quan vaig tenir que llegir amb el Bubu,, la fotocòpia, que bueno, no va estar malament…

  vale lida

 9. Anna Salas

  QUÈ ÉS ROMA?

  L’imperi Romà és gran, des de Galia fins a Àsia, des de Àfrica fins a Britània l’exèrcit va preparar un imperi enorme. Els romans teien totes les terres fins el mar mediterrani. Roma és la capital d’Itàlia. Els monuments de la ciutat són esplèndits. Òstia és el port de Roma. Hispania, Escandinàvia, Itàlia i Grècia són penínsules.
  Itàlia, Grècia, Germània, Galia, Britània, Escandinàvia, Dàcia i Sarmàcia també estàn a Europa. El Nil està a Àfrica. El Nil és un riu gran. On està Síria? Síria no està a Àfrica sinó a Àsia. L’imperi Romà està ple de camins.

  HISPANIA

  Nosaltres vivim a Hispania. Estem a Europa? A Europa estem. Hispània és una gran i formosa península a Europa. A Hispània Romana hi ha tres províncies: Hipània Tarraconense, Lusitània i Bètica.
  A les províncies d’Hispània hi ha entre les principals ciutats unes vies magnífiques: Via Augusta, que els romans anomenàven també Hèrcules i la via Argenta.
  Què és Tarraco? Tarraco és una ciutat a Hispània Tarraconense. És una gran ciutat? Tarraco és una gran ciutat. On està Barcino? Barcino és a Hispàni. Què és Iluro? Iluro és una ciutat a Hispània Tarraconense. És una gran ciutat? Iluro no és una gran ciutat sinó que és una ciutat petita. Hi ha moltes ciutats a Hispània? Hi ha moltes ciutats a Hispània. A Hispània hi ha moltes ciutats, també molts rius i boscos.
  Està Bètica a Hispània? Bètica està a Hispània. On està Hispalis? Hispalis està a Bètica. On està Emerita? Emerita està a Lusitània.

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  Força bé, Anna, tot i que caldria polir una micona la traducció i treure alguna falta d’ortografia. Endavant!

 11. Anna Salas

  GÀLIA

  Gàlia està tota dividida en tres parts, en una habiten els belgues, en una altre els aqüitants i la tercera els gals. Què és Lutecia? Lutècia no és una gran ciutat. On està Lutècia? Lutècia és a la Gàlia. Massilia també està a Gàlia. Quin riu divideix els gals dels aqüitans? Els gals i els aqüitans es divideixen pel riu Gueronna.

  GERMANIA

  On està Germània? Germània està a Europa. Qui habita a Germània? Els germans habiten a Germània. On està la colònia Agripina? La colònia Agripina està a Germània. Què és el Rin? El Rin és un riu. On està el Rin? El Rin està entre Bèlgica i Germània.

  BRITÀNIIA

  On està l’Oceà Britànic? l’Oceà Britànic està entre Britània i Gàlia. Londres, Lugual·li, Cal·lena i Ebura estàn a Britània.

  ITÀLIA

  On està Roma? Roma està a Itàlia? Què és Roma? Roma és una gran ciutat. A Itàlia hi ha moltes vies. La via Apia que està entre Roma i Brindisí. La via Llatina, entre Roma i Capua; la via Flamina entre Roma i Arimne, la via Aurelia entre Roma i Roma i Gènova. On està Roma, Càpua, Armine i Gènova? Són a Itàlia.

  GRÈCIA

  A Grècia hi ha moltes ciutats, unes grans i altres petites. Creta és una ciutat gran. On està Tessalònica? Tessalònica està a Grècia. On és Esparta? Esparta també està a Grècia.

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  Anna, hauries d’acabar de polir el següent:
  . si en llatí hi ha ll, en català has de posar l·l.
  . quarum és genitiu plural femení
  . Gallos ab Aquitanis Garumna flumen dividit
  . Ubi Germani incolunt?

 13. Anna Salas Tarré

  GÀL·LIA

  Gàl·lia està tota dividida en tres parts, dels quals en una habiten els belgues, en una altre els aqüitants i la tercera els gals. Què és Lutecia? Lutècia no és una gran ciutat. On està Lutècia? Lutècia és a la Gàl·lia. Massilia també està a Gàl·lia. Quin riu divideix els gals dels aqüitans? Els gals i els aqüitans es divideixen pel riu Gueronna.

  GERMANIA

  On està Germània? Germània està a Europa. Qui habita a Germània? Els germans habiten a Germània. On està la colònia Agripina? La colònia Agripina està a Germània. Què és el Rin? El Rin és un riu. On està el Rin? El Rin està entre Bèlgica i Germània.

  BRITÀNIA

  On està l’Oceà Britànic? l’Oceà Britànic està entre Britània i Gàl·lia. Londres, Lugual·li, Cal·lena i Ebura estàn a Britània.

  ITÀLIA

  On està Roma? Roma està a Itàlia? Què és Roma? Roma és una gran ciutat. A Itàlia hi ha moltes vies. La via Apia que està entre Roma i Brindisí. La via Llatina, entre Roma i Capua; la via Flamina entre Roma i Arimne, la via Aurelia entre Roma i Roma i Gènova. On està Roma, Càpua, Armine i Gènova? Són a Itàlia.

  GRÈCIA

  A Grècia hi ha moltes ciutats, unes grans i altres petites. Creta és una ciutat gran. On està Tessalònica? Tessalònica està a Grècia. On és Esparta? Esparta també està a Grècia.

 14. Anna Salas Tarré

  . Gallos ab Aquitanis Garumna flumen dividit
  . Ubi Germani incolunt?

  Que vols dir amb això??????

 15. Anna Salas Tarré

  Els Gals i els Aqüitans divideixen el riu Gueronna.

  On habiten els germans?

 16. Margalida Capellà Soler Post author

  Caldria fer tota la traducció seguida i sense faltes. Qui s’anima?

 17. Camila

  GÀLIA

  Gàlia està tota dividida en tres parts, en una habiten els belgues, en una altre els aqüitants i la tercera els gals. Què és Lutècia? Lutècia no és una gran ciutat. On està Lutècia? Lutècia és a la Gàlia. Massilia també està a la Gàlia. Quin riu divideix els gals dels aqüitans? Els gals i els aqüitans estan dividits pel riu Gueronna.

 18. Camila

  GÀLIA

  Gàl·lia està tota dividida en tres parts, en una habiten els belgues, en una altra els aqüitants i la tercera els gals. Què és Lutècia? Lutècia no és una gran ciutat. On està Lutècia? Lutècia és a la Gàl·lia. Massília també està a la Gàl·lia. Quin riu divideix els gals dels aqüitans? Els gals i els aqüitans estan dividits pel riu Garumna.
  GERMÀNIA

  On està Germània? Germània està a Europa. Qui habita a Germània? Els germans habiten a Germània. On està la colònia Agripina? La colònia Agripina està a Germània. Què és el Rin? El Rin és un riu. On està el Rin? El Rin està entre Bèlgica i Germània.

  BRITÀNIIA

  On està l’Oceà Britànic? l’Oceà Britànic està entre Britània i Gàlia. Londres, Lugual·li, Cal·lena i Ebura estàn a Britània.

  ITÀLIA

  On està Roma? Roma està a Itàlia. Què és Roma? Roma és una gran ciutat. A Itàlia hi ha moltes vies. La via Apia que està entre Roma i Brindisí. La via Llatina, entre Roma i Capua; la via Flamina entre Roma i Arimne, la via Aurèlia entre Roma i Roma i Gènova. On està Roma, Càpua, Armine i Gènova? Són a Itàlia.

  GRÈCIA

  A Grècia hi ha moltes ciutats, unes grans i altres petites. Creta és una ciutat gran. On està Tessalònica? Tessalònica està a Grècia. On és Esparta? Esparta també està a Grècia.

 19. Andrea Balart

  Salve! Està molt bé aquest video i el tetx també. Tot i que hi han paraules que no sé encara com usque o habebant. Hi han altres paraules que ja conec com quid, fluvius o magnus. He traduit un petit fragment : Quid est Tarraco? Tarraco oppidum in Hispania Tarraconensi est. Estne magnum oppidum? Tarraco magnum oppidum est. Ubi est Barcino? Barcino in Hispania est. Quid est Iluro? Iluro oppidum in Hispania Tarraconensi est.

  Què és Tarraco? Tarraco és una ciutat a Hispània Tarraconense. És una gran ciutat? Tarraco és una gran ciutat. On està Barcino? Barcino és a Hispània.

  VAle!

 20. irina

  Salve! que gran que és l’imperi romà! Més o enys he entés el text però hi ha algunes paraules que no he entés: usque, viarium. Segons el que he llegit aquí els romans van conquerir com Gàluia, Britania, Grècia, Germania (que és l’actual Alemanya), etc. Gràcies al vocabulari que ens ha ensenyat la Lida, he pogut traduir algun gragment d’aquest text:

  GERMANIA
  On està Germània? Germània està a Europa. Qui habita a Germània? Els germans habiten a Germània. On està la colònia Agripina? La colònia Agripina està a Germània. Què és el Rin? El Rin és un riu. On està el Rin? El Rin està entre Bèlgica i Germània.
  BRITÀNIA
  On està l’Oceà Britànic? l’Oceà Britànic està entre Britània i Gàl·lia. Londres, Lugual·li, Cal·lena i Ebura estàn a Britània.
  ITÀLIA
  On està Roma? Roma està a Itàlia? Què és Roma? Roma és una gran ciutat. A Itàlia hi ha moltes vies. La via Apia que està entre Roma i Brindisí. La via Llatina, entre Roma i Capua; la via Flamina entre Roma i Arimne, la via Aurelia entre Roma i Roma i Gènova. On està Roma, Càpua, Armine i Gènova? Són a Itàlia.
  GRÈCIA
  A Grècia hi ha moltes ciutats, unes grans i altres petites. Creta és una ciutat gran. On està Tessalònica? Tessalònica està a Grècia. On és Esparta? Esparta també està a Grècia

 21. laura donda

  Salve!

  ESPANYA
  Vivim en Hipania. Estem a Europa? A Europa estem. Espanya és una península gran i bonica d’Europa. A Espanya, la ciutat romana eren tres: Tarragona, Espanya, Portugal i Andalusia. A Espanya, entre les ciutats importants són formes impressionants: Via Augusta, que van cridar Hèrcules romà, i la manera de la plata.
  Què és Tarragona? Tarragona és una ciutat a Aragó. Hi ha una gran ciutat? Tarragona és una ciutat fantàstica. On és Barcelona? Barcelona ​​a Espanya és. Quin és Iluro? Iluro és un poble d’Aragó. Hi ha una gran ciutat? Iluro no és genial, però és una petita ciutat. Hi ha moltes ciutats a Espanya? Moltes ciutats a Espanya són. A Espanya, hi ha molts, massa dels pobles riberencs, i de gran part del bosc.

  És Andalusia a Espanya? Andalusia a Espanya. On és Sevilla? Sevilla és a Andalusia. On és Mèrida? Mèrida es troba a Portugal.
  Tots Gàl·lia es divideix en tres parts, una de les quals habiten els belgues, aquitans l’altre, un terç dels gals. Què és París? París no és una ciutat gran. On és Paris? París està a França. Marsella és també a França. Que els gals després que aquitans i divideix el riu? Aquitans i els gals des del riu Garona divideix.

 22. Marta Bautista

  Salve!!!

  Jo faré la traducció de l’introducció!

  QUÈ ÉS ROMA?

  L’imperi Romà és gran, des de Galia fins a Àsia, des de Àfrica fins a Britania l’exèrcit va preparar un imperi enorme. Els romans teien totes les terres fins el mar mediterrani. Roma és la capital d’Italia. Els monuments de la ciutat són esplèndits. Òstia és el port de Roma. Hispania, Escandinàvia, Itàlia i Grècia són penínsules.
  Itàlia, Grècia, Germània, Galia, Britania, Escandinàvia, Dàcia i Sarmacia també estan a Europa. El Nil està a Àfrica. El Nil és un riu gran. On està Síria? Síria no està a Àfrica sino a Àsia. L’imperi Romà està ple de camins.

  Vale!!

 23. Margalida Capellà Soler Post author

  Marta, podries mirar si aquest és el text que recita la Chaima i deixar el text llatí i la traducció en comentari.

 24. Marta Verde

  Salve!
  Jo traduiré la part de Hispania.
  HISPANIA

  Nosaltres vivim en Hispania. Estem a Europa? Estem a Europa. Hispania es una gran magna i bonica peninsula d’Europa. A l’Hispania Romana hi han tres províncies: Hispania Tarraconense, Lusitània et Bètica. A Hispania hi han vies principals entre ciutats i províncies que són: Via Augusta, que els romans també l’anomenaven Hercules i la Via Argentea.

  Que és Tarragona? Tarragona és una ciutat Tarraconense d’Hispania. És una ciutat gran? Tarragona és una ciutat gran. On està Barcelona? Barcelona està en Hispania. Que és Iluro. Iluro és una ciutat Tarraconense d’Hispania. és una ciutat gran? Iluro no es gran, sinó que és una ciutat petita. Hi ha moltes ciutats en Hispania? Hi ha moltes ciutats a Hispania. En Hispania hi ha moltes ciutats i també hi ha molts rius i molts boscos.

 25. Ana Mª Falcón Durán

  Salve!

  Està molt bé aquest article, ja que l’he utilitzat per crear el meu propi diàleg, hi ha molt material.
  A més, la presentació ho complementa molt bé i està molt ben feta.
  Enhorabona als creadors!

  Valete! 😀

 26. Margalida Capellà Soler Post author

  Ana Mª, m’agradaria poder veure la vostra presentació!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *