A sopar amb Marcial!

 

Després d’escoltar aquest tall radiofònic del programa  de Catalunya ràdio En guàrdia,  què us sembla el sopar que serveix el poeta Marcial als seus set convidats? En què consisteix? És un bon amfitrió?

Com creus que era Marcial, considerat avui un dels darrers clàssics de la literatura llatina?

“Em diuen que  Valeri Marcial ha mort i em sap molt greu. Era un home enginyós, agut, mordaç, i, que, quan escrivia, tenia molta sal i molta fel, però no menys tendresa” (Plini el Jove, Epístules III 21).

Amb gairebé deu mil versos, va escriure més de mil cinc-cents epigrames en quinze llibres.  Entre els Xenia, etiquetes escrites en dístics elegíacs que acompanyaven els regals que els romans s’intercanviaven en les Saturnals al mes de desembre (com nosaltres per Nadal i Reis), n’hi ha un que m’ha cridat l’atenció per dos motius:  encara ara portem vi quan ens conviden o ens el regalem per Nadal, i l’altre perquè apareix una dada interessant: a partir del consolat ( i ara ve la pregunteta, quan s’instaura aquest?), les collites dels vins es designaven pel nom del cònsol que governava aquell any. Si Marcial viu en el segle I, què vol dir això? És possible que un vi de Falern per molt famós i vell que sigui ho pugui ser tant?:

De les premses de Sinuessa han arribat vins Màssics:

collits sota quin cònsol, preguntes? Encara no n’hi havia.

Marcial XIII 111 (trad. Antoni Cobos)

5 thoughts on “A sopar amb Marcial!

 1. Coty

  Ave! Mmm.. Sona molt bé tot el que diu tot i que hi ha coses una mica extravagants, o al menys no he escoltat mai, com les mamelles de porc! Per tot lo demés crec que era molt bon amfitrió: bon menjar, bones converses, i sobretot bona presentació, com ho diu entren moltes ganes de poder haver menjat amb ell jaja.
  Vale Lida!:-)

 2. Albaa!

  Tot el que a dit m’ha fet que s’obri el meu apetit
  i ara seran la 1 i encara tinc que fer gimnasia i bff..ajja vuii menjar!
  No veigs que bé els va tractar els seur combidats, els hi ha donat de tot i a sobre el a garantizat que no s’aburriran res després del sopar..(a saber..)..jaja
  Si, es un bon amfitrió, és espavilaven molt molt pel que tenien!
  Ara ens anem a sopar i menjem una hamburguesa al mcdonals ¬¬
  JO TAMBÉ VUI ANAR A SOPAR AMB EL MARCIAL!

 3. laia

  bff… quin sopar més bó amb fruits de l’hort, enciam picat i porro, ous, anxoves, llit de ruda, salmó, tonyina, mamelles de porc, cabrit, costelles, faves, cols, pollastre, pernil i per ultim fruites. Que plens que deurien haver acabat, jajja!, Marcial crec que és molt bon amfitrió i el que digui el contrari menteix perque tot aquest menjar és perquè hi havia un bon amfitrió jaja
  Segur que Marcial era molt bon home perquè un home dolent no crec que fes aquests sopars.
  he uscat informació sobre Marcial i a la wikipedia he trobat això http://es.wikipedia.org/wiki/Marco_Valerio_Marcial
  (està en castellà)
  i m’ha sorprés encara que no sigui sobre marcial, que seneca es va suicidar:O. Marcial va guanyar un honors entre ells el ius trium liberorum que eren els impostos que tenien que pagar els que no teien fills.

  he buscat la pregunta sobre quan s’instaura el consolat pero no l’he trobada i crec que un vi de Falern per molt vell i famós que sigui no ho pot ser tant.

  vale!!:)

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Molt bé, Laia! La instauració del consolat ho deixarem per als de batxillerat que ells ja ho han estudiat; però tens raó amb el que dius sobre l’antiguitat d’un vi de Falern.

 5. Uxue Avilés

  Salve!!

  Marco Valerio Marcial va ser un poeta romà que va morir al segle 104. Va escriure sàtires i va agafar ifluències d’altres autors (Catulo, Pedo, Marsus y Juvenal).

  Per al que he escoltat puc dir que era un bon amfitrió per tots els aliments que va posar sobre la taula (tonyina, mamelles de porc, cabrit, costelles, pernil, fruites, pollastre, salmó, anxoves, enciam, fruits de l’hort, ous…).
  Crec que era molt bon amfitrió perquè apart de tots aquests aliments, també tenien bones converses i una bona presentació.

  Va guanyar bastants honors, un d’ells va ser el de ius trium liberorum (els impostos que pagaven els que no tenien fills).

  He estat mirant per trobar la data del consolat, però la veritat és que no he vist res.

  Vale!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *