Fem de romans al mercat de la Boqueria

llati_batxill2.jpg

Ahir, 17 de desembre, primer dia de les Saturnàlia romanes, vàrem anar al mercat de la Boqueria de Barcelona amb ulls de romans i de romanes. Primer havíeu de passejar-vos per les parades del mercat amb uns cistells virtuals i omplir-los amb els productes que els romans ja coneixien a la seva època i que formen part de la nostra dieta. Havíeu de vigilar perquè, tot i que les seves preferències culinàries i gastronòmiques siguin la base de la nostra cuina, aquesta ha estat enriquida amb aportacions d’altres cultures, per exemple, el tomàquet, la patata, els pebrots, el blat de moro… van arribar amb la descoberta d’Amèrica; els àrabs portaren les taronges a Sicília cap al segle X; tampoc coneixien les begudes calentes com el te, el café, la xocolata; el sucre fou introduït a Europa en l’època medieval. Alguns no vàreu escoltar les indicacions i us vàreu despistar i vàreu acabar comprant virtualment mongetes, taronges o pasta. Amb la nostra compra virtual, amb fotografies fetes in situ o dibuixos els alumnes de quart de llatí i els de primer de batxillerat heu de fer un muntatge àudiovisual; els de segon de batxillerat esbrinareu el nom en llatí per tal que el diccionari es vagi sentint còmode a les vostres mans i no rellisqui en el proper examen.

A part de la tasca d’anar posant dins els cistells els productes que anàveu trobant, sense molestar els venedors ni els compradors, havíeu de fer les tasques següents:

1.    Els romans tenien diferents sistemes de conservació del menjar com en  salaó, l’assecatge, en vinagre, en oli, en dolç, fumats, en fred. Posa’n exemples tot anant per les parades.

Quins altres sistemes de conservació del menjar tenim avui. Exemplifica-ho també.

2.    Els romans portaven el menjar de diferents indrets del món conegut aleshores; per exemple, l’oli i el gàrum de la Bètica; el vi i les ostres de la Tarraconense; la mel de Grècia; el vi de Quios; les figues d’Eivissa; el blat del nord d’Àfrica; els pernils de Ceretània; l’arròs de l’Índia; els dàtils d’Etiòpia i Palestina; les cireres del Mar Negre; els préssecs de Pèrsia; els albercocs d’Armènia… i nosaltres què fem? 

3.   Mentre anem per les parades també ens fixarem amb els preus. Un denari  (moneda de plata que en temps de l’emperador August = 4 sestercis= 8 dupondis= 16 asos; 25 denaris eren 1 auri, la moneda d’or) equival, segons l’historiador Antonio Duarte Sánchez,  a 0’87 euros.

Quants euros serien un auri si equivalia a 25 denaris?

Mesures de pes i de capacitat:

1 modi= 6’503 kg

1 lliura= 0’328 kg

1 sextari= 0’540 litres

Si vàreu prendre nota dels diferents preus d’aquests productes, els podreu comparar amb els de l’any 301: 5 carxofes III denaris; 1 manat d’espinacs  VI denaris; 1 lliura de sardines XII denaris; 1 pollastre  XXX denaris; 6 ous VI denaris; 1 enciam 1 denari; 1 ostra 1 denari; 1 modi d’ametlles X denaris; 1 modi  de llenties  C denaris; 1 lliura de carn de conill XL denaris; 5 pomes  II denaris i  un tall de formatge XII denaris.

Com creieu que era la vida en temps dels romans? Quins productes es mantenen de preu i quins han canviat? Quins eren més cars i quins més barats? Sabríeu dir el perquè?

Amb la compra feta, vàrem pujar primer els de quart i, al cap de dues hores, els de batxillerat de llatí a l’aula de gastronomia del mercat de la Boqueria on ens esperava, juntament amb l’amable Àngela, Eulàlia Fargas, directora dels tallers de cuina per a escoles de primària i instituts de secundària que es realitzen, des de l’any 2000, cuinera, professora i assessora de cuina infantil, autora del llibre de receptes per cuinar en família Cuinem junts (RBA), il·lustradora amb fruites i verdures de Papallones dins Una mà de contes…

Reconec que la vaig enredar en un dels seus populars tallers dels dissabte matí de cuina per a nens perquè fes tallers de cuina romana, i en la seva recerca, va dir en la introducció teòrica al taller, que hi havia fruït, vàreu passar a l’acció (ben aviat us penjaré el vídeo de la vostra aventura culinària romana) i vàreu cuinar gàrum, caragols i cigrons a la manera d’Apici, el Ferran Adrià de la cuina romana. Alguns us vàreu quedar tan impactats amb els pobres caragols que ja no vàreu tenir ganes de repetir. 

llati_quart1.jpg

llati_batxill1.jpg

Realment, ahir la Boqueria, sempre plena de compradors i de turistes, ens va desvetllar que nosaltres continuem essent ben romans, amb gustos, productes, elaboracions, sistemes de conservació i exhibint els pobres animals, etc.

No us oblideu de deixar també en els comentaris, les preguntes finals que us demanava al dossier:

 •    Quin cistell m’he oblidat a casa per comprar productes romans ja elaborats?

 •   Esbrina qui es va inventar el foie-gras? I el fast food?

 •   Quins productes romans avui ja no es consumeixen?

 •   Quins productes dels cistells romans no has trobat al mercat de la Boqueria?

 •   D’aquests aliments, quins no has tastat mai?

 •   Quins has provat i no t’agraden.

 •   Què t’ha semblat l’experiència de fer de romà o de romana per un dia, tot anant al mercat de la Boqueria i elaborant i tastant cuina romana amb la cuinera Eulàlia Fargas?

Espero que la sortida al mercat de la Boqueria hagi deixat en vosaltres algun pòsit i que hi torneu anar. Només us vull agrair l’entusiame, l’actitud i l’interès que vàreu mostrar. Moltes gràcies a tots i a totes, i especialment a la cuinera Eulàlia Fargas per haver-me fet cas i oferir dins els seus tallers per a nens i adolescents un taller de cuina romana que espero i desitjo que tingui molt èxit.

Al febrer hi tornarem amb els de grec i Cultura clàssica a fer el taller de cuina grega antiga, també la vaig enredar! 

Si voleu veure, mentrestant per anar fent boca, els menjars romans que hem fet a l’institut, no us perdeu Cuina romana avui.

45 thoughts on “Fem de romans al mercat de la Boqueria

 1. Xavier Martín i Arruabarrena

  I quina enveja! Jo també voldria haver estat un romà al mercat de la Boqueria… Amb aquest mètode es pot estudiar de debó. Magnífica activitat! Aprofiteu-la!

  He afegit el vostre bloc a EL MÓN D’ARIADNA; un altre bloc que neix amb la voluntat de vèncer la ignorància i arribar a la SAVIESA.

  http://elmondariadna.blogspot.com

  annum nouum faustum felicem uobis precor.

  (Ara també): Martin Dedalus

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Plurimas gratias tibi ago, Xavier! Felicem Natalem et Annum nouum faustum felicem et bonam fortunam (El món d’Ariadna) tibi precor.

 3. erica

  avee lidaa:)
  la veritat, esqe va estar bastant bé l’excursió al mercat de la boqueria encara que el meenjar no era especialment del meuu gusst.jajaj.
  els ciigrons amb tot el romaní, el llauré.. i totes aquestes herves aflodisíaques, no magraden gens. I quan vaaig veure els cargols, ja va ser la bomba, primer els veeig tots allà junts vius, els cou durant un temps, i despres els porta a la taula, am el garum perqe nosaltres menjem. Em vaig menjar tres cargols comptats x).. perquè un se’m va escapar, i va caure al terraa, i els altres dos, em va costar molt, qe em pasessin per la golaa X).
  pero en realitat, treient això va estar-hi molt bé, encara que m’haguès agradat haver vist les ”famoses”, ”formigues fregides amb chocolata”, i aquestes espècies.
  La veritat es que a siigut una gran experiència, per quan vulgui fer garúm a casa:) jajaajjj xD.
  unpeetonáásslidaa(L)

 4. erica

  aah, i et contesto les preguntes:
  el fast food: el va inventar els anglesos:O
  el foie-gras? el va inventar els romans.
  avui dia no es consumeixen, ni el garúm, ni els aliments amb molta sal.
  He provat, els cargools, que no els havia probat, i la veritat que no m’han agradat geens. Ademés d’aquest garúm, qe més o menys era passable jajjaa.

  erica margalidae salutat: annum nouum faustum felicem tibi precor.
  La veritat es que m’ha semblat una gran experiència, sentir-me per un sol cop romanaaa:O:) aqells temps eren els miillors.

 5. HAJA

  ave!lidaa!en la descursió mo vaig pasar molt be sobretot en la cuina va se molt interesan,cuina cargols i fer la salsa que es deia garum.Estava bastant bó no em puc queixa i espero repetir aquesta experiencia,tant i tant divertita am tu sempre m’o passo molt bè. Bueno lidaa,BON NADAL!!!O FELICEM NATALEM jajajaja un petó.

 6. Marina Caimel

  Lida! Ahir com ja has dit, va ser el primer dia de Saturnàlia (festa romana on els esclaus es convertien en senyors i els senyors en amos de la casa) vam anar al mercat de la boqueria de Barcelona a fer un taller de cuina Romana amb la famosa cuinera Eulàlia Fargas i la seva ajudant Àngela. Vam preparar garúm (que era una mena de salsa, amb el que els romans acompanyaven tots els menjars) la veritat és que estava una mica fort, però gens malament! I els cargols i els cigrons que també vam preparar amb aquesta salsa, sino fos perque ho vam menjar a les 11-12 del matí, tampoc van estar gens malament:) Va ser un bon dia i una bona sortida, una molt bona manerda d’apendre i de coneixer l’alimentació dels romans.!!
  Vale Lida:)

 7. Alba

  La excursió va estar bé
  en aquell mercat n’hi han coses que no
  trobas a cualsevol mercat,és impresionant!
  I el taller no va estar malament,a mi no me va
  agradar res del que vem fer,ni cargols,ni el garum ni els cigrons.pero m’ho vaig pasar bé preparanlo tot.
  Vaig provar un cargol,i estava massa dolent.
  A més,pensas que es aquell animal babòs
  i lleig que va per tot arreu i ecsss.. ( N )

  Ara vaig amb les preguntes ( les que sapiga les contestare ara i les altres ja las buscare i las contestaré en un altre comentari)

  .El foie-gras el van inventar els romans
  Li donaven als anecs molt de menjar perque s’engreixin i despres tindree un bon foie-gras (baba)
  El fast food també prové dels romans, eh sentit que deias que els eren el pobres que agafaven cualsevol cosa i la menjavan al carrer (trobare més informació sobre aixo t’ho posare en altre comentari)
  .Jo no havia tastat mai els cargols,ahir els vaig tastar i com que no…
  .La experiencia ha estat bé, no tots poden tindre un taller de cuina amb una cuinera famosa.

  No tinc temps,sona el timbre!!

  Que vagii béé!!

 8. Aguus.

  En aquests dies et comentare desde casa perquè ja veig que es la hora i no em dona temps de escriure i comentar tot el que voldriaa..
  Un petooo i fins una altre! 🙂

 9. coty

  Ave Lida!
  Dels cistells potser t’has oblidat els embutits, que com va dir l’Eulàlia ho aprofitaven tot.
  El foie-gras i els fast-food els van inventar els romans, el primer perquè ja començaven a experimentar i a fer productes més elaborats i sofisticats i el segon pels pobres que compraven aliments per menjar-los ràpidament al carrer, ja que no tenien casa.
  Dels productes dels romans hi ha molts pocs que no hagin arribat fins als nostres dies, però no sabria dir-te exactament quins són, però els que no he trobat a la boqueria no sé si és per no haver-los buscat bé! jaja
  La experiència bastant estranya: mai havia menjat cargols i molt menys el garum. Els cargols no m’han agradat, però bueno, gustos són gustos, oi? El garum estava bé si en menjaves una mica perque el vaig trobar una mica fort.
  Vale!

 10. laia

  lida!
  Els egipcis van descobrir que les oques provinents de llargs viatges migratoris i que descansaven a la vora del riu Nil durant l’hivern, emmagatzemaven reserves naturals de greix en el seu fetge però la introducció com plat gastronòmic elaborat prové dels romans,i es diu iecur ficatum (iecur significa fetge en llatí, mentre que ficatum ve de ficus, figa).
  El fast food ve d’Englaterra però els romans ja servien en llocs pans plans amb olives.
  Hi ha molts productes que van inventar els romans que ara fem servir però no sabria dir-te quins no fem servir perquè a les cistelles hi ha coses que no se què són i al mercat no les vaig trobar xD. També hi ha moltes coses que mai he provat però tampoc tinc ganes, jaja, però també hi ha molts que he provat i no m’agraden però no els posaré perque sino no acabo mai jajajaja.
  La sortida m’ha agradat molt perquè mai haviem fet una on nosaltres cuinesim i m’ho he pasat molt bé però ni els cigrons, ni els cargols, ni el garum m’han agradat x) el garum estava massa fort (tenia molt vinagre (N))però bueno em vaig menjar un cargol amb una mica de garum i
  eccsss no em va agradar gens…jajaja. Jo i l’Erica ens vam quedar amb les ganes de veure les formigues amb xocolata:(,jajaja.

  Valee!:)

 11. Lluís

  Vaja, vaja, Margalida! Em sorprens contínuament amb les teves originals idees. M’ja semblat molt bona cosa això de patejar-se el mercat i després fer un taller. Segur que han disfrutat d’allò més, oi?
  Feliç Nadal i Bon Any!

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Lluís! Jo també et desitjo unes bones festes et annum nouum faustum felicem!

  Laia, tenint en compte que tot just comences amb el llatí i amb el món romà a quart, has fet un bon comentari; però ja saps que et diuen a casa: s’ha de provar de tot encara que no t’agradi. La cuina és també cultura! Pel que fa a les formigues amb xocolata, ja no es troben a la Boqueria. Han traspassat la parada per aquella dels bolets que tant van agradar a la Rosó. Bones vacances i molt bon any!

 13. Sara Perez

  Ave!!
  Gali et vas oblidar el cistell dels embotits. El foie-gras i el fast food els van inventar els romans. Avui en dia hi ha algun producte romà que ja no es consumeix com el garum. Alguns productes com algunes especies costen molt de trovar o també els productes com cadells de gos que avui en dia ja no es menjen.No he tastat mai les tofones ni els burrets ni les cigonyes!!!No m’agraden el garum i els cargols. Aquesta experiencia ha estat molt bona, m’ha semblat molt bé coneixer els productes dels romans i veure com la nostra dieta esta basada en la seva. La cuina també va estar molt bé em van agradar els cigrons.
  He estat buscant paraules sobretot del primer cistell el de fruites fresques.
  Pera- Picum; Préssec- Persicum; Figa- Ficus; Cirera- Cerasum; Oliva- Oliva o Olea; també tinc algun més com els bolets que són boletum o fungus.

 14. Camila

  Gali penso que tenies raó en dir que aquesta experiència seria molt enriquidora per a nosaltres, penso que ho ha estat per a tots tot i que també molt estressant a causa de la nostra confusió jajaja.
  Gràcies a la Sara veig que el foie-gras el van inventar el romans, a nosaltres en van a dir al mercat que era dels francesos i fins i tot ens van dir dels egipsis, és sorprenent la quantitat de coses que tenim en comú els romans i nosaltres, poc a poc anem descobrint més i més!

 15. Margalida Capellà Soler Post author

  Efectivament, el foie gras o fetge gras ja era conegut pels grecs i pels romans; per tant, no el van descobrir els francesos.
  Maria Àngels Anglada que per Sant Jordi d’enguany farà deu anys de la seva mort va escriure a Retalls de la vida a Grècia i a Roma el costum d’engreixar el fetge dels animals:
  “Les oques de quatre mesos s’engreixen molt bé: com més aviat es comença, més bé va. Els grecs barregen dues parts de farinetes d’ordi amb una de segó, i els en doneu segons la gana que tenen. Les ajudes donant-los aigua tres cops al dia, i un cop a mitjanit.
  Al cap de trenta dies, si els voleu estovar el fetge, agafeu figues seques, aixafades i remullades amb aigua, les pasteu bé i en feu boletes, que embocareu a les oques vint dies seguits.

  Espero que no avorriu ara el foie gras!

 16. Eric Sanchez

  Aue, Marga

  La sortida em va agradar força, menys el tros de la cuina.

 17. lina

  ave!!! lidaa!! l’excursió va ser una pasada!! jaja al principi hem feia una mica de por perquè no hi sabia amb que ens trobariem a la cuina jaja 🙂 però deprès de veure que tampoc era per tant vaig provar de tot el que vam cuinar jaja estaba bo.El que menys hem va agradar de la boqueria van ser el conills y tots aquells animals penjats amb tota la sang ho vaig passar fatal lida jaja:)
  buenoo lida et deixo fin demà un bexo!!

 18. Verónica Vega

  Actualment es continuen utilitzant els mètodes dels romans per a conservar elmenjar i a més s’utilitzen d’altres com el congelat.Molts dels aliments que mejaven els romans continuen presents a la nostra dieta mediterrània. Altres com el garum ja no es consumeixen. Alguns dels aliments no els he tastat mai co ara flamencs o els cadells de gos. A la sortida vaig tastar els cargols i no m’agraden gens.El foie-gras el van inventar els romans. He traduit algunes de les paraules: pera- pirum, raïm- racemus, cirera- cerasum, amettla- amygdalum, castanya- castanea, col- caulis, card- cardus, api- apium, civada- avena, ordi- hordeum.
  M’ha semblat una bona experiència i ha estat divertit.

 19. andrea garcia

  Hola Gali!!!!
  La veritat és que em va agradar molt l’excursió!
  Be aniré responent les questions del dossier aqui:
  1-En les parades he vist que i avia moltes maneres de conservar els aliments: peix amb sal, peix amb vinagre i formatge amb oli. També he vist aliments conjelats, però nosé si això ho feien els romans. El peix per exemple estava posat entre gel perquè no es fes malbé. Actualment també posem el menjar amb olis i vinagres, però sobretot utilitzem el conejelat i el fred, ja que tots els aliments que no volem que es fagin malbé i siguin frescos els posem a la nevera.
  2-Nosaltres tot el menjar que volem el cultivem en hibernacles aqui, i no ens cal portar-ho de diferents llocs. Però el que si fem és utilitzar tècniques i menjars d’altres llocs, com per exemple de la Xina, de Japó, d’Amèrica i d’Africa. Montem restarurants en el nostre pais perque la gent provi mengars típics d’altres zones.
  3-PREUS:
  1kg. de carxofes:2,50€
  1 manat d’espinacs:2€
  1kg. de sardines:5€
  1 pollastre:11,99€
  6 ous:1,68€
  1 enciam:1,20€
  1kg. de llenties:4,30€
  1kg. de carn de conill:2,30
  1kg. de pomes:0,99€
  1 formatge:9,05€
  4-
  *El fast food el van inventar els romans, ja que ells quan no tenien temps per menjar feien un mos ràpid que seria equivalent a l’actual fast food, tot i que era bastantes vegades més saludable.
  *El foie-grass també el van inventar els romans, consistia en alimentar a oques per engreixar-lis el fetge, més tard si prensaven el fetge d’oca es convertia en el actual pate o foie.
  *Actualment tot iq ue cuinem amb salses no utilitzem el garum.
  *A la Boqueria no he trobat ni insectes i animals de caça.
  *Un cop a la cuina m’ha agradat molt experimentar i fer menjar romà. Els cargols directament no m’agraden, però els cigrons i el garum estaven més bons del que jo en un principi pensava. Crec que ha sigut una expèriencia molt positiva ja que hem comprovat com s’ho feien els romans a l’hora de cuinar.
  5-Del cistell de les fruites e trobat pera, pirum/ pressec, persicum i raïm, racemus.

  Fins demà Gali.
  ANDREA

 20. Aida Caba

  Gali!! Hem va agradar moltissim el dia de cuina romana, però jo hagués cuinat un plat acompanyat de garum (un dels 2) i després algo dolcet que a nosaltres ens agrada més, i a part els romans eren uns experts fent postres oi?
  Respecte a les preguntes et diré que faltava el cistell dels embotits, el foie-gras (encara que tingui nom francés) i el fast food (encara que tingui nom anglés) tots dos van ser inventats pels romans! De fet els romans acostumaven a dinar de peu pel carrer mentre feien encarrecs, ja que el gran apat era durant la cenae (el sopar). El garum es un producte romà que ja no es consumeix, tot i que tenim comprovat que no costa pas tant de fer! No havia tastat mai el garum, els cargols n’estic farta, els meus pares són del pla i allà els fan a la llauna acompanyats de coca d’escalivada! típic d’allà! L’experiéncia m’ha semblat molt enriquidora.

 21. Aida Caba

  no sé si estarà gaire bé, però he intentat traduïr alguns productes del català al llatí! (cosa que no havia fet mai abans, crec)
  He fet dos cistells perquè alguns dels productes no els he trobat al diccionari!

  Fructus Frigidarum: piri, persica, fici, cerasa, alea et racemus.
  Fructus siccarum: ficus (fici) siccarum, amygdalae, castanea et nuces.

  que et sembla?

 22. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Fem cuina romana a la Boqueria

 23. Margalida Capellà Soler Post author

  Ho esteu fent força bé, endavant!
  Andrea! si no recordo malament avui fas divuit anys: per molts anys! Ahir els va fer la Carla de primer!
  Tu, Andrea, que fas matemàtiques i que vas prendre nota dels preus actuals, ens podries calcular a què equivaldrien en temps dels romans?

 24. Sara Pérez

  Els preus han canviat molt des d’aquell temps a ara. Un kilo de carxofes ara val 2 euros i abans valia 2.60, un manat d’espinacs val 2 euros i abans valia 5.22 euros, un kilo de sardines ara val 5 euros i abans 10.44 euros, un pollastre ara val 2.89 euros i abans 26.1 euros, mitja dotzena d’ous val 1.05 euros i abans valia 5.22, un enciam val 1.50 euros i abans 0.87 euros, un kilo d’ametlles val 21 euros i abans 8.70 euros, un kilo de llenties val 4.30 i abans valia 87 euros, un kilo de carn de conill val 2.30 euros i abans valia 34.8, un kilo de pomes val 0.75 euros i abans 1.74 i per ultim un kilo de formatge val 9.05 i abans valia 10.44 euros!! La majoria de preus han canviat bastant suposu perque abans costava més aconseguir els productes que ara!!

 25. Bouchra

  Certament els romans van ser molt innovadors en el camp de conservar el aliments ja que feien servir tots els sistemes quasi, a excepció del congelat per manca d’electricitat es clar i tenien una dieta bastan variada, pel que fa a les preguntes t’has deixat el cistell dels embotits expresament per la nostra abstenció a cosumir porc que per cert s’agreix unaltre questió important que el foi-gras i el fast food van ser inventades pels romans i no pels americans com sembla ser, dels productes que ni’hi ha i no he tastat mai són el shimeji per exemple o les tòfones i carns de caça com carn d’ós, cigonyes.. el producte que s’ha deixat de consumir és el gàrum apart de la carn d’animals exòtics per motius culturals o per falta de mitjans.finalment, jo trio el cistell de fruitesseques:ametlles=amygladium,figues=ficas,castanya=castanea,pinyons=nucleus,i les nous=nux la resta de fruites secs no surten al diccionari.
  per acabar aquesta experiència ha sigut una prova original i novedosa i après bastant de coses, m’ha cridat l’atenció la imatge del cadàvers d’alguns animals penjades tal qual com els conills i algunes aus.

 26. Margalida Capellà Soler Post author

  Tens tota la raó, Bouchra, em vaig deixar expressament el cistell dels embotits, elaborats amb porc, per vosaltres, els musulmans. En el taller de cuina, també vaig demanar que no hi hagués porc. La propera vegada hauré de demanar també el vi. Pensava que no n’hi hauria; però és veritat s’utilitza com a condiment en l’elaboració dels plats encara avui.

 27. Raquel Martos

  Estic dacord amb la Bouchra!
  et vas deixar el cistell dels embotits!
  llàstima que la majoria de la classe omplíssim els cistells, encomptes d’apuntar el que ha hi havia al mercat!
  Però en general l’excursió va estar molt bé, i ens ho vam passar tots molt bé!

 28. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Tres romanes a la Boqueria

 29. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Què i com pescaven els romans?

 30. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Mapa del comerç romà

 31. Sabina

  Nosaltres aquest any també hem anat a la boqueria i ha sigut una sortida molt satisfactòria! 😀 Ens va agradar molt anar al mercat i veure tots els aliments i després poder cuinar amb l’Eulàlia un menú romà. La veritat és que estava molt bo i ens va quesdar bastant bé.

  En general molt bona sortida

  Vale!

 32. Laura T.

  l’excursió va estar molt bé, vaig aprendre noves receptes i nous menjars, a mi em van agradar tots. Eren diferents pero tots estaven bons.

  Vale

 33. Eva Serrano

  A mi la excursió em va encantar la veritat. És de les excursions més interactives que he fet!
  La recomano a tots els que els agradi el llati!
  Vale!!

 34. Andrea Balart

  la excursió va estar molt bé i el menjar que vam fer va estar boníssim, estaria bé tornar a fer una altra sortida similar. Vaig aprendre a fer torrijes, que per cert estaven molt bones!

 35. irina

  va estar molt bé la excursió, jo m’ho vaig passar molt bé. Els plats que vam cuinar amb l’Eulàlia van sortir molt bons, sobretot les torrijes! el passeig per la boqueria em va fer veure tot el que menjaven els romans, de fet tot el que menjem nosaltres excepte alguna cosa.

 36. Andrea Balart

  Salve! si m’ho vaig passar molt bé al’excursió de la boqueria, tots el plats van sortir molt bons , tot i que jo pensava que sortirien pitjor.
  Vale!

 37. Alba Carrasco

  Salve!
  A l’excursió m’ho vaig passar molt bé, encara que faci temps que vam anar la recordo com si fos ahir! El menjar em va agradar molt, tot i que em pensava que no m’agradaria, ja que no tenia molt bona pinta, però de gust, era deliciós. M’ho vaig passar molt bé i m’agradaria tornar-hi anar en una altra ocasió.

  Vale!

 38. Pingback: D’on portaven els romans els aliments? | Aracne fila i fila

 39. Pingback: Hàbits alimentaris romans, quins són heretats dels antics grecs? | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *