No us perdeu el documental “Empúries: l’ànima de Catalunya””. En la seva producció hi han col·laborat el Museu d’Arqueologia de Catalunya, l’Ajuntament de l’Escala, i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, entre d’altres.
Sabeu qui el presenta? Doncs, l’Antoni Tortajada, el presentador d’Històries de Catalunya, i germà d’en Manel, professor de música del nostre institut. No us el podeu perdre!
Si el voleu tornar a veure:
yo no el vaig veure T-T perdooo! esk estava parlant per talefon amb la meva pro-noviua jajajaja i bueno no podia estar per a tot XD bueno marga ya ens veurem, em tornare a passar ben aviat per aquest gran blog aiossss
uale!
liidaa.
la Laia i jo ja tenim la película mirada, ara nomès falta entrendre-la.
desprès de 3 ahores de película, i com si res.
però bueno, gràcies al teu llibre, i a tota l’informació d’internet podrem capturar un bon ideal de la caiguda del imperi romà.
unpetó lida.
aah, que se m’oblidava, vaig estar veieent, aquest viideo a la TV3, un trosset, i em va semblar molt interessant.
Havera si l’Uri porta la grabació, i podem gaudir d’una bona ”sessió de crispetees” com dius tu jajajjja.
unpetóó( L )
Ave Lida! Buscaré avera si trobo la grabació del programa aquest ja que ahir hem va ser impossible veurel.:) Sinó l’Oriol va dir que el portaria no? Digam algu:)
Vale!
Ave Lidaaaaa!
Don ho sento pero mu vaig perdre, no podia deixar de veure l’últim capítul de “los hombres de paco” jajajajajaja
pero tins entés qe el veurem a classe, el proper dia, oi?:O:O
avera qe tal es 🙂
un petoneet Lidaaaa, ens veiem al coleee!
Noia, no hi ha manera.
Jo rebo els teus correus, però em diuen que tu no reps els meus. També m’han tornat els correus que envio i reenvio a un company d’xtec.cat, com tu -i de Premià, per més inri!
Em sap greu. No puc comunicar-me eficientment amb tu. Si tens un moment i em vols traduir les 4 darreres línies d’allò que et vaig enviar, t’ho agrairé… Però si no et va bé, no passa res, perquè crec que tampoc hi trobarem cap revelació… En fi. Gràcies per la paciència.
Un petó
Josep
ktal Margalidaaaaa?
kina pena no me antrat…mankantaria poder avero vist perooo… aixo tal i com an dit els atres comentaris el podrem veure a clase ¿no? pero kina pena dema anem a un programa de TV…nomes farem dos horas de clase i anirem alora del pati… partisiparan la MARIA la BET i el JOEL nomes ho grabaran sera a TV 3 J A ET DIREM A KINA HORA SORTIM LA RESTA FEM DE PUBLIK K GUAI!! aaaa MARGALIDA las tebas clsses son Geniaaaals Mencanten. DEwwwww fins dilluns!
Ave Galii!! Estem a informatica i no va be res….. es desesperant…. vaig comença a mirarlo i esta molt bé!! Fa reconstruccions molt bones i veus com era en la seva epoca!! Es molt maco i tinc ganes d’anar perque sempre he anat pero no si ni que es grec ni que es roma aixi que espero que no tardem molt en anar d’excurció!!!
Hola Gali torno a ser jo! jeje Ja he acabat de veure el programa i esta molt bé!Jo sabia la part grega i la romana mes o menys però no gaire cosa dels ibers!! Buenu ens veiem dilluns!!!
Aquest documental està molt bé.. Parla de tot lo dels Romans i dels Íbers. Jo havia sentit a parlar sobre els Romans.. els Grecs, però dels íbers havia sentit a parlar poc. La veritat és que és molt interessant tot el que diuen, i com es conserven els escrits, les reconstruccions que fan per que sembli tot igual que abans.. tot el que faan..!
Lo de que sabem tot el que sabem perquè els Grecs i els Romans ho van deixar escrit..
De que vila prové de les cases que es construïen sobre de les dels Romans..
És interessant veure aquest video.
m’ha semblat molt interessant el vidio, però no l’he pogut veure sencer, al final s’he ma penjat (perquè repeteixo, internet és amigo) i en fi.. però bueno, he vist bastant troç i m’ha semblat molt maco.. nosé ho trobo una feina molt satisfactòsia no? tant la de arqueòleg com la de presentador ajajaj i més encara, si et trobes amb coses com aquestes. La vritat que el que més m’ha cridat l’àtenció és la traça que han de tenir en reconstruir una escultura grega, perquè sigui el més semblant possible!! Jo he anat a Empúries ja fa uns anys i vaig poder veure tot això, però ara que els meus coneixements han augmentat (jajaja) m’agradaria tornar-hi.
Per cert ens vas comentar que ens volies portar no Gali??
Petonets i fins demà.
Gali!
Molt interresant el video margalida!
Jo també vaig estar un cop am el meu antic col·legi a Empuries quan estudiavem historia.. el romans i els grecs.
Crec k l’escultura es uan de les coses mes impactans!
Sempre la perfecció, m’agradaria tornar-hi i poder entendre algun d’aquells rètols en grec.. que ja n’en se una mika.. no?
un petonet gali ens veiem dema a llati i a grec
Quin dia de la setmana no et veig? NINGUN!
jajajjajajajajajaja
ave lida!
el documental no el vaig poder veure però esque no em podia perdre el final de “los hombres de paco” jejeje però com avui l’hem vist a classe puc comentar.El video está molt bé perquè es poden aprendre moltes coses dels romans , els grecs i els íbers.I és molt interesant com es conserven les escultures, les monedes, els escrits…
en fi, que el documental está molt ven fet.
bueno lida vaig a fer deures:(
vale!
Doncs ja està! Ja he vist el documental, per cert es molt complet i m’agradat. El germà d’en Manel, Antoni, a fet un gran treball, Fins demà Margalida!! ualeeee
Gaalii:)! jo no vaig poder veure el documental, i està molt bé que hagis penjat el link aquii.!
em sembla molt interessant la veritat, en part m’agradaria ser una arqueòloga per poder descobrir de primera mà tot el món dels romans.!
vaaale(:
aue!Lida
ma agradat molt la part del llibre Licàon esta molt bè:
vale! Lida
Margalida!
Jo juraria que això ja ho havia comentat, per si no és així ho torno a fer.
Aquest documental és molt interessant, molt sovint trobem moltíssima informació dels romans, dels grecs perquè tenim moltíssimes coses que hem heredat d’ells però dels íbers no en trobem gaire bé res, molt poca cosa és per aquest motiu que m’ha extranyat molt que fessin un documental sencer dedicat a ells.Això està molt bé!
Vale!
Margalida!!!
Arribo massa tard comentar l’article ja que no trobo el video per cap lloc Pel que diuen els meus companys es un video molt interesant complet i que els agradat bastant.
Jo e hastat a empuries de petit en una sortida de l`escola, es molt interresant pensar tota la història que hi ha hagut a la nostra comunitat autonoma que es Catalunya.
liddaa:)
Estic aqui pasant pels blocs una estoneta,jaja buenoo el documental no le pogut veure alhora, però igualment las posat a clase. Està molt ben fet, de fet ens explica la vida del Romans a Émpuries de fa segles enrerre,fins i tot ens mostra alguns objectes que van trobar fent investigacions, com monedes etc.Aquest video m’ha fet recordadar quan vam anar d’excursió allà, quan anava a sisè, si no m’equivoco, jejej.
valee i un petonàs lida:)
Margalida!
Com ja he dit a la entrada (perque serveix estudiar llatí avui en dia) Que seria de la nostra llengua i la nostre parla si no fos per ells?
I els nostres costums?
I les nostres edificacions¿?
Moltes més coses de les que la gent es pensa venen dels romans, i dels grecs!
Sembla extrany que amb lu que portem de cole, em fixi tant ara amb tot.
Un petó!!
Hola Anna! és tarda de diumenge i tu comentant per aquí; molt bé, noia. En altres comentaris a altres articles, t’he notat preocupada pel teu nivell de mitologia i de clàssiques, si t’hi poses així segur que ben aviat els atraparàs. Voler és poder! Bona sort i endavant!
Gràcies pels teus ànims Margalida! Sens dubte posaré totes les meves ganes i ho posaré tot de la meva part! M’agrada la frase: Voler es poder! Vaig veure una obra de teatre amb aquest títol 🙂
Tens raó voler és poder i així espero que sigui.
Gràcies per preocupar-te Lida, un petó!
Mekki, he trobat el vídeo i ja el pots veure.
Sí, ja m’en recordo que ens vas passar el capítol a la classe, i va estar bé 😀
És interessant de veure tot el que ha passat a Catalunya des de fa tant de temps. Ja he anat a empúries un parell de cops, els dos amb l’escola, i em va agradar molt.
un peto 😀
hoola!!
jo crec que es diu empúries perquè volia dir mercat aquesta parauula…crec
vinga adeuu 🙂
Margalida, m’agradaria molt veure-ho, pero no s’em obra, ho sigui, ho veig tot en blanc!
Alis, a casa et deu faltar l’actualització del Real Player. Prova-ho demà des de l’institut i veuràs que s’obre. És un programa molt interessant sobre Empúries, presentat pel germà del nostre professor de música. Veuràs que són clavats.
Em sembla molt bon article aquest!!! El vídeo no l’he acabat de veure sencer, però el tros que he vist m’ha semblat molt bonic!
M’ha impactat molt la feina que té el arqueòleg i el presentador també! M’ha sorprès molt la precisió que es te que tindre per la
reconstrucció d’una escultura grega, on lògicament s’han d’apropar a que s’assembli el màxim possible. He après molt amb el que he
vist d’aquest documental, sobretot explicant la visa dels Romans a Empúries fa segles enrere i algun que altre objecte que a través
d’investigacions s’han trobat i encara avui es conserva.
Sobre aquest tema, sempre m’ha sorprès la gran qüantitat de restes que encara es conserven, tant com escultures, escrits, monedes, etc!
Empúries es un indret on de petit sempre he anat i sempre m’ha agradat molt, on m’agradaria tornar a anar, ja que fa anys que no vaig!
En definitiva, un gran article, que destaca per les coses que es conserven i els seus interessants temes que es poden mostrar en el vídeo.
El vídeo ens mostra molt bé com va ser el descobriment d’Empúries, el que els homes del moment van anomenar “l’ànima de Catalunya”, perquè volien trobar els seus avantpassats i unir la població amb aquesta idea. M’imagino que la gent va quedar molt sobtada en saber que Catalunya era habitada per íbers i que, més tard, va ser conquerida per grecs i, després, per romans!! I també que l’estàtua que es va trobar, la d’Esclepi, va ser construïda amb el mateix marbre que el Partenó.
Me’n recordo quan, a sisè de primària vam anar a Empúries i al seu Museu. Va ser molt interessant veure-ho tot de prop, sobre tot quan després m’he dedicat a l’ESO i a Batxillerat a aquest tema!
També és graciós veure-ho presentat pel germà d’el Manel, són igualsss, jaja.
No he pogut veure tot el documental, perquè és massa llarg, però tot i així, la part que he vist ha estat molt interessant.
És molt curiós com arqueòlegs del passat van deixar constància de les seves troballes, per tal de que avui dia poguèssim establir relacions i saber la seva procedència. Es mereixen el nostre agraïment, ja que d’aquesta manera, també podem comprendre millor com vivien els nostres avantpassats grecs i romans a Empúries.
He de dir, que mai m’han agradat els meus peus, però ara que sé que tenir el segon dit més llarg vol dir tenir un “peu grec”, tenen el seu encant.
Salve
Es freqüent escoltar sobre les restes arquelogiques d’Empuries , curiosament també el nom de Puig i Cadafal es popular, per la seva tasca extraordinaria com a Arquitecte i per la seva aportacio a la cultura catalana.
La recerca de l’anima de Catalunya no deixa de amagar un cert caire mistic i quin millor ambit que l’arqueologia per centrar aquesta busqueda, on els “ tresors” es desvelen desde els fons per ser exposats a tots els ciutadans.
He quedat sorprés per el gran estat en el que és troba l’escultura d’Escolapi, es pot compendre perqué és l’ecultura grega més important de la mediterrania.
La simbologia de la figura d’Esculapi com a Deu de la medicina dona sentit al lloc que ocupava a l’antiga Empuries, en els temples on les persones es purificavan i es sanejaven.
En definitiva l’anima de Catalunya escau perfectament a la figura d’Escolapi, per el seu esperit regenerador i pacific.
Em sembla un video super super interesant, a part l’Antoni Tortajada explica molt bé.
El video ens explica com, a principis del segle XX la classe política de Catalunya volia que es cerqués l’ànima de Catalunya. I els arqueòlegs, amb Puig i Cadafalch al capdvant, varen començar a excavar a Empúries.
Hem treballat molt el tema de Empúries a classe, en grec seria (ἐμποριον) i en llatí (emporiae).
També m’ha semblat molt interesant el principi del video, quan explica lo dels dit de les noies.
Pel que ha explicat jo em classificaria dintre dels dits romans.
També és super interesant el fet que la pedra de la part de baix provenia del mont Panteli i la del bust provenia de l’illa de Faros. (L’estatua va ser esculpida a l’illa de Delos, al s.II aC)
Os recomendo el video! Vegeu-lo a casa!
Que interessant que sigui el germà d’en Manel el presentador d’aquest documental! Ja tenim contactes al mon de la televisió, Lida 🙂
Mirant el documental m’ha fet pensar sobre varies coses. Encara em segueix sobtant la manera en que els grec si els romans distribuïen casa cosa. Peu grec i peu romà? Es molt curiós 🙂
Sempre he sabut d’en Josep Puig i Cadafalch que va ser un famós arquitecte català modernista, però mai hauria arribat a pensar que fos ell propulsor de la idea de la recerca a Empúries.
És impressionant que encara es conservin tants documents que tractin sobre la troballa ja que això ens facilita la informació sobre l’època clàssica.
M’ha sorprès molt també, com, tot i ser cultures diferents, els grecs i els romans vivien i compartien la seva llengua i aspectes quotidians, arribant a viure junts, tot i que no passes el mateix amb els Ibers, que ja vivien en aquelles terres abans de que els grecs i els romans la conquerissin.
Quin gran misteri envolta els mon dels Ibers! Tot i ser una cultura tan propera no en sabem gaire, tot i que ells siguin, segons el que diu el documental, la verdadera ànima de Catalunya.
És magnífic com tantes cultures diferents van viure en el mateix lloc i com, actualment, podem gaudir de les restes que encara queden.
Tant de bo, amb el temps, puguem arribar a descobrir tots els secrets d’aquestes cultures que tan tenen a veure amb nosaltres.
Hola,
Aquest artícle el vaig comentar l’any passat.
El que surt al vídeo és el germà del Tortajada. Crec que els seus programes són molt enrrequidors per saber-ne més sobre la preciosa illa d’Empúries antiga colonitztadora pels grecs de Fòcea. Crec que és molt interessant el fet de conèixer totes les ruïnes trobades per aquesta antics ciutadans nostres. Com bé ha posat aquí dalt la Lida la imatge de l’estatua d’Asclepi, també s’han trobat diferents estris quotidians, i parts de columnes,etc.
vale!:D
Després de visionar Empúries, ànima de Catalunya, podríeu respondre en comentari aquestes preguntes que planteja la companya Marta al Cor de Medea:
1. Què vol dir tenir un peu grec?
2. Quin any es van iniciar les excavacions a Empúries?
3. Qui va ser el director de les excavacions?
4. Què hi van trobar a la cisterna?
5. On va ser feta l’estàtua? Quan?
6. Per què van desembarcar els romans a Empúries?
7. Qui era el general?
8. Quin general va destruir Ullastret?
9. Quin és l’origen de les masies?
10. Per què es diu que Empúries és l’ànima de Catalunya?
Per cert, com teniu el peu: grec o romà?
Bibliografia sobre Empúries.
Χαἰρετε!
Aquesta obra escultòrica d’Empúries representa al déu Asclepi, protector de la medicina i dels navegants. Empúries feia culte a Asclepi ja que el comerç per via marítima era la seva principal font de riquesa.
Laia, ja que enguany no podem anar a Empúries, et recomano que visualitzis aquest documental.
Ostres! No sabia que Puig i Cadafalch hagués participat en la recerca arqueològica d’Empúries el 1909. Els segles XIX i XX van ser els més importants arqueològicament! La major part de troballes, obres d’art i objectes que actualment resideixen en museus es varen trobar durant aquesta època.
Durant l’etapa de la Mancomunitat (1914-1917) presidida per Enric Prat de la Riba, la cultura i la política van estar molt lligades entre elles. Els intel·lectuals contribuïen en la política, com és el cas de Puig i Cadafalch o Eugeni d’Ors. Però la mort del president (1917) i després la dictadura de Primo de Rivera (1923-1931) van abolir les institucions catalanes i conseqüentment tota l’evolució cultural que havia fet Catalunya durant els períodes corresponents a la Renaixença, el Modernisme i el Noucentisme.
Per una altra banda crec que és ben cert que la identitat d’un poble, d’una nació s’ha de buscar en el passat, com és el cas de Grècia. Grècia va desaparèixer com a estat durant tres-cents anys sota el domini otomà però això no va significar el final per a la cultura hel·lènica perquè després va aixecar-se. Així que encara per cada cop que Grècia caigui, mil cops renaixerà! Actualment molts estats-nacions es troben en la mateixa situació.
Empúries és l’única població a la península ibèrica on s’han trobat restes de colonització grega. Empúries va mantenir de Grècia el seu pacifisme i diàleg per sobre del bel·licisme. La figura d’Escolapi a Empúries tenia grans poders curatius i gent d’arreu hi viatjava per a que el déu calmés els seus mals.
A Empúries hi convivien els grecs i els romans amb gran naturalitat i s’hi conserven rètols bilingües.
Empúries significa etimològicament “mercat”, és a dir el seu principal propòsit com a colònia era el de beneficiar-se econòmicament amb els intercanvis comercials.
Empúries va assolir certa independència política respecte les polis gregues i va arribar a encunyar moneda pròpia.
Aixií m’agrada, Laia! M’has fet cas i no te’n penedeixes gens ni mica!
Χαιρετε!
Aquí deixo les meves respostes a les preguntes de la Marta al Cor de Medea:
1. Què vol dir tenir un peu grec?
S’anomena peu grec a aquells peus en els quals el segon dit és el més llarg després del dit gros.
2. Quin any es van iniciar les excavacions a Empúries?
Les excavacions es van iniciar l’any 1908.
3. Qui va ser el director de les excavacions?
El director de les excavacions va ser Josep Puig i Cadafalch.
4. Què hi van trobar a la cisterna?
Hi van trobar un tros d’estàtua. L’altre meitat la van trobar a la vora de la cisterna. Amb totes dues peces van conformar una estàtua de uns 2 metres. Es tracta de l’escultura d’Esculapi.
5. On va ser feta l’estàtua? Quan?
Va ser feta a Delos, el segle II aC.
6. Per què van desembarcar els romans a Empúries?
Bàsicament hi van desembarcar per tallar el pas a Anníbal, que es dirigia cap a Roma.
7. Qui era el general?
El general era Publi Corneli Escipió.
8. Quin general va destruir Ullastret?
El general Marc Porci Cató.
9. Quin és l’origen de les masies?
L’origen de les masies catalanes ve de les antigues viles romanes que es van construir en l’època de romanització d’Empúries.
10. Per què es diu que Empúries és l’ànima de Catalunya?
Perquè pels noucentistes la llengua, l’accent dels ibers van ser l’essència, l’anima de la cultura Catalana.
Per cert, com teniu el peu: grec o romà? Jo tinc peu grec!
1. Què vol dir tenir un peu grec?
el dit índex és el més avançat (11% de la població)
2. Quin any es van iniciar les excavacions a Empúries?
1908.
3. Qui va ser el director de les excavacions?
Josep Puig i Cadafalch.
4. Què hi van trobar a la cisterna?
un tros d’estàtua.
5. On va ser feta l’estàtua? Quan?
Delos, el segle II aC.
6. Per què van desembarcar els romans a Empúries?
Bàsicament hi van desembarcar per tallar el pas a Anníbal, que es dirigia cap a Roma.
7. Qui era el general?
Publi Corneli Escipió.
8. Quin general va destruir Ullastret?
El general Marc Porci Cató.
9. Quin és l’origen de les masies?
L’origen de les masies catalanes ve de les antigues viles romanes que es van construir en l’època de romanització d’Empúries.
Per cert, com teniu el peu: grec o romà? si no m’equivoco es romà
Salve!!!
Aquí tens les respostes:
1- Què vol dir tenir un peu grec?
el dit índex és el més llarg
2- Quin any es van iniciar les excavacions a Empúries?
Les excavacions són de 1908.
3- Qui va ser el director de les excavacions?
Josep Puig i Cadafalch va ser el director de les excavacions.
4- Què hi van trobar a la cisterna?
A la cisterna hi van trobar un tros d’estàtua (la d’esculapi)..
5- On va ser feta l’estàtua? Quan?
A Delos. Exactament el segle II aC.
6- Per què van desembarcar els romans a Empúries?
Els romans van desembarcar a Empúries amb la intenció de tallar-li el pas a Anníbal (ja que aquest es dirigia a Roma)
7- Qui era el general?
El nom del general és Publi Corneli Escipió.
8- Quin general va destruir Ullastret?
Ullastret va destruir al general Marc Porci Cató.
9- Quin és l’origen de les masies?
L’origen de les masies catalanes prove de les viles romanes construides en aquella època on es produïa una romanització a Empúries.
Vale!!
Salve!!
La veritat és que no he pogut veure tot el vídeo. El que si que he vist es que ens ensenya molt bé com es va fer el descobriment d’Empúries anomenada “l’ànima de Catalunya” per als habitants d’aquesta. El que volien fer era relacionar aquesta idea amb trobar els seus avantpassats.
Crec que aquest descobriment, segons el que jo sentiria, és de sorpresa i de quedar-me molt sobtada en coneixer que Catalunya va ser habitada per íbers i conquerida per grecs al cap d’un temps i ja després pels romans.
Ara a l’assignatura d’història d’Espanya, en un dels temes apareix Josep Puig i Cadafalch, sabia que era un arquitecte català però m’ha sorprès molt al veure que ell va ser un dels personatges que va decidir investigant sobre Empúries.
Es guarden molts documents del passat i això és bo ja que podem conèixer molt més la cultura clàssica i com podem veure els grecs i els romans, encara que siguin diferents cultures compartien la llengua i aspectes del dia a dia.
L’estatua que veiem és la d’Esclepi. Aquesta va ser construida amb marbre, però com a curiositat, dir que era el mateix marbre que es va utilitzar en la construcció del Partenó.
He visitat molts cops Empúries i m’agrada molt visitar totes les restes. He anat molts cops d’excursió i m’ha servit anar-ho a vistiar ja que encara ara ho seguim treballant.
Vale!!
Pingback: Empuries | ordenador1999
El podeu veure aquí:
Un documental molt interessant! No l’havia vist mai. És interessant de veure tot el que ha passat a Catalunya des de fa tant de temps i com es continua conservant el nom de la ciutat Ἐμπόριον que significava mercat. Si jo fes un descobriment d’aquesta mena em quedaria molt sobtada de veure com sota la terra s’hi amaguen les restes d’una civilització que fa segles va habitar Catalunya i gràcies a això podem saber més sobre el nostre petit país, aquestes troballes són de les més importants espero que se’n continuïn trobant de noves civilitzacions amagades sota els nostres peus.
Xaipete!!!
Considero que el documental és molt interessant, ja que podem veure com Catalunya ha evolucionat i com encara continuem tenim referents clàssics sota terra, gràcies aquests descobriments podem saber la importància dels avantpassats.
Rebeca, vols dir que has visionat el documental?
http://www.descobrir.cat/ca/notices/2016/01/es-recupera-el-magatzem-subterrani-de-la-casa-dels-mosaics-d-empuries-3279.php