Dona i art

                                 De mans hàbils és aquesta pintura. Bon Prometeu,

                                 hi ha també homes iguals a tu en talent.

                                 Aquesta noia, qui l’ha pintada, si li hagués donat veu,

                                de ben cert, que seria, de cap a cap, Agatarquis.

                                    

                                Erinna de Telos, Antologia Palatina  VI 352

                                 (trad. M.Capellà, Poetes gregues antigues PAM 2004

En aquest breu epigrama, la poetessa grega Erinna de Telos, precursora de la poesia hel·lenística, descriu un retrat d’Agatarquis. Comença lloant la tendresa de la mà del pintor que l’ha fet. Tot seguit, invoca Prometeu, el famós tità, model dels artistes plàstics i creador dels humans, i iguala a ells els dotats amb sapiència artística. No tenim el retrat d’Agatarquis, però podem homenatjar el Dia Internacional de la Dona Treballadora amb aquest vídeo sobre la dona en l’art:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/HOyRYUl97Ds" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Heu reconegut algun rostre femení? Quin? Per què són belles?

8 thoughts on “Dona i art

 1. andrea gonzalez

  He trobat molt macu el video.Em sembla una molt bona idea de veure un munt d’obres en molt poc temps i d’una forma molt amena.perque les dones també formem part de la història.dW!

 2. Marta Cava

  Quina passada el vídeo! Només he reconegut la Venus de Botticelli entre tantes dones.

  Esperem aconseguir l’igualtat entre homes i dones en tots els àmbits algun dia!

 3. Ari Vila

  Destaca la bellesa i la dolçor de la dona, es pot veure també el progrés de l’art amb el pas del temps, en l’epigram es pot apreciar els diferents estils que estan de moda en les diverses èpoques.
  Erinna de Telos és una poeta grega que vol fer veure la bellesa de la dona, selecciona retrats de dones belles i lloar el pintor que l’ha pintat, seguidament invoca a Pompeu, ja que és el model d’atistes plàstics i el creador dels humans, que és exactament el que Erinna lloar en els seus epigrames, sobretot la bellesa de la dona, torno a destacar.

 4. Abigail.dina

  Molt bon apunt!
  Que video tan bonic.Quantes dones,dones tan diferent ,però a la vegada tan iguals.Penso que la dona és la millor creació.Es increible quantes dones formen part de l’història,Aqui podem veure que la dona és una factor molt important per l’art ,perquè en certa forma és com un simbol de bellesa que no és pot trobar en els homes ,ja que les dones tenim coses,que fan ser ùnicas,Infinitats d’artistes ha pintat a mooltes dones de difernts época ,però he de dir que cadascuna d’aquestes obre d’art tenen un valor simbòlic.
  Si que he reconegut una obra d’art venus de Botticelli ,una obra d’art molt coneguda.
  El naixement de Venus, una de les pintures més reconegudes de Botticelli,*eprersenta el naixement de la deessa de l’amor Venus emergint de l’escuma del mar com una dona plenament madura. Val la pena notar que en l’època clàssica.

 5. Abril Ramos

  Xaipete!

  La dona era considerada una mena de deesa en l’antiguitat.
  Aquí és on les dones podem demostrar que som part de a història.
  En el vídeo he reconegut diferents pintures, entre d’elles la Gioconda, del pintor Leonardo da Vinci.

 6. Mariona Sabanés

  Molt bon apunt!

  Es pot veure clarament que les dones som imprescindibles en la vida, ja que a part de ser un símbol de la bellesa, també podem donar la vida a nous éssers. Som un símbol de bellesa perquè anteriorment, eren considerades deesses que representaven la delicadesa, la bellesa…

  En el vídeo he pogut reconèixer l’obra de Leonardo da Vinci, la Gioconda.

 7. Robert Cepeda

  Un video genial, sense paraules.
  La dona es fruit de vida i una font de bellesa sense limit, les dones encara de ser tan necessaries per l’home porta sent maltractada molts segles per el propi home. La dona tambe ha jugat un gran paper a la literatura des de els classics fins els contemporanis, la dona es una font d’inspiracio. La dona era considerada una deesa…però…la tractaven com una deesa?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *