29 de febrer: any bixest o de traspàs

Avui és 29 de febrer, un dia més que tindrà l’any! D’això se’n diu any bixest o de traspàs, i passa cada quatre anys. El nostre calendari té 97 anys bixests cada 400 anys. Bixest prové de bis sexto calendas martias, nom amb què els romans anomenaven el dia 25 de febrer, quan aquest mes tenia 29 dies per ajustar el calendari, ja que intercalaven sis dies abans de les calendes de març.

La història diu que fou Juli Cèsar, assessorat pels astrònoms, qui va reformar el calendari del rei romà Numa Pompili, i a causa de l’endarreriment produït respecte a l’any solar va afegir cada quatre anys un dia més; tanmateix, la reforma juliana tampoc era perfecta ja que provocava un error d’un dia cada 128 anys.

Fou el Papa Gregori XIII que va establir l’any bixest tal com el tenim avui, val a recordar que el nostre calendari és el gregorià. Va establir que l’any bixest requereix que les dues últimes xifres de l’any han de ser divisibles per quatre i que l’any no pot acabar amb dos zeros. Aleshores un any seria bixest si fos divisible per 400. Això tampoc és infal·lible ja que de ser-ho també hi hauria un endarreriment cada 4000 anys, per  tant anys com 4000, 8000 0 12000 haurien de ser bixests segons la regla anterior i ho deixen de ser per reajustament.

El temps s’esmuny (Fugit irreparabile tempus)  i, a més, es resisteix a ser fraccionat, mesurat per l’home. Carpe diem! i no feu cas de la fama de mal averany que té, com ho recull la dita: Any bixest, les faves al revés!

faves-de-traspas.jpg

P.D.:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AgKaHTh-_Gs[/youtube]

53 thoughts on “29 de febrer: any bixest o de traspàs

  1. Pingback: Astrònoms grecs i descobriments | El cel dels mites

  2. Pingback: Any bissextil, any bixest, any de traspàs | L'univers clàssic dels nostres mots

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *