Desenvolupament i canvi climàtic

Tsunami a la badia de Weligama, Sri Lanka.

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/mediambient/965472.rm" width="322" height="288"/]

La Unió Europea dóna suport a una iniciativa anomenada ENCOFOR, que facilita la implantació dels projectes que permeten un desenvolupament conciliador amb el medi ambient. “El medi ambient” parla de les experiències de l’Índia i Uganda.

L'aigua envaeix la terra a Melaboh, Sumatra, Indonesia.

El canvi climàtic amenaça greument els països en desenvolupament, més vulnerables i més exposats als seus efectes. Però la lluita per fer front al canvi climàtic pot ser una oportunitat perquè aquests països es desenvolupin sosteniblement, allunyats del procés industrialitzador propi d’Occident.

Al Rajasthan, a l’Índia, l’electricitat s’obté de la biomassa que prové de les restes del conreu. Amb l’escalfor provocada per la crema de la biomassa, la planta obté electricitat verda que evita que s’emetin trenta-cinc mil tones anuals de CO2 a l’atmosfera. La lluita contra el canvi climàtic serveix a l’Índia per incrementar la capacitat de producció d’energia i perquè s’industrialitzi amb tecnologia neta.

Centenars de projectes com el de l’Índia s’han estès arreu del planeta, però pocs s’han fet al continent africà, on el desenvolupament arriba a un ritme més lent.

A la reserva natural de Rwoho, al sud d’Uganda, ENCOFOR lidera un projecte per capturar el diòxid de carboni de l’atmosfera. Les condicions idònies per al creixement d’arbres a Uganda, amb un sòl molt fèrtil, permeten que s’hi planti un bosc de dues mil hectàrees que absorbirà trenta mil tones anuals de CO2. El procés de plantació i tala dels arbres dura només vint anys i, un cop finalitzat, tornarà a començar. La reserva de Rwoho, que és un baluard per a la preservació del medi ambient, també estimula les economies locals perquè reforça el mercat intern i crea llocs de treball.

El canvi climàtic porta conseqüències devastadores i per això cal tenir petits gestos per salvar el planeta.

logo.png

Equip Edu3

Entrevistem la Vicky Sherpa

Vicky Sherpa (2006)

Pont de Diàleg/Wartako Setu

Una colla de nens catalans van trobar-se l’any 2006 amb la Cooperant Vicky Sherpa i la van entrevistar.La Victòria Subirana els descriu amb paraules de Mestra com són els infants nepalesos i quines són les seves condicions de vida.

Una aproximació a la cultura nepalesa des del projecte que lidera na Vicky i que en aquest moments passa per serioses dificultats.La seva tasca ha fet possible que molts nens i nenes tinguin una educació amb dignitat.

Mapa del Nepal

Mapa del Nepal

Aquest vídeo presenta el projecte de la pedagogia transformadora de la Viky Sherpa al Nepal. Na Viky ens mostra la seva filosofia de l’educació que porta a la pràctica exitosament amb els nens i nenes nepalesos desafavorits socialment.El seu mètode i la seva visió de l’educació ens permet alternatives de qualitat per als infants siguin del lloc que siguin.

Alumnes de l'escola Catalunya (Nepal)

El vídeo també ens apropa a la realitat de les seves escoles al Nepal i a la cultura nepalesa a través d’una entrevista realitzada per nens.
La fundació Eduqual que dóna suport al projecte té seu a Barcelona i al Nepal. Entre d’altres organitza visites al país i us proposa col·laboracions.

+info

Podeu seguir l’actualitat de la notícia al 3cat24

Esperem que els ponts de diàleg puguin fer-se presents.

logo.png

Equip Edu3.cat

Contra l’envelliment

La presentadora, Anna Castellet

La presentadora del programa, Anna Castellet

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/posatenforma/1224016.rm" width="322" height="288"/]

La dieta i l’activitat física són dos dels principals factors per cuidar-se. En aquesta ocasió, “Posa’t en forma” proposa una sèrie d’exercicis per lluitar contra l’envelliment.

Anna Castellet, la presentadora i monitora d’activitats dirigides del programa, ha preparat una coreografia d’aeròbic per augmentar la freqüència cardíaca. Tot seguit proposa exercicis amb la “bodybar”, una barra que pot tenir diferents pesos, i exercicis d’estirament.

Quan ens fem grans, el cos va perdent algunes qualitats. Per exemple, es redueix la massa muscular i el teixit ossi, en especial en el cas de les dones, que, a partir de la menopausa, solen patir osteoporosi. L’activitat física pot aportar molts beneficis davant aquests efectes naturals del procés d’envelliment. Per exemple, afavoreix la mobilitat articular, augmenta la força muscular i millora la coordinació.

L’entrenador personal Sergi Martín, des de la sala de fitness, presenta una màquina per tonificar la musculatura de les espatlles. I Marc Font, monitor d’esports d’aigua de Decathlon- L’illa, parla sobre les plantilles que han d’utilitzar els esportistes segons l’esport que practiquen.

La presentadora del programa també conversa amb Lorenzo Ruiz, monitor d’aquaeròbic, una nova modalitat d’aeròbic que es du a terme dins l’aigua i que es totalment recomanable per a la gent gran.

Finalment, es recorda que, a mesura que ens fem grans, les nostres defenses es debiliten. Amb el pas dels anys, els canvis fisiològics alteren el sistema immunitari i les defenses se n’acaben ressentint. Per minimitzar aquests efectes, és important practicar exercici físic de manera regular i seguir una dieta sana a base d’aliments que ajudin a reforçar les defenses.

Web del programa

Posa’t en forma!

logo.png

Equip Edu3.cat

Thunder and Lightning

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/baby_triplets/877347.rm" width="322" height="288"/]

En aquesta ocasió, les protagonistes de “The Baby Triplets” tenen por d’una tempesta i al llarg de l’episodi fan servir mots i expressions en anglès com ara “I am scared”, “ghost” o “storm”.

Les tres bessones bebès són al llit, però el soroll d’una forta tempesta les desperta. Tenen por, i al final acaben dormint al llit dels pares.

“Noise”, “scared”, “switch on”, “kitchen”, “dark”, “monster”, “ghost”, “storm”, “thunder”, “lightning” o “bed” són algunes de les paraules que fan servir.

The Three Babies és una nova sèrie de dibuixos animats molt especial. Situa les Tres Bessones a la seva edat més primerenca, quan fan els seus primers descobriments. Però a més de narrar petites aventures quotidianes, la sèrie té com a objectiu ser una eina d’aprenentatge de l’anglès. Per aquest motiu, els episodis tenen com a llengua vehicular la llengua anglesa, factor que permet experimentar als infants una immersió lingüística en un entorn únic.

Des del portal Edu3.cat podeu disposar de tots els capítols per veure’ls a les aules. Projectar a la píssarra digital per convertir-la en un món màgic d’aprenentatge.

Idea d’aula:

Envia’ns la proposta d’experiència al portal Edu3.cat.Us convidem a compartir les teves propostes, donar-vos difusió i conèixer la vostra escola.

Web del programa

It’s school time again! You’re probably feeling excited and maybe a little sad that summer is over.

The First Day with The Baby Triplets? Good Idea!

Most teachers kick off the school year by introducing themselves and talking about all the stuff you’ll be doing that year. Some teachers give students a chance to tell something about themselves to the rest of the class.Why not With”The Baby Triplets”?

Good luck!

logo.png

Edu3.cat Team

Per la Pau…Anima’t!

Des de l’Edu3.cat us convidem a participar en el 3r concurs d’animacions per la Pau, convocat per La Fundació per la Pau.

Concurs d’animacions per la PAU

Els clips guanyadors es publicaran al portal Edu3.cat dins la sèrie Joves Creadors que cerca nous talents en el món audiovisual i potencia l’educació en valors, la solidaritat i la cultura de la pau.

Concurs per la PAU


El concurs té per objectiu el foment de la cultura de pau.Aquest concurs ha assolit una fita important com ho és el poder fer arribar a més de 200.000 persones.

Us proposem veure algun dels clips guanyadors de les proppassades edicions i engrescar els nois i noies des de les aules a crear el seu clip per la Pau.Aquesta pot ser una manera d’aprendre eamb les TIC i en clau CC de creativitat i compomís:

Are you a patriot?:

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/videoteca/pau/2n/areyouapatriot.rm" width="322" height="288"/]

Vídeo nominat a la categoria curtmetratge sènior del 2n Concurs d’animacions per la pau. Autor: Ivan Costarrosa (Catalunya).

Amb aquest concurs, sota el lema “Sense armes, un món més segur”, la Fundació per la Pau ha promogut la creació de pel·lícules animades relacionades amb la cultura de pau, que han de servir per a la sensibilització i l’educació per la pau.

Clips guanyadors (edicions anteriors)

Bases del concurs

La Fundació per la Pau és una ONG nascuda el 1983 que treballa per un món en pau. A través duna opinió pública cada cop més informada i activa, impulsa tots aquells canvis culturals i estructurals que han de fer possible l’eradicació de la violència com a forma de relació entre les persones i els pobles.

+info

Si ho vols també posem un referitori de recursos audiovisuals al vostre abast amb llicència CC (Creative commons), per poder reeixir amb les vostres creacions.

Animeu-vos a participar-hi!

logo.png

Equip Edu3.cat

Ens trobem a l’escola!

L’Edu3.cat us convida a tots i totes a trobar-nos a l’escola o a l’IES i col·laborar amb nosaltres.Podeu enviar-nos els vostres missatges, incloure al portal les vostres experiències a les aules i a compartir en clau 2.0 els audiovisuals que més us agradin.

Us proposem:

Tot un curs

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/tot_1_mon/001_781494.rm" width="322" height="288"/]

El programa “Tot un món” segueix una noia russa durant tot un curs, des de la seva arribada a l’aula d’acollida fins a la incorporació a la classe normal.

La Salina Makoeva és de Rússia, té tretze anys i es va incorporar a l’aula d’acollida de l’Institut d’Educació Secundària Flos i Calcat de Barcelona a l’inici del curs.

La Pilar Soler, professora de l’aula d’acollida, n’ha fet el seguiment durant el curs. El capítol mostra, mitjançant les opinions de la Pilar i de la Salina, l’evolució que ha fet aquesta nova alumna i el nivell de domini de la llengua que assoleix al llarg de tot un curs.

Web del programa

Explica’ns com ha estat aquest inici de curs i ho publicarem al bloc de l’Edu3.cat.Envia’ns un correu electrònic a l’Edu3.cat o escriu els teus comentaris en aquest mateix bloc.

+ info

Bona tornada a l’escola!

logo.png

Equip Edu3.cat

Forjadors de la Diada

El dia 11 de setembre del 2009 celebrem la Diada Nacional.Des de l’Edu3.cat us proposem una revisió a les celebracions de la nostra festa reivindicativa i de país.

La Senyera

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/forjadors/1108983.rm" width="322" height="288"/]

“Forjadors de la Diada” és un recorregut per la història de la celebració de la Diada Nacional de l’Onze de Setembre, de la mà d’un seguit de reconeguts especialistes en els diversos aspectes d’aquesta festa reivindicativa.

Amb el rerefons dels preparatius per a la celebració de la Diada, l’any 2007, a Barcelona, Vic i Gironella, es recorden les fites emblemàtiques de la història de la commemoració de la caiguda de Barcelona davant les tropes borbòniques, l’any 1714.

El reportatge repassa dates com la de l’any 1888, quan es pot situar la primera convocatòria ciutadana “en honor als màrtirs de 1714”; l’any 1901, la que es considera la primera celebració significativa, arran de la detenció d’un grup de joves que dipositaven flors al peu de l’estàtua a Rafael Casanova; l’any 1914, amb el trasllat de l’estàtua del passeig Lluís Companys a la ronda de Sant Pere de Barcelona, o l’any 1923, amb la ferotge repressió durant els actes commemoratius, dos dies abans del cop d’estat del general Miguel Primo de Rivera.

Així mateix, també es parla de la institucionalització de la festa a partir de la proclamació de la República, l’any 1931; de l’assumpció, per part de la CNT, de la reivindicació nacional durant la Guerra Civil; de la prohibició i la retirada de l’estàtua de Casanova durant el franquisme; de la revifalla de la celebració clandestina del 1964; de l’esclat multitudinari i reivindicatiu de les diades del 1976, a Sant Boi, i del 1977, a Barcelona, i de l’oficialització de la festa durant els darrers anys.

Hi intervenen els historiadors Albert Balcells, Jaume Sobrequés, Oriol Jonqueres, Antoni Simon, Agustí Alcoberro, Pelai Pagès i Josep Maria Solé i Sabaté; el sociòleg Antoni Estradé; l’antropòleg Manuel Delgado; els politòlegs Roger Buch i Jordi Sánchez; els presidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall; el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach; Robert Surroca, del Front Nacional de Catalunya; Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural; Jordi Miravet, president del Memorial 1714; Antoni Ayala, membre del Memorial 1714; Laia Altarriba, periodista; Josep Escoda, professor de Secundària, i, finalment, Josep Benet, advocat, historiador, escriptor i polític desaparegut el 25 de març de 2008.

+info

logo.png

Equip Edu3.cat

Catalunya.cat:Quin serà el nostre futur col·lectiu?

En aquest documental de rigorosa actualitat, el periodista de TV3 Ramon Pellicer ens proposa una reflexió sobre el nostre país des d’una perspectiva objectiva.Una mirada enrera de la nostra història recent que inspiri l’immediat futur col·lectiu:

Us proposem:

“Catalunya. cat”

Quin serà el nostre futur col·lectiu?

Museu d’Història de Catalunya

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/catcat/1019967.rm" width="322" height="288"/]

El documental “Catalunya.cat” forma part de l’exposició “Catalunya.cat: un retrat de la Catalunya contemporània, 1980-2007”, que es pot veure al Museu d’Història de Catalunya.

A partir d’una successió d’imatges, sense narració en “off” i amb banda sonora pròpia, “Catalunya.cat” fa un recorregut per la història més recent a través dels fets i els personatges que han caracteritzat una època de canvis socials, polítics, econòmics i culturals.

D’entre les transformacions més importants, “Catalunya.cat” destaca el pas de la dictadura a la democràcia, la normalització del català als mitjans de comunicació, la televisió digital, la revolució d’internet i els desafiaments culturals, com també les noves religions, el problema de la vivenda i el terrorisme.

“Catalunya.cat” finalitza amb una reflexió de l’escriptora Doris Lessing, premi Nobel de Literatura i distingida, el 1999, amb el Premi Internacional Catalunya: “Una raó per la qual sento simpatia per Catalunya és la seva història, tan agitada i tan variada…”

Web del museu

logo.png

Equip Edu3.cat

Gansk o l’origen de la tragèdia.

La distància en el temps ens permet mirar l’inici de l’horror que va sacsejar europa l’any 1941.El dia 1 de setembre de 1939 ha fet setanta anys de l’origen d’una etapa deplorable per a la història contemporània.

Espanya havia tancat la colpidora guerra civil (1936-1939 i el camí de l’èxode i de l’exili formaria part indisociable del destí de moltes persones innocents.

La ciutat polonesa de Gdansk enceta els actes de commemoració dels 70 anys de la invasió nazi de Polònia que va desencadenar la Segona Guerra Mundial. Un conflicte en què van perdre la vida 60 milions de persones.

El país de Copèrnic va ser testimoni de les pitjors moments de la vella europa:

1 de setembre 1939

De esquerra a dreta: Tropes de la Commonwealth al desert; Civils xinesos sent enterrats vius per soldats japonesos; Forces soviètiques durant una ofensiva d’hivern; Avions japonesos a punt d’enlairar-se des d’un portaavions; Tropes soviètiques lluitant a Berlín; Un submarí alemany sent atacat

Des de l’Edu3.cat us proposem un viatge en el temps que no pot ser oblidat però que ha de ser superat amb els instruments de pau i diàleg.

Veus a l’exili

Download

El maig de 1945 les tropes aliades entren als camps de concentració de Mauthausen i Dachau i alliberen tots els presoners que encara estan vius. Ramón Serrano Suñer, cunyat de Franco, va fer tots els possibles perquè els refugiats espanyols a França fossin empresonats i deportats als camps d’extermini nazis.

“Veus de l’exili”. Aquest és un programa que vol explicar la diàspora de desenes de milers de catalans dispersats per tot el món arran de la Guerra Civil. Periodistes i historiadors els han seguit els passos per recuperar el testimoni de l’exili.

Més de cent veus en una producció de 35 capítols en què es reflecteixen mostres representatives de la cultura, la política i la vida de catalans a tot el món: cartes, poemes, documents… Tot plegat per intentar trobar l’ànima de la cultura i l’activitat política catalanes durant els anys més durs del franquisme.

Hi ha capítols en què s’expliquen les causes i les conseqüències de l’exili de forma cronològica. D’altres de monogràfics en què es repassen episodis importants de la història de l’exili: els bombardejos que van acompanyar la retirada, la divisió política a la cúpula dirigent, la solidaritat als camps d’internament i concentració, la represa cultural amb els Jocs Florals, etc. Hi ha espais en què s’explica la història dels grans protagonistes de l’exili: Lluís Companys, Joan Peiró, Pau Casals, Joan Coromines, Josep Carner, Pompeu Fabra… Tot plegat per recuperar la memòria i per descobrir l’aventura vital, la trajectòria cultural d’una lluita per conservar la identitat davant la repressió que vivia l’interior del país.
És, també, un homenatge a l’esforç de solidaritat humana a través de l’exposició del testimoniatge vital de les històries personals més variades, que posen en evidència la voluntat de ser i, alhora, el combat per la llibertat i la justícia.

Si ens vols explicar la teva experiència, escriu a la següent adreça de correu electrònic: ferrer.s@catradio.cat

“Veus de l’exili”
Un programa per recuperar la memòria de l’exili català.
Un programa per donar veu als que van haver de marxar.
Un programa per donar veu als que van callar per la força

Web del programa

+info

logo.png

Equip Edu3

Joves fora de sèrie

Des de l’Edu3.cat us proposem planificar un curs solidari.Els nostres joves poden aportar a la societat noves maneras de fer, el compromís amb els altres és el millor tresor per un mateix.El fet de dedicar una estona del temps propi a ajudar als altres suposa un creixement compartit.Alguns dels nostres joves han trobat el desllorigador i han esdevingut un referent per a molts d’altres.

Aquest programa està protagonitzat per joves que, a més de treballar, estudiar, sortir amb els amics i tenir “hobbies”, inverteixen part del seu temps lliure en els altres. Cada capítol mostra un d’aquests joves fent l’acció que el converteix en “fora de sèrie”.

Des de la xarxa Internet o des de les aules podem fer partícips i encomanar als nois i noies catalans de les millors propostes.Algunes  idees que es duen a la pràctica les podem trobar amb els diferents capítols que presenta el programa “Joves fora de sèrie”.

Recuperant l’estany de Sils

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/jovesfds/1220215.rm" width="322" height="288"/]

On abans hi havia hagut l’estany de Sils, ara s’hi ha fet un estany articial. “Joves fora de sèrie” conversa amb una de les voluntàries que han participat en el projecte.

Eva Yus és biòloga i fa recerca al laboratori. Sempre havia volgut fer alguna activitat fora de la feina que li permetés treballar directament a la natura. Quan va descobrir el projecte que Acció Natura desenvolupa a la comarca de la Selva per recuperar l’estany de Sils, no va dubtar a col·laborar-hi.

Fa dos-cents anys, l’estany de Sils era més gran que el de Banyoles, i es va deixar assecar per guanyar terres de conreu. On abans hi havia l’original, ara s’hi ha fet un estany artificial per recuperar la biodiversitat de la zona. Tot el procés s’ha fet de cara al públic perquè tothom pugui anar a conèixer l’entorn i a gaudir-ne.

Un programa protagonitzat per joves que, a més de treballar, estudiar, sortir amb els amics i tenir aficions, inverteixen part del seu temps lliure en els altres. Cada capítol mostra un d’aquests joves que fan aquella tasca que els converteix en uns “fora de sèrie”, és a dir, en joves que trenquen els esquemes i, fins i tot, els estereotips a què massa sovint s’associa la gent jove.

Al llarg de la sèrie veurem nois i noies que fan de monitors en colònies per a gent gran, acompanyen nois i noies amb discapacitat intel·lectual a una discoteca, pinten pisos de persones amb pocs recursos i fan classe de repàs a un nen que acaba de ser operat per intentar que no perdi el curs.

A més d’aquests joves, el programa també té com a protagonistes les persones i els col·lectius destinataris de l’acció. D’aquesta manera, veiem com els discapacitats físics es poden banyar a la platja i fan esquí nàutic. A més, el programa mostra com diversos nens i nenes ingressats a l’hospital riuen una estona amb els pallassos, com una dona invident està al dia del que diuen els diaris i com els gossos de la gossera surten de la gàbia per fer la passejada setmanal.

Tots els protagonistes coincideixen que, més que el que donen, el més important és el que en reben a canvi. Per molts d’ells, allò que van començar a fer pensant en els altres al final s’ha convertit en una activitat imprescindible per a ells mateixos.

LIvan Andrade, el conductor del programa

L'Ivan Andrade, el conductor del programa

El conductor del programa és Ivan Andrade, que ja vam veure al programa de consum responsable “Un forat a la butxaca” (K3). Aquest cop l’Ivan fa el paper de testimoni que, juntament amb l’espectador, va descobrint per què els protagonistes del programa són joves fora de sèrie.

Web del programa

Endavant amb les vostres propostes “fora de sèrie”!

logo.png

Equip Edu3