[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/mediambient/965472.rm" width="322" height="288"/]
La Unió Europea dóna suport a una iniciativa anomenada ENCOFOR, que facilita la implantació dels projectes que permeten un desenvolupament conciliador amb el medi ambient. “El medi ambient” parla de les experiències de l’Índia i Uganda.
El canvi climàtic amenaça greument els països en desenvolupament, més vulnerables i més exposats als seus efectes. Però la lluita per fer front al canvi climàtic pot ser una oportunitat perquè aquests països es desenvolupin sosteniblement, allunyats del procés industrialitzador propi d’Occident.
Al Rajasthan, a l’Índia, l’electricitat s’obté de la biomassa que prové de les restes del conreu. Amb l’escalfor provocada per la crema de la biomassa, la planta obté electricitat verda que evita que s’emetin trenta-cinc mil tones anuals de CO2 a l’atmosfera. La lluita contra el canvi climàtic serveix a l’Índia per incrementar la capacitat de producció d’energia i perquè s’industrialitzi amb tecnologia neta.
Centenars de projectes com el de l’Índia s’han estès arreu del planeta, però pocs s’han fet al continent africà, on el desenvolupament arriba a un ritme més lent.
A la reserva natural de Rwoho, al sud d’Uganda, ENCOFOR lidera un projecte per capturar el diòxid de carboni de l’atmosfera. Les condicions idònies per al creixement d’arbres a Uganda, amb un sòl molt fèrtil, permeten que s’hi planti un bosc de dues mil hectàrees que absorbirà trenta mil tones anuals de CO2. El procés de plantació i tala dels arbres dura només vint anys i, un cop finalitzat, tornarà a començar. La reserva de Rwoho, que és un baluard per a la preservació del medi ambient, també estimula les economies locals perquè reforça el mercat intern i crea llocs de treball.
El canvi climàtic porta conseqüències devastadores i per això cal tenir petits gestos per salvar el planeta.
Equip Edu3