Otium i publicitat

Què és l’otium? A què es dedicaven principalment grecs i romans quan en gaudien? Què ens ha quedat d’aquestes activitats? Com ens han influït? Segur que teniu molt a dir sobre aquesta qüestió oi?
Els publicistes sovint hi recorren, com hem vist també en altres àmbits com l’alfabet o els llatinismes. Aquí en teniu algunes mostres que m’han fet arribar d’altres alumnes com vosaltres.

 • Què me’n dieu, d’aquest vídeo? Mireu-lo amb atenció, analitzeu totes les mostres de pervivència clàssica que hi apareixen i especifiqueu-ne el referent, la referència i la relació. Amb quin altre vídeo vist a classe està relacionat? Compara’ls.

 • I aquest altre, no trobeu que hi ha innombrables referències? Feu-ne l’anàlisi com us he demanat a l’anterior i, sobretot, relacioneu-lo amb el que sabeu sobre el tema.

I vosaltres, sou capaços de trobar altres mostres de pervivències clàssica relacionades amb aquest tema? Au, busqueu-ne unes quantes i deixeu-les en el comentari!

TERESA

23 thoughts on “Otium i publicitat

 1. Lucía Cabrera i Arnau López

  Salve!
  L’otium vol dir “temps lliure”, la seva traducció és oci. És dedicaven a fer una espècie de competicions esportives anomenats actualment JOCS OLÍMPICS que al igual que ara tenen lloc i és celèbren cada 4 anys, antigament celebrats a Olimpia per donar culte als déus, actualment és celèbren a llocs diferents d´arreu del món.
  En referència al primer video esta situat en un circ o en un amfiteatre grec, on apareix una deesa i un home que sembla ser el guanyador d´una de les activitats anomenades a classe.
  Està relacionat amb els jocs que es feian a l´antiga Grécia per crear oci i que la gent gaudeixi.

  En el segon video pasa lo mateix que en el primer, tres noies es situen en mig d´un amfiteatre per que la gent gaudeixi de l´oci i l´espectacle.

  Reply
 2. Damii

  Què és l’otium?
  Es el tiempo libre que tiene la gente,otium en latin significa tiempo libre.
  A què es dedicaven principalment grecs i romans quan en gaudien?
  Los Griegos se dedicaban a los juegos olimpicos y los Romanos en cambio, al circo.
  Què ens ha quedat d’aquestes activitats?
  Nos a quedado deportes parecidos y el mismo deseo de competir que tenian en esos tiempos
  Com ens han influït?
  Pues que las “quadrigas” y las “bigues” se han convertido en carreras de motos o de coches.

  Reply
 3. Clara i Marti

  “L’ otium” es el temps d’oci en la qual una persona pot, entre altres, gaudir menjant, jugant, contemplant o descansant. Els grecs i romans en ” l’otium” es dedicaven a l’esport. Els jocs olimpics ens han influït molt, de manera de que encara es segueixen celebrant, però amb petits canvis. Les activitats antigament estaven dedicades als deus, especialment a Zeus, però actualment ja no existeix aquesta creença. Al vencedor se li donava una corona d’olivera o de llaure, en canvi ara es donen medalles d’or, plata i bronze. Ja no es practica a Olímpia sinó que cada 4 anys es fa a un país diferent.

  Sobre el vídeo del perfum d’ Invictus, Pensem que el referent és “Invictus”, paraula llatina. La referència és el perfum. La relació és que representa que si et poses aquesta colònia et sentiràs com un déu.

  Sobre el segon vídeo, creiem que el referent es Pepsi, la referència és una marca de refresc i la relació és que com es veu que estan a un amfiteatre i estan esperant a que comenci l’espectacle el rei està esperant amb un refresc i representa d’alguna manera que si beus aquest refresc seràs privilegiat o que te l’has de beure en moments d’oci.

  Reply
 4. Sergi Peña Burgos

  Què és l’otium? A què es dedicaven principalment grecs i romans quan en gaudien? Què ens ha quedat d’aquestes activitats? Com ens han influït? Segur que teniu molt a dir sobre aquesta qüestió oi?
  L’otium es una paraula que vol dir temps lliure. Els grecs es dedicaven a les proves dels jocs olímpics i els romans en canvi es dedicaven al circ.Els jocs olímpics dels grecs i dels romans res de res.Ens ha influit en els jocs olímpic i els romans en les carreres de motos i de cotxes fan reférencia a les carreres de quadrigues i les carreres de bigues.
  En el primer video veiem un video de una cólonia
  REFERENT:Invictus
  REFÈRENCIA:Colónia per home
  RELACIÓ:Que si et poses aquesta colónia seras inmortal i tothom es fixara en tu.
  En el segon video vem la referencia de pepsi.

  Reply
 5. Daniela i Marc

  “Otium” significa temps lliure.
  Els grecs dedicaven el seu temps lliure a practicar esports perquè creien que la bellesa física i l’estat físic estava relacionat amb la bondat de les persones.
  Els romans dedicaven el seu temps lliure anant al circ o a l’amfiteatre.
  D’aquestes activitats que feien els grecs i els romans hem conservat les carreres de quadrigues 4 cavalls i bigues 2 cavalls, que ara fan referència a les carreres de cotxes amb 4 rodes i de motos amb 2 rodes, ara també utilitzem els cavalls de vapor com a potència, contra més cavalls, més potència (com a les carreres).
  Seguim practicant esport i fent els jocs olímpics cada 4 anys però en diferents ciutats.

  PERFUM INVICTUS
  Referent: “Invictus”.
  Referència: Un perfum d’home.
  Relació: Pretén dir que si utilitzes aquest perfum, et tractaran com a un déu, ja que a l’anunci surten escultures clàssiques i molts déus i deesses.
  A classe vam veure la versió femenina d’aquest perfum, que es diu “Olympea”.

  ANUNCI PEPSI
  Referent: Amfiteatre
  Referència: Lluiten per la Pepsi
  Relació: Els ciutadans del poble utilitzen la Pepsi en el seu temps d’oci.
  Hem vist que al principi del vídeo surt l’ocell que deixen anar a l’amfiteatre per donar sort, com vam veure en un vídeo d’un ritual.

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   Molt bon comentari, Daniela i Marc, ben analitzats els referents i, a més, heu fet referència a coses interessants, com l’ideal grec i la referència a un vídeo d’una altre comentari.
   També heu respost la pregunta sobre el referent de la colònia femenina. Continueu així.

   Reply
 6. Raul Rojano

  Salve!
  L'”otium” en grec significa temps lliura. Aquest temps lliure els grecs ho utilitzaven per fer o veure esports com: Jocs Olímics, Lluites, carreres…
  El primer vídeo te relació amb els Jocs Olímpics, amb un guerrer poderós que ningú el pot vencer, en aquest cas és un futbolista. Surten els deus, representant com si guanyes perquè està acompanyat per la força del deus. Degut a que es un guanyador totes les dones el volien.
  Referent: Un poderós esportista grec.
  Referència: Una colonia d’home.
  Relació: Els dos guanyen molts prems i son els millors.

  El segon vídeo es una lluita entre gladiador-es la qual no volen lluitar i es posen d’acord amb tot el poble per fer fora l’emperador. Això te relació amb lo que deia Jubenal: que els espectacles de masses s’utilitzaven per tenir entretingut al poble i fer lo que volguessin.
  Referent: Una lluita de gladiadors.
  Referència: Anunci de una beguda.
  Relació: Un espectacle amb molta gent en el qual es pot anunciar una beguda per a que le gent es doni conta.

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   Felicitats, Raul, molt ben vista la referència als “Ludi et circenses”. M’agrada que reflexionis i analitzis els referents amb un cert esperit crític.

   Reply
 7. Nerea Aguilera

  Primer video:
  Al primer video es pot veure que hi han com uns Jocs Olímpics, i l’home que protagonitza l’anunci ha guanyat jugant al fútbol. Es pot veure com tots des de les grades comencen a aplaudir-li i a xiular.

  Referent: Invictus
  Referència: Un perfum d’home.
  Relació: Aquest anunci pretèn convèncer de que si l’utilitzes, triunfarás o ho aconseguiràs tot.
  També té una versió femenina “Olympea” que vam veure a classe.

  Segon video:
  En aquest video es veu una lluita de gladiadores que s’està celebrant a l’amfiteatre. Allà tot el públic i el poble en general, decideix fer fora l’emperador.

  Referent: Una lluita de gladiadors
  Referència: Una marca de beguda (Pepsi)
  Relació: Mostra que els romans prenien Pepsi durant el seu temps d’oci a l’amfiteatre mentres veien els espectacles.

  Reply
 8. Judith López i Dayanna Guarnició

  L’Otium es refereix al temps lliure on els grecs i romans invertien en les competicions atlètiques que tenien lloc cada quatre anys a Olimpia dedicats al dèu Zeus en aquestes jocs olímpics es feien proves com llençament de disc, jabalina, salt d’allargada, lluites i curses.
  També invertien el seu temps lliure en espectalces de massa com el circ, el circ era un edifici allargat el en qual s’hi celebraven carreres de quadrigues i bigues que consistien en fer set voltes al voltant de l’ “spina” (on hi havien estatues i obeliscos). Feien equips de diferents colors com el blau, blanc, verd i vermell, l’equip que guanyava recompensava als que apostaven per ells.
  Per últim, també invertien temps en un altre espectacle de massa, el Amfiteatre. Era una lluita entre gladiadors i també naumaquiaes que són lluites de vaixell i venationes.

  Actualment seguim celebrant les Olimpiades cada quatre anys però en comptes de Olímpia, a diferents països.
  El circ no te a veure amb el que coneixem a l’actualitat, ara son espectacles artístic on podem veure acròbatas, equilibristas, pallassos…
  Avui en dia els Amfiteatres no els hi donem utilitat, són llocs per visitar menys a França, que els que conserven els han convertit en places de toros.

  Al primer vídeo (Invictus) trobem el següent:
  Referent: Invictus
  Referència: Perfum d’home
  Relació: Amb aquest perfum ens mostra que et si l’utilitzes et sentiras com un dèu i totes les deesses aniràn darrera teu i et sentiras gran.

  Segon vídeo (Pepsi):
  Referent: Pepsi
  Referència: Beguda refrescant
  Relació: Podem veure una lluita de gladiadores apunt de començar però abans s’uneixen amb el públic per que caigués l’emperador. El que ens volen fer veure es que aquesta beguda ens fa tenir el poder i la força per rebel·lar-nos.

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   Bona feina, noies, sobretot la introducció, molt completa, tot i que no deixeu clar què correspon als grec i als romans respectivament. Bé per la pervivència en l’actualitat dels diferents edificis i espectacles.

   Reply
 9. Iker Rueda

  L'”otium” significa temps lliure. Els grecs i romans gaudien del temps lliure amb amb esports, per exemple: amb els jocs olimpics, tambe amb espectacles de masses en el circ fent curses de bigues i quadrigues en el amfiteatre hi havien llluites de gladiadors, d’animals…

  Anunci Invictus
  Referent: Cursa
  Referencia: Anunci de ua colonia
  Relacio:

  Anunci Pepsi
  Referent: Lluita de gladiadors
  Referencia: Anunci de pepsi
  Relacio:

  Reply
  1. Iker Rueda

   Anunci Invictus
   Relacio:Que si et poses aquesta colónia seras inmortal i tothom es fixara en tu.

   Anunci Pepsi
   Relacio:Representa d’alguna manera que si beus aquest refresc seràs privilegiat.

   Reply
 10. María Martín

  Otium vol dir temps lliure.Els grecs invertien su temps exercitant-se cada quatre anys a Olímpia, estàven dedicades a Zeus.Els romans fèien grans espectacles de masses al circ ol’anfiteatre. Dels grecgs ens han quedat les Olimpiades que encara és celebrin cada quatre anys però és celebrin a llocs diferents i dels romans ens han quedat els grans espectacles de masses com seria el futbol. El circ a sufrit bastants canvis abans és fèien carreres de quadrigues i ara hi han: acrobates, pallassos …

  -Primer vídeo: Referent: Invictus que vol dir mai derrotat.
  referència: Perfum masculi.
  relació: Si et posses el perfum mai seràs derrotat i tindràs Moltes Musses.

  -Segon vídeo: Referent: Pepsi.
  referència: Beguda refrescant.
  relació qualit: Hay una lluita de gladiadors però abans de començar s’uneixen per derrotar l’emperador.Si beus Pepsi seràs un guanyador.

  Reply
 11. Laia Pérez

  L’otium significa entretenimet i exercici a dojo. Els grecs es dedicaven a fer els jocs olímpiics que eren unes activitats atletiques que tenien lloc cada 4 anys a Olimpia i estaven dedicats al dèu Zeus.

  A aquestes activitats atlètiques acudia gent de tota Grècia i el vencedor se’ls donava una corona d’oliver, també es feien activitats musicals.
  Als jocs olímpics es feien proves com llançament de disc, llançament de jabalina, es feien lluites, lluites grecoromanes, curses, curses a cavall, salt d’allargada…

  Els romans feien espectacles de masses a llocs com el circ que era un edifici allargat en el qual es celebraven carreres de quadrigues (carros de 4 cavalls) i de bigues (carros de 2 cavalls).
  També feien espectacles a l’amfiteatre on es celebraven lluites de gladiadors, lluites de vaixells (naumaquiae) i lluites d’animals.

  El que ens ha quedat d’aquestes activitats són el premi que s’enportava el guanyador que abans era una corona d’olivera i ara es dona una medalla d’or.

  El primer video perfun invictus:
  referent: el noi grec
  referència: la colonia
  relació: aquesta colonia et fara ser igual de bo que el noi.

  El segon video pepsi
  referent: lluita de gladiadors
  referència: la beguda
  relació: beuen la pepsi en el moment que hi havia espectacles a l’amfiteatre..

  Reply
 12. Damian Cornejo

  El “otium” en griego significa tiempo entrega. Este tiempo libre los griegos lo utilizaban para hacer o ver deportes como: Juegos Olímics, Luchas, carreras …
  El primer vídeo tiene relación con los Juegos Olímpicos, con un guerrero poderoso que nadie lo puede vencer, en este caso es un futbolista. Salen los dioses, representando como si ganas porque está acompañado por la fuerza de los dioses. Debido a que es un ganador todas las mujeres lo querían.
  Referente: Un poderoso deportista griego.
  Referencia: Una colonia de hombre.
  Relación: Los dos ganan mucho pulsas y son los mejores.

  Segundo vídeo: Referente: Pepsi.
  referencia: Bebida refrescante.
  relació: Hay una lucha de gladiadores pero antes de empezar unen para derrotar al emperador.Si bebes Pepsi serás un ganador.

  Reply
 13. Victor Alcaide

  Primer vídeo
  En aquest vídeo es veu com l’home ha guanyat els jocs olímpics, i que aquest perfum vol destacar que el que ho porta serà un guanyador.

  Referent: Invictus
  Referència: El perfum de la marca Invictus d’home.
  Relació: L’anunci vol dir que qui porti aquest perfum serà un guanyador i tot li surtirá bé.

  Segon video:
  En aquest video es veu com les gladiadores no lluiten i volen fotar a l’emperador dins de l’amfiteatre per a que lluités amb el lleó.

  Referent: Una lluita de gladiadores, que renuncien a lluitar.
  Referència: La marca de begudes amb gas Pepsi.
  Relació: Volen representar que el romans beuen Pepsi mentre estan veient espectacles en el seu temps d’oci.

  Reply
 14. ruben

  Primer vídeo
  Referent: Invictus (invicto)
  Referència: El perfum de la marca Invictus d’home.
  Relació: L’anunci vol transmetre que el perfum et fara millorar en tot el que facis.

  Segon video:

  Referent: Una lluita de gladiadores
  Referència: La marca de begudes amb gas Pepsi.
  Relació: Volen representar que els romans veien Pepsi en els seus temps d’oci

  Reply
 15. Maria Ruiz

  PERFUM INVICTUS
  Referent⇒“Invictus”.
  Referència⇒ perfum per l’home, és a dir, és una fragancia més aviat masculina.
  Relació:Diuen que si utilitzes aquest perfum, et tractaran com a un déu, ja que a l’anunci surten escultures clàssiques i molts déus i deesses, a l’anunci és veu reflectit al protagonista que utilitza el perfum el traten així de bé com si fos un déu.
  A classe vam veure la versió femenina d’aquest perfum, que es diu “Olympea”.( el tinc analitzat amb les 3 R en mostres de pervivència).

  ANUNCI PEPSI
  Referent:Amfiteatre
  Referència: Lluiten per el producte que anuncien, la Pepsi
  Relació: Els ciutadans del poble utilitzen la Pepsi en el seu temps d’oci.
  Es veu al principi del vídeo com surt un ocell que deixen anar a l’amfiteatre per donar sort, com vam veure en un vídeo d’un ritual. Ja que l’ocell simbolizava la bona sort en l’antigua Roma.

  Reply
 16. Leire Romero

  L’otium vol dir “temps lliure” i significa oci. Els Grecs i els romans en “L’otium” es dedicaven a l’esport.
  Antigament es dedicaven als déus, especialment a Zeus, però ja no es fan aixì. Avui dia es fan els Jocs Olímpcs que es celebren cada 4 anys i a un pais diferent. Al guanyador se li donava una corona d’olivera i ara reben medalles.

  Invictus
  Referent: Invictus. Un poderós esportista Grec que ho aconsegueix tot.
  Referencia: Colonia d’home
  Relació: Aquest anunci pretén que pensis que si podrás conseguir el que vols i trionfaras. Els dos guanyen molts premis i son els primers i els millors en tot. Té relació amb el jocs Olímpics.

  Al segon video es veuen tres noies situadas en mig d’un amfiteatre fent un espectacle i la gent estava gaudint del oci i del espectacle.

  Referent: Una lluita de gladiadors, que renuncien a lluitar.
  Referencia: És una marca de refresc. (Pepsi)
  Relació: Hi ha una lluita de gladiadors i el poble s’ajunta per derrotar a l’emperador, però abans de veure – la es beuen una Pepsi que vol dir que aquest refresc ens fara tenor força per renunciar a lluitar.

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   En cap dels dos comentaris respons a les preguntes de les autores. Hi ha alguns fragments que no tenen sentit. “la es beuen una Pepsi que vol dir que aquest refresc ens fara tenor força “???

   Reply
 17. Gara

  Invictus

  Referent:La paraula “Invictus” significa en llatí invencible o invicte.
  Referència: La referència és un perfum d’home.
  Relació: L’anunci ens vol dir que si utilitzem aquest perfum, podrem arribar a ser com un déu, tote sles deeses et tractarán correctament.

  Pepsi

  Referent: El referent és l’amfiteatre, aquesta mena de teatre que es veu en el vídeo.
  Referència: La referència és la lluita constant que tenen les noies per la Pepsi.
  Relació: Si ens hi fixem al principi del vídeo surt una mena d’ocell que el seu objectiu és donar sot. I per aquesta raó guanyen les noies.

  Per començar, “Otium” vol dir el temps d’oci que tenim les persones.
  Seguidament, parlant sobre a que es dedicaven els grecs he trobat que en el seu temps lliure feien diferents tipus d’esports, per millorar el seu estat físic i mental. D’altre banda, he aprés que amb literatura universal que els grecs solien anar a l’amfiteatre, era com un teatre per a ells.
  D’aquestes activitats ens queden les carreres de cotxes i de motos. A més, actualment continuem millorant el nostre estat físic.

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús Post author

   Atenció Gara, un amfiteatre i un teatre són dues coses diferents, i els grec no tenien amfiteatre, és un construcció d’origen romà. És un dels temes que tractarem a la segona avaluació.

   Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *