Banys a la clàssica

Salvete amici amicaeque !

El perquè d’aquest article es troba en la paraula caldo, que sempre m’havia causat dubtes i vaig preguntar la Teresa per què és correcte caldo en català. Em va dir perquè provenia del llatí, doncs jo que pensava una altra cosa quan veia els anuncis de TV3 i 8TV sobre la marca Gallina Blanca i Knorr…; creia fins fa poquet que per dir caldo en català era brou, però al final la normativa ha acceptat aquesta paraula perquè prové del llatí.

gallina-blanca-caldo-de-pollo-bajo-en-grasas-brik-1-lt

Aquesta disquisició etimològica m’ha portat a reflexionar sobre un altre tema que hi està relacionat. Ja fa uns quants anyets que vaig a Andorra i, tot i que mai he estat a Caldea, sempre m’he preguntat per què aquest centre termolúdic rep aquest nom; doncs ara m’ha quedat clara la seva etimologia.

caldea

Caldea

Es tracta de l’adjectiu llatí caldusen català calent, que dóna nom a la sala calenta de les termes, anomenada caldarium. Els establiments de thermae tenien sales amb aigua a diferents temperatures i sovint es construïen on hi havia aigua termal, per això als llocs que es diuen Caldas, Caldes, etc… podria haver-hi hagut aigua termal en el passat i encara perdurar ara.

Investigant per la xarxa he trobat molts topònims relacionats amb caldus, però com que n’hi havia de tants, he fet un petit recull de topònims espanyols, catalans i andorrans que en provenen i he arribat a una conclusió: és que que totes tenen balneari!

 1. Caldes de Montbui: en aquest municipi de la província de Barcelona hi ha una de les fonts més calentes d’Europa, ja que ens els temps del romans van aprofitar aquella aigua i van construir un balneari, del qual encara hi ha restes arqueològiques. Aquest poble té unes aigües termals amb clor, flúor, brom i iode que serveixen per combatir problemes ossis.
 2. Caldes d’Estrach: està a la província de Barcelona i a la comarca del Maresme, té balneari amb aigua mineromedicinal.
 3. Caldes de Malavella: és a la província de Girona, és famosa per el seu manantial d’aigua amb gas natural i el Vichy Catalan, és veritat que existeixen balnearis amb aigua termal.
 4. Escaldes-Engordany: està a Andorra i té el balneari Caldea, la seva aigua termal és rica en clor, sodi, sulfats, florur, potassi, silici, magnesi, alumini, ferro i amonis.
 5. Caldes de Bohí: està situat a la província de Girona, i les seves aigües termals ajuden a curar malalties reumàtiques.
 6. Caldas de Reis: està situat a Galícia, a la província de Pontevedra, l’aigua termal que hi ha serveix per tractar afeccions reumàtiques, respiratòries, dermatològiques i quirúgiques.
 • Digueu quins altres espais hi ha a les termes romanes a part dels que he esmentat.
 • Els que feu llatí, podeu dir de quin gènere és caldarium i declinar el mot en tots els casos que hem estudiat fins ara. Podeu repassar la funció sintàctica a què correspon cadascun d’ells?
 • Quants gèneres té l’adjectiu caldus? Enuncieu l’adjectiu com surt al vocabulari, en els tres gèneres.
 • Coneixeu algun altre topònim que comenci així? Si és el cas, esbrineu si té relació amb aigües termals.

Maria Sorribes 4B2

8 thoughts on “Banys a la clàssica

 1. Cristina Pomares Cortés

  1.-Digueu quins altres espais hi ha a les termes romanes a part dels que he esmentat.
  Museu de Badalona,Termes Romanes a Sant Boi de LLobregat,Huaira a Barcelona,AIRE Ancient Baths Barcelona,etc
  2.-Els que feu llatí, podeu dir de quin gènere és “caldarium” i declinar el mot en tots els casos que hem estudiat fins ara. Podeu repassar la funció sintàctica a què correspon cadascun d’ells? “Caldarium” és acusatiu masculí/neutre singular, també és nominatiu singular neutre. Quan és acusatiu fa la funció de CD i de CC quan es tracta de direcció, i quan és nominatiu fa la funció de subjecte.
  3.-Quants gèneres té l’adjectiu caldus? Enuncieu l’adjectiu com surt al vocabulari, en els tres gèneres.
  El gènere nominatiu masculí singular -us,nominatiu masculí plural -i, nominatiu singular femení -a i nominatiu plural femení -ae
  4.-Coneixeu algun altre topònim que comenci així? Si és el cas, esbrineu si té relació amb aigües termals.
  A Cataluña trobem topònims que fan referència a les aigües termals (caldas significa càlids): Caldas de Rei,Caldas de Malavella,etc En aquesta última localitat,província de Girona, té un nom curiós: Caldas fa referència a les seves aigües termals càlides i Malavella sembla que es refereix a una “mala vella” que va haver-hi una vegada. Pero abans de que es digués així, en la època romana rebía un altre nom, “Aquae Calidae.”

  Reply
 2. Maria Argudo

  Salve!
  Jo he estat en Caldes de Montbui, a cataluya hi ha més espais amb termes: Les Termes d’Antoní, a Cartago, Les Termes de Caracal·la a Roma, les Termes de Cluny a París, les Termes de Dioclecià a Roma, les termes de can terrers a la Garriga, les termes romanes de san boi, les termes romanes de caldes d malavella. Caldarium és neutre acusatiu de la segona i pot ser ablatiu i nominatiu. L’adjectiu caldus té tres gèneres: caldarium, caldea, caldo. No en conec cap toponim que comenci així.

  Reply
  1. Maria Argudo

   Salve!
   Jo he estat en Caldes de Montbui, a catalunya hi ha més espais amb termes: Les termes d’Antoni a Cartago, Les termes de Caracal.la a Roma, Les termes de Cluny a París, les Termes de Dioclecià a Roma, les termes de can terrers a la Garriga, les termes romanes de san Boi, les termes romanes de caldes de Maravella. Caldarium és neutre i pot ser acusatiu i nominatiu. L’adjectiu caldus té tres gèneres: caldus, calda, caldum. No en conec cap topònim que comenci així.

   Reply
 3. Claudia Tello

  · No només hi ha els espais que ha esmentat el nostre company trobem també Les Caldes de Boí que es troba situat en ple cor de la Vall de Boí a Lleida. Es té registre de l’efecte terapèutic de les seves aigües des de l’època romana, sent a finals del segle XVIII quan es realitzen les primeres anàlisis per a poder donar-li el valor mèdic i científic, donat que ja eren famoses per els seus efectes per a recuperar la Salut.

  Veiem que la paraula caldarium és una paraula esmentada en l’aricle. Aquesta és una paraula llatina neutre. Declinada en nominatiu: caldum o calda(Atribut o Subjecte), en genitiu: caldi o caldorum, en ablatiu: caldo o caldis, en acusatiu:caldum o calda i en datiu: caldo o caldis.

  Té tres generes: el masculí, caldus; el femení, calda; i el neutre, caldum.

  Hi ha més toponims que comencen així com per exemple calent, ja que és el propi significat de caldus, o càlid, que seria una paraula sinònima a aquesta última. També podríem considerar com a topònim la paraula caldera, que també fa referència a l’escalfor i la calor.

  Reply
 4. Pol Fernández

  Salve!
  -Digueu quins altres espais hi ha a les termes romanes a part dels que he esmentat.
  A més a més del “caldarium” altres espais de les termes serien:
  Natatio (piscina)
  Tepidarium (sala de banys temperats)
  Palestrae (gimnasos)
  Frigidarium (sala de banys freds)
  -Els que feu llatí, podeu dir de quin gènere és caldarium i declinar el mot en tots els casos que hem estudiat fins ara. Podeu repassar la funció sintàctica a què correspon cadascun d’ells?
  “Caldarium” és neutre.
  Nominatiu: “caldum”/”calda”
  Acusatiu: “caldum”/”calda”
  Genitiu: “caldi”/”caldorum”
  Datiu: “caldo”/”caldis”
  Ablatiu: “caldo”/”caldis”
  -Quants gèneres té l’adjectiu caldus? Enuncieu l’adjectiu com surt al vocabulari, en els tres gèneres.
  L’adjectiu “caldus” té tres generes, el masculi el femeni i el neutre: “caldus”, “calda”, “caldum”.
  -Coneixeu algun altre topònim que comenci així? Si és el cas, esbrineu si té relació amb aigües termals.
  No conec cap altre topònim que comenci amb “caldes” que no s’hagi citat en l’article.

  Reply
 5. Maria Sorribes

  Salve!
  Jo no demanava que contestéssiu a la primera dient quines termes coneixes sinó que demanava que busquéssiu i féssiu recerca de les altres parts que tenien les termes romanes.
  En quant a les altres qüestions veig que heu contestat bé, i que us ha semblat profitosa la recerca.
  Cristina, no sabia que Caldes de Malavella tenia un altre nom en temps dels romans.
  Això és tot.
  Ave!

  Reply
 6. Nayara Egea Ruiz

  1-

  A més del “caldarium” hi ha altres espais de les termes com:
  La Natatio (piscina)
  El Tepidarium (sala de banys temperats)
  La Palestrae (gimnasos)
  El Frigidarium (sala de banys freds)
  2-

  -“Caldarium” és neutre.
  -Nominatiu: caldum/calda.
  -Acusatiu: caldum/calda.
  -Genitiu: caldi/caldorum.
  -Datiu: caldo/caldis.
  -Ablatiu: caldo/caldis.

  3-

  L’adjectiu “caldus” té tres generes: el masculi, el femeni i el neutre: “caldus”, “calda”, “caldum”.
  No conec cap altre topònim que comenci amb “caldes” que no s’hagi citat en l’article.

  Reply
 7. maria sorribes

  Salvete omnes!
  Veig que has contestat al que jo demana i que la tasca ha estat profitosa per a tu.
  Tots en el tema de de declinar caldus ho heu fet bastant bé.
  Això és tot ave!

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *