Mitologia futbolera? El futbol tira de clàssics?

Collita pròpia: foto de Maria Sorribes

Foto de Turespaña

Salvete pueri puellaeque!

Fa un mes vaig estar de viatge a Madrid i, aprofitant l’ocasió, vaig fer la ruta futbolera: vaig veure el Calderón, el Bernabeu i les fonts de Cíbeles i Neptú. I llavors em vaig preguntar com és que un espai relacionat amb Cíbeles se li atribuïa al Reial Madrid i el de Neptú a l’Atlético de Madrid.

Cíbeles (Κυβέλη) és la deessa de la terra, pertany a la mitologia oriental i la seva equivalent romana és Rea. Es representava amb una túnica i una corona en forma de muralla al cap. Porta amb ella uns lleons que tiren de la seva carrossa.

Wikimedia Commons 6 de desembre 2005 Fotografia de Quarter Latin

Neptú és el déu del mar i el seu equivalent en grec és Posidó (Ποσειδῶν). És el fill gran de Saturn i Ops, i germà de Júpiter i Plutó, i com atribut porta un trident a la mà. Se’l pot reconèixer també per portar un carro tirat per cavalls i uns dofins que l’acompanyen.

Després de fer recerca per la xarxa, he trobat que aquesta plaça de Cíbeles va ocupar-la en primer lloc l’Atlético, i la de Neptú el Reial Madrid, fins fa 28 anys, quan Espanya s’enfrontava a Dinamarca en els vuitens de final del mundial de Mèxic i Emilio Butragueño va marcar quatre gols, fet que va fer sortir al carrer al Madrid i anar a Cíbeles per primera vegada.

Tanmateix hem de saber que van ser els aficionats de l’Atlético de Madrid els que 20 anys abans havien començat a festejar a Cíbeles els títols del seu equip, però com que veien que els seguidors del Madrid començaven a imitar el lloc de les celebracions, els aficionats colchoneros van decidir baixar uns carrers més avall, cap al Paseo del Prado, per traslladar-se a la font de Neptú.

També he trobat a una pàgina que els colchoneros i els merengues van estar compartint plaça cinc anys fins a dividir-se com en l’actualitat. El 1991 va canviar tot, quan l’Atlètico ja tenia la setena Copa del Rey, en anar a celebrar-lo a Cíbeles un grup de 500 persones de l’Atlético, la gran part empipats perquè el Reial Madrid estigués durant cinc anys amb la deessa, aleshores van decidir separar-se.

La conclusió és que els dos equips s’han copiat mútuament els llocs on celebrar els seus triomfs i després s’han separat.

 

He posat aquests mapes per si voleu saber on estan situades a Madrid aquestes fonts i per si voleu anar-hi alguna vegada.

Després d’investigar per Internet m’he adonat que aquest assumpte no era mitològic, ja que, a diferència del d‘Hebe, aquest no està relacionat amb les característiques de cada divinitat.

Des del meu punt de vista, penso que el Reial Madrid es representa amb Cíbeles per la manera com està representada la deessa, perquè dóna la imatge d’equip senyorial i de classe. En canvi, Neptú per a l’Atlético representa la senzillesa i l’austeritat, un equip més proper al poble.

Alfredo Relaño diu que Cibeles, diosa de la Tierra y la fertilidad, le cuadra más al Madrid, de vocación estable y perpetua ambición i que Neptuno, dios del mar y de las tormentas, evoca más la personalidad del Atlético.

En definitiva, hem comprovat que aquestes adscripcions no estan directament marcades per la mitologia, però potser sí inspirades en els atributs i trets característics de cada divinitat.

 • Sabíeu aquest tema de les fonts abans de llegir l’article?
 • Busqueu informació sobre aquestes fonts, si voleu a partir dels enllaços que us deixo al principi de l’article. Veureu que les dues formen part d’un conjunt anomenat Salón del Prado, on hi ha una font dedicada a una altra divinitat, quina és? De quin estil artístic són i per què les referències mitològiques hi són fonamentals?
 • Coneixeu algun equip que celebri els seus triomfs d’aquesta manera, al voltant d’una font?
 • Coneixeu algun equip esportiu relacionat amb la mitologia o divinitat?

Maria Sorribes  4B2

39 thoughts on “Mitologia futbolera? El futbol tira de clàssics?

 1. Nayara

  Salve!
  La veritat és que jo havia vist aquestes fonts, però mai hauria pensat que estava relacionat amb la mitologia.
  Buscant a Internet , he trobat que l’Atletico del Madrid havien començat a festejar a Cíbeles els títols del seu equip. Com explica dalt en el text , també he trobat que el Madrid va començar a imitar el lloc de les celebracions, de manera que l’Atletico es va anar uns carrers més avall i van trobar la font de Neptú on van començar a celebrar el triomf.
  A Holanda, hi ha el cèlebre cas de l’Ajax d’Amsterdam, fundat el 1900, que deu el seu nom a l’heroi mitològic Ajax, cosí d’Aquil·les, que va lluitar a la mítica Guerra de Troia. També a Holanda hi ha els casos de l’Heracles (Heracles Almelo), del Fortuna de Sittard, que reprodueix en el seu escut a la deessa romana de la Fortuna, amb la roda de la sort i la banya de l’abundància.
  Vale!

  Reply
 2. Joan Amat

  Salve!!
  Jo ja coneixia que aquests dos equips celebraven els seus respectius títols en aquestes fonts. El que no sabia era que abans, els colchoneros celebressin els seus títols a la Cibeles i que els merengues ho fessin a Neptuno. És més lògic ara ja que Neptuno queda més a prop del estadi del Atlético de Madrid, el Vicente Calderón, que no pas la Cibeles.

  També conec que els culers, que són seguidors del Barça, van a celebrar les seves grans victòries, tan nacional, internacional o contiental, a la font situada al centre de la ciutat. Està a tocar de la plaça Catalunya, a dalt de tot de les Rambles de Barcelona. Aquesta plaça es anomenada la Font de Canaletes.

  Reply
 3. Clara Campos Rovira

  Salve!
  M’acabo d’assabentar del tema de les fons, ja que tampoc li he donat gens d’interès cap a ell, però crec que està molt bé que pensin en la mitologia a l’hora de fer-las.
  Els aficionats del Barça, celebren els seus triomfs a la font de Canaletes.
  I l’equip de Cadis, en el seu escut, té la figura d’Hèrcules.

  Reply
 4. Martina Camps

  Salvete!
  Jo sabia que el Madrid ho celebrava a la Cibeles, però no sabia que Cíbeles fós una deesa. El que no sabia era que els colchoneros celebressin les víctories a Cíbeles i els merengues a Neptuno.
  Se que els culers quan guanyan un titol ho van a celebrar a canaletes que està al centre de la ciutat.

  Reply
 5. Aitor

  Si que sabia que el Madrid i l’Atletic celebraven els seus títols a les respectives fonts de Madrid, el que no sabia era que al principi Neptú era del Madrid i Cibeles del Atletic.
  L’altre font que forma part del Salón del Prado és la font d’Apolo, situada entre Neptu i Cibeles al Carrer del Prat. D’estil neoclassicista va se fundada l’any 1802 pel casament del fill de Carles IV.
  Si conec altre equips de la Lliga Santander com ara el Barça a Canaletes i el Sevilla que els celebra a la font de la deessa Híspalis, aquesta font és coneguda també com “la font dels pixaners” pels nens que rodejant la font.
  L’únic equip que recordi relacionat amb la mitologia és Hèrcules Club de Futbol, un equip d’Alacant que va jugar a primera fa uns anys i que ara es a segona B.

  Reply
  1. Aitor

   Relacionat amb al món del fútbol i els mites a Espanya trobem un equip d’Alicant q porta el nom d’Hércules i que va arribar a primera divisio, fins i tot va guanyar al FC Barcelona 0-2

   Reply
 6. Rafael Cantarero

  Salve!
  -Sabíeu aquest tema de les fonts abans de llegir l’article?
  Jo sabia que actualment el Reial Madrid celebra els seus títols a les Cíbeles i l’Atlético de Madrid a la font de Neptú. El que no sabia era que abans les tenien intercanviades o que ho celebraven a la mateixa font.
  -Busqueu informació sobre aquestes fonts, si voleu a partir dels enllaços que us deixo al principi de l’article. Veureu que les dues formen part d’un conjunt anomenat Salón del Prado, on hi ha una font dedicada a una altra divinitat, quina és? De quin estil artístic són i per què les referències mitològiques hi són fonamentals?
  No he trobat els enllaços i no he pogut respondre.
  -Coneixeu algun equip que celebri els seus triomfs d’aquesta manera, al voltant d’una font?
  Si, conec al Futbol Club Barcelona que quan es guanya un títols tots els aficionats ho van a celebrar a la anomenada Font de Canaletes.
  -Coneixeu algun equip esportiu relacionat amb la mitologia o divinitat?
  SI, el Ajax Fc , el soldat que apareix en l’escut és l’heroi grec Ajax.

  Reply
 7. Jhon campaña

  Salve!
  Sempre he tingut la curiositat de saber perquè celebraven els títols en aquelles fonts i ara ja tinc el dubte resolt.
  Hi ha una font dedicada a Apol·lo que era fill de Zeus i Leto. Va ser el dèu de la divina distància , que protegia des de dalt del cel identificat com la llum de la veritat.
  El FC Barcelona celebra els títols a la font de canaletes.
  No en conec cap equip.
  Molt bon treball. 🙂

  Reply
 8. Maria Argudo

  Salve!
  Jo en sabia que el Madrid ho celebrava a Cíbeles, pero el que no sabia que el de Neptú a l’Atlético de Madrid.
  No sabia que els colchoneros i els merengues van estar compartint plaça cinc anys fins a dividir-se com en l’actualitat.
  Els culers, que guanyen un titol, van celebrar lo a les rambles de Barcelona la font anomenada Canaletes.

  Reply
 9. Saúl Hervás

  Salve!
  Jo ja sabia que el Reial Madrid anava a Cibeles a celebrar els seus títols. També se que al contrari l’Atleti i els colchoneros anaven a Neptúno a celebrar els seus títols.
  En canvi no sabia que abans fos al contrari, el Madrid a Neptúno i l’Atleti a Cibeles.
  Com seguidor del barça també se que els culers anem a Canaletes ques és una font situada al centre de Barcelona.

  Reply
 10. Saül Elvira Morales

  Salve!
  No coneixia el fet de per què cadascun d’aquests dos equips celebraven ni a Cíbeles ni a Neptuno, em sembla un article molt bo ja que a mi m’agrada el futbol però no coneixia res d’això.
  Soc del Barça i conec que les copes les celebra en la font de Canaletas.

  Reply
 11. Biel Cussó

  Salve!!
  Personalment, ja coneixia les dues fonts degut a les celebracions futboleres, però no en tenia el coneixement de que avans, se celebraven a la inversa.
  I tinc el coneixement d’un altre equip que celebra els títols, el Barça, que els celebra devant de la font de canaletes.
  No coneix-ho a cap altre equip relacionat mitologicament.
  Vale!!

  Reply
 12. Marco Moreira

  Salve!
  Molt interessant aquest article, jo no sabia perquè es celebrava els triomfs a cada una de les fonts.
  Es curiós que els aficionats de cada equip hagin tingut que anar canviant de font una i altre vegada.
  Uns altres equips relacionats amb la mitologia son per exemple l’Ajax, l’Atalanta i l’Olympiakos.

  Reply
 13. Steven Escobar

  🙂 !!
  Jo sóc un apassionat del futbol i qualsevol persona que segueixi una mica el futbol sabrà que és un clàssic que el Reial Madrid celebri els seus títols a la Cibeles i que l’Atlètic de Madrid els celebri a Neptú.
  El que jo no sabia era que aquests dos grans equips compartien una font, això m’ha deixat boca badat perquè no m’esperava que dos equips amb tanta rivalitat agüessin compartit la font, però per part és millor, ja que així també evitem baralles entre les aficions de respectius equips.
  Si, el millor equip del món el FC BARCELONA, aquest equip celebra els seus títols a la font que és situa a Plaça Catalunya es diu Canaletes. (“El motiu que sigui la font de Canaletes el lloc ve del fet que, als anys 30, per conèixer els resultats dels equips catalans, els aficionats al futbol anaven a la redacció del diari La Rambla per llegir els resultats que estaven en una pissarra davant de la font.”)

  Reply
 14. Claudi Sole

  Salve!

  Primerament et vull felicitar per la recerca i el treball tant ben realitzat amb aquesta publicació.

  -Sabíeu aquest tema de les fonts abans de llegir l’article?
  Sabia que els dos equips celebraven els títols i les victòries en les seves respectives places, pero no sabia el motiu ni la seva història.

  -Busqueu informació sobre aquestes fonts, si voleu a partir dels enllaços que us deixo al principi de l’article. Veureu que les dues formen part d’un conjunt anomenat Salón del Prado, on hi ha una font dedicada a una altra divinitat, quina és? De quin estil artístic són i per què les referències mitològiques hi són fonamentals?
  En aquest conjunt també hi ha una font dedicada a “Neptú”, situada a la plaça ”Cánovas del Castillo”.

  -Coneixeu algun equip que celebri els seus triomfs d’aquesta manera, al voltant d’una font?
  Sí, el Futbol Club Barcelona celebra els seus triomfs a la font de canaletes, situada a la part alta de la rambla de Barcelona.

  -Coneixeu algun equip esportiu relacionat amb la mitologia o divinitat?
  No en conec cap, ja que no segueixo el futbol i sé pocs equips.

  Reply
 15. Adrià Morales

  Salve!
  Mai havia pensat en que aquests equips tan grans tinguessin tanta relació amb el món clàssic. La font de Cíbeles i la font de Neptú són grans obres que tenen una gran importància en el món artistic.
  A part de les fonts Cíbeles i Neptú hi ha una altra que fa referencia a la divinitat Apol·lo, dèu de la medicina, la bellesa masculina, la música i la poesia.
  Un altre equip que celebra els seus triomfs al voltant de fonts són per exemple: el FC Barcelona, el Barça celebra els seus triomfs al voltant de la Font de Canaletes.
  Molts equips de futbol estan relacionats amb el món clàssic ja que els seus lemas son escrits en llati com el Everton, Manchester City, etc.

  Reply
 16. Guillem Méndez Aura

  Jo realment no sabia per què aquests equips anaven a celebrar els títols a aquestes fonts i menys encara quina relació tenia amb l’equip, ha estat un article interessant i més que curiós.
  Juntament amb aquestes dues fonts també hi ha la font d’Apol·lo dedicada al mateix deu Apol·lo que forma part del Museo dePrado i que ,totes tres, són d’estil Neoclàssic.
  D’altres equips que celebren els títols en fonts conec el Barça o FC Barcelona que ho celebra a la Font de Canaletes.

  Reply
 17. Marta Calvo

  La veritat es que no en tenia ni idea de que cada cop que celebraven els seus triomfs ho feien al voltant d’una font d’una divinitat, ja que jo personalment no sóc gaire futbolera, però es curiós com es pot relacionar una divinitat amb un equip de futbol. hi ha una font dedicada a Apol·lo que era el fill de Zeus i Leto, és el déu de la medicina, de la bellesa masculina, de la música i de la poesia en la mitologia grega i posteriorment en la mitologia romana; també va ser considerat déu del Sol, en substitució d’Hèlios. La veritat es que no en conec cap d’equip, ha sigut molt bon treball.

  Reply
 18. Sebastián Lindo Azañero

  -Sabíeu aquest tema de les fonts abans de llegir l’article?
  No, no ho sabia, no sóc seguidor del futbol però potser he escoltat alguna vegada a la televisió.
  -Busqueu informació sobre aquestes fonts, si voleu a partir dels enllaços que us deixo al principi de l’article.
  La font de Cibeles es una font monumental al centre de Madrid construïda al segle XVIII, es també coneguda per ser el lloc de celebració dels triomfs de l’equip de futbol Real Madrid.
  -Veureu que les dues formen part d’un conjunt anomenat Salón del Prado, on hi ha una font dedicada a una altra divinitat, quina és? De quin estil artístic són i per què les referències mitològiques hi són fonamentals?
  La font d’Apolo. Són d’estil neoclassicista, un moviment artístic on les referències mitològiques estaven presents.
  -Coneixeu algun equip que celebri els seus triomfs d’aquesta manera, al voltant d’una font?
  El futbol club Barcelona celebra els seus triomfs a la Font de Canaletes a Barcelona.
  -Coneixeu algun equip esportiu relacionat amb la mitologia o divinitat?
  Potser l’equip Juventus d’Itàlia rep el seu nom de la deesa romana de la joventut Juventus.

  Reply
 19. Víctor García García

  No coneixia aquest tema de les fonts però sembla molt interessant que se’ls hi atribueixi un deu representatiu a cada un dels dos equips.
  Les fonts de Cíbeles i Neptú van se creades al segle XVIII per Carles III a causa de que volia embellir la capital amb una estètica Neoclassicista, i va manar fer les dues fonts com a motiu mitològic clàssic. A més de aquestes fonts, es va fer una tercera que representa a Apol·lo.
  No conec cap equip que celebri els seus triomfs al voltant d’una font.
  No conec equips esportius relacionats amb la mitologia.

  Reply
 20. David Álvarez

  Salve!

  Coneixia que els ”merengues” ho celebraven a Cíbeles però desconeixia la plaça dels colchoneros ja que no en se molt de futbol.

  Hi ha una més que és La Font de Apolo, també anomenat les Quatre Estacions. Està situada en el centre del ”Salón del Prado”. Forma part dels tres grups escultòrics dissenyats per Ventura Rodríguez al costat de la de Cibeles i Neptú. Es va començar a construir en 1780 durant el regnat de Carles III per Manuel Álvarez, el Grec, que es va encarregar de les Quatre Estacions.
  La figura d’Apol·lo la va realitzar Alfonso Giraldo Bergaz en 1802.
  El seu disseny és neoclàssic, la font es va inaugurar un any més tard, el 1803, per celebrar l’enllaç del príncep hereu Don Fernando (futur Ferran VII), fill de Carles IV.

  Apart de aquest dos equips que celebren la victòria al costat de les fonts, conec al FC Barcelona que celebra els títols a la Font de Canaletes.

  Reply
 21. Teresa Devesa i Monclús

  Ha estat ben productiva, aquesta tasca. Valoro sobretot dos aspectes:
  -La recerca d’informació sobre el monument i la font d’Apol·lo que complementa el conjunt mitològic. Us heu adonat del nom de l’estil artístic a què pertanyen?
  -L’aportació de nous exemples de referències clàssiques en l’esport, tant en els noms dels equips (l’Ajax guanya per golejada), com en els símbols, com en els lemes. Igualet que els que heu creat per al nostre bloc!

  Destaco especialment el comentari de l’Steven, ja que m’ha ensenyat una cosa nova: l’origen de la celebració a la font de Canaletes. Caldrà investigar també la informació aportada per l’Aítor.

  Caldrà que algú faci un recull de les aportacions que heu fet i faci una recerca completa sobre el tema.

  Reply
 22. Maria Sorribes

  Hello readers !
  Veig que heu contestat molt bé a les meves preguntes , però hi ha alguns que m’heu contestat que no hi ha equips que celebrin les seves victòries en una font i que no conegueu equips amb noms clàssics m’heu dit alguns que el barça els celebra a canaletes però no heu posat el perquè.
  Veig que el meu article ha donat carta blanca a uns altres projectes que podríem fer de cara endavant.
  Veig que no m’he comentat com un extra aquesta visió que té Alfredo Relaño d’aquests dos equips i penseu quina imatge donen .
  Vosaltres pensàveu només amb llegir Cíbeles és del Madrid i Neptú de l’atlètic , segur que us ha sorprès que abans era al reves .
  M’alegro e que us hagi resultat productiva aquesta tasca a alguns 🙂 .
  WELL DONE !
  BEN FET NOIS!

  Reply
 23. Joan Navarro

  Salve!
  Jo ja sabia que el Madrid anava a celebrar els títols a Cibeles i l’Atleti a la font de Neptúno, però ho que no sabia era que abans era al revès el Madrid a Neptúno i l’Atleti a Cibeles. Sóc un apassionat del futbol i m’agradat saber aquest detall d’aquests dos grans equips. Apart d’aquests grans equips tambè conec que el FC Barcelona celebra tots els triomfs,títols..A la font de Canaletes que està situada a dalt de les Rambles de Barcelona.

  Reply
 24. Claudia Tello

  SALVE!

  Sincerament, no m’havia fixat mai en la importància que tenen les llengües clàssiques a l’esport. Abans de llegir aquest article no sabia gaire sobre el tema de les fonts dedicades a divinitats.

  Una d’aquestes fonts, és una font monumental de Madrid, situada en el Passeig del Prat . És anomenada , “La fuente de Apolo” i també reconeguda per “las Cuatro Estaciones”,és obra de Manuel Álvarez. Forma part del conjunt escultòric disenyat per Ventura rodríguez pel Passeig, junt amb la de Cibeles y Neptú. Les tres fonts són considerades les obres mestres del Neoclassicisme espanyol. Reb una gran importància ja que, en la seva estructura i formes, podem veure característiques de Carles III.

  No coneixia cap equip que celebrés les seves victòries al voltant d’una font, però després de buscar informació, m’he adonat que l’equip de futbol de Barcelona, (FCB) celebren els seus triomfs a la font Canaletes. El motiu que sigui aquesta font el lloc on es celebren els èxits de l’equip, ve del fet que, als anys 30, per conèixer els resultats dels equips catalans, els aficionats al futbol anaven a la redacció del diari “La Rambla” per llegir els resultats que estaven en una pissarra davant de la font.
  Tampoc coneixia ni coneixo cap equip el qual el seu nom estigui relacionat amb la mitologia greco-romana.

  Gràcies a aquest article, m’he pogut adonar de la influècia de les formes clàssiques a l’esport, ha estat força interessant i amb un contingut prou necessari per entendre-ho tot a la perfecció.

  Reply
 25. Noemí Rodríguez

  Jo no sóc una apassionada del futbol, però he d’admetre que si que m’agrada i que algunes vegades i jugat amb els meus amics, sincerament no m’agrada gens el Reial Madrid però si que havia escoltat que celebraven els títols a la font de Cibeles, però per a res hagués pensat que tingués alguna cosa a veure amb la mitologia i la veritat és que em a sorprès molt, i el Atletico de Madrid m’agrada molt més que el Madrid i si que sabia que els seus títols es celebraven a a font de Neptú i aquest nom si que sabia o em podia imaginar que estava relacionat. Els meus equips favorits són el Sevilla i el Barcelona, ​​que el Barcelona celebra els seus títols a la font de Canaletes

  Reply
 26. Javier Torres

  Jo ja sabia que al Reial Madrid celebrava als títols a la cibeles i que l atletico ho celebrava a Neptú.
  No sabia que abans fos al contrari Madrid celebres als títols a Neptú y que el Atletico ho fes a Cibeles tampoc sabia que van estar compartint font durant uns quants anys

  Com a seguidor culer se que als aficionats culers celebra als títols a la font de canaletes.

  Reply
 27. Eloy Martinez Orozco

  Yo soc un apasionat del futbol i sobretot del madrid que es l’equip que més m’agrada.Tota persona que sapigui una mica de futbol sabrá que el Madrid celebra els seus títols a la Cibeles y el Atletico de Madrid a Neptú. El que m’ha sorprés una mica ha sigut que el Madrid i el Atletico compartissin plaça per les celebracions a Cibeles i també que durant una época el Madrid celebrava els títols a Neptú i el Atletico els celebrava a Cibeles. També se que el Barça celebra els títols a Canaletes una font que hi ha al centre de Barcelona.
  Equips de futbol amb noms clàssics:
  -Fortuna Sittard -The Spartans FC -Atlanta -Hercules

  Reply
 28. Laura Vicente

  La veritat es que no hi sabia res de que les fonts tenien relació amb l’esport,una que conec es la de barcelona, anomenada Canaletes, on es feien les celebracions esportives del Fútbol Club Barcelona.
  Aquest article m’ha semblat força interessan,t ja que aprenem coses de la mitología i també dels esports, del nostre país,si una vegada hi vaig a Madrid, en faré un tour per aquestes fonts!També m’ha agradat que posés mapes relacionats amb on hi estaven i fotografíes per ubicar-nos i per veure-les i que sapiguessim on hi estaven.
  No hi conec cap equip esportiu relacionts amb la mitologia.

  Reply
 29. Maite Prats

  Jo ja coneixia el fet de que el REAL MADRID ho celebraven els títols a la font de Cibeles, lo que m’ha sorpres es el fet de que tingui a veure amb la mitologia, no sabia que fos una deesa, cert es que cada cop s’apren mes i que on vivim encara ens aguarda informació dels antics. No e anat mai a Madrid, pero amb aquestes coses donen ganes!
  Com pot ser que que anem a llocs, o parlem d’ ells però no sapiguem l’história que tenen? Sorpresa..

  Reply
 30. Paola

  Mai se m’hauria passat pel cap relacionar les fonts i el futbol amb la cultura clàssica, em sembla molt interessant i una cosa que s’hauria de donar a conèixer a més gent, perquè per exemple, jo que soc seguidora del Reial Madrid mai m’havia parat a pensar que el lloc on els madridistes celebren els triomfs tenia un origen clàssic i mitològic .

  Reply
 31. Mikela Urciuoli

  ·Sabíeu aquest tema de les fonts abans de llegir l’article?
  No, no coneixia aquest tema abans de llegir aquest article.
  ·Busqueu informació sobre aquestes fonts, si voleu a partir dels enllaços que us deixo al principi de l’article. Veureu que les dues formen part d’un conjunt anomenat Salón del Prado, on hi ha una font dedicada a una altra divinitat, quina és? De quin estil artístic són i per què les referències mitològiques hi són fonamentals?
  Hi ha una font dedicada a el déu Apol·lo el déu de la proecia.
  ·Coneixeu algun equip que celebri els seus triomfs d’aquesta manera, al voltant d’una font?
  El barça celebra les seves victòries en la font de la canaletes.
  ·Coneixeu algun equip esportiu relacionat amb la mitologia o divinitat?
  Si, conec l’equip Ajax és un equip d’Amsterdam que fa referència a llegendari heroi de la mitologia grega.

  Reply
 32. Nerea Pérez

  Jo ja savía que el Reial Madrid celebrava el seus títols a la fon de Cibeles de Madrid i també que l’Atletico de Madrid els celebra a la de Neptú.Quan escoltaba el nom de Cibeles mai hauría pensat que sigués una deesa grega de les cavernes,les muntanyes,muralles,la natura i els animals.Neptú si que m’imaginava que era un déu de la mitología romana,ja que en cursos anteriors l’havía estudiat.
  Jo sóc del Barça i he anat alguna vegada a Canaletes a celebrar algún títol.
  Un altre equip amb nom de sers mitològics és: el Cadiz,on el en el seu escut surt hércules.

  Reply
 33. Carla Escolar Lopez

  Salve!
  Jo no coneixía que el joc de celebracions del Real Madrid es la font de Cibeles i que la de l’ Atletico de Madrid es la de Neptú. Tampoc m’havia fixat que les fonts i el futbol tenen relació amb el món clàssic i la mitologia grega. Mai he pensat que Cibeles, deesa grega, Mare de la Terra que fou adorada, considerada la personificació de la terra fèrtil, cavernes, muntanyes, muralles, fortaleses, de la natura i els animals fos representada en una font a Madrid i d’acte de celebració dels merengues. Tampoc havia pensat que Neptú déu del mar fos representat en una font i d’acte de celebració dels colchoneros. Jo sóc del Barça i en conec que l’ acte de celebració es fa a Canaletes. L’equip de fútbol que conec relacionat amb la mitologia grega és el club The Spartans d’ Escòcia i el nom està relacionat amb que a Grècia, pels espartans la major glòria era la de morir al camp de batalla i no seguir viu rere una batalla perduda.

  Reply
 34. Guangzhen Ye

  Salve!
  Personalment no se gaire de futbol, ja que no m’agraden els esports. Per això no tenia ni idea que l’equip de futbol del Reial Madrid, l ’Atlético de Madrid i les fonts de la Cíbeles i el de Neptú tenien relació alguna amb la mitologia grecoromana,i això que he estat a Madrid un parell de vegades, però mai em vaig parar a pensar sobre el seu significat. Gracias a això, he descobert que Cíbeles és la deessa de la terra, pertany a la mitologia oriental, la seva equivalent romana és Rea i en aquesta fonrt es fan les celebracions del Real Madrid. Tant mateix com Neptú que és el déu del mar, el seu equivalent en grec és Posidó i en aquesta es fan les celebracions de l ’Atlético de Madrid.
  l’única cosa que jo sabia sobre el futbol i la cultura grecoromana va ser per una notícia que vaig llegir al diari El pais. Al cual deia que un grup de comptes futboleres reivindica l’ús d’aquesta llengua com ” MAXIMUS EXPUGNATOR ”,que literalment significa màxim apresador. i que deia que el Reial Madrid va escriure unes quantes paraules en llatí i que gràcies a això va aconseguir molts seguidors, a partir d’aquí altres esquips també van començar a fer publicacions en latin.

  https://verne.elpais.com/verne/2015/10/12/articulo/1444668433_493001.html

  Reply
 35. Brenda

  Salve!
  Em sembla un tema bastant interessant ja que jo no s’havia la veritable his`tria de tot això, sempre he tingut curiositat per saber don provenia aquest “ritual” de festegi a aquestes dues fonts, ja que he anat dues vegades a Madrid i sempre anem a visitar a visitar aquests jocs. M’ha semblat una història molt coherent i estic d’acord amb l’opinió que ha posat de que cada font representa la maner de ser de cada aquí, i també crec que les fonts estan millor d’aquesta manera a com estaven fan uns anys o l’equip que les representava.

  Reply
 36. Alba

  La veritat és que no sóc molt fanática del futbol però el poc que sé es que l’equip Barça també celebra les seves victòries a una font, concretament a la Font de les Canaletes.
  M’ha sorprés molt el fet de que la font de las Cibeles tingui a veure amb la mitologia, sabia on el Real Madrid celebrava les seves victòries però no sabia res de la historia que hi ha darrere d’una Font en la qual els jugadors de futbol van quan guanyen un partit, tot i aixó els hi ensenyaré aquest article als meus amics futboleros que n’estic segura que aquesta información no la sabien.

  Reply
 37. Paula

  ¿Sabías este tema de las fuentes antes de leer el artículo?

  No, no sabía nada sobre las fuentes.

  Busque información sobre estas fuentes, si desea a partir de los enlaces que os dejo al principio del artículo. Verá que ambas forman parte de un conjunto llamado Salón del Prado, donde hay una fuente dedicada a otra divinidad, ¿cuál es? ¿De qué estilo artístico son y por qué las referencias mitológicas son fundamentales?

  La fuente de cibeles fue concebida dentro de un plan de remodelación urbana en el siglo XVIII, por iniciativa del rey Carlos III. El proyecto incluía una serie de fuentes esculpidas con motivos mitológicos clásicos.

  La fuente de Neptuno  fue propuesta en 1777 y su construcción, empezada en 1782, finalizó en 1786. En su origen estuvo situada en la bajada de la carrera de San Jerónimo, mirando a la fuente de Cibeles, pero fue trasladada al centro de la citada plaza en 1898.

  La otra fuente es la fuente de Apolo, todas son de un estilo neoclasico

  ¿Conoce algún equipo que celebre sus triunfos de este modo, alrededor de una fuente?

  No, es la primera vez que leo sobre un equipo celebrando al rededor de una fuente.

  ¿Conoce algún equipo deportivo relacionado con la mitología o divinidad?

  Hércules fc
  Apollon smyrins

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *