Evolució de la taxa d’incidència, casos, morts i hospitalitzats en cada comunitat [LVG, 2-11-2020]
La corba de l’coronavirus a Espanya i el món
Evolució de la taxa d’incidència, casos, morts i hospitalitzats en cada comunitat
Des que el passat 31 de gener es s’identifiqués el primer cas de Coronavirus a Espanya, el total de persones contagiades supera ja la xifra de 1.000.000 a tot el territori . La primera onada va arribar sense previ avís i va obligar les autoritats a prendre mesures dràstiques només 3 mesos després que es detectés el primer cas a la província Xina de Wuhan.
El dia 13 de març Espanya presentava un Estat d’Alarma com la gran mesura forçosa per evitar que la pandèmia causés encara més estralls dels que ja eren inevitables. Ara, l’Executiu central ha pactat noves mesures restrictives amb les comunitats i planteja aprovar un pla d’alertes tallar la segona onada abans que impacti de nou amb la força de la primera en el sistema sanitari.
Evolució de la corba de morts
Després d’un estiu marcat per les limitacions de la nova normalitat, la tardor ha comportat un nou envit de la pandèmia. Aquest, però, arriba amb aprenentatges adquirits del primer episodi que el fan diferent a el de la primavera passada. La gran diferència amb març és que ara es fan molts més PCR que llavors: si al març es detectaven al voltant de l’10% dels casos positius, ara es detecten més de l’70%.
El nombre de morts, a més, s’ha reduït tot i l’increment de casos: la detecció precoç impedeix que es desenvolupin casos més greus. Això es deu, en gran part, al fet que hi ha un major coneixement de la malaltia, els seus possibles tractaments i els casos que poden desembocar en situacions greus. A més, perquè els malalts que ho necessiten arriben abans als centres hospitalaris. Aquesta situació, però, pot canviar en poc temps, ja que l’edat mitjana dels ingressos ha augmentat de 50 anys al juliol a 70 a l’octubre.
La pressió hospitalària
En aquesta segona onada es diagnostiquen molts més casos i un percentatge important d’ells són asimptomàtics. És per això pel que el nombre de nous contagis supera fins i tot el de finals de març, quan es va registrar el pic de casos de la primera onada.
Ara, la primera línia de contenció és l’atenció primària. En moltes comunitats, CAPs i centres de salut estan ja saturats i desbordats per la falta d’inversió, de rastrejadors i de previsió, de manera que la pressió torna a derivar-se de forma gradual als hospitals. I encara que la situació en aquests encara es manté per sota dels nivells de març en el conjunt de l’Estat, els nous ingressos hospitalaris i en UCIs incrementen setmana rere setmana des de principis d’agost.
La taxa d’incidència per comunitat autònoma
Els casos segueixen a l’alça en gairebé totes les comunitats autònomes, encara que no totes pateixen l’impacte de la mateixa forma. El focus de preocupació principal ha anat transitant pel territori: si a el principi de l’estiu es va centrar a Aragó i Catalunya, a la fi de l’època estival Madrid i posteriorment Navarra es van convertir en zones vermelles, amb una incidència Acumulada (IA) dels últims 14 dies d’al voltant 800 casos per 100.000 habitants.
Ara, a principis de tardor, gairebé totes les comunitats de la Península preocupen l’Estat, per la qual cosa es va prendre la mesura de restringir el moviment amb confinaments perimetrals a aquelles ciutats de més de 100.000 que registressin una incidència acumulada de més de 500.
La gravetat de la situació a nivell espanyol i també europeu, però, ha portat a l’Ministeri de Sanitat a treballar en “mesures més severes” a través d’un sistema d’alertes. Les restriccions, a més, podran ser complementades per cada comunitat autònoma.
Els següents gràfics mostren l’estat de la pandèmia a cada comunitat pel que fa a casos i morts ser refereix.
La situació a cada Comunitat
L’OMS determina que, per controlar la pandèmia, la incidència acumulada (casos per cada 100.000 habitants) en els últims 14 dies ha de situar-se per sota de 50. A partir de 100, la situació és greu i s’han de prendre mesures i, a partir de 250, la situació és molt perillosa i les mesures han de ser urgents, severes i contundents, ja que el rastreig de brots passa a ser ineficaç.
Les dades d’incidència de la taula que es mostra a continuació fan referència als casos registrats en els últims 14 dies. Tenint en compte el retard d’algunes comunitats autònomes en comunicar les seves xifres, es converteix en una de les variables més fiables.
Incidència de la Covid-19 en cada comunitat
La resta de països europeus també estan experimentant un fort creixement dels contagis i les hospitalitzacions en aquesta segona onada. A Espanya, aquest segon envit va arribar abans, però ja ha colpejat a gairebé tots els països d’Europa, que diàriament registren xifres rècord i que ja han començat a tractar d’atallar amb mesures molt contundents.
Malgrat l’increment europeu, Estats Units, Índia i Brasil estan al capdavant pel que fa a nombre de casos es refereix. Després d’ells se situen Rússia, Argentina, Espanya i França. El fet que molts països estiguin patint importants crescudes de contagis ha portat a el món a registrar al voltant de 400.000 persones infectades cada dia, xifra inèdita des qque el passat 31 de desembre, la Xina notifiqués a l’món l’existència d’la SARS-Cov-2.
Incidència de la Covid al món
Si entre finals de febrer i principis de març les xifres oficials van començar a mostrar que el virus va sortir de la Xina i es va expandir per tot el món fins converirse en una primera onada de la pandèmia, les dades mostren ara com el món es submergeix en la segona onada. Mentre països com EUA, Brasil o l’Índia semblen no haver arribat a superar mai el primer envit, Europa torna a ser un dels focus de preocupació després d’haver patit alts i baixos des de juny.
Ara, països que en un primer moment van semblar capejar millor el temporal -com Alemanya o França- registren xifres rècord en tots els aspectes; mentre que altres que es van convertir en porta d’entrada de la SARS-Cov-2 en tot un continent -com Itàlia-, tenen avui dia incidències molt més controlades que els seus països veïns, encara que comencen a prendre dures i restrictives mesures per tractar de no tornar a viure situacions com les de el març passat. Per mostrar l’estat de la pandèmia a cada país a nivell mundial, la següent llista reflecteix la incidència setmanal d’infectats per cada 100.000 habitants en alguns dels països més castigats per la pandèmia.
Evolució de la incidència de la Covid al món
Nota metodològica
Les dades mostrades en els gràfics s’obtenen dels informes diaris que publica el Ministeri de Sanitat a partir de les 18:00 hores de dilluns a divendres. Els casos totals, tant estatals com per comunitats autònomes, s’actualitzen cada dos dies amb les xifres històriques actualitzades pel Institut Carlos III de Madrid (ISCIII) . Aquest ofereix una revisió històrica de el nombre de casos diaris, ja que, dia rere dia, el Ministeri ofereix un increment global i el nombre de casos notificats les últimes 24 hores. A l’notificar les dades a través de PDF, la imatge que ofereix és estàtica, de manera que cal una actualització periòdica amb la revisió de les dades de l’ISCIII.
La columna Semàfor UE de la taula Incidència de la Covid-19 en cada comunitat mostra la situació de cada CCAA segons els barems de el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC). La seva pauta és la següent: en verd estan aquelles regions amb una IA dels últims 14 dies menor a 25 casos per cada 100.000 habitants i una taxa de positivitat de les PCR fetes en el mateix període de menys de el 4%; en ambar, aquelles amb una IA entre 25 i 150 i una taxa de positivitat major de el 4% o les que tenen una IA major de 50 i una taxa de positivitat menor de el 4%; i en vermell, les que tenen una IA superior a 50 i una taxa de positivitat superior a el 4% o una IA per sobre de 150.
A la mateixa taula, la columna de Tendència es calcula sobre la base de la IA dels últims 14 dies, comparada amb el mateix valor que tenia cada comunitat fa una setmana
Per elaborar els mapes i l’anàlisi de les xifres de l’afectació de l’coronavirus al món s’han utilitzat les dades que reflecteix la Universitat John Hopkins de Baltimore , Maryland (EUA) en el seu informe diari.