Comencem un nou curs amb Cultura Clàssica!

Què tenen en comú una ampolla d’oli d’oliva de les Borges, una altra de vi d’Alella, una Pepsi, la paraula telèfon, una moneda d’euro i el cotxe Seat Tarraco?

Oli d’oliva de Borges

Una moneda

Seat Tarraco

Què enteneu per cultura i civilització clàssica?

Quina fou la porta d’entrada de la cultura clàssica a la península ibèrica?

Per quin motiu arribaren els grecs a la península ibèrica? i els romans? Situem més o menys l’arribada d’uns i d’altres.

En quins aspectes de la vida moderna encara és patent la petjada de la civilització clàssica a casa nostra?

Heu vist mai alguna resta arqueològica grega? Quina? On?

Heu vist mai restes d’època romana? Quines? On?

Heu visitat algun museu? Quins?

Heu vist alguna pel·lícula de grecs o de romans? Quines? De què tracten?

Quina petjada tenen les llengües clàssiques en les nostres llengües?

Coneixeu alguna cançó amb referències clàssiques?

Per què heu triat Cultura Clàssica? Què n’espereu?…

14 thoughts on “Comencem un nou curs amb Cultura Clàssica!

 1. Aixa Santamaria Sánchez

  Els grecs i els romans han deixat una gran petjada en la nostra actualitat: tant en la llengua, com en les costums, les tradicions, la cultura, l’art o la música.
  Encara ara podem trobar la marca dels clàssics a cançons com ara Aphrodite, de The Riddles, una peça composada fa amb prou feines dos anys que compara la bellesa de l’estimada del cantant amb la deessa grega de l’amor, la bellesa i la fertilitat.
  A mi, personalment, em sembla d’allò més interessant veure tot el que van fer alhesores i tot el que, sense adonar-nos, nosaltres seguim fent.

  Vaig triar Cultura Clàssica perquè crec que per entendre el nostre present hem de mirar enrere, anar a l’època dels nostres avantpassats més llunyans, i aleshores, potser, aconseguirem comprendre el nostre dia a dia.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Aixa, per deixar aquest comentari! Serà tot un plaer tenir-te a classe!
  En el blog dels alumnes de clàssiques a la recerca dels referents clàssics en la música no tenen encara aquesta cançó d’Afrodita. Et convido a buscar-la i a fer-ne una nova entrada.

 3. Lucia Polo Pastor

  Vaig decidí escollir cultura clàssica ja que hem crida molt l’atenció l’època dels romans i els grecs i la seva manera de pensar las cosas al seu dia, dia i veure que gràcies a les seves eleccions ja siguin bones o dolentes estem aqui i parlem una llengüa important avui dia. També la vaig agafar per el molts tipus de déus que hi han i la seva responsabilitat que tenen.

  La meva opinió es que per ara les classes de cultura clàssica estic aprenent molt y són bastant interessant cada dia.

 4. Daphne

  Tots aquests objectes tenen a veure amb la cultura clàssica.
  El primer objecte és l’oli, l’oli té relació amb la cultura clàssica perque el van portar els grecs.
  El segon és el vi, que també el van portar els grecs.
  El terçer té a veure per dos motius, un és perque és un moneda de dos euros grega, i l’altre és perquè el dibuix del mig és d’un mite.
  El cuart i últim és el seat Tarraco i té a veure amb la cultura clàssica perque Tarraco és un nom en greg i significa Tarragona.

  La meva opinió és que desde que vaig d’escobrir l’asignatura cultura clàssica m’ha fet donarme conte de tots els referents que hi ha avui en dia sobre la cultura clàssica i també he apres d’on venim. L’any pasat ja tenia cultura clàssica a 3r i com em va agradar tant em vaig tornar a apuntar a 4t, espero gaudir tant com l’any pasat.

 5. Marc F.P

  A mi m’agrada molt la historia, per aixó vaig escollir Cultura clàssica i saber l’origen de les llengües antigues.
  He vist algunes pel·lícules sobre els grecs com Troya que el seu protagonista és Aquiles un guerrer invensible perquè de petit la seva mare el va banyar en unes aiges però e seu punt feble era el seu taló el
  qual no va tocar l’aigua. També m’interessa les llegendes sobre els déus romans i grecs com per exemple Zeus, déu del llamp, Poseido, déu del mar i Ares el déu de la guerra.

 6. Fanny Mejía

  La cultura i la civilització clàssica són expressions utilitzades per designar un ampli cojunt de Conceptes tant culturals i artístics de la civilitzacions occidental. Període cultural històric de la Mediterrània que va començar amb la primera poesia grega de la qual es té constància (Homer, al segle VIII aC) i va continuar fins a la caiguda de l’Imperi Romà d’Occident (al segle V dC), que acabaria amb la dissolució de la cultura clàssica i el començament de l’edat mitjana. els grecs arriben a la península ibèrica i volien aconseguir metalls (or, plata, coure i, Especialment, estany), voltar nous mercats pèls Seus articles de i trobar noves terres on establir colònies. En la nostra vida moderna els aspectes que han deixat penjats la civilització classica podem dir en la nostra llengua, la tradicció, cultura etc.

  Una de les cançons que conec amb referències clàssiques pot ser la de (Per a Elisa de Beethoven) a prinipio no sàvia que optatives escollir i doncs miri de que anava cadascuna i cultura clàssica va ser una de les que em dic l’atenció perquè m’agrada saber com van ser els nostres avantpassats.

 7. Alanna Lissa Alves

  Vaig triar aquesta optativa de Cultura Clàssica perquè crec que em proporciona les claus per comprendre la civilització en la qual vivim, i encara em dóna tots els coneixements i habilitats perquè em desenvolupi amb soltesa i responsabilitat la societat, i em prepara per a estudis amb el coneixement suficient sobre la civilització occidental. Estic molt contenta per tenir-te com la nostra professora! espero que aquest curs sigui òptim per a tothom. gràcies

 8. katherine

  la veritat quan vaig triar l’optativa, no sàvia de que tractava, però ara ja es una mica més, i ho veig interessant el fet de saber una mica més de perquè els costums que tenim y el perquè de la nostra llengua actual.
  El primer dia quan ens pregunten que tenia en comú aquests objectes, no havia caigut que totes tenia alguna cosa a veure amb cultura clàssica.

 9. Àgata

  La cultura clàssica al principi no em cridava molt l’atenció, de fet, al principi no m’havia ni plantejat agarfar-ho. Però ara que ja ens em conegut els uns als altres i ja estem cap a la fi del primer trimestre del curs puc dir que és una de les matèries més divertidas i entretingudes que, en la meva opinió, tenim aquest any. M’ho estic passant molt bé a les clases i, a més a més, aprenc moltíssim amb cada dia que passa, així que només puc dir que espero un any formidable amb aquesta matèria.

 10. Maia Semper

  Vaig escollir Cultura Clàssica a quart perquè l’any passata tercer també la tenia com a optativa i em va agradar molt, llavors volia continuar un any més en aquesta assignatura.
  El que m’agrada és que la Margalida, la meva professora, ens deixa feina però ens dona molta llibertat per entregar-lo d’una manera diferent, i a classe, quan comenten un mite, debatem i expressem les nostres opinions, cosa que sembla que l’hora se’m passi volant.
  Estic orgullosa de formar part un altre cop d’aquesta classe, sé que aprendré moltes més coses que l’any passat.

 11. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Maia. També és tot un plaer tenir-te de nou a classe, tot i que amb la màscara i el cabell deixat anar em va costar reconèixer-te. De ben segur, aprendrem moltes coses també enguany. Molt bon curs!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *