El gall de Sòcrates

Leopoldo Alas Clarín és un escriptor preocupat per la metafísica que recrea la filosofia. A El gall de Sòcrates narra com Critó, el deixeble de Sòcrates agafa al peu de la lletra els últims mots irònics del mestre de sacrificar un gall al déu de la medicina, tot i no creure en els déus de la ciutat vid. Conium maculatum.

Després de llegir atentament el conte de Clarín i de visionar el curtmetratge d’animació del 2003 sota la direcció de José Roberto Vila, amb música d’Ernesto Ronchel i les animacions de Vanesa Guzmán, responeu les qüestions següents:

 • Per què el gall sabia raonar?
 • El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
 • Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
 • Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
 • Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
 • Paga la pena sacrificar el gall?
 • Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort? El tema ha deixat anar rius de tinta, vid. Un gallo para Esculapio

Gràcies a Ricardo d’Helleniká. Recursos para griego antiguo, tenim aquestes vinyetes d’humor actual sobre el tema de l’últim desig de Sòcrates:

Historia del universo en cómic

Historia del universo en cómic


Vid. còmic més gran aquí.

P.D.: Perlas de la filosofía

Vid. Còmic més gran

34 thoughts on “El gall de Sòcrates

 1. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Què en sabem de Sòcrates?

 2. Pingback: Tweets that mention El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » El gall de Sòcrates -- Topsy.com

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Gràcies, Ricardo, per recordar-ho aquí. Aquesta pel·lícula de Pilar Miró la vaig conèixer gràcies a la teva immensa generositat i va volar de Canàries al Maresme. Werther, fantàstica!

 4. Chaima Anza

  Salve Lida!
  M’agradat molt el video es molt original!
  Epero un altre video divertit com aquest!
  Vlae!

 5. Anna Salas

  Hola, bon dia!
  He tornat a pensar en vosaltres!
  Haig de buscar un text interessant amb castellà o català però ha de ser en alguna de les dues llengues que no sigui traducció del llatí, perquè amb aquest text hauré de buscar les paraules que tinguin origen Llatí, llavors, no em serveix una traducció. Pot ser que algú de vosaltres pogués tenir alguna idea que em pugui interesar i li sembli bona idea a la meva professora de Llatí?
  Algun enllaç del bloc que hi hagi algun text o algo amb referents!
  Moltes gràcies a tots!

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Així m’agrada, Anna, que et passis per aquí a preguntar el que vulguis. No sé què et diran els alumnes, però jo crec que El rap del latín del Deka amb la lletra de la cançó que va deixar escrita en comentari t’anirien d’allò millor. Ja ens diràs què has fet finalment i com. Per cert, com es diu la teva professora de llatí a la Universitat?

 7. Anna Salas Tarré

  Penso que t’ho vaig dir pel facebook, és la Rosa Maria Comes!
  Doncs ara miro el rap a veure que em sembla!
  Sinó podria ser algún altre text, perquè penso que el que vol és un text publicat tipo de literatura o alguna cosa que tingui a veure amb el que nosaltres estudiem per a que ens serveixi d’ajuda i ens sembli interessant.
  De totes maneres ara m’ho miro! Moltes gràcies!

 8. Chaima Anza

  Salve!
  Ho sento si m’he interpetat malament, el volia dir de que la veu del gall era molt divertida. Però el que no amb va agradar va ser, que el matant el gall el final.
  Vaale!

 9. dekatr2010

  La frase que va dir Sòcrates abans de prendre la cicuta va ser: “Critón, le debemos un gallo a Esculapio. Paga mi deuda y no la olvides”.
  Era comú en els grecs donar un Gall a ”Esculapio” que era el deu de la medicina, quan algú es recuperava d’alguna infermetat.
  Ell va donar un gall Esculapi, que no m’estranyaria que el pogués considerar la vida com una malaltia,
  no dic que la vida sigui una malaltia, segons l’oracle ell era el més savi de savis i com a tal, crec que en sentir la gent les seves
  hipòtesi més evident era que cap d’ells tindria la raó, jo personalment veient les coses que m’han passat, opino que les persones més intel•ligents
  són les que es frustren més. Segons un estudi dels nens superdotats tenen més risc es patir l’anomenat fracàs escolar que altres, i perquè passa això?,
  No tinc cap resposta a això, però potser el mateix fet de pensar ens fa menjar el cap, i veient com es porta la gent els errors que comet la gent,
  en el cas dels nens superdotatos, la ineficàcia del sistema educatiu, per Sòcrates seriosa les hipòtesis dels altres filòsofs ke no li agraden i
  es frustrava per això, per a ell la vida era un patiment , per la incompetència dels filòsofs.

 10. cledesma06

  * Per què el gall sabia raonar? El gall sabia raonar perquè era propietat de Gòrgies, un orador i filòsof grec, del qual va aprendre l’art de la retòrica.

  * El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte? Crec que entre la història que ens expliquen del gall i la mort de Sòcrates hi ha un paral·lelisme, doncs Sòcrates mor perquè la gent no ha sabut interpretar el seu ofici, igual que el gall innocent mor per la ignorància del discípul de Sòcrates.

  * Creus que tenen sentit els sacrificis rituals? Crec que els sacrificis rituals no tenen massa sentit, perquè sacrificar una vida amb un objectiu propi no està bé.

  * Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates? Perquè no ha aconseguit entendre les paraules del seu mestre, sinó que les ha entès al peu de la lletra, sense sobreentendre un rerefons.

  * Es pot fer el bé fent mal a un innocent? Crec que no es pot fer el bé quan una persona que no hi té res a veure surt perdent.

  * Paga la pena sacrificar el gall? No, igual que no paga la pena sacrificar a persones innocents per a aconseguir un objectiu personal.

 11. Carlos Rocamora

  Qüestionari.

  -Per què el gall sabia raonar?
  El gall sabia raonar perquè era propietat del filosof grec Georgies, llavors va aprendre a raonar i a filosofar.

  -El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  El gall mor d’una pedrada i Socrates morí per culpa de que la gent creia que ells tenien la raó i es posaven furiosos quan ell se la treia.

  -Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  Encara que moltes cultures els hagin fet servir desde l’antiguitat crec que es una burrada, tant els sacrificis animals com els sacrificis humans en qualsevol sentit.

  -Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Ja que es un alumne que no raona.

  -Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  No ja que quan fas mal sigui innocent o culpable no fas el be.

  -Paga la pena sacrificar el gall?
  No ja que es cruel i no té cap benefici

 12. Irena

  χαιρετε!
  ahhaha que bo que és el video, m’encanta com vacila el gall a Critó. Abans havien de oferir un gall, en aquest cas al Déu de la medicina que és Asclepi, quant algú es recuperava d’alguna enfermetat i havia de sanar-se.Nietzsche va treure una hipòtesis audaç: deia que Sòcrates va ser un individu incapaz de valorar la seva vida, a la que considerava una enfermetat, raó per la que es va prendre la copa de cicuta acabant amb la seva vida i deia que Critó havia de sacrificar al déu Esclepi un gall.
  Sobre les preguntes que hem de contestar:

  El gall sabia raonar perquè el seu amo era Sofista, i doncs ensenyava retòrica.
  El gall mor d’una pedrada de Critó.Podem veure claerament un paral·lelisme amb la mort de Sòcrates.
  Des del meu punt de vista fer sacrificis ritals no és gens correcte, perquè ha de morir un ésser viu per un altre.
  Critó és und eixable de Sòcrates perquè no enten la seva ironia.
  Crec que no s’ha de fer mal a un innocent, perquè és injust.
  De la mateixa manera que no s’ha de sacrificar a les persones tampoc s’ha de fer amb els animals,en aquest cas al gall, jo ho considero com un pecat, perquè ells tenen el mateix dret a viure com nosaltres.
  Sòcrates fa aquest acudit perquè no valora la seva vida i ja que està apunt de morir no l’importa res i considera la mort com una curació de tots els mals humans.
  adéu!

 13. lina

  Per què el gall sabia raonar?
  -El gall sabia raonar perquè el seu amo,Gòrgies, filòsof grec, li va ensenyar la retòrica.

  El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  – El contravalor que mostra la mor per una pedrada que li va donar Critó, és l’equivalent a la mort de Sòcrates. Sòcrates va morir sencillament perquè es va atrevir a qüestinonar la política i la societat del moment. El gall va qüestionar els coneixements del deixable de Sòcrates.

  Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  -Crec que en aquest cas com el la resta de sacrificis no tenen cap sentit, ja que no veig bé que les persones puguin treure la vida altres éssers vius.

  Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  -És un deixeble perquè com diu el gall, el tan sols el un ninot el que Sòcrates condueix a la seva manera.
  Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  -En la meva opinió crec que el fi no justifica els mitjans. Sí fem el mal per aconseguir el bé, al final tan sols aconseguirem el mal.
  Paga la pena sacrificar el gall?
  -No val la pena ni sacrificar un gall ni a cap persona. Això em recorda molt a la persecució dels jueus per part del nazis, què sacrificant persones innocents volien aconseguir un objectiu, segons ells tenia “UN BON BENEFICI”.
  Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  -Sòcrates abans de morir, va tenir dues oportunitat per salvar-se de menjar la Cicuta, però davant dels jutges no va voler dir més que la seva forma de veure les coses, inclús va dir que si tenien que culpar-lo per alguna cosa tenia que ser per haver ajudat tan a la societat i que tenia que ser recompensat per tant de feina. Doncs veiem que Sòcrates davant de la mort es mostra tranquil i sense cap culpa per el mateix, què en realitat no tenia cap culpa, tan sols es tractava de enveja dels polítics.

 14. Laura Galán

  No coneixia aquesta faceta de “Clarín”, és a dir, que recreava la filosofia en contes, la veritat és que m’ha semblat molt interessant.

  Seguidament respondré les preguntes sobre el seu conte “El gall de Sòcrates”:

  Per què el gall sabia raonar?
  -El gall sap raonar perquè el seu amo era Gòrgies, un sofista, i per tant, un autèntic expert en l’art de la retòrica.

  El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  -Aquest conte els mostra la ignorància de les persones. Sòcrates el que intentava amb els seus principis filosòfics, era que la gent s’adonès de la seva pròpia ignorància, per això sempre estava en contra del culte als déus, perquè la religió manté alienat al poble, “La religió és l’opi del poble”. De la mateixa manera, Critó era ignorant, i en el moment en que el gall li comença a dir que només intenta copiar al seu difunt amo Sòcrates i que mai aconseguirà reconèixer la seva ignorància, el mata, ja que a ningú ens agrada que ens tirin en cara les nostres debilitats.

  Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  -Des del meu punt de vista, crec que no té cap sentit sacrificar una vida innocent, sigui quin sigui el motiu pel qual es vol dur a terme.

  Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  -Critó és un deixeble indigne perquè és incapaç d’entendre el filòsof quan mor. Sòcrates en cap moment vol que el seu discípul faci el sacrifici d’un gall per Esculapi, perquè ell mai ha cregut en la religió. El missatge és totalment irònic, amb el que pretèn posar a prova al seu deixeble, i finalment ho aconsegueix. La seva intenció és que les persones se’n adonin per si mateixes de que són ignorants, i ell sempre ho fa a través d’explicacions o preguntes. Sòcrates tenia clar que Critó faria el sacrifici, però també el conte esmenta que seria el gall de Gòrgies i no un altre, perquè també sabia que es toparia amb ell i aconseguiria el seu propòsit amb l’ajuda del gall.

  Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  -Jo penso que mai es pot fer el bé si això comporta que alguna persona/animal/… hagi de patir.

  Paga la pena sacrificar el gall?
  -Jo crec que no paga la pena sacrificar el gall. Segons la filosofia de Sòcrates, només en surt beneficiat Critó, tot i que encara no ho sap.

  Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  -Perquè estava convençut de que la seva actuació havia estat la correcta, i potser li costaria la vida, però tenia clar que tornaria a fer el mateix si l’haguèssin deixat lliure.

 15. Laia Muñoz Osorio

  •Per què el gall sabia raonar?
  El gall era propietat del sofista Gorgies i havia aprés d’ell.

  •El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  El fet que el gall mori d’una pedrada mostra la ignorància de l’home i la seva manera d’actuar tan primitiva. Són els valors contrapossats a Sòcrates que creia en la raó, la veritat i la virtut.

  •Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  Penso que els sacrificis rituals no tenen sentit a l’actualitat. Però a l’antiga Grècia eren molt importants perquè era una manera de demanar la protecció d’una divinitat o bé donar-li les gràcies.

  •Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Perquè no ha sabut interpretar les últimes paraules de Sòcrates i la seva actuació amb el gall nega totalment el pensament socràtic.

  •Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  Tot i que no és virtuós fer mal a un innocent era un hàbit freqüent a l’època clàssica i també al segle XXI…

  •Paga la pena sacrificar el gall?
  No, perquè el gall pateix, Critó no surt beneficiat i Sòcrates que teòricament era qui volia sacrificar el gall no està present en aquell moment.

  •Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Per una banda, podria ser que Sòcrates es mostra tranquil davant la mort i veu la mort com una salvació dels éssers vius. Però per una altra banda, el fet que la sang del gall rellisqués pel front d’Atena significa el menyspreu de Sòcrates pels déus de la ciutat.

 16. Irina

  Xaipete!
  El video és molt original!
  He buscat una mica d’informació sobre això i he trobat el següent:

  La mort de Sòcrates es va produir per l’enverinament amb la cicuta, una planta tòxica. Sòcrates havia sigut jutgat per corrompre als joves i per dubtar de l’existència dels déus de la ciutat i per això el van condemnar a mort. En aquest cas la seva mort va ser beure’s una beguda barrejada amb aquesta planta. Les últimes paraules de Sòcrates segons Plató van ser: “Critó, li devem un gall a Asclepi. Així que paga-li i no ho descuidis. ”

  •Per què el gall sabia raonar?
  El gall era propietat del sofista Gorgies, que era un expert en l’art de saber arugmentar, la retòrica.

  •El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  El fet que el gall va morir d’una pedrada mostra la ignorància de l’home i la seva manera d’actuar tan primitiva. Sòcrates el que intentava amb els seus principis filosòfics, era que la gent s’adonès de la seva pròpia ignorància. De la mateixa manera, Critó era ignorant, i en el moment en que el gall li diu que mai aconseguirà reconèixer la seva ignorància, el mata.

  •Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  Penso que els sacrificis rituals no tenen sentit a l’actualitat, ja que moltes persones són atees. Però a l’antiga Grècia eren molt importants perquè era una manera de demanar la protecció d’una divinitat o bé donar-li les gràcies.

  •Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Perquè no ha sabut interpretar les últimes paraules de Sòcrates i la seva actuació amb el gall nega totalment el pensament socràtic, és a dir que no reconeix la seva pròpia ignorància.

  •Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  Jo crec que no és pot fer el bé fent mal a un innocent, fer mal a algú mai és fer el bé.

  •Paga la pena sacrificar el gall?
  No, perquè el gall pateix, Critó no surt beneficiat i Sòcrates, que volia sacrificar el gall, no hi està present en aquell moment.

  •Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Perquè no té por de la mort, sap que ha actuat justament.

 17. Andrea Balart

  Salve!

  Aquestes vinyetes, així com el video representen el judici de Sòcrates (que apareix en el diàleg apologia de Sòcrates, escrit per Plató). En el judici Sòcrates va ser condemnat per corrompre els joves i per dubtar de l’existencia dels déus de la ciutat.

  •Per què el gall sabia raonar?
  El gall sabia raonar perquè havia après del seu amo, el sofista Gorgies, qui dominava el art de la retòrica.

  •El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  El contravalor que demostra el conte és que moltes vegades les persones actuen per ignorància. Crec que els jutges van jutgar injustament Sòcrates perquè no van saber apreciar que el que ell havia fet havia estat ensenyar als homes d’Atenes a qüestionar-se les coses.

  •Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  Crec que no tenen cap sentit. Però antigament, en diverses cultures es feien rituals per demanar ajuda als déus (tot i que també es feien altres rituals a les divinitats en els que no es requeria fer cap sacrifici)

  •Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Critó és un deixeble indigne perquè no ha sabut veure el que realment li deia Sòcrates i matant el gall ha actuat amb ignorància, com van fer aquells qui el van acusar.

  •Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  Crec que moltes vegades volem aconseguir un objectiu i creiem que fem el bé però si per aconseguir-lo hem de fer el mal llavors no estem fent el bé ( com diuen en comentaris anteriors el fi no justifica els mitjans)

  •Paga la pena sacrificar el gall?
  No, perquè igual que no hem de fer el mal a les persones tampoc els hem de fer als animals.

  •Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Sòcrates es mostra escèptic davant l’existencia de la vida després de la mort. Ell creu que com que ha actuat justament si existeix viurà bé, i si nó no li passarà res dolent.

  Vale!

 18. Xènia Serra

  Salve!!
  Per què el gall sabia raonar?
  El gall sabia raonar perquè és el gall de Gòrgies, un filòsef i de tant escoltar Retòrica, l’art de parlar per parlar, va aprendre a parlar.

  El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  El contravalor que demostra aquest conte és que el que li passa al gall ho podem relacionar amb el que li ha passat a Sòcrates, que l’han jutjat injustament i al final ha acabat morint.

  Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  Jo crec que els sacrificis rituals no tenen gaire sentit perquè sacrifiques a un animal innocent sense ninguna raó en especial, encara que crec que en aquella època, si que tenien sentit ja que creien que donant sacrificis, els déus no s’enfadarien.

  Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Critó és un deixeble indigne de Sòcrates perquè el gall diu que Critò és l’ombra de Sòcrates i quan es mor el savi, el deixeble que queda no es res comparat amb Sòcrates, que era qui sabia més i el que estava inspirat, per tant, el gall diu que Critó no aportarà res de bo per el món, i per aixó es un deixeble indigne.

  Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  No es pot fer el bé fent mal a un innocent ja que quan fas mal a un innocent, és una cosa injusta ja que no han fet res de dolent, per tant al fer mal a un innocent no pots fer bé ja que tu et tornes dolent.

  Paga la pena sacrificar el gall?
  No paga la pena sacrificar el gall perquè Critó no està segur de si les paraules de Sòcrates eren el seu últim desig i sacrificar a un èsser innocent no val la pena quan no estas segur si ho tens que fer.

  Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Sòcrates fa aquest acudir perquè Sòcrates ja no li importa si ell fa el bé o el mal ja que es morirà i tampoc li te por a la mort, per això està tan tranquil.

  Vale!

 19. Marta Verde

  Salve!!!
  -Per què el gall sabia raonar?
  El gall sabia raonar perquè el seu amo era Gòrgies, un filòsof sofista, és a dir, un mestre de retòrica, i de tant escoltar a Gòrgies argumentant qualsevol idea, el gall havia après.

  -El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  El gall mor perquè Critó es deixa emportar per les paraules de Sòcrates, aquí ens demostra que no hem de fer cas als demés, sinó actuar com cadascú cregui convenient. Podem veure un paral·lelisme amb el judici de Sòcrates, que va estar acusat per corrompre els joves i per no creure en els déus de la ciutat, els jutges el van penar amb la màxima condemna, la mort.

  -Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  Jo no trobo gaire sentit als sacrificis rituals.

  -Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Perquè Critó no va entendre el que va voler dir-li Sòcrates. Ell pretenia que Critó s’adonés que és un ingenu i ignorant si es deixa emportar per qualsevol.

  -Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  No, perquè ser innocent significa que no ha fet cap injusticia o cap mal a ningú i, per tant, no s’hauria de castigar.

  -Paga la pena sacrificar el gall?
  Sacrificar el gall no li ha portat cap benefici.

  -Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Sòcrates en tot moment volia conèixer la veritat universal i amb la refutació s’havia guanyat a molts enemics, per això va arribar a ser jutjat. Ell en tot moment creia que no havia fet res dolent, tot el contrari, que havia fet bé i que per això, els ciutadans tindrien que pagar-li un sopar cada dia. Creu que qui fa el bé acaba recomensat i acaba bé i el que fa mal o actua malament acaba sent castigat, que qui la fa la paga, i com ell sent que no ha fet res dolent acabarà bé.

 20. victorsanchez

  Molt interessant i original aquest video! No tenia constància de que Alas Clarín també escrivís contes sobre aquests temes filosòfics. A continuació respondré el qüestionari:
  Per què el gall sabia raonar?
  El gall sabia parlar perquè el seu amo era Gòrgies. Gòrgies era un filòsof sofista i que per tant sabia retòrica. És possible que gòrgies ensenyés a parlar al seu gall.

  El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  Aquest conte ens demostra que mai hem de fer cas a ningú i fer sempre el que nosaltres creguem convenient.

  Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  En la meva opinió, crec que els sacrificis rituals no tenen cap sentit, perquè crec que no s’acava imbocant a algú i en molts oficis, molts animals són executats.

  Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Critó és un deixeble de Sòcrates perquè sempre seguia les seves instruccions, idees i teories.

  Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  No, perquè l’innocent no té cap culpa de res.

  Paga la pena sacrificar el gall?
  Crec que no, perquè el gall no té cap culpa de les bogeries de Critó.

  Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Sòcrates fa aquest acudit perquè ell creu que ha fet bé parlant amb els joves i que si creuen que l’han de castigar, ell acceptarà la condemna de mort. Sòcrates morirà heròicament.

 21. F. Xavier Gras

  Per què el gall sabia raonar?
  El gall sabia raonar perquè tenia d’amo a Gòrgies, un filòsof sofista qui dominava la retòrica.

  El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  El gall mor perquè Critó es deixa portar per les paraules de Sòcrates, aquí ens demostra que no hem de fer cas als demés, sinó actuar com cadascú cregui convenient.

  Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  El meu parer sobre aquest tema és que no donen resultat, però és clar, cada cultura, civilització té les seves creences, i només ens podem penedir dels pobres que són sacrificats.

  Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Perquè no ha sabut interpretar les últimes paraules de Sòcrates i la seva actuació amb el gall nega totalment el pensament socràtic.

  Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  En el meu parer, és una contradicció, doncs no pots fer el bé obrant amb malícica. Però.. al llarg de la història s’han donat casos que fent el mal a algú, algú n’ha surtit beneficiat, o més d’un.

  Paga la pena sacrificar el gall?
  Sacrificar el gall no aporta cap benefici.

  Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Sòcrates es mostra escèptic davant de la mort. Ell creu que com ha actuat justament no li passarà res dolent.

 22. noradomingo

  Xaipe!!
  1. Per què el gall sabia raonar?
  El gall sabia raonar ja que tenia com a amo a Gòrgies un gran sofista que dominava i ensenyava la retòrica.
  2.El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  El contravalor que demostra aquest conte es que no ens hem de deixar guiar per el demés hem de fer el que nosaltres creiem que hem de fer. La mor del gall es molt similar a la mor de Sòcrates ja que els dos moren per qüestionar algun raonament.
  3.Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  Jo crec que no serveixen de gaire, no ho trobo just.
  4.Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  És un deixeble indigne de Sòcrates ja que no interpreta correctament les paraules de Sòcrates i la seva actuació no es correpon el pensament sòcratic.
  5.Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  Jo crec que depén de el que has fasi i per què s’hi ha de tenir una bona consequència es pot fer, pero sempre intentant no ferir a ningú.
  6.Paga la pena sacrificar el gall?
  No ja que ningú en surt beneficiat
  7.Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Sòcrates creu que al ser ell jutjat d’una manera injusta els qui ho han fet ho pagarán, per tant, té la consciència tranquila.

 23. moya.elisa2011

  Després de llegir el conte de Clarín i de mirar el curtmetratge d’animació, respondré a les preguntes formulades el millor que sàpiga.

  >Per què el gall sabia raonar?
  El gall sabia raonar perquè era de Georgies, i va aprendre a raonar i a filosofar gràcies a ell.

  >El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  Que el gall mori d’una pedrada de Critó demostra el contravalor de la ignorància, com podem veure a la mort de Sòcrates, que va morir acusat de corrompre els joves, va morir per la ignorància d’aquells qui l’acusaven.

  >Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  Actualment no crec que els sacrificis rituals tinguin gaire sentit però en l’antiguitat, era molt important sacrificar animals per acontentar als déus.

  >Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Critó és un deixeble indigne de Sócrates ja que es guia per la ignorància, ho demostra matant al gall.

  >Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  No es pot fer el bé fent mal a un innocent ja que si ets innocent vol dir que no has fet res dolent i per tant no mereixes cap càstig. Si fas mal a algú que no ha fet res dolent passes tu automàticament a ser el dolent, per tant no fas el bé fent mal a un innocent.

  >Paga la pena sacrificar el gall?
  No paga la pena sacrificar el gall ja que fer-ho no porta a Critó cap benefici i és només sacrificar per sacrificar i això no està bé.

  >Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort ja que no té por a la mort. Ell ha actuat bé i té la consciència ben tranquil·la ja que creu que qui actua bé acaba recompensat i qui actua malament acaba castigat i com ell ha actuat bé doncs no té por de les conseqüències dels seus actes.

  Per últim em queda dir que m’han agradat les vinyetes d’humor actual sobre Sòcrates. M’han fet riure.

 24. bergel.almacruz

  XAIPETE!

  Les vinyetes i el video representen el judici de Sòcrates.
  Sòcrates va ser condemnat per corrompre els joves i per dubtar de l’existencia dels déus de la ciutat.

  •Per què el gall sabia raonar?
  El gall sabia raonar perquè havia après del sofista Gorgies que dominava l’art de la retòrica.

  •El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  El contravalor que demostra el conte és que moltes vegades les persones actuen per ignorància.

  •Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  Personalment crec que no però antigament en moltes cultures es feien rituals per demanar ajuda als déus o com ofrena als déus.

  •Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Perquè no sap veure el que realment volia dir-li Sòcrates i matant el gall ha actuat amb ignorància, com van fer aquells qui el van acusar.

  •Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  Crec que no, encara que tinguem un objectiu i creiem que fem el bé si sabem que per aconseguir-lo hem de fer el mal llavors no estem fent el bé-

  •Paga la pena sacrificar el gall?
  No, perquè no hem de fer mal als animals.

  •Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Sòcrates es mostra escèptic davant la situació, ell sap que no ha fet res dolent, per tant, pensa que res dolent li passarà.

 25. Alina Roman

  Xaipete!

  -Per què el gall sabia raonar?
  Perquè havia après del sofista Gorgies que dominava l’art de la retòrica.

  -El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  Què les persones actuen per la ingorància

  -Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  Els sacrificis en tenen sentit si un de veritat creu en aixó com es creia en la antiguitat perquè aixi demanàven ajuda als déus qui aquests segons ells els ajudàven , però si no s’hi creu en això no s’haruien de fer sacrificis.

  -Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Perquè en comptes de pensar el que li volia dir amb aquesta frase s’ho pren a peu de lletra i comença a perseguir l gall fins matar-lo amb una pedra , per tant a actuat com els altres ignorants que han comés l’error de matar a una persona que no feia cap mal sinó que ensenyàva a no ser un ignorant.

  -Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  Jo personalment crec qu no perquè no pots sacrificar a un innocent per després fe bé a un altre perquè tots hauriem de ser iguals i no una persona o un animal com en aquest cas per sota d’un altre.

  -Paga la pena sacrificar el gall?
  No , perquè per ser un animal no l’hem de matar només perquè ho creiem imprescindible o perquè en aquest cas el déu de la medicina l’ajudaria. Els animals també tenen dret a viure igual que els humans i per tant no mereixen morir tampoc.

  -Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Doncs perquè sap que no ha fet res de dolent i que com a conseqüència no li passarà res .

 26. Dani

  •Per què el gall sabia raonar?

  perquè havia après del sofista Gorgies que dominava l’art de la retòrica.

  El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?

  és que moltes vegades les persones actuen per ignorància.

  •Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?

  No.

  •Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?

  Perquè no sap veure el que realment volia dir-li Sòcrates i matant el gall actua amb ignorància.

  •Es pot fer el bé fent mal a un innocent?

  No es pot fer el bé fent mal a un innocent ja que si ets innocent vol dir que no has fet res dolent i per tant no mereixes cap càstig. Si fas mal a algú que no ha fet res dolent serás tu el dolent.

  -Paga la pena sacrificar el gall?

  No, és un pobre animal i aconsegueixes res matant a un animal. Tenen el mateix dret a viure com nosaltres.

  •Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?

  Sap que no ha fet res dolent, per tant, pensa que no li passara res dolent.

 27. Clàudia Cazaux Cuberas

  Aquí deixo les respostes a les preguntes plantejades a l’article:

  1. Per què el gall sabia raonar?
  El gall sabia raonar gràcies a Gorgies, un sofista que dominava la retòrica, que l’havia ensenyat a raonar i a filosofar
  2. El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  La mort del gall demostra la ignorància d’aquell que li tira la pedra, com amb la mort de Sòcrates, que va morir perquè el van acusar de corrompre els joves, cosa que no era veritat, la ignorància dels acusadors.
  3. Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  Per mi els sacrificis rituals no tenen cap sentit, no perquè no hi cregui sinó que simplement no trobo que ningú, ni animal ni persona, hagi de morir per una hipotètica voluntat d’un déu.
  4. Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Critó és un deixeble indigne de Sócrates perquè es deixa guiar per la ignorància. Critó demostra la seva ignorància matant al gall.
  5. Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  Jo no crec que es pugui fer el bé matant a un innocent perquè l’altre persona no ha fet res per merèixer la mort i per mi matar a una persona innocent és la pitjor cosa que es pot fer.
  6. Paga la pena sacrificar el gall?
  No perquè no crec que la seva vida canviés gaire després de matar al gall.
  7. Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Perquè sap que no ha fet res injust ni malament i per tant sap que no li depara res dolent.

 28. Mireia Gil Tutusaus

  ·Per què el gall sabia raonar?
  -Ja que el gall havia après del seu amo, Gorgies qui dominava molt la retòrica.
  El gall gràcies a ell havia après la retòrica i a filosofar.
  ·El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  -Això demostra que qui tira la pedra, Critò en ser un ignorant no entén que Sòcrates li va dir que mates el gall retòricament.
  ·Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  -Jo ho opino que no. Realment el fet de sacrificar algun animal o persona perquè els deus no s’enfadin em sembla malament. Encara que aquella època no tenien la mateixa mentalitat que actualment nosaltres tenim.
  ·Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  -Ja no utilitzava la raó i en aquest article es pot veure.
  ·Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  -Segons Sòcrates, no. Ja que si fas el bé, és per què ets molt llest i això vol dir que no podries fer mal.
  ·Paga la pena sacrificar el gall?
  -No ja que per matar al gall Sòcrates no tornaria a la vida.
  ·Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort? El tema ha deixat anar rius de tinta, vid. Un gallo para Esculapio…
  -Perquè ell sap que la seva execució és injusta i ho diu, ja que ell no creia en la mitologia sinó en la filosofia, aleshores ho deia, ja que els deus no l’havien protegit (retòricament).

 29. barroso.rebeca

  Xaipetee!! 🙂

  1. Per què el gall sabia raonar?
  El gall sabia raonar per Gòrgies.
  2. El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  El contravalor que demostra és la ignorància, que moltes vegades hi ha persones que actuen utilitzant-la com en el cas de Sòcrates, que va morir pel fet que deien que hi havia corromput als joves, fet que no era veritat (ignorància, saber que sabem quan en veritat no en sabem).
  3. Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  Personalment no crec que tingui sentir els sacrificis rituals, ja que no considero un acte que sigui bo matar a un animal o persona per a contenta als déus.
  4. Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  És un deixeble de Sòcrates perquè es deixa guiar per la ignorància.
  5. Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  Jo crec que mai faràs el bé fent mal a una persona innocent, perquè actuar malament a la llarga ens porta conseqüències dolentes.
  6. Paga la pena sacrificar el gall?
  No, ja que matar el gall no canvia res en la seva vida.
  7. Per què Sòcrates fa aquest acudit a les portes de la mort?
  Sòcrates fa l’acudit, perquè com sap que no actuat de manera malament no tindrà conseqüències dolentes.

 30. Roser

  Per què el gall sabia raonar?
  El gall va aprendre a parlar gràcies a Gòrgies, un sofista que dominava l’art de la retòrica (art de saber parlar i de poder defendre qualsevol punt de vista)
  El gall mor d’una pedrada de Critó. Quin contravalor demostra aquest conte?
  EL que representa la mort del gall és la ignorancia del sofista i la saviesa de Socràtes,aquest és el contravalor.
  Creus que tenen sentit els sacrificis rituals?
  No, en la meva opinió cap ésser viu huria de ser sacrificat sota cap concepte.
  Per què Critó és un deixeble indigne de Sòcrates?
  Perquè es deixa enganyar per una ignorància disfressada de coneixement.
  Es pot fer el bé fent mal a un innocent?
  No, segons Socràtes existeix la justicia universal, la qual significa que només l’home que fa el bé gaudirà d’una existencia virtuosa.
  Paga la pena sacrificar el gall?
  No, matar el gall no apota cap aspecte positu en el aseva existència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *