L’estàtua de la Llibertat reoberta

estàtua de la Llibertat

Ahir, tot celebrant el dia de la Independència, es va poder tornar a visitar  a l’illa de la Llibertat, al sud de Manhattan, l’estàtua de la Llibertat, regal de França al poble dels Estats Units en el 100è aniversari,  i també es va poder arribar a la corona, un mirador de vint-i-cinc finestres, sota extremes mesures de seguretat,  amb grupets de deu persones, acompanyats per un guia, per una estreta escala de 345 esglaons. Aquest símbol de la llibertat i del progrés humà, Patrimoni de la Humanitat, romania tancat des dels atemptats de l’onze de setembre, gairebé vuit anys per por al fanatisme terrorista. Si viatgeu aquest estiu a Nova York, tanmateix, no hi podreu  ascendir perquè les entrades estan exhaurides fins al setembre. Espavileu perquè es tornarà a tancar el 2011 per fer-ne una remodelació que potser permetrà encimbellar-se a la torxa tal com ho podien fer, quan es va obrir, el 28 d’octubre de 1886, els privilegiats de l’època si pagaven cinquanta centaus. Quines vistes més espectaculars  de Nova York, tot i que sense gratacels,  devien contemplar!

L’estàtua de la Llibertat, de coure,  fa noranta-tres metres d’alçada i pesa dues-centes vint-i-cinc tones, tot i així la forjà a França  l’escultor Frederic Auguste Bartholdi sota el guiatge de l’enginyer Gustave Eiffel, que en féu la carcassa interna, i, com a regal  en el centenari de la declaració de la Independència,  en 350 peces fou transportada en vaixell a Nova York, on va arribar el 17 de juny de 1885.

Aprofitant l’actualitat estiuenca i els vostres possibles viatges, vaig preparant feina per al proper curs:

Quina relació podeu establir entre la iconografia del mite de Prometeu i l’estàtua de la Llibertat de Nova York o la rèplica en petit d’aquesta estàtua a Paris? En coneixeu més rèpliques? Quin símbol comparteixen? Què significa? A quina de les set meravelles del món antic us recorda?……

El colós de Rodes i l’estàtua de la LLibertat de Nova York

14 thoughts on “L’estàtua de la Llibertat reoberta

 1. Verónica Vega

  Hola Margalida!! Com va l’estiu? Veig que no deixes de treballar. Magnífica l’estàtua de la Llibertat, ha de ser una pasada pujar-hi i veure la ciutat desde la corona o la torxa. Espero que passis un bon estiu

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Vero! Jo també et desitjo un molt bon estiu i molta sort en la carrera triada en primer lloc.

 3. Anna Salas Tarré

  Margalida! Quin artiicleee més preciós! jajajaja
  Amb lu que m’agrada ja ho saps! Siii el dia de la independència, el dia 6 va fer un any que vaig marxar! Com passa el temps!
  Com van les vacances?
  Bueno doncs molt bon estiu per tu i per la teva família!
  Un peto enorme i una abraçada!

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Quan vaig fer l’article, vaig pensar si el veu l’Anna segur que li portarà molt bons records i el comentarà. Així ha estat i me n’alegro molt.
  Molt bon estiu i fes recerca! El treball de recerca s’ha de lliurar a l’octubre i ja hi som!
  Bones vacances i bona festa major!

 5. Pingback: Les set meravelles del món antic en Google maps | El Fil de les Clàssiques

 6. gimenez.judit

  No en tenia ni idea que es pogués pujar a la torxa! Sabia, però, que es podia accedir a la corona, que és un mirador des d’on es pot veure la ciutat. Sincerament, m’encantaria visitar la ciutat de Nova York i veure l’estàtua de la llibertat (només he vist la de París)
  El foc segons el mite de Prometeu simbolitza l’alliberament i l’esperança.
  Bon apunt.

 7. omaima

  L’estàtua de la Llibertat reoberta esta en els estats units i vuy anar de viaje es icreible i enorme .
  L’article esta molt ben fet felicitats .

 8. zarcos.ariadna

  Una de les coses que tinc a la meva llista de coses a fer és anar a Nova York… És una ciutat molt bonica. L’estàtua de la Llibertat és una figura simbòlica de Nova York. El foc simbolitza la llibertat segons el mite de Prometeu. Molt bonic l’article, felicitats!!

 9. Abigail.dina

  Molt interessant aquest ariticle ,m’agaradat molta.La veritat és que és molt interessant l’història de la l’esttàtu de la llibertat.
  La figura de Prometeu, que es correspon amb el que s’anomena un heroi cultural, el foc segons el mite de Prometeu simbolitza l’esperarança i l’alliberament ,aixì doncs,podem veure que l’estàtua de la llibertat té relació amb el mite de Prometeu.
  Actualment es troba a París, França, a prop del pont Grenelle en l’Illa de Cygnes, en el riu Sena. Mesura 11,5 m d’alt. Mira cap a l’oest, d’enfront de la seva germana major. En la taula que sosté es poden llegir les dates de la independència nord-americana, i de la revolució francesa.A París trobem unes quantes rèpliques de la que van regalar als Estats Units tot i que no són de la magnitud de la de Nova York.Però l’estàtua de la llibertat no esta solment a paris sinó que hi ha divesas répliques en diverses zones del món.Com pot ser Catalunya ,Tokyo…
  http://equipatgedema.cat/general/lestatua-de-la-llibertat-monument-comu-a-paris-nova-york-toquio/
  El Colós de Rodes: construïda des del 294 fins al 282 aC, va ser una enorme estàtua situada al port de Rodes, a Grècia. D’una mida semblant a la de l’Estàtua de la Llibertat de Nova York, va ser la més efímera de les 7 meravelles, ja que va ser destruïda per un terratrèmol l’any 226 a.C., estant erigida durant 56 anys.
  M’encanta Nova York,sempre he volgut anar de vacanses,espero que algún dia es compleixi el meu desig.

 10. alvarez.raul

  Χαιρετε,
  Crec que l’estàtua de la Llibertat no és res més que un símbol relacionat amb les accions de Prometeu, doncs ell va ser el lladre del foc, el que ens va crear a partir del fang, va ser l’alliberador de la espècie humana, doncs, amb el foc vam poder ser autosuficients, vam poder fugir de les mans divines. Per això l’estàtuade la Libertat porta una tesa encesa, simbolitza que dóna la llibertat a Nova York.
  Hi ha altras representacions d’aquest monument, com per exemple a Cadaqués, Barcelona, París, etc.

 11. Chaymae Zaouaghi

  Χαιρετε!!!
  No tothom sap que l’estàtua de la llibertat dels Estats Units va ser un regal de França com a commemoració del centenari de la independència estatunidenca i és la que s’ha fet més famosa.

  A la mà dreta, en posició elevada, la divinitat representada a l’estàtua (Promateu) porta una torxa il·luminada (simbol de la lllibertat); a la mà esquerra, porta la tauleta de la llei que porta inscrita amb nombres romans la data del 4 de juliol de 1776. A més, una cadena trencada es troba als seus peus.

  Hi trobem moltes rèpliques en la badia de Tòquio, a altres llocs de França, Estats Units, Argentina, Austria, Alemanya, Itàlia, Xina i inclús a Vietnam, que era una colònia francesa.

 12. Robert Cepeda Machuca

  La estatua de la llibertat es un dels monuments mes magnifics que hem fet els humans. La estatua va ser un regal dels francesos encara que molta gent pensi que esta feta per els americans. Bona feina!

 13. Pingback: La mitologia grega fa les Amèriques! | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *