Tàrraco Viva al Telenotícies

Telenotícies 30 de maig de 2009  

Si us heu perdut (jo sí que hi he anat!) aquest any el festival romà de Tarragona, Tàrraco Viva, aquí us deixo un petit tastet en què sabreu si els romans tenien estreps i com indicaven la mort o perdonaven la vida als gladiadors. Amb quins gests ho feien? Sabeu de qui és el quadre d’on prové l’error de les pel·lícules d’indicar l’ordre de matar el vençut amb el polze cap a terra?

Pollice verso

16 thoughts on “Tàrraco Viva al Telenotícies

 1. Ana

  ¿Has estado este año? ¡Qué lástima no haber sabido antes que ibas a ir! Podíamos haber quedado porque estuvimos el sábado y el domingo un grupo de profes de la comunidad valencian y algún andaluz “.com” que ya se ha aficionado al evento. Es una cita muy recomendable para todos los interesados por el mundo romano.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  ¡Qué lástima, Ana! Se ve que el destino no nos facilita el encuentro. También estuve este fin de semana. Espero que coincidamos antes de la próxima Tàrraco Viva, realmente es impresionante y, como dices, altamente recomendable.

 3. marta peña

  lida, ho sento, però no puc veure el video, perquè com ja saps, l’internet, no es que funcioni de lo millor, al contrari, així que et comento dien-te que no puc veure el video avui

  vale

 4. erica

  avee lidaa!
  a mi m’hagués agrdat moltissim aber anat, sempre tens festes per recomanar i mai tinc temps d’anar-hi buff..
  respecte a les preguntes que has frmulat:
  els romans indicaven la mort dels gladiadors am la ma estirada i am la palma de la ma oberta cridan mite!( aqest gest vol dir claveu-li l’espassa).
  Respecte al quadre, arran d’ell em pres costums inadequats, per exemple quan volien matar a un gladiador baixaven el polze cap abaix. Aquest gest s’ha confòs amb el que realitat és, & totom s’ho après.
  El quadre s’anomena Police verso.

  VALELIDA:D
  per perdonar-li la vida als gladiadors: estiraven la ma am el puny tancat i cridaven SALVE!

 5. Camila

  Les lluites de gladiadors no cal dir que eren terriblement de bèsties. Aquestes lluites podíen durar tot un dia i s’acabaven amb la mort d’un dels participants que normalment eren esclaus, presoners de guerra condemnats a mort o bé homes lliures. Hi havia diferents tipus de gladiadors, els més importants són: “retiarii”, “murmillones”, “Thraces” i “Samnites”.
  El combat també podia finalitzar amb la rendició d’un dels participants, llavors era el president el que decidia si el gladiador perdedor havia lluitat amb valentia, llavors aixecava el polze i li perdonava la vida, si pel contrari el volia matar l’invertia.

 6. lina

  Ave lida!!me hubiera gustado irr pero xk nunca he ido a festivales o eventos romanos pero ya ire un diaa jajaja ahora k ya salimoss de cole :D:D
  dws!!

 7. Raquel

  Els romans deien que un gladiador estava mort amb la mà estirada, i com tu ja has dit era per dir que li clavessin l’espasa.
  Quan estaven amb el polze cab abaix, volia dir que el matessin.
  Quan tanquen el puny, vol dir, perdona’l!
  perquè és el símbol del cor!

 8. Carla

  Sinceramnet, com a dit la Camila les lluite sentre Galdiadors eren bestials.
  Els gladiadors solien ser esclaus castigats per als seus amos, condemnats a mort o homes lliures que no havien trobat sentit a la vida. Logicament els Galdiadosr eren entrenats a escoles especials. El mateix dia del combat a l’amfiteatre els gladiadors tenien que desfilar tot dien unes paraules dirigides a Juli Cesar: Aue Caesar, morituri te salutant ” Ave Cesar els que estan a punt de morir et saluden”. Després de la desfilada d’entrada es decidie les parelles de lluitadors a sorts, sgudiament començaven a barallar-se.Normalment estava residit per l’emperador però moltes vegades l’amo del mateix esclau. Quan el gladiador queia ferit alçava la mà i demanava gràcia.
  Aquí ve la equivocació de moltes fonts d’informació, qui precidia l’event si l’amo o l’emperador tancava el puny volia dir que li perdonava la vida, si posaven la mà estirada era quan donaven pas a que li clavessin. Aquestes són les ultimes investigacions que s’han trobat als textos.

  ave!

 9. Marina Caimel

  Quina pasada no? Hagues estat molt bé haver-ho vist i si l’any que ve o fant en dies de cole podries mirar per fer alguna sortida, perquè estic segura que molta gent pensa igual que jo, i que els agradaria molt pasejar-se per Tarragona aquests dies que retornen a l’antiguitat!
  El que més m’ha sorpres, és que com molt bé diu el dei vídeo, els romans no decidien la vida del gladiador amb el polse, cap amunt o cap avall sinó que ho feien amb la mà extesa o amb el puny tencant, un error com molts altres del cinema.
  Vale Lida!!

 10. aGos

  Avee Lida!
  Doncs els romans per indicar que volien que el gladiador mori, ho feien estenent la mà i amb la palma de la mà oberta. el gest representant volia dia que li clavesin l’espassa.
  I si volien perdonar-li la vida al gladiador, havien d’estirar la mà, però amb el puny de la mà tancat.

  El quadre és Police verso.

  Valee!

 11. laiia

  ave!!
  Quan un dels gladiadores es donava per vençut, alçava la mà esquerra per a demanar clemència, i els espectadors cridaven iugula (yugular, per a demanar la mort del gladiador) o cridaven mitte (per a demanar clemència). Finalment era l’emperador el qual decidia, encara que solia, per raons polítiques, fer cas de la petició popular. Per a assenyalar que havien de matar al gladiador, l’emperador aixecava el puny amb el polze cap a un costat (ni cap amunt ni cap avall), i per a demanar clemència aixecava el puny amb el polze amagat (per a assenyalar que el guanyador enbeinés l’espasa).

  Aqui hi ha més informació sobre els gladiadors.
  http://www.escapadaseuropa.com/2007/04/12/los-gladiadores-eran-deportistas-de-elite-como-los-futbolistas-2/

  El quadre és police verso, i l’autor és Gerome Jean-Leon.

  vaale!!

 12. Irena

  Avee lidaa!:)
  que real les batalles de Gladiadors:O
  A moltes pel.lícules que hem estat veien del Cine Romà, han sortit gladiadors lluitant, precisament la que nosaltres vam veure, la de Espartacus, que en la lluita es l’escena més interresant de la peli. Per matar a un gladiador, estava en mans dels espectadors,però l’emperador tenia l’última paraula de perdonar o matar a un gladiador. El gest amb la puny esquerra alçant el polze apuntant ni cap avall ni cap adalt que s’iginificaba la mort, i per tant tenien que clavar l’espasa, i el puny amb el colze amagat significava que el perdona.
  El quadre d’on prové l’error de les pelis és de Police verso, com han dit els meus companys.
  vale lidaa!:)

 13. yousra

  Salve!

  Sens dubte deuria de ser impressionant a mi personalment m’hagüés agradat moltíssim anar-hi deuria de ser una bona experiència!
  I com ja han dit solien ser esclaus, homes amb penes de mort, nomes amb un signe és decidia si podien salvar-los la vida o tot el contrari acabar amb ell.Sembla dur de dir-ho però, en aquella època era una activitat més de diversió i distracció per al públic.
  En els amfiteatres solien celebrar combats de gladiadors,entre si o contra animals salvatges, o entre els propis animals de la mateixa espècie o un altre. Ocasionalment, s’hi oferien espectacles navals o naumàquies en cara que aquestes no s’han pogut comprovar de la seva existència a Tarragona.

  Vale!

 14. McAko

  En el rituals funeraris també és solien fer lluites de gladiadors com a forma de retre homenatge al difunt, però en aquests casos no s’executava cap dels gladiadors sinó que lo únic que es buscava és que bessessin sang en el seu honor.
  Les lluites de gladiadors no es diuen a terme entre tipus barrejats arbitràriament com se’ns a mostrat a la gran pantalla sinó que es feien entre tipus ben determinats: retiarius contra secutors, traex contra murmillos, provocatores contra provocatores, etc., d’aquesta manera es garantia que les caracterísiques d’un eren equilibrades amb les del contrincant.
  Per més informació sobre cadascun dels tipus de gladiadors i la seva evolució podeu consultar http://www.arsdimicandi.net/ad_1_000045.htm (en italià)
  Ave!

 15. Pingback: Pollice verso, amb el polze girat! | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *