Nemini parco

Entre els actes de celebració de la Setmana Santa, en la processó de Dijous Sant a Verges (Girona), considerada festa d’interès nacional, es balla una macabre Dansa de la mort que es conserva des de l’Edat Mitjana i que es va desenvolupar en tota la literatura europea i ha gaudit d’una remarcable influència literària en la literatura espanyola. A Verges, cinc esquelets ballen al so del tabal una dansa senzilla i alhora impressionant: un porta una dalla, un altre un estàndard, un altre un rellotge sense busques i dos esquelets d’infants amb un plat de cendra. Els referents clàssics són ben presents en tota la processó juntament amb el llatí i els romans, els manages.

dansamort.jpg

[youtube width=”550″ height=”450″]https://www.youtube.com/watch?v=FLqmHHxRhp4[/youtube]

Si heu escoltat bé, sabreu què vol dir Nemini parco? Coneixíeu la dansa de la mort de Verges? Què us ha semblat? Amb quina expressió llatina podríem resumir el final del vídeo? Aquests dies no us perdeu tampoc l’article  La passió sobre La passió de Crist de Mel Gibson (2004) i a veure si l’acabeu de resoldre.

18 thoughts on “Nemini parco

 1. erica

  liidaaaaaaaa:D
  qina dansa mes rara, oii?
  jo estiiic a sevilla, veien les procesions de mees aprop:)
  jaja.
  unpetonaass!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Doncs, Erica, ja ens informaràs si has vist algun referent clàssic! Bona Setmana Santa sevillana!

 3. Verónica Vega

  Nemini parco vol dir la mort no perdona a ningú. A mi sempre que hem parlen de la mort hem ve al cap “Carpe diem” ja que hem d’aprofitar cada moment com si fos l’últim (abans que arribi la mort).

 4. laia

  avee!
  nemini parco vol dir- la mort no perdona a ningú i fa referència a la universalitat de la mort. És el missatge més destacat en la majoria de les danses de la Mort literàries i pictòriques, ja que en totes elles la Mort convida els membres dels distints estaments socials a la dansa.
  La dansa la veritat que és una mica estranya i jo resumiria amb la frase: carpe diem, perque despres de tot el que diuen en el video millor que aprofitis cada dia.
  La pelicula de la Passió de Crist la donen aquesta nit a Antena3. Jo no la veuré perquè ja le vist i com que no crec en aquestes coses, prefereixo no veura-la. Crec que és una mica forta per els que siguin molt creients.

  vaale!

 5. marta

  Nemi parco siginifica la mort no perdona a ningú. La veritat es que no n’havia sentit a parla de la dansa d la mort de Verges, i m’ha impresionat bastant. Penso que ha de ser interesant veure-ho en directe, no només per la dansa en si, sinó pel fet de presencià algo que es feia desde l’edat mitjana, i intenta imaginar com ho devien viure en aquella època. Suposu que d’una manera molt diferent a avui en dia. Jo el final del video el resumiria com a “Tempus fugit irreparabile”, la mort i el temps són dos coses totalment oposades, no es pot preveure, no es pot calcular.

 6. Aida Caba

  Galii!! quina dansa més extranya.. la veritat! haha la peli de la passió de crist no l’he vista pero m’han dit que es força bestia, es veu que quan la van estrenar van haver-hi alguns desmais a les sales de cinema..
  Nemi parco vol dir que la mort no perdona a ningú, siguis pobre o ric tothom acabara igual la mort no diferencia les persones ni les clases socials, per aixo jo crec que es el factor més humà que existeix i el que ens uneix a tots.
  Un peto gali! i bona setmana santaa

 7. Verònica Beltrán

  Nemini Parco vol dir La mort no perdona a ningú. Mai havia sentit aquesta dansa, fins aquest any que ho vaig veure per la tele! i no tenia ni idea de que era i ara veig el teu article! hahaha. M’ha fet por el video hahah
  Crec que el llatinisme que queda bé seria: Tempus fugit irreparabile. crec que és aquest, perquè el temps fuig ràpid, sense poder-ho arribar, i arriba la mort…nose hahaha!
  Adeeeu!

 8. Carlos Rocamora

  Nemini Parco, la mort no perdona a ningú.
  Va sortir per la tele aquesta setmana santa, em recorda a les processions de la santa mort a l’America llatina que surten molts cops per la tele encara que sense ball.

  Buenu vagi be, adeu

 9. marta peña fernandez

  ave lida!!

  doncs la veritat, que desde fa 3 o 4 anys, que jo no veig cap processió. l’ñultima que vaig veure, va ser a Astúries, al meu poble, que vaig anar per setmana santa, i res més. però jo no entenc la gent que es posa a plorar i ho passa tant malament, però esta clar que si ho passen tant malament, i tot, es per què tenen sentiments i ho senten, però no ho entendré mai.

  petons lida. fins desprès

 10. Eric Sánchez

  Salve Lida!
  Com tothóm ja a dit, Nemini Parco=La mort no perdona a ningú.
  He vist moooooooooolts referents clássics aquesta semana santa, es el que té la mort de Crist.
  Sobre el video… rara dança i sembla una mica satánica i el plat de cendra…

  Vale Lida!

 11. haja

  lidaaaa!
  quan de temps jajaja
  no ma gradat gens el ball de la mort!
  m’ha semblat molt terrorific jajjaj.
  un peto

 12. L.E.V.C

  esta muy bien, en mi pais ase un baile paresido, ban dendo dos pasos adelante y uno atras asta llegar esta el semenretio

 13. Albaaa!

  nemini parco -> La mort no perdona a ningú
  jo ho vaig veure per les noticies i és una passada!
  és l’unic lloc on ho celebran a Girona ( Verges )
  i fan la procesion una mica més atea, vui dir, no sol n’hi han figures com des, la verge i això!
  Jo eh vist la passió de crist.. i per mi no m’agrada gens..simplement per com t’ho pintan..aquesta pel·licula, i l’esglesia i tot..pero bueno..cadascu es lliure de pensar el que vulgui!

  valeee!

 14. Coty

  Ave!
  “Nemini Parco” significa “la mort no perdona a ningú”.
  La bandera (estandard) és la insignia del regne de les tenebres, on regna la mort.
  La cendra que porten els més petits representa la mort física del cos i la seva posterior descomposició.
  I el rellotge sense agulles crec l’havia entès ja abans de que ho expliqués al vídeo; la mort apareix a qualsevol moment de la vida i a qualsevol hora, res no l’atura, és “imprevisible i inminent” com diu la veu del vídeo.

  Un ball del tot tenebrós, crec que no em faria gens de gràcia està allà davant mirant i fent fotos com les persones del vídeo, jaja. Quines tradicions més rares tenien a l’Època Medieval! És una festa com la Patum, que també es celebra des d’aquells temps i que és bastant rara, i plena de símbols.
  Vale:-)

 15. Irena

  Ave lidda!:)
  quin ball més extrany,no el coneixia la veritat, es la primera vegada que’l veig.
  Nemini Paco vol dir com be diu en el video “la mort no perdona a ningú”.
  El personatge que porta la dalla, és la mort, com en moltes pel.lícules o series surt, per exemple la de Scary Movie o a alguna serie com Los Simpson, o a Halloween.
  http://www.youtube.com/watch?v=lL1bXzLaTEc&feature=related

  Al ball de la mort hi ha un que porta una dalla que simbolitza la mort com ja he dit avans, un altre en porta una bandera que sembla com els pirates i remarca la indivitualitat de la persona, un altre un rellotge sense busques que va molt relacionat amb la mort, es a dir simbolitza el fi del temps de cada persona i dos esquelets d’infants amb un plat de cendra, ja que aquesta és el complement de l’esquelet.
  per més informació mireu aquesta pàgina.
  http://barnosell.en.eresmas.com/segona.htm

  valee:)

 16. Anna Jimenez

  Salve Margalida!
  Nemini Parco; vol dir la mort no perdona a ningú.Jo habia escoltat alguna cosa sobre aquesta dansa, però no sabia realment el que era.
  I es ball i una festa que te haveure amb la mort.
  i la veritat esque s’ha de tenir ganes per vestir-se i ballar així.

  VALE!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *