Barcelona recupera part de la seva muralla romana

murallaromana.jpg 

Acabo de llegir amb alegria a El País  d’avui (29 de març de 2009, edició Catalunya) que  Barcelona (que en llatí era Colonia Iulia Augusta Fauentia Paterna Barcino) recuperarà cinquanta metres de la seva muralla romana de 1270 metres i seran visibles ben aviat gairebé la meitat de les setanta vuit torres que tenia en el segle IV gràcies a l’expropiació d’una finca i a la reforma del palau. Es tracta del palau  menor d’Elionor de Sicília (1325-1375), reina de Catalunya i Aragó, esposa de Pere el Cerimoniós i mare de Martí l’ humà. Aquest palau va anar passant per diferents mans fins arribar a la Comtessa de Sobrediel, famosa dama catalana del segle XIX. Actualment només se’n conserva la Capella de la Reina.

palau_reina_little01.jpg

palau_reina_little02.jpg

Imatges enviades per Mercè Otero.

En mans de l’arquitecte Rafael Moneo, el palau acabarà sent un hotel de luxe de cinc estrelles.  No sols els clients de l’hotel podran gaudir de la muralla i d’una de les seves torres amb una porta d’accés, ja que la muralla és des del 1931 Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i per tant de domini públic.

Hi haurà també un parc paral·lel a la Via Laietana que permetrà passejar pel sector oriental de la muralla romana i es podran contemplar una trentena de torres de la muralla romana. Ja m’hi veig contemplant la muralla i fent un vídeo!

 Ara per ara, he trobat al YouTube aquest de la muralla romana de Bàrcino:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/QVWNc7GCLpE" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

La muralla de Bàrcino va ser construïda al segle I i reforçada entre els segles IV i V donant més amplada als murs i bastint un conjunt de torres. Tenia quatre portes d’accés coincidint amb els dos carrers principals, el cardo maximus i el decumanus maximus. En època medieval va ser aprofitada per costruir-hi cases i palaus. Avui es conserva bona part d’aquesta muralla romana i amb les dues reordenacions urbanístiques encara serà més visible.

Passeu-vos pel laberint de Sebastià Giralt on trobareu informació molt vàlida per anar preparant l’examen de les PAU.

Quin sector de la muralla d’aquest plànol de Bàrcino (Atles d’història de Catalunya, Barcelona, Edicions 62, 1995)  serà visible amb la reforma?

 plantabcn.jpg

16 thoughts on “Barcelona recupera part de la seva muralla romana

 1. Bouchra

  1270 metres!!! devia ser enorme aquesta muralla i barcino no es que tingués gran importància, al principi, ja m’imagino com devia ser la muralla de Tarraco en fi deixo aquí un petit resum de bracino extret de la pagina de sebastià girald:El nom oficial d’aquesta ciutat és lulia augusta paterna fuentia barcino, i s’atribueix a Hèrcules va ser fundada per l’emperador August cap a l’any 14 a.c.
  Els primers colons va ser d’origen itàlic, la colònia és delimitada per unes muralles amb torres i quatre portes l’estructura de la qual és una és quadriculada com era habitual amb dos carrers principals en creu orientats( est-oest decumanus maximusi nord-sud cardo maximus) per les seves dimenssions es pot dir que era una ciutat relativament petita respecta les altres fundacions agústees puix que era concebuda com a centre administratiu i religiós .
  les restes de BCN més ben conservades són les muralles, la fundacional va ser refoçada al s. IV d.c. en el moment d’esplendor econòmic per la ciutat, la nova fortificació va fer que Barcino adquireixi protagonisme passant per davant de la capital romana Tarraco fins convertir-se en la capital del regne visigot.

 2. Carla

  Gali!!!
  que guay que en unh hotel es pugui veure un fragment de muralla romana tant antiga, encara que hi haurà problemes com m’has explicat a classe perque la muralla es un element públic llavrs haurana de fer un espai dins del mateix hotel on pugui accedir tothom sense problemes!

  Bueno el sector de la muralla que podrem veure esta situat a la parc esquerra del mapa al sud, una mica mes a baix de L’argenteria.

 3. Raquel

  Galiiiiiii!!!
  aue bé que s’hagin recuperat 50 metres de la muralla romana, i que surti un bon hotel, i sobretot que els que vagin a aquell hotel puguin veure-la!
  La muralla està al sud, a la part esquerra, en la reforma que es veu.

 4. Sara Perez

  Que bé que puguin recuperar un troç de la muralla romana de Barcino devia ser molt gran i estic d’acord amb la Bouch que no era una ciutat tant important com per tenir una muralla tant gran!!

 5. Albaa!

  Tenim molta sort de tindre restes com aquestes a la nostra ciutat Barcelona 😀
  ja anire aquell hotel de 5 estrelles a veure les muralles..i al jacutzii de l’habitació que alquili!
  ajaja broma!
  Esta molt bé aixo que faran amb el de l’hotel!
  algú que tingui pensat tindre un negoci amb un hotel podria fer-ho tot ambientat en la època ! seria una passadaa!

  valee!

 6. laia

  aave!
  Està molt bé que a la ciutat de Barcelona hi hagin restes d’una muralla romana.:D Quina sort que els del hotel del costat la podran veure perfectament.
  Espero que no lqa facin malbé perquè sino…:S
  El sector de la muralla que es veurà en el plànol serà mes o menys per on l’Argenteria.

  vaale!!

 7. karen

  ola lida!! magrada aquet video ensenya que la nostra ciutat, barcelona també te molta riquesa i que millor que mostrarla m´alegro molt que hagin recuperat un parte de la muralla i axi podem mostrar el que tenim.

 8. erica

  ultimamen ens esteem sorprenen una mica no creuus?
  primer que tinc just davan de casa mevaa una vila romana & despres que a barcelonaa hi ha una muralla:O quina passada enserio, cm el meu pare treball en el port, li diré que m’apropi i abera si li puc fer fotoos vale?:)
  unpetonaas lidaaaa.

 9. Verònica Beltrán

  Gaaalii! està bé això de la muralla, haurem d’anar a fer una excursió per Bacelona n creus? i passar una nit a aquest hotel de luxe! hahahahahaha

 10. Eric Sánchez

  Salue Lida!
  Qui diria que una cosa tan gran estigues oculta en Barcelona, hem sembla molt bé que es recuperin aquestes coses ja que son la nostra història.

 11. calvarez.01

  Salvete!

  Quina passada que puguem gaudir de restes romanes aquí, tant a prop del nostre poble!
  Em sembla genial que es recuperi aquest gran tros de muralla, ja que en el fons, ens pertany!

  Valete!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *