Què és un basilisc?

El basilisc (de nom grec, tot i que encara no podem escriure en el bloc en grec!) és un monstre de la mitologia grega que petrificava amb la mirada, com la Medusa; de fet, es deia que havia nascut d’aquesta en ser decapitada per l’heroi Perseu.

Visioneu aquest fragment en què Perseu s’enfronta amb la gòrgona Medusa a Fúria de Titans, de Desmond David (1981):

Esbrineu quin aspecte tenia el basilisc i em feu arribar il·lustracions o bé les vostres recreacions que encara m’agradaran més. Quina criatura us recorda? Sabeu per què  l’estudi de les serps es diu herpetologia?…

Fixeu-vos com descriu el basilisc J.K. Rowling a Harry Potter i la cambra secreta (1998):

“De les innombrables bèsties perilloses que poblen la nostra terra, no n’hi ha cap de tan curiosa i mortal com el basilisc, també conegut amb el nom del Rei de les serps. Aquesta serp, que pot arribar a tenir dimensions gegantesques i pot viure centenars d’anys, neix d’un ou de gallina i l’ha de covar un gripau. Les seves maneres de matar són extraordinàries, perquè, a més dels ullalls que contenen un verí mortal, el basilisc té una mirada assassina i qualsevol que se la creui mor instantàniament. Les aranyes fugen del basilisc perquè és el seu enemic mortal, i el basilisc només fuig del cant del gall, que li causa la mort.”

11 thoughts on “Què és un basilisc?

 1. Marina Mayo

  El basilisc és una serp enorme que si el mires directament als ulls quedes petrificat o arribes a morir.
  És curiós que un animal tan gigantesc i temible tingui por d’un animal tan vulnerable com el gall i el seu cant

 2. Raquel

  Aquest video és impresionant!
  com intenta enganyar al basilisc, i com li talla el cap.
  Pel que es veu, confiava molt en poden fer-ho, tot i que tenia molta por.
  El basilisc em recorda a una serp, tot i que tenia també el cap amb serps, i es movia igual.
  Aqui deixo un enllaç en el que es veu clarament, que és una serp. Basilisc significa el rei de les serps.

  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Basilisco1.jpg

 3. Raquel

  RECTIFICO!
  de la sang de la medusa, surt el basilisc, i sembla mentida, que amb una mirada de la medusa, es quedin petrificats!

 4. Marc

  Ami el que m’agrada es la descripció del llibre de Harry potter, intentaré que un gripau covi un ou de gallina aveure que passa, estic impacient.

 5. Maria Salat

  La medusa sempre m’ha fet molta por. I això de que et converteixi de pedre només mirant-te és horrorós .
  Quan vaig veure Harry Potter em va agradar molt l’escena del basilisc i em sembla bé que les pel·lícules actuals fagin servir personatges i monstres mitològics.
  He buscat i un basilisc no només es representa amb la forma de serp, sinó que també de d’un tipus de caiman o dragó.

 6. Camila

  Com sempre aporto informació de la viquipèdia, ja se que aquesta pàgina no és molt fiable però fins ara a mi mai m’ha fallat per tan…
  http://ca.wikipedia.org/wiki/Basilisc
  resum molt resumit:
  El basilisc era un monstre amb forma de serp que el malvat Herpo va crear fent que un gripau covès l’ou d’una gallina. Aquesta serp va crèixer massa i es va convertir en un monstre horrorós amb grans poders: fa foc, te un alè fulminant i un verí letal.
  Segons passa el temps, a aquest monstre se li han atribuit plomes, potes i bec de gallina.
  IMPORTANT: Si us trobeu amb un basilisc serà milor que tingueu a un gall a prop i que aquest canti, perquè el basilisc no ho suporta!!

 7. Aitor

  Salve!!
  El basilisc és una serp enorme que si el mires directament als ulls quedes petrificat o pots arrivar a morir.

 8. Zícora

  Un molt bon article, enhorabona. M’ha agradat molt aquest apunt perquè esmenta un altre monstre de la mitologia grega, en aquest cas el basilisc. De fet ja coneixia aquest ésser, però tot i així he cercat una mica d’informació sobre ell. El basilisc (en llatí basiliscus, i en grec βασιλίσκος)”petit rei”, era descrit com una petita serp carregada d’un verí mortífer que podia matar amb una simple mirada. Posteriorment, l’han representat de diverses maneres, però sempre conservant les seves característiques reptlinies. Durant el segle VIII, aquest ésser era considerat una espècie de serp dotada d’una cresta en forma de corona o mitra en el seu cap, sent l’animal en sí de tamany variat. Supostament, el basilisc naixia d’un ou de gallina encubat per un gripau, el oposat a la cocatriu. Més tard, els trets dels dos animals varen començar a ser indistingibles.

  Segons Plini el Vell, en la seva Naturalis Historia, el basilisc era originari de Cirene, i no media més de 20 dits de longitud.

  Vale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *