Titelles clàssiques

Salvete!

A l’Institut Isaac Albéniz som conscients de la importància de les col·laboracions intergeneracionals i interdisciplinàries, és per això que, aprofitant la presència de temes clàssics, unes companyes de la nostra classe de Llatí han fet un projecte col·laboratiu amb l’alumnat de l’optativa de titelles de 3r d’ESO. Aquests volen fer una representació del mite de l’Óssa Major, inclòs a l’adaptació del llibre Metamorfosis d’Ovidi de l’editorial Vicens Vives.

Abans de tot, les companyes van haver de llegir el mite i comprendre’l, a partir d’aquí es van fixar en com eren els personatges principals: Diana, Júpiter, Juno, Arcas i Cal·listo, per així tenir una idea del que havien de fer. A continuació, van buscar informació sobre aquests personatges, com el seu nom llatí, la seva genealogia, atributs i simbologia. Hi havia dos déus i dos semidéus, no van trobar gaire informació en el cas de Cal·listo i Arcas, així que van haver d’inspirar-se en altres personatges semblants a aquests (ex: Cal·listo –nimfes). Pel que fa a la recerca iconogràfica, han optat per buscar fotografies d’una escultura, una pintura i un dibuix actual, que presenten amb la seva informació corresponent a peu de foto. A partir d’aquí van dibuixar els personatges del mite i, amb tota la informació recopilada, van fer un xerrada als alumnes de tercer per tal que ells poguessin crear les titelles necessàries per a la seva optativa.

A continuació tenim els dibuixos que les nostres companyes han fet:

Arcas (dibuix: Lucía Ramos)

Cal·listo (dibuix: Llidia Silveira)

Diana (dibuix: Lucía Otero, Maria del Mar Oncins i Aitana Cañete)

Juno (dibuix: Lucía Ramos i Maria del Mar Oncins)

Júpiter (dibuix: Lucía Otero, Maria del Mar Oncins i Aitana Cañete)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Com a conseqüència del bon resultat d’aquest “petit experiment” és segur que es tornaran a produir d’altres col·laboracions com aquesta.

Aquí us deixem uns suggeriments de comentari.

 • Què és un metamorfosi? Quins d’aquests personatges pateixen una metamorfosi i per què? En un dels enllaços us hem posat el text per si no el recordeu o no el teniu.

 • Podríeu esmentar tota la informació i/o característiques possibles dels déus i semidéus anomenats prèviament? Podeu consultar el document enllaçat.

 • Recordeu algún altre mite del mateix llibre? Si es així, expliqueu-lo.

Noah Gómez 4t ESO

15 thoughts on “Titelles clàssiques

 1. Ona Morte

  Salve!
  -La metamorfosis és el procés mitjançant el qual un insecte o un amfibi passa per diferents estadis del seu desenvolupament.
  Cal·listo :Perquè quan va morir va ser transformada en ossa.
  -Diana:Deessa de la lluna, de la caça i de la natura.Animal que la representa és la cérvola
  -Júpiter:Son el tro, el llamp, l’alzina i el ceptre.Animal que el representa és l’àguila
  -Arcas:Semidéu, ancestre i heroi epònim dels arcadis i un jove caçador.
  -Cal·listo:Ninfa que acompanyava Àrtemis.

  Reply
 2. Maria Plana i Elia Crisol

  La metamorfosi és el procés mitjançant el qual un insecte o un amfibi passa per diferents estadis del seu desenvolupament. Aquest és un procés d’organogènesi important i en què es desencadenen una sèrie de processos hormonals d’activació de diferents gens que provoquen un canvi radical en l’estructura general de l’insecte o l’amfibi.
  D’aquests personatges Arcas pateix una metamorfosis perquè quan Cal·listo va morir i va ser transformada en ossa, Zeus va confiar el nen a Maia, la mare d’Hermes, que el va criar. Finalment Arcas es va trobar amb un ós que semblava la seva mare i el van transformar en ós perquè pogués estar amb ella. Per això hi ha unes constel·lacions anomenades “ossa major i ossa menor” que fan referència a Arcas i Cal·listo.

  Reply
 3. Mònica Núñez

  Salve!
  La metamorfosi és la transformació que experimenten determinats animals en el seu desenvolupament biològic i que afecta no només a la seva forma sinó també a les seves funcions i al seu estil de vida.
  Dels personatges anteriorment esmentats només va patir una metamorfosi el semidéu Arcas. Això passa quan Cal·listo va morir i va ser transformada en óssa, ja que Zeus va confiar el nen a Maia, qui es va encarregar de criar-lo. Llavors Arcas es va trobar amb un ós que semblava la seva mare i perquè pogués estar amb ella, a ell també el van transformar en ós. Per aquest motiu les constel·lacions “óssa major i óssa menor” fan referència a Arcas i Cal·listo.

  Reply
  1. Lucia Ramos

   Salve!
   1.La metamorfosis es la transformació de determinats animals en el seu desenvolupament biològic que afecta no només a la seva forma sinó també a les seves funcions i a la seva manera de vida. D’aquests déus Arcas és qui pateix una metamorfosis.Quan Cal.listo va morir va ser transformada en ossa,per això Zeus va encarregar-li el seu fill a Maia,qui el va criar. Arcas va trobar-se a un ós que s’assemblava a la seva mare i per això també es va transformar en ó per poder estar amb ella. Per això les constel.lacions de “ossa major” i “ossa menor”fan referència a Arcas i Cal.listo.
   2.
   -Diana: El seu nom en grec es Artemis,es la deessa de la lluna.la caça i la natura.Es filla de Júpiter iLatona. L’animal que la representa es la cérvola i sempre porta un arc d’or amb el seus dards corresponents i una mitja lluna al cap.
   -Cal.listo: era una ninfa que acompanyava Àrtemis, la deessa de la caça. Hi ha gent que diu que és una musa del bosc, en canvi altres diuen que és filla del rei Licàon.
   -Júpiter: el seu nom en grec és Zeus, fill de Cronos i Rea, la seva simbologia es el poder i els seus atributs són l’àguila,l’alzina,el ceptre, el tron i el llamp.
   -Juno: el seu nom en grec és Hera, fill de Cronos i Rea, és la deessa del matrimoni i els seus atributs són el paó,la vaca i la tiara de diamants.
   -Arcas :És un semidéu, ancestre i heroi epònim dels arcadis i un jove caçador. És el fill de Zeus i de la nimfa caçadora Cal·listo, companya d’Àrtemis.

   3. Mite d’Apolo y Dafne:
   Apolo deu del sol i de la música va ser maleït per el jove Elos després de burlar-se d’ell per jugar amb l’arc i les fletxes. Eros va agafar dues fletxes, la d’or incitava a l’amor i la de ferro a l’odi. Amb la de ferro va disparar a la ninfa Dafne i amb la d’or a Apolo.

   Reply
 4. Yenny Gauto

  Què és un metamorfosi? Quins d’aquests personatges pateixen una metamorfosi i per què? En un dels enllaços us hem posat el text per si no el recordeu o no el teniu.

  La metamorfosi, és la sèrie d’episodis pels quals certs personatges es transformen en animals.
  Cal·listo perquè l’esposa de Júpiter, Juno li va transformar en una óssa.

  Podríeu esmentar tota la informació i/o característiques possibles dels déus i semidéus anomenats prèviament? Podeu consultar el document enllaçat.

  -Diana (nom llatí) – Àrtemis (nom en grec): És la deessa de la lluna, de la caça i de la natura. És filla de Júpiter i Latona. L’animal que la representa és la cérvola. Aquesta deessa és coneguda com qui regna la fertilitat.
  -Júpiter (nom llatí) – Zeus (nom en grec): És el pare dels déus i homes. És fill de Cronos i Rea. L’animal que el representa és l’àguila. Els seus atributs són el tro, el llamp, l’alzina i el ceptre.
  -Arcas : És un semidéu, ancestre i heroi epònim dels arcadis i un jove caçador. És el fill de Zeus i de la nimfa caçadora Cal·listo. És de cabell ros, per les espatlles; ulls verds, un vestit groc pels genolls. Porta un arc i una buirac amb fletxes. Botes per sota del genoll. De pell blanca i amb aparença de valent
  -Cal·listo: Era una ninfa que acompanyava Àrtemis, la deessa de la caça. És de cabell ros amb monyo; ulls verds, porta una tela mig tapant-la blava. Va descalça. De pell blanca i amb aparença de fragilitat.

  Recordeu algún altre mite del mateix llibre? Si es així, expliqueu-lo.

  Sí, Apol·lo i Dafne.
  Apol·lo va voler competir amb Eros en l’art de llançar fletxes. Eros, molest per l’arrogància d’Apol·lo, va idear venjar-se d’ell i per això li va llançar una fletxa d’or, que causava un amor immediat a qui hiriere. També va ferir la nimfa Dafne amb una fletxa de plom, que causava el rebuig amorós. Així que quan Apol·lo va veure un dia a Dafne es va sentir ferit d’amor i es va llançar en la seva persecució. Però Dafne, que patia l’efecte contrari, va fugir d’ell. I la nimfa va córrer i va córrer fins que esgotada demanar ajuda al seu pare, el riu Peneu, el qual va determinar convertir Dafne en llorer. Quan Apol·lo va aconseguir a Dafne, aquesta iniciava la transformació (el seu cos es va cobrir de dura escorça, els seus peus van ser arrels que es clavaven a terra i el seu cabell es va omplir de fulles). Apol·lo es va abraçar a l’arbre i es va posar a plorar. I va dir: “Ja que no pots ser la meva dona, seràs el meu arbre predilecte i els teus fulles, sempre verdes, coronaran els caps de la gent en senyal de victòria”

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús

   Molt bé Jenny, veig que has llegit amb atenció l’article i respons el que se’t demana. Al contrari de les altres, que heu posat la definició de la metamorfosi biològica (com se us acudeix buscar a “Google”!) i a més, no doneu les dades definitòries de les divinitats i altres personatges. No heu consultat el document enllaçat on s’explica tot molt bé.

   Reply
   1. Paula Mezquita

    1-

    En la mitologia la metamorfosi són transformacions que poden ser un càstig o un premi. Les transformacions més comunes són les d’humans a animals o elements vegetals. Cal·listo va patir una metamorfosi quan Juno li va transformar en una óssa.

    2-

    Diana: el seu nom grec és Àrtemis i és la deessa de la caça, la lluna i la natura i regna la fertilitat. Els seus pares són Júpiter (Zeus) i Latona (Leto). Està representada per la cérvola.

    Juno: el seu nom grec és Hera i és la deessa del matrimoni, naixement i feminitat. Està casada amb Júpiter. Els seus pares són Cronos i Rea. Els seus atributs són el paó, la vaca i la tiara de diamants.

    Júpiter: el seu nom grec es Zeus. És el pare dels déus, és molt poderós. Els seus pares també són Cronos i Rea. És representat per l’àguila i els seus atributs són el tro, l’alzina, el ceptre i el llamp.

    Cal·listo: Cal·listo no era una deessa, era una ninfa i ella era l’acompanyant d’Àrtemis. Tenia una aparença fràgil.

    Arcas: és un semidéu ja que els seus pares eren Júpiter (un déu) i Cal·listo (una ninfa). és un caçador. Té un arc i una buirac amb fletxes.

    Reply
 5. Laia Genovés

  Salve!!
  1.La metamorfosi és la transformació que experimenten determinats animals en el seu desenvolupament biològic i que afecta no sols la seva forma sinó també a les seves funcions i la seva manera de vida; és típica dels poliquetos, equinoderms, insectes, crustacis i amfibis.
  Han hagut personatges que han patit una metamorfosi com Arcas perquè quan Cal·listo va morir i va ser transformada en ossa, Zeus va confiar el nen a Maia, la mare d’Hermes, que el va criar. Arcas es va trobar amb un ós que semblava la seva mare i el van transformar en ós perquè pogués estar amb ella. Per això hi ha unes constel·lacions anomenades “ossa major i ossa menor” que fan referència a Arcas i Cal·listo.
  2.Aquestes són les característiques d’alguns déus i semidéus anomenats:
  -Diana (nom llatí) – Àrtemis (nom en grec): És la deessa de la lluna, de la caça i de la natura. És filla de Júpiter i Latona. L’animal que la representa és la cérvola. Aquesta deessa és coneguda com qui regna la fertilitat.
  -Júpiter (nom llatí) – Zeus (nom en grec): És el pare dels déus i homes. És fill de Cronos i Rea. L’animal que el representa és l’àguila. Els seus atributs són el tro, el llamp, l’alzina i el ceptre.
  -Arcas : És un semidéu, ancestre i heroi epònim dels arcadis i un jove caçador. És el fill de Zeus i de la nimfa caçadora Cal·listo. És de cabell ros, per les espatlles; ulls verds, un vestit groc pels genolls. Porta un arc i una buirac amb fletxes. Botes per sota del genoll. De pell blanca i amb aparença de valent
  -Cal·listo: Era una ninfa que acompanyava Àrtemis, la deessa de la caça. És de cabell ros amb monyo; ulls verds, porta una tela mig tapant-la blava. Va descalça. De pell blanca i amb aparença de fragilitat.
  3.Ara no em ve cap mite al cap.

  Reply
 6. ELVIRA MUÑOZ

  Salve!!
  -Què és un metamorfosi? Quins d’aquests personatges pateixen una metamorfosi i per què?
  Una metamorfosi, és un canvi físic que acostumen a patir amfibis o insectes, però aquest llibre metamorfosis d’Ovidi, també passa amb els humans perquè ho volen les divinitats.
  Pateixen una metamorfosi dos personatges: Cal.listo, per haver perdut la virginitat amb Júpiter, Juno la castiga convertint-la en una ossa; i, més tard, el seu fill Arcas, és transformat a un cadell d’ós, per Júpiter, perquè s’en penedeix del que ha fet passar a Cal.listo.

  -Podríeu esmentar tota la informació i/o característiques possibles dels déus i semidéus anomenats prèviament?
  CAL.LISTO: és una ninfa d’ulls verds i rossa, porta una túnica blava.
  DIANA: És la deessa de la lluna, la natura i la caça, filla de Júpiter, se la coneix per una mena de mitja lluna que porta al cap, i perquè és la deessa de la fertilitat.
  JÚPITER: És el pare dels déus i homes, el representa l’àguila. Els seus atributs són el tro, el llamp, l’alzina i el ceptre.
  ARCAS: (fill de Júpiter i Cal.listo) és un jove caçador d’ulls verds, ros i valent, acostuma a portar fletxes.

  -Recordeu algún altre mite del mateix llibre? Si es així, expliqueu-lo.
  Recordo que els primers mites explicaven una mica la manera en que s’havia construït la Terra així exemplificant els fenòmens naturals.

  Reply
 7. Sol Guerrero Alonso

  Salve!
  La metamorfosi és el procés que fan alguns insectes i amfibis a l’hora de créixer, pero no és com el simple creixement de qualsevol ésser humà si no que acostumen a canviar radicalment. Un exemple de un animal que fa la metamorfosi és una granota que pasa de ser capgròs a granota.
  Els personatges que experimenten la metamorfosi a l’Ossa major són la dona (Cal·listo) que quan és violada al cap d’una estona es converteix en ossa i seguidament el seu fill (Arcas), perquè veu una una ossa, s’espanta i li llença una llança que Júpiter atura abans de que li doni a l’ossa, per aquest motiu el fill Arcas es converteix en os. Per tant en aquest mite hi ha dues metamorfosis la de la Cal·listo i la de Arcas.

  Cal·listo: Filla de Licaón o Nicteu. Nimfa del bosc.
  Arcas: Fill de Zeus i la nimfa Cal·listo. Es pot identificar perquè porta un arc.
  Diana: Filla de Latona i Júpiter. Deessa dels boscos i la caça es pot identificar perquè porta un arc, l’animal que l’identifica es el cérvol.
  Juno: Filla de saturn. Deessa de la protecció de les dones. Es pot identificar perquè porta una llança i una corona.

  Reply
 8. Noah Gómez i Sara Bellón

  Salve!
  – Una metamorfosi és la transformació d’una cosa a una altra, el canvi al seu desenvolupament biològic afecta a la seva forma , funcions i estil de vida; la metamorfosi es pot observar en alguns animals, sobretot en equinoderms, insectes, crustacis i amfibis.
  En aquest mite (i molts altres d’Ovidi) la metamorfosi es dona en humans, més concretament en Cal•listo i Arcas. Cal•listo va patir aquesta transformació quan Juno es va adonar que Júpiter l’havia tret la virginitat la va tornar una ossa (ossa major). Arcas es va transformar quan Júpiter per pena, al veure que anava a caçar a la seva pròpia mare, el transforma en un ós (ossa menor).

  -Cal•listo: filla del rei Licaón, nimfa i musa del bosc, acompanyant de Diana.
  -Arcas: fill de Júpiter i Cal•listo, el seu atribut és l’arc de caçador.
  -Júpiter (Zeus): fill de Cronnos i Rea, déu del poder (rei de reis), els seus atributs són l’àguila, l’alzina, el ceptre, el tron i el llamp.
  -Juno (Hera): filla de Cronnos i Rea, deesa del matrimoni, els seus atributs són el paó, la vaca i la tiara de diamants.
  -Diana (Artemis): filla de Júpiter i Latona, deesa de la lluna, la caça i la naturalesa, els seus atributs són la cérvola, un arc d’or amb dards i una mitja lluna al cap.

  -Sí, el rei Licaón
  Licaón va ser el rei de Licosura, una ciutat a Grècia. Aquest realitzava sacrificis humans i fins i tot va arribar a menjar-se nadons. Júpiter al enterar-se va baixar al món del humans per comprovar si era veritat, però disfressat de peregrí (així també posava a prova la seva hospitalitat). Licaón al adonar-se de certes senyals divines va actuar com a bon amfitrió però per comprovar si de veritat era una deïtat li va posar per a sopar carn d’esclau. Júpiter furiós el va convertir en llop i el va desterrar.

  Reply
 9. Xavier Babiano

  Salve!
  -Un metamorfosi és la serie de episodios por los que ciertos personajes se transforman en animales.
  -Calisto va fer la metamorfosi quan Zeus la va tranformar en osa perqué la seva esposa Hera no s’enteres d’aquella aventura.

  -Calisto:filla del rei Licaón, nimfa i musa del bosc, acompanyant de Diana.

  -Arcas:Fill de Zeus i la nimfa Cal·listo. Es pot identificar perquè porta un arc.

  -Diana:és la deessa de la caça, la lluna i la natura i regna la fertilitat. Els seus pares són Júpiter i Latona. Està representada per la cérvola.

  -Juno:fill de Cronos i Rea, és la deessa del matrimoni i els seus atributs són el paó,la vaca i la tiara de diamants.

  -Jupiter:És el deu dels déus, és molt poderós. Els seus pares són Cronos i Rea. És representat per l’àguila i els seus atributs són el tro, l’alzina, el ceptre i el llamp.

  No recordo cap altre mite d’aquest llibre.

  Reply
 10. Júlia Amador

  Salve!
  -La metamorfosi és la tranformació de cert personatge en un animal
  – CALISTO: Filla del rei Lican, va fer la metamorfosi quan Zeus transforma a la seva dona (Hera) en osa, perque no senteres de la seva aventura.
  -ARCAS: Fill de Zeus i ninfa de Calisto com ho podem identificar? Ho podem fer perque porta un arc.
  -DIANA: Deesa de la lluna, caça, natura i reina de la fertilitat. Els seus pares són Júpiter i Latona.
  -JUNO: Fill de Cronos i Rea. Es la deesa del matrimoni.
  -JÚPITER: Deu dels deu, és molt poderos podriemm dir que el mes poderos de tots. Els seus pares són Cronos i Rea
  -No recordo cap mite

  Reply
 11. Laia Pérez

  Què és un metamorfosi? Quins d’aquests personatges pateixen una metamorfosi i per què? En un dels enllaços us hem posat el text per si no el recordeu o no el teniu.
  La metamorfosi és el procés que fan alguns insectes i amfibis a l’hora de créixer, pero no és com el simple creixement de qualsevol ésser humà si no que acostumen a canviar radicalment.
  Pateixen una metamorfosi dos personatges: Cal.listo, per haver perdut la virginitat amb Júpiter, Juno la castiga convertint-la en una ossa; i, més tard, el seu fill Arcas, és transformat a un cadell d’ós, per Júpiter, perquè s’en penedeix del que ha fet passar a Cal.listo.

  Podríeu esmentar tota la informació i/o característiques possibles dels déus i semidéus anomenats prèviament? Podeu consultar el document enllaçat.
  CAL.LISTO, és una ninfa d’ulls verds i rossa, porta una túnica blava.
  DIANA, és la deessa de la lluna, la natura i la caça, filla de Júpiter, se la coneix per una mena de mitja lluna que porta al cap, i perquè és la deessa de la fertilitat.
  JÚPITER, és el pare dels déus i homes, el representa l’àguila. Els seus atributs són el tro, el llamp, l’alzina i el ceptre.
  ARCAS: és un jove caçador d’ulls verds, ros i valent, acostuma a portar fletxes i es fill de júpiter i Cal·listo.

  Recordeu algún altre mite del mateix llibre? Si es així, expliqueu-lo.
  Em sona el mite d’Apo·lo i Dafne pe’ls comentaris dels meus companys però ja no m’enrecordo de ningún més.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *