Importància de les lletres gregues

Si abans de començar el batxillerat m’haguessin preguntat si l’alfabet grec tenia molta importància arreu del món, hagués contestat, sense dubtar, que no perquè, després de tot, jo no en sabia gaire sobre l’alfabet. Hi havia algunes lletres que coneixia per ciències, el que ja ens demostra que són internacionalment conegudes i importants, o per haver llegit el nom en altres àmbits. Per aquest motiu, quan la Teresa ens va demanar que busquéssim la utilització de lletres gregues en diversos àmbits, no em va costar trobar-ne. Vaig preguntar a diverses persones, vaig buscar per internet i amb el que ja sabia he fet un recull, que no se centra en una sola cultura, sinó que n’abraça de diverses. Aquests són alguns exemples:

Àmbit científic

 • Matemàtiques

Càlcul de l’error absolut: és la diferència entre el valor exacte i el valor aproximat. Hi podem distingir dues lletres gregues, la Sigma, Σ, ressaltada en gran, i la Qui, Χ, en la fórmula de dalt.

 • Tecnologia:

Dibujo sin título(1)La Llei d’Ohm relaciona tres magnituds, la intensitat, el voltatge i la resistència. Com a unitat de la resistència escollida pel sistema internacional tenim els ohms que es representen amb la lletra òmega, Ω.

Àmbit d’entreteniment

 • Anime

Saint Seiya Ω

[Font: Conexion Anime Paradise]

Tot i que no és molt normal veure en cultures asiàtiques un anime o manga on apareguin elements de cultura clàssica, en l’anime Saint Seiya en trobem alguns, entre els quals es troba el nom de l’última lletra de l’alfabet grec, l’òmega, en el títol d’un spin-off.

 

Macross Δ

macross-deltaÉs un anime de 26 capítols, que es va emetre entre abril i setembre de 2016. Aquesta temporada de la franquícia Macross, és l’única que té una lletra grega com a títol.

 • Manga

γ

gammaÉs un manga de Jun Ogino, dividit en 5 volums, publicat en castellà per l’editorial Ivrea. Com es pot apreciar en la imatge, el títol és γ (gamma).

 • K-pop

Alphabat

És un grup de música, actualment format per tres nois i un que està inactiu, de Corea del Sur. El nom del grup ja conté dues lletres de l’alfabet grec en anglès, Alpha i Beta. Si tenim en compte els antics membres, 7 de 10 membres tenien com a nom artístic el nom referent a alguna lletra de l’alfabet grec però en anglès.

Empúries

El passat dimarts 10 d’octubre vam anar, tots els alumnes que fem clàssiques, a Empúries. Durant el trajecte vam veure que més endavant nostre hi havia una furgoneta amb la lletra alfa!

IMG_5161


[Foto Alfonso Campo]

I per si no fos suficient coincidència, quan ja havíem arribat a l’Escala, en una rotonda hi havia una estàtua amb quatre dones i els seus noms escrits en grec. Es tracta del Miratge grecuna estàtua de Lluís Roura inaugurada el 15 de març de 2015. Representa el coll d’una àmfora grega adornat amb imatges gregues trobades a Empúries. Com explica Lluís Roura, està ubicada a la rotonda cap a Empúries, representant un miratge d’un record de la civilització grega que hi havia. En aquest enllaç hi trobaràs una entrevista als artistes d’aquesta estàtua.

miratgegrec

L’escultor, al centre, i l’alcalde de l’Escala a l’esquerra. [Font: L’Escala Marinera i de Festa]

Activitats

 • En la llei d’Ohm generalitzada, l’òmega no és l’única lletra grega que hi ha, investiga quina altra s’hi utilitza.
 • En l’article es fa referència a l’anime Saint Seiya, però no s’explica gaire. Podríeu buscar algun element, dintre de l’anime, que faci referència a la llengua o a la cultura grega?
 • Tal com s’esmenta, els membres del grup AlphaBAT tenen com a nom artístic el nom anglès d’algunes lletres gregues, busqueu quins són. El nom del fandom d’AlphaBAT és Alpha, sabries dir per què? Hi ha cap relació entre el nom dels membres i el del fandom?
 • En l’estàtua del Miratge Grec hi ha quatre noms escrits en grec, sabries dir quins són i què tenen a veure amb les imatges trobades a Empúries? Sabent que és la transcripció i la transliteració, sabries dir si en aquest cas han estats transcrits o transliterats? Podries dir quines característiques, si n’hi ha, es poden distingir?

Neus Borniquel Duran, batxillerat 1.2.

3 thoughts on “Importància de les lletres gregues

 1. Almudena Mata

  1- En la llei d’Ohm generalitzada, l’òmega no és l’única lletra grega que hi ha, investiga quina altra s’hi utilitza.

  J = σ · E → La sigma minúscula (σ) s’utilitza en aquesta fòrmula i més per saber la conductivitat elèctrica.
  – Phi majúscula (Φ), és una constant específica del material.
  També s’utilitzen les següents lletres gregues:
  ρ = La seva majúscula és Ρ.
  α = La seva majúscula és la Α.
  Τ = La seva minúscula és la τ.
  Z = La seva minúscula és ζ.
  β = La seva majúscula és B.

  2- En l’article es fa referència a l’anime Saint Seiya, però no s’explica gaire. Podríeu buscar algún element, dintre de l’anime, que faci referència a la llengua o a la cultura grega?

  L’anime Saint Seiya està directament basat en la mitologia grega. La sèrie tracta d’un grup de joves anomenats “Saints” que lluiten per defensar a la deessa Atena de les forces del mal. Per lluitar, utilitzen la seva força interior “Cosmos”. A més, les seves armadures estan inspirades en éssers i constel·lacions de la mitologia grega o escandinava.

  Element dintre de l’anime amb cultura grega:

  “Blood of Zeus” = Sang de Zeus.
  La sèrie de Netflix, basada directament en la mitologia grega, explica la història d’Heró, un plebeu de l’antiga Grècia que descobreix que és fill de Zeus i ha de salvar el seu poble contra la ira d’una deessa malvada i contra les seves forces malignes. De moment, té una temporada de 8 capítols.

  3. a) Tal com s’esmenta, els membres del grup AlphaBAT tenen com a nom artístic el nom anglès d’algunes lletres gregues, busqueu quins són.

  Beta (líder, vocalista i ballarí).
  Epsilon (vocalista i ballarí)
  Gamma (vocalista, ballarí i maknae).
  Kappa (Vocalista i ballarí).
  Lambda (vocalista i ballarí).

  b) El nom del fandom d’AlphaBAT és Alpha, sabries dir per què? Perquè com la lletra Alpha és la primera lletra de l’abecedari, el mateix passa amb els seus fans: Són el primer de la seva vida.

  Hi ha cap relació entre el nom dels membres i el del fandom? Posen als fans per davant d’ells, és a dir, actualment, els noms d’ells van des de la lletra Beta fins a a Lambda, deixant-li la primera lletra de l’abecedari grec al que ells consideren el primer i més important de la seva vida: els seus fans.

  4. a) En l’estàtua del Miratge Grec hi ha quatre noms escrits en grec, sabries dir quins són i què tenen a veure amb les imatges trobades a Empúries?

  Els quatre noms de l’escultura són:

  Μαρ (Mar)
  Κάρμε (Carme)
  Τερέζα (Teresa)
  Πακίτα (Paquita)

  L’escultor ha volgut representar a aquestes quatre dones amb noms actuals.
  Les dones de l’escultura estan fetes a partir de les imatges que es van trobar a Empúries.

  b) Sabent que és la transcripció i la transliteració, sabries dir si en aquest cas han estats transcrits o transliterats? Els noms han estat transcrits, és a dir, passant-los de l’alfabet grec al llatí segons el sons de les lletres.

  c) Podries dir quines característiques, si n’hi ha, es poden distingir?
  A la transcripció les paraules passen de l’alfabet grec al llatí segons el sons de les lletres.
  A la transliteració es tracta de passar totes les característiques originals de l’alfabet grec al nostre, per això queda estrany.

  5. Altres mostres de pervivència de les lletres gregues

  En moda:
  Kappa: És una marca italiana de roba esportiva i expandida a altres segments tèxtils, fundada el 1916 sota el nom de Maglifici Calzifici Torinese (MCT), per la família Vitale. El nom Kappa prové de el so de la lletra K en l’idioma italià.

  En ciència:
  Nombre auri o φ/φ (fi)
  És una unitat de relació o proporció entre parts d’un cos o entre dos cossos.

  Altres:
  Teen Wolf és una sèrie nord-americana creada per Jeff Davis per la MTV. Es va estrenar l’any 2011 i es va acabar al 2017. Té 6 temporades de 20-22 capítols. La sèrie narra la història de Scott Mccall i els seus amics pel món sobrenatural. Una nit, surt amb el seu millor amic Stiles al bosc per trobar un cadàver i és atacat per un home llop.

  A la sèrie hi ha tres tipus d’home llops, per anomenar-los, s’utilitzen tres lletres gregues en anglés.

  Alpha: El més fort de tots, el líder de la manada. El color d’ulls depèn de la seva categoria: alpha – vermells, beta – grocs, omega – blaus.

  Beta: És de rang-mitjà. Pertany a una manada i està sota les ordres d’un Alpha.

  Omega: És el més dèbil de tots. No pertany a cap manada.

  6. Opinió de l’article:

  Em sembla un article molt interessant, ja que et pot arribar a sorprendre la quantitat de lletres gregues que continuen vigents en molts camps de la nostra vida i que no ens en adonem que estan allà fins que no tenim coneixements d’aquestes.

  L’article fa un estudi de l’alfabet grec en molts àmbits. Per exemple, les lletres gregues en la llei d’Ohm tenen el seu significat i cadascuna representa una cosa. Al camp de l’anime, s’utilitzen diverses lletres gregues com a tìtol de les sèries.

  Finalment, al camp de l’arquitectura, per posar-li nom a les figures gregues, s’utilitzen les lletres gregues. És estrany, perquè quan normalment vas a un museu, sempre et donen primer el nom amb lletres llatines d’una figura grega. Em sembla molt bé el que han fet amb aquesta escultura, posar el nom en grec a figures gregues.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *