Importància de les lletres gregues

Si abans de començar el batxillerat m’haguessin preguntat si l’alfabet grec tenia molta importància arreu del món, hagués contestat, sense dubtar, que no perquè, després de tot, jo no en sabia gaire sobre l’alfabet. Hi havia algunes lletres que coneixia per ciències, el que ja ens demostra que són internacionalment conegudes i importants, o per haver llegit el nom en altres àmbits. Per aquest motiu, quan la Teresa ens va demanar que busquéssim la utilització de lletres gregues en diversos àmbits, no em va costar trobar-ne. Vaig preguntar a diverses persones, vaig buscar per internet i amb el que ja sabia he fet un recull, que no se centra en una sola cultura, sinó que n’abraça de diverses. Aquests són alguns exemples:

Àmbit científic

 • Matemàtiques

Càlcul de l’error absolut: és la diferència entre el valor exacte i el valor aproximat. Hi podem distingir dues lletres gregues, la Sigma, Σ, ressaltada en gran, i la Qui, Χ, en la fórmula de dalt.

 • Tecnologia:

Dibujo sin título(1)La Llei d’Ohm relaciona tres magnituds, la intensitat, el voltatge i la resistència. Com a unitat de la resistència escollida pel sistema internacional tenim els ohms que es representen amb la lletra òmega, Ω.

Àmbit d’entreteniment

 • Anime

Saint Seiya Ω

Tot i que no és molt normal veure en cultures asiàtiques un anime o manga on apareguin elements de cultura clàssica, en l’anime Saint Seiya en trobem alguns, entre els quals es troba el nom de l’última lletra de l’alfabet grec, l’òmega, en el títol d’un spin-off.

Macross Δ

macross-deltaÉs un anime de 26 capítols, que es va emetre entre abril i setembre de 2016. Aquesta temporada de la franquícia Macross, és l’única que té una lletra grega com a títol.

 • Manga

γ

gammaÉs un manga de Jun Ogino, dividit en 5 volums, publicat en castellà per l’editorial Ivrea. Com es pot apreciar en la imatge, el títol és γ (gamma).

 • K-pop

Alphabat

És un grup de música, actualment format per tres nois i un que està inactiu, de Corea del Sur. El nom del grup ja conté dues lletres de l’alfabet grec en anglès, Alpha i Beta. Si tenim en compte els antics membres, 7 de 10 membres tenien com a nom artístic el nom referent a alguna lletra de l’alfabet grec però en anglès.

Empúries

El passat dimarts 10 d’octubre vam anar, tots els alumnes que fem clàssiques, a Empúries. Durant el trajecte vam veure que més endavant nostre hi havia una furgoneta amb la lletra alfa!

IMG_5161


[Foto Alfonso Campo]

I per si no fos suficient coincidència, quan ja havíem arribat a l’Escala, en una rotonda hi havia una estàtua amb quatre dones i els seus noms escrits en grec. Es tracta del Miratge grecuna estàtua de Lluís Roura inaugurada el 15 de març de 2015. Representa el coll d’una àmfora grega adornat amb imatges gregues trobades a Empúries. Com explica Lluís Roura, està ubicada a la rotonda cap a Empúries, representant un miratge d’un record de la civilització grega que hi havia. En aquest enllaç hi trobaràs una entrevista als artistes d’aquesta estàtua.

miratgegrec

L’escultor, al centre, i l’alcalde de l’Escala a l’esquerra. [Font: L’Escala Marinera i de Festa]

Activitats

 • En la llei d’Ohm generalitzada, l’òmega no és l’única lletra grega que hi ha, investiga quina altra s’hi utilitza.
 • En l’article es fa referència a l’anime Saint Seiya, però no s’explica gaire. Podríeu buscar algun element, dintre de l’anime, que faci referència a la llengua o a la cultura grega?
 • Tal com s’esmenta, els membres del grup AlphaBAT tenen com a nom artístic el nom anglès d’algunes lletres gregues, busqueu quins són. El nom del fandom d’AlphaBAT és Alpha, sabries dir per què? Hi ha cap relació entre el nom dels membres i el del fandom?
 • En l’estàtua del Miratge Grec hi ha quatre noms escrits en grec, sabries dir quins són i què tenen a veure amb les imatges trobades a Empúries? Sabent que és la transcripció i la transliteració, sabries dir si en aquest cas han estats transcrits o transliterats? Podries dir quines característiques, si n’hi ha, es poden distingir?

Neus Borniquel Duran, batxillerat 1.2.

22 thoughts on “Importància de les lletres gregues

 1. Sonia

  – L’unica lletra del alfabet que he trobat apart de Omega es Sigma en minúscula que es representa com: σ. Però no només està la llei d’Ohm que pertany a la tecnologia, en les matemàtiques podem trobar l’error absolut, i com es pot observar en l’ imagen d’aquest bloc les lletres gregues que podem trobar son: Sigma= Σ, i la Qui= X
  – A Saint Seiya surten deus grecs com: Eros, Kronos, Hades, Zeus… Entre tots
  La serie es coneguda per el nom “Caballeros del zodiaco”, i el zodiac te relació amb els deus grecs
  -Els membres del grup es diuen: Epsilon, Gamma, Kappa i ni ha un membre inactiu que es diu Beta.
  Els ex-membres es diuen: Code, Delta, Fie, Jeta, Iota, Heta, el fandom es diu així per el seu abreujament que seria Alpha què és la primera lletra del alfabet grec.
  -Traduïts són Teressa, Paquita, Maria del mar i Carmen. Transliteració ja que els noms grecs que hi ha els han copiat, ja sigui d’un traductor o del propi alfabet.

  Reply
 2. Maria Sorribes

  Χαίρετε!
  Salvete omnes!

  En la llei d’Ohm generalitzada, l’òmega no és l’única lletra grega que hi ha, investiga quina altra s’hi utilitza.

  En la llei d’Ohm generalitzada s’utilitza la sigma minúscula, no la de final de paraula i també la ro minúscula en els efectes de temperatura.

  En l’article es fa referència a l’anime Saint Seiya, però no s’explica gaire. Podríeu buscar algun element, dintre de l’anime, que faci referència a la llengua o a la cultura grega?

  Sí, perquè apareix la deessa Atena(Ἀθηνᾶ) que és amb quin lluiten els Saints(un grup de guerrers que lluiten per protegir Atena).
  També apareix el Cosmos que és l’energia interior que utilitzen els Saints i les seves armes i armadures que tenen com a protecció estan inspirades en la mitologia grega.

  Tal com s’esmenta, els membres del grup AlphaBAT tenen com a nom artístic el nom anglès d’algunes lletres gregues, busqueu quins són. El nom del fandom d’AlphaBAT és Alpha, sabries dir per què? Hi ha cap relació entre el nom dels membres i el del fandom?

  Sí, li han posat com a nom artístic Alpha perquè és la primera lletra de l’alfabet grec i fenici(Aleph) i perquè els noms dels integrants corresponen a cada lletra de l’abecedari, també utilitzant l’alfabet grec, però les escriuen en anglès per a mostrar-se com a músics universals.

  Els noms dels membres són el nom de les lletres que composen l’abecedari.

  En l’estàtua del Miratge Grec hi ha quatre noms escrits en grec, sabries dir quins són i què tenen a veure amb les imatges trobades a Empúries? Sabent que és la transcripció i la transliteració, sabries dir si en aquest cas han estats transcrits o transliterats? Podries dir quines característiques, si n’hi ha, es poden distingir?

  S’han transcrit per què hem passat els sons i el resultat que dóna no és estrany per la llengua d’arribada.
  En la transcripció el què fem és passar d’un sistema d’escriptura a un altre i també passem els sons.

  La transliteració l’hauríem de marcar entre cometes o claudàtors.

  Κάρμε=Carme
  Μαρ=Mar
  Πακίτα=Paquita
  Τερέζα=Teresa

  Μagistra, hi ha alguna cosa estranya en la transcripció del teu nom Teresa, tu el transcrius amb aquesta la T:Θ i la primera e la lletra eta minúscula, oita què estrany? Deu ser grec modern i a sobre l’essa la transcriuen com una s sonora què és la lletra zeta.

  Aquests noms els han posat aleatòriament i escrits en grec i el què porten aquestes dones a la rotonda són imatges gregues que s’han trobat a Empúries.

  Aquesta rotonda al mig té forma de coll d’àmfora grega decorada amb escultures d’imatges gregues.

  Valete omnes!

  Maria Sorribes 1.2 Batxillerat humanístic filològic

  Reply
 3. Clara Campos Rovira

  Hola!
  – S’utilitzen la sigma minúscula i la ro minúscula relacionada amb la temperatura.
  – Apareix Atena, Saints i Cosmos.
  – Té com a nom artístic Alpha perquè és la primera lletra de l’alfabet grec i perquè els noms dels integrants corresponen a les lletres de l’abecedari, també utilitzant l’alfabet grec.

  Reply
 4. albert muñoz rodríguez

  Hola,
  – L’unica lletra que he trobat és Sigma. Però no només està la llei d’Ohm, en les matemàtiques podem trobar l’error absolut, i com es pot observar les lletres gregues que podem trobar son: Sigma= Σ, i la Qui= X
  – Surten deus grecs com: Eros, Kronos, Hades, Zeus, Atenes, Cosmos, …
  La serie es coneguda per el nom “Caballeros del zodiaco”, i el zodiac te relació amb els deus grecs
  -Els membres del grup es diuen: Gamma, Epsilon, Kappa i el membre inactiu que es diu Beta.
  Els ex-membres es diuen: Code, Delta, Fie, Jeta, Iota, Heta.
  -Traduïts són Teressa, Paquita, Maria del mar i Carmen.

  Reply
  1. Dayanna Guarnizo i Judith López

   Salve!!!
   Des de que fem cultura clàssica i llatí, ens hem adonat de que les lletres gregues les tenim per tot arreu, es a dir, encara que hagi passat molt de temps aquestes lletres segueixen tenint una certa importància en el món.
   Activitats:
   -En la llei d’Ohm generalitzada, l’òmega no és l’única lletra grega que hi ha, investiga quina altra s’hi utilitza.
   En la llei d’Ohm trobem l’omega i la lletra sigma que és de la conductivitat.
   -En l’article es fa referència a l’anime Saint Seiya, però no s’explica gaire. Podríeu buscar algun element, dintre de l’anime, que faci referència a la llengua o a la cultura grega?
   Els elements que trobem en el anime Saint Seiya que fan referència a la cultura grega són els deus.
   -Tal com s’esmenta, els membres del grup AlphaBAT tenen com a nom artístic el nom anglès d’algunes lletres gregues, busqueu quins són. El nom del fandom d’AlphaBAT és Alpha, sabries dir per què? Hi ha cap relació entre el nom dels membres i el del fandom?
   Aquest grup està format per quatre membres que s’anomenen Epsilon, Kapa, Beta i Gamma. El nom del fandom d’aquest grup és Alpha, perquè Alpha és la primera lletra de l’alfabet grec.

   Reply
   1. Aya Jabroun

    -En la llei d’Ohm s’ulitza la sigma en minúscula i la “ro” minúscula.
    -A Saint Selma hi han deus grecs y son: Eros, Kronos, Hades, Zeus…Etc
    -Els membres del grup són: Gamma, Epsilon, Kappa, els ex-membres es diuen: Code, Delta, Fie, Jeta, Iota, Heta
    – La traducción del noms seriá: Teressa, Maria del mar, Carme i Paquita.

    Reply
 5. Carla Escolar Lopez

  Salve!
  – A part de l’ Ohm, també s’utilitza la sigma minúscula.
  – A Saint Seiya apareixen personatges com: Hades, Saints, Cosmos, Cronos, Zeus, Atenes, Eros,…
  La serie es coneguda pel nom de ¨Los Caballeros del Zodiaco¨ i té relació amb la mitologia grega.
  – Els noms dels membres del grup són: Epilson, Gamma, Kapa, Beta,…
  – El nom dels ex-membres són: Fie, Jeta, Delta, Iota, Code, Heta.
  – El fandom es diu així pel seu abreujament, Alpha que es la primera lletra de l’alfabet grec.
  – Els noms traduïts són: Teressa, Maria del mar, Carme i Paquita.

  Reply
 6. Eloy Martinez Orozco

  Salve!
  -L’altre lletra que s’utilitza és la Sigma en minúscula, no he trobat més.
  -La serie es coneguda per el nom “Caballeros del zodiaco”, i el zodiac te relació amb els deus grecs.
  A l’anime de Saint Seiya hi surten personatges com: Atenes, Hades, Eros i Zeus.
  -Els membres del grup són Epsilon, Gamma, Kapa i Beta. El nom del fandom és Alpha per el seu abreujament, perquè Alpha és la primera lletra de l’alfabet grec.
  -Els noms que hi ha són Teressa, Maria del mar, Carme i Paquita.

  Reply
 7. Javier torres

  1- En la ley de Ohm también se encuentran las letras “alfa, épsilon y Omicron”.
  2- En el anime Saint Seiya se puede observar como los guerreros luchan por proteger a la diosa griega Athena.
  3- dicho en inglés el número suena “Alfabeto”, siéndo ellos cada una de las letras del abecedario (Alphabet, en inglés) de la B a la J, también utilizándo el alfabeto Griego (Beta, Gamma, Epsilon, etc, son letras griegas), pero escribiéndolas en inglés (el alfabeto universal), para mostrarse como músicos universales.
  Los ex-Miembros se llaman: Code, Delta, Fie, Jeta, Iota, Heta.
  4-traducidos son Teressa, Paquita, Maria del mar y Carmen.

  Reply
 8. Marta Verkholyak

  -En la llei d’ohm generalitzada també trobem la lletra σ (sigma) que representa la conductivitat elèctrica.

  -En l’anime Saint Seiya trobem molts elements de la mitologia grega: com els déus (els seus noms, poders i els seus orígens) l’única diferència que podriem trobar és una diferent representació que a la cultura grega. A més, també apareixen altres criatures fantàstiques com el pegàs o la Medusa, que brinden als personatges les habilitats que els caracteritzen.

  -Els membres del grup es diuen: Beta (β), Gamma (γ), Delta (δ), Eta (η), Theta (θ), Iota (ι).
  El fandoom del grup es diu així perquè l’alfa és la primera lletra de l’alfabet grec, simbolitza que els fans són el primer, el més important per a ells. També perquè, com l’alfa dins l’alfabet, formen part d’ells; ja que sense els fans els seu grup no estaria complert.

  – Els noms de l’escultura El Miratge Grec són Teresa, Paquita, Maria del Mar i Carme. Es tracta d’una transliteració ja que no està traduït al grec, sinó que està escrit tal i com sona en castellà.

  Reply
 9. Arnau Lopez y Damian Cornejo

  -En la Llei d’Ohm s’utilitza la sigma en minúscula i la “ro” minúscula.
  -A Saint Selma hi han molts deus grecs y son: Eros, Kronos, Hades, Zeus…Etc
  -Els membres del grup són: Gamma, Epsilon, Kappa, els ex-membres es diuen: Code, Delta, Fie, Jeta, Iota, Heta , alguns noms tambe son reconeguts en marques de roba i altres series

  Reply
 10. Sergi Peña Burgos

  Hi he trobat que la lletra CAPPA que tè relació amb la marca de roba Kappa
  Tambè hi he trobat que la lletra Omega que te relació amb una marca de rellotges
  En la llei d’ohm generalitzada també trobem la lletra σ sigma que representa la conductivitat elèctrica.

  Reply
 11. Marc Escolar i Daniela Soler

  A matemàtiques i a física també hem vist lleres de l’alfabet grec.
  A les matemàtiques hem vist el número pi i l’omega per calcular els espais mostrals.
  A física hem vist la delta que s’utilitza per desplaçament o temps, també hem vist els ohms, que s’utilitzen per calcular les potències i també hem vist les tres tipus de radiacions (alfa, beta i gamma).
  Però no només s’utilitzen en els àmbits escolars sinó que també es fan servir en l’anime i en el manga.

  Reply
 12. Maria Martínez i Hèctor Fernàndez

  En la formula de l’error absolut es mostra la lletra “sigma Σ” (majúscula) i també apareix la lletra “qui=X”.
  Com a unitat de la resistència escollida pel sistema internacional tenim els ohms que es representen
  amb la lletra “omega, Ω”.

  Reply
 13. Iker Rueda i María Martín

  La lletra que apareix a la llei d´Ohm apart de omega és: sigma és la conducctivitat électrica.

  En lánime Saint Seiya surten una serie de deus grecs com: Atenes, Hades, Eros i Zeus.

  Els noms dels cantants són: Beta, Gamma, Delta, Eta, Theta i Iota. Crec que els seus fanatics es diuen així perque per ells/elles és el més important per ells i són els fans número 1.

  Els noms de les dones que surten a l´escultura són: Carme, Teresa,Maria del Mar i Paquita. No están traduits només estan escrits en grec com sonen en castella.

  Tres R: Alphabat.
  referent: lletres gregues
  Referencia: grup de pop coreà.
  Relació: creiem que és perque es una manera de fer veure que són els millors,utilitzan l´alfabet com una Referencia ja que utilitzen les primeres lletres.

  Reply
 14. Nerea Aguilera

  – A la llei d’ohm també es pot trobar la lletra Sigma, que representa la conductivitat elèctrica.

  – En aquest anime, podem trobar molts elements i referències de la mitologia grega: els dèus i els seus poders i origens ( Atenea, Hades, Zeus…). No obstant, és una representació bastant diferent a la cultura grega. Segons l’informació que he trobat a l’internet sobre aquest anime, també nombren i apareixen criatures mitològiques com la medussa o el pegàs.

  – Els membres del grup Alphabat són: Epsilon, Gamma, i Kappa. I l’altre membre que ja es inactiu, es deia Beta.
  – Els altres ex-membres són: Delta, Code, Fie, Iota, Jeta, i Heta. El fandom d’aquest grup de K-pop es fa dir Alpha perqué es la primera lletra de l’alfabet grec.

  – Tots els noms de la estatua traduits serien: Maria del Mar, Paquita, Teressa i Carme. M’he informat del que es una transliteració, i si, jo penso que es tracta d’una transliteració perqué no és especificament una traducció del grec, está escrit amb el seu so en castellà

  Reply
 15. Lian Perez

  -L’altre lletra que s’utilitza és la Sigma en minúscula, no he trobat més.
  -La serie es coneguda per el nom “Caballeros del zodiaco”, i el zodiac te relació amb els deus grecs.
  A l’anime de Saint Seiya hi surten personatges com: Atenes, Hades, Eros i Zeus.
  -Els membres del grup són Epsilon, Gamma, Kapa i Beta. El nom del fandom és Alpha per el seu abreujament, perquè Alpha és la primera lletra de l’alfabet grec.
  -Els noms que hi ha són Teressa, Maria del mar, Carme i Paquita.

  Reply
 16. Laia Pérez

  Les lletres gregues són molt importants i conegudes en la nostra vida, per exemple jo conec la lletra pi graciès a l’assignatura de matemàtiques.
  1. En la llei d’Ohm generalitzada, l’òmega no és l’única lletra grega que hi ha, investiga quina altra s’hi utilitza.

  L’altra lletra que també s’utilitza es sigma que es refereix a la conductivitat i no he trobat cap més.

  2. En l’article es fa referència a l’anime Saint Seiya, però no s’explica gaire. Podríeu buscar algun element, dintre de l’anime, que faci referència a la llengua o a la cultura grega?

  -En l’anime Saint Seiya podem trobar deus grecs com: Zeus, Kroonos, Hades, Eros etc.

  3. Tal com s’esmenta, els membres del grup AlphaBAT tenen com a nom artístic el nom anglès d’algunes lletres gregues, busqueu quins són. El nom del fandom d’AlphaBAT és Alpha, sabries dir per què? Hi ha cap relació entre el nom dels membres i el del fandom?
  -Els nombres dels membres del grup Alphabat són Epsilon, Gamma, i Kappa. I beta que ja no está.
  -El grup es diu Alpha perquè alpha es la primera lletra de l’alfabet grec i els altres membres del grup també s’anomenen com les lletres de l’abecedari grec.

  4. En l’estàtua del Miratge Grec hi ha quatre noms escrits en grec, sabries dir quins són :
  – Els quatre noms són Paquita, Teressa, Maria del Mar i Carme.

  Reply
 17. Damian Cornejo

  Eiii
  – Se utilizan la sigma minúscula y la ro minúscula relacionada con la temperatura.
  – Aparece Atena, Saints y Cosmos.
  – Tiene como nombre artístico Alpha porque es la primera letra del alfabeto griego y que los nombres de los integrantes corresponden a las letras del abecedario, también utilizando el alfabeto griego.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *