Barcino Oriens ens visita

Aquest passat dimarts 28 de febrer, vam rebre una visita bastant esperada al llarg del 2n trimestre. La notícia que ens va donar la Teresa era que ens visitarien en Ricard Llop i la Sílvia Mozo, dos integrants i dirigents del grup de reconstrucció històrica Barcino Oriens. En Ricard Llop és el fundador i director d’aquest grup i, a més, professor de llatí, i Sílvia Mozo, la directora de les ornatricesper tant s’encarrega de tota la part de perruqueria i maquillatge. Poc a poc el grup va anar creixent i actualment són els creadors del festival de reconstrucció Històrica de Barcelona: Barcino Colonia Romae.

Els dos convidats amb la nostra professora. [Font: Totes les fotos de l’article són de la nostra companya Mikela Urciuoli]

Aquest grup sorgeix el 2009 per iniciativa dels alumnes i professors de l’escola Joan Pelegrí de Barcelona, vinculats (o no) directament a la matèria de Llatí i Cultura clàssica del batxillerat d’Humanitats i Ciències socials, per tal d’apropar-nos a la vida romana a través de la vista, el tacte i el fet de posar-se en la pell d’un antic romà. I el seu nom, Barcino oriens, ve de Barcelona en llatí (que és la seva ciutat d’origen) i del verb orior, que vol dir “néixer”.

Tot això, va ser sintetitzat per l’Arnau, en Jhon i en Rafael, integrants del grup de Cultura clàssica i Llatí de 4t. Tot seguit el Ricard i la Sílvia van començar a parlar-nos sobre què és la recreació, reconstrucció i divulgació històrica romana, i com van començar en aquest món que tant els fascina. I explicaven que en Ricard havia tingut la idea inicial, ja que era professor de Llatí i la seva motivació, segons ell diu, era ensenyar al seus alumnes com li hauria agradat que li haguessin ensenyat a ell. Quan la Sílvia, que té un càrrec sense res a veure amb el món clàssic, se’n va assabentar, ràpidament va voler formar part del grup, i va trobar una part que la va fascinar, les ornatrices.

DSC01785_zpsfzkz3z0e (1)

L’Arnau, el Rafael i el Jhon durant la presentació de l’acte

En Ricard va deixar clar diverses vegades: “nosaltres no ens disfressem de romans, sinó que recreem com es vestien els romans” i que “la recreació és la hipòtesi de com creiem que ho feien i la reconstrucció és quan estem segurs que realment es feia, a partir d’escrits o objectes trobats en excavacions”.

A part de tot això, també ens van explicar i ens van ensenyar objectes que, tot i ser recreats o reconstruïts, s’assemblaven molt als que utilitzem avui en dia en la nostra societat, la seva funció, el seu nom i si eren reconstruïts o recreats. També ens van explicar com estudiaven i recollien tots els avenços que havien fet amb els seus estudis, que són recollits en una base de dades.

DSC01816_zpslzfzpsrl

La Sílvia ens mostra el dossier amb la informació del taller d'”ornatrices”.

Tot seguit la Sílvia i en Ricard ens van fer les seves respectives explicacions i com funciona el grup, en quins festivals participen i moltes coses més sobre la organització del grup de reconstrucció, i al final ens van deixar palpar amb les nostres pròpies mans tots els objectes que portaven i que utilitzaven els romans.

DSC01829_zpsvnuqeva1

Objectes reconstruïts o recreats. Si us hi fixeu bé n’hi ha un d’anacrònic, però ben mirat no és tan diferent d’algun dels romans…

Al final de la presentació, es van acomiadar i ens van donar un petit obsequi en forma de punt de llibre.

DSC01836_zpsrkuyfiix

I ara, a veure si vau estar atents a les seves paraules…

 • Defineix els següents conceptes, esmentats a l’article i treballats a classe: Reconstrucció històrica, Grup de RH i Festival de RH.
 • Digues el nom de tres instruments que apareixen en la segona imatge i la seva funció.
 • Digues el que més et va sorprendre de la presentació i el que més et va agradar.

27 thoughts on “Barcino Oriens ens visita

 1. Teresa Devesa i Monclús

  [Aquí us deixo el comentari que el Ricard ha deixat al Facebook de clàssiques on he publicitat l’article.]
  Moltíssimes gràcies a tots!!! Un article molt acurat i realment demostra que va parar molta i bona atenció. M’agrada molt la distinció entre Recreació i Reconstrucció que va entendre perfectament! . Encantats de poder venir i aquesta serà la primera d’un bon grapat de col·laboracions! A la vostra disposició, sempre!!

  Reply
 2. Maria Sorribes

  Salve!
  RH: és un mitjà d’apropament a al història consistent en la recreació d’èpoques, esdeveniments, costums de la història i del material utilitzat.
  GRH:són agrupacions de gent que recreen un moment de la història o diversos moments d’una època.
  FRH:és un acte en què un grup de reconstrucció històrica fan recreacions de l’època en qüestió.
  A la segona imatge hi ha una tauleta de cera, un cinturó amb cascabells i la fona.
  Les tauletes de cera servien per fer els apunts en brut, la llista de la compra, etc… ja que el papair era car i costós de trobar.
  El cinturó no servia per protegir les parts íntimes dels soldats sinó que per intimidar a la població amb el soroll que feien quan es movien.
  La fona era un arma que servia per llançar pedres a gran velocitat i a llarga distància.
  Els balears eren un exèrcit molt famós en l’ús de la fona.
  L’objecte anacrònic és el telèfon mòbil, ja que en Ricard va explicar que per la seva mida s’assemblaven a les tauletes de cera , també perquè pots apuntar i et cap a les teves butxaques.
  A mi em va sorprendre lo avançats que estaven en molts termes, no m’imaginava que fa més de 1000 anys es feien uns pentinats boníssims i que les romanes es maquillaven.
  A mi em va agradar la presentació, em vaig quedar bocavadada.
  HOW INTERESTING!!!!!
  Ave!

  Reply
 3. Clara Campos Rovira

  Hola!
  El que més em va agradar de la presentació va ser poder veure en persona alguns dels objectes que utilitzaven els romans. I el que més em va sorpendre va ser el que va dir la Sílvia, que si les esclaves feien mal a la senyora mentre la pentinaven, ella les punxava, entre altres coses, ja que no m’ho hauria imaginat mai.

  La reconstrucció històrica és un mitjà d’apropament a la història consistent en la recreació d’èpoques, esdeveniments, costums de la història i del material utilitzat. Implica construir els nostres estris i vestir com ells.
  Els grups de reconstrucció històrica són associacions que es dediquen a estudiar una època històrica, per tal de recrear-la. Sovint aquests grups també es dediquen a fer reconstrucció material.

  Tres instruments els quals apareixen en la segona imatge són un mirall, una esponja, un pergamí, una espasa i una tabla de cera…
  En la imatge apareix la tabla de cera i el costat del punt de llibre hi ha un mòbil, el cas és que encara que el telèfon tingui més utilitats, els dos són utilitzats per escriure i tenen un tamany molt similar.

  Reply
 4. Albert Nuñez

  Salve!
  Sobre la pregunta 1, les definicions són les següents:

  Reconstrucció històrica: la reconstrucció és quan estem segurs que realment en la historia s’han fet coses i les recreem en events. Tot això es sap a partir d’escrits o objectes trobats en excavacions.

  Grups de reconstrucció històrica: Són organitzacions de persones que recreen la vida i costums clàssics en events anomenats “Festivals de reconstrucció històrica”.

  Festivals de reconstrucció històrica: Són els events on els grups de reconstrucció històrica hi participen.

  Sobre la pregunta 2, els tres instruments són els següents:
  Cyperus papyrus: es utilitzat per escriure coses en net i textos importants.
  Gladius: és el terme llatí utilitzat per designar l’espasa.
  Cinyell: és una corretja feta de cuir o un altre material resistent que es col·loca al voltant de la cintura o malucs per a subjectar el pantaló, la faldilla, etc.
  Jo no vaig estar aquell dia però m’imagino que la presentació del materials va ser divertida per el fet de veure que utilitzaven antigament.
  Aquest a sigut el meu comentari.

  Reply
 5. David Álvarez

  La reconstrucció històrica és un mitjà d’apropament a la historia consistent en la recreació d’èpoques, esdeveniments, costums.. de la història i del material utilitzat.

  Els grups de reconstrucció històrica són associacions que es dediquen a estudiar determinats detalls d’una època històrica per tal de recrear-la.
  També s’agrupen per construir el materials necessaris per a la reconstrucció.

  Els festivals de reconstrucció històrica són un tipus de celebració que tenen com a finalitat aproximar-nos a la historia mitjançant la recreació d’aquesta.
  Això inclou la recreació del seus costum, aficions, roba, menjar, eines… per tal de viure com el antics Romans o Grecs.

  A la esquerra podem observar una làmina de papir; serveix per escriure coses importants, ja que és molt car.

  Sota del papir podem observar una tauleta de cera (tot i que està tancada). Està feta de fusta i s’utilitzava per anotar coses quotidianes com la llista de la compra. El mòbil d’en Ricard Llop és un estri anacrònic però te relació amb aquesta tauleta de cera, ja que nosaltres també anotem coses quotidianes al nostre mòbil.

  A la dreta de la tauleta podem observar un mirall, és molt diferent del que tenim a casa, ja que està fet de coure. Però alguns miralls de l’actualitat conserven aquesta forma rodona.

  Per finalitzar, hem va sorprendre la quantitat d’estris que havien recreat a partir de restes arqueològiques.
  Però el que més hem va agradar va ser la tauleta de cera, ja que els Romans l’utilitzaven com nosaltres ara els mòbils.

  Reply
 6. Martina Camps

  És un mitja d’apropament a la història, consistent en la recreació de èpoques, esdeveniments, costums, moments de la història i del material utilitzat.
  Els objectius giren al voltant de la difusió de la història, però sovint si sumen motius turístics, econòmics i de projecció d’una ciutat.
  Els grups de reconstrucció històrica són associacions que es dediquen a estudiar determinats moments de la història per tal de recrear-la. Sovint els mateixos grups es dediquen a fer reconstruccions materials.
  A la segona imatge podem veure un mirall, un pergamí, una espasa, un cinturó romà, una esponja i com una llum.
  Jo no puc opinar de que es el que més em va sorprendre a la presentació, perquè no hi vaig assistir.

  Reply
 7. Víctor García García

  La reconstrucció històrica és un mitjà d’apropament a la història, que consisteix en la recreació d’èpoques, esdeveniments, costums, etc. Utilitzant material propi de l’època que es representa.
  Els grups de reconstrucció històrica són associacions que es dediquen a estudiar determinats moments de la història per tal de recrear-la.
  Un festival de reconstrucció històrica és una mena de festa en la que un grup o més de reconstrucció històrica es dediquen a recrear una època antiga durant uns quants dies.
  A la foto es pot veure el “gladius” que era una espassa per als gladiadors que s’utilitzava només per tallar ja que no estava feta d’acer i si es donaven cops amb aquesta espassa, es trencava.
  També hi ha una mena de cinturo que no recordo el nom, però era utilitzat per els soldats no per protegir-se, si no per fer soroll, ja que junt amb molts soldats fent aquest soroll, s’aconseguia intimidar a l’enemic.
  Un altre objecte seria una especie de mirall, que tampoc recordo el nom però que gracies a aquest objecte sabem que els romans no sabien ben bé com era ja que estava fet amb un material que distorsionava una mica l’imatge.
  Em va agradar molt el “gladius”, suposo pel fet de que era una espassa i em va semblar curiós que només s’utilitzés per tallar i que amb els cops es trenques ja que a moltes pel·lícules de gladiadors el que més es far és donar cops contra l’enemic.
  Em va sorprendre bastant la quantitat d’objectes similars que tenim nosaltres amb els romans, i era interessant veure la importància que donaven els romans a l’estètica.
  L’objecte anacrònic crec que és el mòbil, ja que la forma i d’utilització d’apuntar coses és molt semblant a una especie de tauleta que tenien els romans per apuntar diverses coses.

  Reply
 8. Jhon Campaña

  Salve 🙂
  · La reconstrucció històrica -> és una forma de divulgar la història a través de la recreació dels espais, les activitats, la vestimenta, els estris, el mobiliari,… d’èpoques passades.
  · Grups de reconstrucció històrica -> són agrupacions de persones amb la finalitat de recrear els espais, les activitats, la vestimenta , els estris , el mobiliari,… d’èpoques passades, en aquest cas la romana.
  · Festival de reconstrucció històrica -> són els llocs on es recreen i ens mostren com vivien en l’època escollida.
  Digues el nom de tres instruments que apareixen en la segona imatge i la seva funció.
  “Tabula” : és on els romans apuntaven coses sense molta importància, ja que estava feta de cera d’abella i al escalfar-la s’esborraria el que hi hagi escrit.
  “Gladius” : és la espassa que utilitzaven els legionaris a les guerres, era l’espassa per defecte.
  “Legio” : és el cinturó que portaven els legionaris a les guerres. La primera funció es pensava que era de protecció, però es van adonar els historiadors de que era una eina més bé intimidatòria pel gran so que produeix.
  Digues el que més et va sorprendre de la presentació i el que més et va agradar.
  El que més em va sorprendre és que hi hagin portat coses per a que nosaltres poguéssim tocar-las i veure els materials que utilitzaven per construir-les . I el que més em va agradar va ser la bona explicació que van donar tots dos ja que era molt bona.

  Reply
 9. Marta Calvo

  La reconstrucció històrica és un mitja d’apropament a una època anterior mitjançant la reconstrucció i recreació de moments, materials, objectes… Aquestes reconstruccions històriques són possibles gràcies als grups de reconstrucció històrica, que són associacions que es dediquen a reconstruir els materials (en alguns casos) i moments de l’epoca antiga. Aquestes reconstruccions històriques es donen lloc a festivals de reconstrucció històrica, allà s’ajunten tot de grups i fan diferents reconstruccions de diferents ambits

  Reply
 10. Sebastián L, 4rt C1

  -Reconstrucció històrica és recrear objectes, llocs o situacions del passat amb diversos fins a partir d’objectes o escrits trobats en exavacions, grup de reconstrucció històrica és el grup que s’encarrega d’això com Bàrcino Oriens o Tarraco Ludus i festival de reconstrucció històrica és una reunió amb un conjunt de representacions dedicades a la reconstrucció històrica.
  -Papir: paper
  Tabula: estava feta de cera, es podia apuntar coses
  Cinturó: el portaven els gladiadors, feia soroll
  Esponja: equivalia a paper higiènic
  -El que més em va sorprendre va ser l’espasa, estava molt ben feta. També em van agradar molt la tabula i el cinturó.

  Reply
 11. Teresa Devesa i Monclús

  Us felicito, alumnes, perquè realment heu demostrat que vau estar atents i treure profit de l’explicació. Espero que en les properes sessions d’un caire més pedagògic, us comporteu igual. Com a detall a destacar esmentaré l’acurada presentació, entre cometes, dels termes en llatí que ha fet el Jhon.
  Podrem nosaltres sorprendre els nens de 5è i captar la seva atenció com van fer amb vosaltres el Ricard i la Sílvia?

  Reply
 12. Nerea Pérez

  Els grups de reconstrucció històrica es dediquen recrear com es vestien els romans. Aquesta recreació és a partir de la hipòtesis de com ells crien que ho farien i la reconstrucció la fan quan estan segurs de com realment es vestien. Tots això a partir d’escrits i objectes que s’han trobat en les excavacions.

  Reply
 13. Noemí Rodríguez

  -Defineix els següents conceptes, esmentats a l’article i treballats a classe:
  Reconstrucció històrica:és qualsevol activitat que prova de reproduir esdeveniments històrics; per exemple, és habitual de qualificar de “reconstrucció històrica” certes formes d’historiografia, així com certes novel·les, films i quadres la matèria dels quals és essencialment històrica.
  Grup de RH:Són organitzacions de persones que recreen la vida i costums clàssics en events anomenats “Festivals de reconstrucció històrica”.
  Festival de RH:és un acte en què un grup de reconstrucció històrica fan recreacions de l’època en qüestió.
  -Digues el nom de tres instruments que apareixen en la segona imatge i la seva funció.
  El cinturó per intimidar a la població amb el soroll que feien quan es movien.
  La “Gladius” : és la espassa que utilitzaven els legionaris a les guerres
  – No vaig estar a aquesta activitat, però pel que i pogut llegir i que han explicat m’hagués agradat estar, enguany nosaltres també farem una activitat al cole Bufala i estic molt contenta de poder-li explicar als nens petits el que hem après nosaltres.

  Reply
 14. Brenda Morilla

  Salve!
  RH és: la construcció o recreació històrica, que és una manera d’apropar-se al passat a una època en concreta intentant experimentar el màxim la realitat de l’època.
  GRH: són agrupacions de gent que recreen un moment de la història o d’una època.
  FRH: és un acte on un grup de reconstrucció històrica fan recreacions d’una època.
  En la segona imatge es poden veure: un pergamí, una espasa i una tabla de cera.
  La tabla de cera se que es per escriure, ja que era el mètode que utilitzaven els romans per apuntar coses.
  L’espasa suposo que l’utilitzaven per quan anaven a lluitar.
  El pergamí per llegir alguna ordre de l’emperador o alguna cosa important.
  Encara no m’ho han explicat per a que servien i es la idea que jo tinc.

  Reply
 15. Paula Torres

  Defineix els següents conceptes, esmentats a l’article i treballats a classe: Reconstrucció històrica, Grup de RH i Festival de RH

  Reconstrucció històrica: és una manera d’acostar al passat en una època concreta intentant experimentar al màxim la realitat de l’època.
  RH: és l’abreujament de reconstrucció històrica.
  festival de RH: suposo que és el festival de reconstrucció històrica

  Reply
 16. carla marin

  Sale!

  La reconstrucció històrica és una manera d’apropar-se al passat en una època concreta intentant experimentar al màxim la realitat de l’època.
  Un grup RH és un grup de gent que recreen la vida i costums en festivals.
  Un festival RH és una festa on grups de reconstrucció passen unes hores o dies recreant un època concreta.

  En la segona imatge es pot veure una espasa, un cinturo i una llibreta.
  La espasa la utilitzarien per lluitar, la llibreta per escriure cosa i el cinturo com complement o per fer algun funció.

  Reply
 17. Aya Jabroun

  1. Defineix els següents conceptes, esmentats a l’article i treballats a classe: Reconstrucció històrica, Grup de RH i Festival de RH.
  La reconstrucció històrica és un mitjà d’apropament a la història, que consisteix en la recreació d’èpoques, esdeveniments, costums, etc, utilitzant material propi de l’època que es representa.
  Els grups de reconstrucció històrica són organitzacions de persones que recreen la vida i costums clàssics en events com ara els Festivals de reconstrucció històrica.
  Els festivals de reconstrucció històrica són els events on els grups de reconstrucció històrica hi participen.

  2. Digues el nom de tres instruments que apareixen en la segona imatge i la seva funció:
  Tabula : és on els romans apuntaven coses sense importància.
  Gladius : és la espassa que utilitzaven els legionaris a les guerres.
  Legio : és el cinturó que portaven els legionaris a les guerres, la seva funció es pensava que era de protecció.

  Salve!

  Reply
 18. Laia Torres

  Salve!
  1. Defineix els següents conceptes, esmentats a l’article i treballats a classe: Reconstrucció històrica, Grup de RH i Festival de RH.
  Reconstrucció històrica: és una manera d’apropar-se al passat en una època concreta intentant experimentar al màxim la realitat de l’època.
  Grup de RH: grup de persones que fan una reconstrucció històrica.
  Festival de RH: festival on un grup de RH fa una reconstrucció d’una època concreta.

  2.Digues el nom de tres instruments que apareixen en la segona imatge i la seva funció.
  Es pot veure una espasa la qual l’usaven per lluitar, un cinturó que l’usaven com a complement suposo i un pergamí per llegir les coses importants

  Reply
 19. Lian Perez

  Els Grups i les Jornades de Recreació i Reconstrucció i Divulgació Històrica Romana pretenen divulgar el coneixement de la història antiga romana fent que tothom pugui veure, sentir i tocar. “Veure” vol dir presentar activitats que ens acostin a la realitat del món antic romà. “Sentir” significa mostrar cada reconstrucció històrica de la manera més propera a l’interlocutor perquè desenvolupi l’empatia històrica a bastament. I “Tocar” és fer realitat els objectes, imatges, eines, vestits i realitats diverses de l’antiguitat per acostar-los a l’espectador. La Recreació i Reconstrucció Històrica té com a finalitat, doncs, vincular de forma directa, atractiva i emotiva la nostra realitat a la del nostres orígens.
  Aquests Grups i les Jornades que s’organitzen al voltant de la seva tasca intenten aconseguir totes aquestes idees presentant el Món Clàssic Romà amb una perspectiva tant dinàmica com divertida i amb una forma didàctica i propera.

  Reply
 20. arnau lopez bilbeny

  •Defineix els següents conceptes, esmentats a l’article i treballats a classe: Reconstrucció històrica, Grup de RH i Festival de RH
  -Reconstrucció històrica: és una manera d’apropar-se al passat en una època concreta intentant experimentar al màxim la realitat de l’època.
  – Grup de RH: grup de persones que fan una reconstrucció històrica.
  – Festival de RH: festival on un grup de RH fa una reconstrucció d’una època concreta.

  •Digues el nom de tres instruments que apareixen en la segona imatge i la seva funció.
  -Tabula : és on els romans apuntaven coses sense importància.
  – Gladius : és la espassa que utilitzaven els legionaris a les guerres.
  – Legio : és el cinturó que portaven els legionaris a les guerres, la seva funció es pensava que era de protecció.

  •Digues el que més et va sorprendre de la presentació i el que més et va agradar.
  No vaig veure la presentació tot i que te pinta de estar molt bé , a la proxima estare present o això espero

  Reply
 21. Sergi Peña

  Defineix els següents conceptes, esmentats a l’article i treballats a classe: Reconstrucció històrica, Grup de RH i Festival de RH.
  RH és: la construcció o recreació històrica, que és una manera d’apropar-se al passat a una època en concreta intentant experimentar el màxim la realitat de l’època.
  GRH: són agrupacions de gent que recreen un moment de la història o d’una època.
  FRH: és un acte on un grup de reconstrucció històrica fan recreacions d’una època.
  En la segona imatge es poden veure: un pergamí, una espasa i una tabla de cera.
  La tabla de cera se que es per escriure, ja que era el mètode que utilitzaven els romans per apuntar coses.
  Digues el nom de tres instruments que apareixen en la segona imatge i la seva funció.
  Pergamini:Paper que servia per escriure coses secretes
  Espasa:Arma que servia per barallar amb els enemics
  Cinturó:Objecte per sostendre el armament
  Digues el que més et va sorprendre de la presentació i el que més et va agradar.
  NO estaba alla obviament però em sembla interesant

  Reply
 22. Marc Escolar i Daniela Soler

  Reconstrucció històrica: És un mètode d’apropament al passat i una manera de recordar com vivien els antics romans.
  Grup de RH: Són gent que s’allunya de la societat civilitzada sense cap privilegi tecnològic, és a dir, que viuen de la terra i no podien fer sevir cap objecte que no fos de material natural.
  Festival de RH: Són festivals que simulen com vivien els antics romans, però en aquests festivals sí que s’utilitzen certs privilegis, com per exemple l’ús de la roba i ampolles de plàstic.

  A sobre de la taula hi ha molts objectes interessants però els que més ens han cridat l’atenció són:
  -El cinturó que serveix per imposar al públic amb els sorolls que fa.
  -L’espasa que l’utilitzaven per lluitar.
  -El mirall que serveix per mirar-se.

  Reply
 23. Hèctor Fernàndez

  M’ha agradat bastant perquè està molt bé explicat que és cada cosa, i a més, això de fer recreaccions em sembla molt interessant.
  Les definicions dels conceptes qu es demana al final de l’article són:
  Reconstrucció històrica (RH): Mètode d’aproximació i difusió de l’història del passat a través de l’experimentació directe de les condicions de vida de les diferents èpoques històriques.
  Grup de recontrucció històrica (GRH): Assosiacions agrupades al voltant d’alguna institució de diferents entitats que es dediquen a fer reconstruccions històriques per diferents llocs.
  festival de RH: Un event on els GRH hi participen fent una reconstrucció històrica d’una època determinada.
  El que més m’ha sorprés de el article ha sigut quan ha dit que no es disfrassen de romans perquè això em recorda que una companya de classe ho va comentar i la Teresa ho va remarcar dient que era molt important això que havia dit la nostra companya. El que més m’ha agradat ha sigut que hagessiu pogut tocar els objectes reconstruits per el GRH “barcino orients”.

  Reply
 24. Judith López i Laia Pérez

  1. Reconstrucció històrica: També podem anomenar-li RH, és un mètode d’aproximació i difusió de la història a través de l’experimentació directe de les condicions de vida de les diferents èpoques històriques.
  És una manera d’aprendre història i ensenyar-la.
  Grup de RH: Són agrupacions de gent que recreen un moment de la història o diversos moments d’una època.
  Festival de RH: És un acte en què un grup de reconstrucció històrica fan recreacions de l’època en qüestió.
  2. Cyperus papyrus: es utilitzat per escriure coses en net i textos importants.
  Tabula : és on els romans apuntaven coses sense importància.
  Papir: paper
  3. Tot hi que no vam estar presents, sembla una presentació entretinguda de la qual surts amb molta més informació.

  Reply
 25. Damian Cornejo

  Reconstrucció històrica:
  Es una accion que al parecer lo hacen todos los años y se trata de recordar como fue el pasado y como vivian los romanos.
  Grups RH:
  Son grupos que se centran en ser lo mas realistas posibles y tratar de recrear lo mejor posible la vida de los romanos
  Festival del RH:
  son casi como los grupos RH,pero estos pueden poseer ciertos privilegios
  A sobre de la taula hi ha molts objectes interessants però els que més ens han cridat l’atenció són:
  -Hay una espada que hace referencia a las batallas y luchas que hicieron.
  -Tambien un cinturon que supongo que era para asustar al publico con sus sonidos
  -Y un espejo
  -Una libreta

  Reply
 26. Manuel Rodriguez

  Reconstrucción histórica: es un medio de acercamiento a la historia consistente en la recreación de épocas, acontecimientos, costumbres .. de la historia y del material utilizado.
  Grupo de RH: eran personas que vivían alejados de la sociedad sin ningún privilegio tecnológico
  Festival Rh : es un festival que recrea lo que era la antigüedad pero con cosas de la actualidad

  Reply
 27. Manuel Rodriguez

  Di el nombre de tres instrumentos que aparecen en la segunda imagen y su función
  Hay una espada que Hace referencia a las batallas y luchas que hicieron.
  -También un cinturón
  -Y un espejo
  -Una libreta
  – un tarron que me imagino era para llevar agua cuando viajan

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *